
Op ’Take your dog to work day’ laten bedrijven werknemers kennismaken met de viervoeters van hun collega’s door ze mee op kantoor toe te laten. Voor sommige bedrijven zijn honden op de werkvloer een vaste waarde en in onderzoek werd de voordelige impact op de werkbeleving al aangetoond. Al is niet elke hond of werkplek hiervoor geschikt. Nieuw onderzoek van KU Leuven toont aan dat ook voor thuiswerkers honden een positieve impact hebben op de werkomgeving zonder in te boeten aan productiviteit. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Journal of Occupational Health Psychology.
Huisdieren vragen veel aandacht en zorg en ook voor hondenbaasjes geldt zulk engagement. Daarom nemen sommige eigenaars hun trouwe viervoeter mee naar het werk. "Onderzoek toont aan dat honden op het werk een voordelige impact kunnen hebben op samenwerking tussen collega’s, werkprestatie en stress. Én dat het ook voor honden het welzijn kan verhogen", aldus postdoctoraal onderzoeker Joni Delanoeije van KU Leuven. Maar niet elke werksituatie of hond is hiervoor even geschikt. Daarom werd een nieuwe studie opgestart die nagaat of deze positieve effecten ook zichtbaar zijn als de hond thuisblijft bij zijn baasje in de thuiswerkomgeving.
Positief effect zonder daling productiviteit
Hiervoor werden 284 Belgische werknemers dagelijks bevraagd tijdens een periode van thuiswerk met en zonder hond, zowel in de lente als in de herfst. Uit de studie blijkt dat thuiswerkers met een hond op thuiswerkdagen minder snel last hebben van eenzaamheid of een gebrek aan lichaamsbeweging in vergelijking met kantoordagen. En dat zonder verlies in werkproductiviteit. Dit in tegenstelling tot thuiswerkers zonder hond waar deze nadelen wel spelen op thuiswerkdagen. "We kunnen hieruit besluiten dat een hond in huis hebben de gekende nadelen van thuiswerk tegengaat en het welbevinden van werknemers bevordert," aldus Delanoeije.
Werkgevers hoeven zich bovendien geen zorgen te maken over mogelijke nadelen betreft werkprestatie. In tegendeel, honden bieden hier net een meerwaarde. Thuiswerk kan dus een manier zijn om de positieve effecten van honden voor medewerkers toe te laten en zorg voor honden te faciliteren want als baasjes vaker thuis zijn, komt dit ook het welzijn van de hond ten goede.
Levende omgeving = beter mentaal welzijn
Deze bevindingen sluiten aan bij het ’biofilie-idee’, een hypothese die stelt dat het contact met de levende omgeving (zoals dieren, natuur...) goed is voor menselijk welzijn. Denk bijvoorbeeld aan zorgboerderijen die hulp bieden bij het herstel na een burn-out. "Over de rol van de levende omgeving in onze steeds meer digitale maatschappij is nog maar weinig bekend. Onderzoek als het onze toont aan dat ’offline’ en ’online’ omgevingen elkaar op een positieve manier kunnen beïnvloeden, al is het noodzakelijk om niet alleen rekening te houden met het effect op mensen maar ook het welzijn van de dieren te bestuderen", besluit Delanoeije.
Aan de slag!
Wil je graag een goede thuiswerkomgeving creëren voor jezelf en je hond? Hier zijn enkele tips:
- Tracht ook bij thuiswerk een voorspelbare routine of duidelijke structuur te geven voor je hond, zo leert je hond inschatten wanneer hij wel en geen aandacht van jou krijgt;
- Maak goede afspraken met je team en/of leidinggevende over beschikbaarheid: als je de autonomie krijgt om tijdens de werkdag voor je hond te zorgen, komt dit zowel jezelf als je hond ten goede, maar zorg ervoor dat ook je collega’s weten wanneer ze jou (niet) kunnen bereiken;
- Merk je moeilijkheden op bij je hond, probeer dan te achterhalen waarom je hond zich zo gedraagt. Bedenk strategieën die voor je hond plezierig zijn om tijdens de werkdag bezig te blijven: een kartonnen doos met hondenkoekjes is niet alleen fijn voor je hond maar houdt ook je meetings blafvrij.
Kantoorhonden.be
Jouw hond als nieuwe collega op het werk? Neem contact op met Kantoorhonden.be. Zij bieden wetenschappelijk onderbouwde, professionele ondersteuning aan werkgevers over het al dan niet introduceren van ’kantoorhonden’ rekening houdend met een positieve werksfeer voor alle collega’s én de dieren.
Lees meer over Kantoorhonden.be