VUB en KVS vuren liefde af op Brussel

      -      English  -  Nederlands

Vrijdag 7 oktober - De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) trappen op 18 oktober 2022 voor de zesde keer samen het culturele en academische jaar af met Mindblowers. De avond wordt één langgerekte liefdesbetuiging, van zowel wetenschappers als artiesten. Liefde voor elkaar en de wereld, liefde versus oorlog, liefde en intimiteit, ...

Vuur liefde af

Voor de zesde editie van Mindblowers was de keuze voor het thema snel uitgemaakt: Amor, liefde. Liefde was wat Caroline Pauwels, de recent overleden ererector van de VUB en medebezieler van Mindblowers, ademde en uitdroeg. Dan had ze het niet alleen over liefde tussen mensen, maar ook over amor mundi - een concept van Hannah Arendt: een krachtig antidotum voor het idee van de mens als individu en consument. Op 18 oktober richt Mindblowers de spotlights vanuit verschillende disciplines op de liefde.

’ Mindblowers is intussen een hele traditie. Een die we als VUB en KVS verder willen zetten. Verdieping, verruiming, passie delen, en feesten, allemaal samen, door middel van kunst en wetenschap. ’ Lynn Tytgat (VUB) & Michael De Cock (KVS)
-

-Smeed nou die banden toe

Khalid Benhaddou komt in de geest van amor mundi naar Brussel. Benhaddou is opdrachthouder Diversiteit en Inclusie aan de UGent, directeur van onderzoekscentrum CIRRA en een van de jongste imams van Vlaanderen. Khalid kijkt naar wat ons verbindt, waar onze raakvlakken liggen en hoe we in dialoog antwoorden kunnen bieden op de grote samenlevingsvraagstukken.

Robots of love?

An Jacobs, professor aan de VUB, benadert liefde vanuit een heel andere hoek. Vanuit haar onderzoek naar mens/robot interacties, is ze gefascineerd in het onderzoek naar intimiteit met niet-menselijke actoren, zoals knuffel/zorgrobots en sekspoppen. Hoe worden die relaties beleefd? Zijn ze een valabel alternatief voor hulpbehoevende of eenzame mensen? Haar onderzoek slaat de brug tussen maatschappelijke taboes en wetenschappelijke kennis.

Geen oorlog meer
-
Mindblowers zorgt dit jaar ook voor een wel erg bijzondere act: niemand minder dan Liliane Saint-Pierre sluit de avond af. Daarna volgt een spetterende afterparty. SebCat, de bezieler van Rebel Up, verblijdt het publiek met zwoele plaatjes van over heel de wereld, en geeft de fakkel nadien door aan Sina Nimone, twee oud radio RITCS-studenten, die het feest op een fijne manier verderzetten.

Studenten Tiphaine Clerincx en Jeremy Tshiyembi Kayoka zijn de Masters of Ceremony voor deze inspirerende avond.

Extra

Avila en KVS: film en theater klikken in elkaar

KVS werkt dit seizoen voor het eerst samen met het Brusselse productiehuis Avila. Zij bieden een gecureerde collectie hedendaagse en klassieke Belgische films aan hun abonnees aan en presenteren nu exclusief drie gratis filmstreams aan de bezoekers van drie geselecteerde KVS-voorstellingen. De link tussen Mindblowers Kind Hearts (Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes) valt alvast niet ver te zoeken: de documentaire zoomt in op de relatie tussen twee studenten in het Brusselse en volgt het verloop van hun prille liefde. Iedere Mindblowers-bezoeker krijgt via mail een unieke link met logincode om de docu te bekijken.

volg ons op twitter @VUBrussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform -De Wereld Heeft Je Nodig-. Hier worden rond zes P -s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People , want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré , de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een ’urban engaged university-, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig