Arbeiders voelen zich te weinig betrokken bij de invoering van nieuwe technologieŽn

Arbeiders in de maakindustrie zijn benieuwd naar nieuwe technologieŽn die onder de noemer van industrie 4.0 worden geÔntroduceerd, maar maken zich ook zorgen over hoe deze hun job kunnen veranderen. Bovendien voelen ze zich te †weinig betrokken bij de invoering van technologische innovaties. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een nieuw onderzoek van de KU Leuven in opdracht van de tak van de christelijke vakbond ACV die werknemers in onder andere de metaalen textielindustrie vertegenwoordigt.

Met ’industrie 4.0’ bedoelen we de toenemende connectiviteit van industriŽle productieprocessen. Daarbij zijn systemen digitaal met elkaar verbonden en kunnen ze data met elkaar uitwisselen. Op deze manier kunnen technologieŽn met elkaar, hun operator en het product communiceren. De trend is vooral zichtbaar in de maakindustrie.

Om de mening van arbeiders over industrie 4.0 te weten te komen, namen de onderzoekers van het HIVA-onderzoeksinstituut een survey af bij 4586 arbeiders van metaalen textielbedrijven in BelgiŽ die ACV-CSC METEA vertegenwoordigt. Daarnaast zorgden gesprekken met vertegenwoordigers van de werknemers voor de nodige inhoudelijke diepgang.

Technostress

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers die met nieuwe technologieŽn werken meer autonomie ervaren, maar hun werk ook meer mentaal belastend vinden. Uit de focusgroepen bleek dat dit te maken kan hebben met de grotere complexiteit die ze in hun werk ervaren. Nieuwe, ’slimme’ machines zijn bijvoorbeeld in staat om zichzelf te bedienen, waardoor werknemers extra verantwoordelijkheden opnemen, zoals het onderhoud van de machine.

Opvallend: de jongste categorie van werknemers (18-24 jaar) ervaart juist minder cognitieve belasting als ze werken met nieuwe technologieŽn. Technostress was bovendien het hoogst bij oudere werknemers en het laagst bij jongere werknemers.

Nieuwe taken vereisen ook nieuwe vaardigheden en dus opleiding. Een vijfde van de bevraagde werknemers gaf aan dat ze geen opleiding kregen bij de invoering van nieuwe technologie. Nochtans rapporteerden werknemers die dit wel kregen een hogere autonomie, voelen ze zich beter op het werk en ervaren ze minder onzekerheid.

De onderzoekers bekeken ook hoe het met de privacy van de arbeiders is gesteld op de werkvloer. De bedrijven uit de studie verzamelen vooral de aankomsten vertrektijden, locatie en activiteiten van hun werknemers. Ongeveer acht op tien werknemers zijn ervan op de hoogte dat deze gegevens over hen worden verzameld, maar de helft van hen krijgt geen inzage in deze data.

Arbeiders betrekken

Bedrijven, voornamelijk in de metaalsector, onderzoeken de mogelijkheden van slimme technologieŽn. Meer dan de helft van de werknemers stelde echter dat ze hier zelden tot nooit bij betrokken worden. In de meeste gevallen gebeurde dit pas als de technologie daadwerkelijk in gebruik werd genomen. Nochtans rapporteren werknemers die wel betrokken werden bij de invoering van nieuwe technologie ook hier een duidelijk betere werkbeleving, meer autonomie en minder onzekerheid.

Onderzoek naar deze nieuwe 4.0-technologieŽn focust zelden of nooit op het perspectief van de werknemer. Nochtans zijn zij het die met deze technologieŽn aan de slag moeten. Het valt op dat de werknemers niet per se negatief zijn over technologische innovaties, maar dat ze zich wel zorgen maken. Dit kan voor een deel opgevangen worden door hen al vroeg bij de implementatie van nieuwe technologieŽn te betrekken en hen bovendien goed op te leiden om de technologie te gebruiken.

Lise Meylemans, onderzoekster Arbeid en organisatie, HIVA, KU Leuven

Tags:

 • Onderzoeksnieuws
 • Groep Humane Wetenschappen
 • HIVA (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving)
 • HET LAATSTE NIEUWS - 4 op 10 Vlamingen willen BelgiŽ splitsen maar als de crisis voorbij is, hoeft het niet meer (prof. B. Maddens)

  ENGINEERINGNET - Augustine Therapeutics gaat neuromusculaire aandoeningen bestrijden (spin-off KU Leuven en VIB)

  ROB TV - Prijs Jean-Jacques Cassiman en extra steun voor onderzoeksteam ’Kanker en Zwangerschap’ KU Leuven (prof. F. Amant)

  VIB - VIB en KU Leuven kondigen nieuwe spin-off Augustine Therapeutics aan in de strijd tegen neuromusculaire aandoeningen

  Stad Leuven, KU Leuven en NMBS slaan handen in elkaar om wetenschapspark Leuven Noord te realiseren

  Blijf op de hoogte met de KU Leuven-nieuwsmail

  De KU Leuven-nieuwsmail bundelt al het nieuws van de KU Leuven.

  Abonneren


  This site uses cookies and analysis tools to improve the usability of the site. More information. |