"Belgische jeugdvoetballers trekken best niet naar Engeland"

Jonge voetballers die naar Engeland trekken, brengen hun verdere carričre in gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en Stirr Associates.

Jonge voetballers die naar Engeland trekken voordat ze hun debuut maken in de eigen nationale competitie, brengen hun verdere carričre in gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek rond iets meer dan tachtig talentvolle Belgische jeugdvoetballers uit de afgelopen veertien jaar, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen en Stirr Associates, het managementkantoor van oud-profvoetballer Stijn Francis. Hoewel de jongeren en hun familie op korte termijn verleid worden met hoge geldsommen, betekent dit op lange termijn vaak mindere prestaties en lagere lonen.

Onderzoekers Laurenz Van Looveren van Stirr Associates en Matteo Balliauw en Sunä‘ica Vujiä’ , verbonden aan de UAntwerpen, verzamelden data van 83 van de meest talentvolle Belgische voetballers in de afgelopen veertien jaar. Onder meer Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, de broertjes Lukaku en Hazard, Toby Alderweireld, Youri Tielemans, Charly Mussonda Jr., Matthias Bossaerts, Jason Denayer en Dedryck Boyata werden bestudeerd toen ze tussen 15 en 23 jaar oud waren. Zelfs voor die groep van getalenteerde spelers blijkt een transfer op jeugdige leeftijd naar de Premier League niet zonder gevaar.

“Vele mensen denken dat de meest getalenteerde spelers het sowieso wel zullen maken in het buitenland, maar niets is minder waar”, zegt Matteo Balliauw, onderzoeker aan de UAntwerpen.

Lagere marktwaarde

De cijfers liegen er niet om. Spelers die hun opleiding afrondden in Engeland, hebben over het algemeen een lagere marktwaarde, en bijgevolg ook een lager loon in de eerste jaren van hun carričre. Bovendien tonen de prestatie-indicatoren van het Nederlandse voetbaldatabedrijf SciSports aan dat deze spelers hun prestaties vaak slechter zijn in deze cruciale fase in hun ontwikkeling.

Uit de studie blijkt dat de enorme concurrentie binnen de Engelse teams een belangrijke rol speelt. Jeugdspelers krijgen te weinig kansen om ervaring op te doen in de eerste ploeg. Laat dit nu net noodzakelijk zijn in de ontwikkeling van diezelfde jongeren.

Andere oorzaken voor de negatieve impact van een transfer naar de Premier League op jeugdspelers die de studie aanhaalt, zijn de aanpassingen aan een andere taal en de afstand tot thuis. Vrienden en familie, die jongeren steunen op moeilijk momenten, zijn dan niet langer in de buurt. Verhalen als die van jonge, eenzame en door heimwee geteisterde toptalenten zijn geen unicum in het jeugdvoetbal. De vaak fragiele en beďnvloedbare jonkies staan er dan al alleen voor, iets wat minder geldt voor spelers die dichter bij huis blijven, bijvoorbeeld in Nederland of Frankrijk.

Belgische jeugdspelers, goedkope en interessante investeringen voor Engelse clubs

Waarom zijn onze jonge Belgische spelers dan zo gegeerd door Engelse clubs? In Engeland worden clubs verplicht een minimumaantal eigen opgeleide jeugdspelers in de kern te hebben. Daarom gaan ze op zoek naar de beste internationale jeugdspelers voor hun academies. “Belgische jeugdspelers onder de 16 jaar vormen een goedkope investering voor Engelse topclubs, omdat ze op deze leeftijd vaak nog niet onder contract staan bij hun Belgische club. Hierdoor moeten er geen dure transfersommen betaald worden. De wetgever speelde hier inmiddels al op in door de minimumleeftijd om een profcontract te tekenen, te verlagen tot 15 jaar”, zegt Stijn Francis, die met Stirr Associates onder meer de belangen van Dries Mertens en Toby Alderweireld behartigt.

“Wanneer een jeugdspeler nog niet onder contract staat moet er enkel een opleidingsvergoeding betaald worden, maar deze zijn peanuts in vergelijking met de budgetten van Engelse clubs en de toekomstige transfersom wanneer een jeugdspeler doorbreekt. Op die manier kunnen de clubs de investering gemakkelijk terugverdienen, zelfs als slechts enkele spelers het tot een eerste ploeg schoppen”, aldus zijn collega en onderzoeker Laurenz Van Looveren.

Een belangrijke verklaring voor de aantrekkelijkheid van Belgische spelers voor buitenlandse clubs dient ook gezocht te worden bij onze Rode Duivels. Onder impuls van de recente successen van de nationale ploeg zijn Belgische jeugdspelers nog aantrekkelijker geworden voor Engelse clubs.

In het buitenland is het niet beter

Onafhankelijk onderzoek van CIES, een sportstudiecentrum in Zwitserland, toont aan dat de Belgische en Nederlandse academies bij de Europese top behoren. Zo worden de jeugdopleidingen van Standard en Ajax hoger ingeschat dan die van pakweg Manchester City en Chelsea. Daarom is het volgens Francis voor de spelers beter om hun opleiding in hun vertrouwde omgeving af te werken en ervaring op te doen in de eigen competitie. “Jonge talenten kunnen sneller speelminuten vergaren in de Belgische competitie in vergelijking met het buitenland. Voldoende speelminuten in een eerste elftal zijn voor elk talent noodzakelijk om te groeien in een carričre. Pas nadat men de nodige ervaring in de Belgische eerste klasse vergaard heeft, zijn de spelers klaar om naar de sterkste competities in het buitenland te trekken. “Op die manier kunnen ze naar het voorbeeld van onze Rode Duivels speelkansen afdwingen en presteren op het hoogste voetbalniveau”, voegt Van Looveren er nog aan toe.

Begeleiding is cruciaal

Het is belangrijk dat spelers zich goed laten begeleiden, en niet kiezen voor direct geldgewin. Een vertrouwenspersoon die handelt in het belang van de speler, kan in overleg met de ouders helpen om aanbiedingen van clubs te bespreken en af te wegen. Hierbij is het sportief plan het belangrijkste, met uitzicht op speelminuten in de hoofdmacht van een club.

“Als de spelers ervaring kunnen opdoen en leren van de beste spelers in sterke clubs én in de nationale ploeg, kunnen ze zich ontwikkelen op sportief vlak”, vindt Balliauw. “De bedragen die spelers en hun familie op korte termijn hiervoor moeten weigeren, zullen ruimschoots gecompenseerd worden in de rest van de carričre tussen de 23 en 33 jaar. Dan zitten ervaren profvoetballers op het maximum van hun verdienpotentieel, en zullen ze veel hogere lonen kunnen verdienen.”

Link: www.uantwerpen.be/en­/staff/matteo-balliauw/my-website/

This site uses cookies and analysis tools to improve the usability of the site. More information. |