Eerste ERC Synergy Grant voor KU Leuven

    -     English
Rufin Vogels | © KU Leuven - Rob Stevens

Rufin Vogels |  © KU Leuven - Rob Stevens

De European Research Council (ERC) heeft haar Synergy Grants uitgereikt. Neurowetenschapper Rufin Vogels van het Laboratorium voor Neuroen Psychofysiologie is de eerste KU Leuven-onderzoeker die zo’n beurs in ontvangst mag nemen. Samen met collega’s in Tübingen en Maastricht sleepte hij meer dan 8 miljoen euro in de wacht.

ERC Synergy Grants worden toegekend aan teams van twee tot vier hoofdonderzoekers (zogenaamde ’Principal Investigators’) voor een periode van vijf of zes jaar. De beurzen kunnen tot 10 miljoen euro bedragen.  

Het belangrijkste criterium voor de evaluatie van de aanvragen is de excellentie van zowel het project als de onderzoekers zelf. Ook de synergie tussen de verschillende teams wordt mee beoordeeld, onder andere tijdens een interview. Elk project krijgt een score, en enkel de hoogst gerangschikte voorstellen krijgen financiering.

RUFIN VOGELS: LICHAAMSTAAL EN ONS BREIN

Gefeliciteerd met uw ERC Synergy Grant! Wat was uw reactie toen u het nieuws hoorde? 

Rufin Vogels: "Ik had het helemaal niet verwacht! Bij dit soort beursaanvragen is de concurrentie groot en de slaagkans laag, dus ik ben erg blij dat we de selectie hebben gehaald. Het is geweldig nieuws." 

Jullie project krijgt meer dan 8 miljoen. Wat gaan jullie precies onderzoeken? 

Vogels: "We willen uitzoeken hoe de hersenen lichaamssignalen voor non-verbale communicatie interpreteren, waarmee bijvoorbeeld emoties worden uitgedrukt. Gezichtsuitdrukkingen zijn het meest voor de hand liggende voorbeeld van dit soort communicatie, maar wij willen vooral kijken naar lichaamshouding en -acties. Buig je naar iemand toe of deins je achteruit? Hoe reageer je op een uitgestoken hand? Het zijn allemaal manieren waarop we met ons lichaam sociale boodschappen overbrengen. Maar we begrijpen nog niet goed hoe ons brein deze boodschappen analyseert en wat de onderliggende computationale processen zijn."

"Dit proces willen we ontrafelen met behulp van onder andere  virtual reality-animaties, om vervolgens na te gaan hoe het brein die stimuli verwerkt. Welke hersengebieden zijn betrokken bij de verwerking, en hoe interageren ze? We gaan ook nieuwe analysemethoden en intelligente systemen ontwikkelen die gebaseerd zijn op artificiële intelligentie. Dit translationeel project berust op een doorgedreven interactie tussen experimenten en modelering."

Jullie project is fundamenteel onderzoek. Wat zijn de mogelijke toepassingen op lange termijn? 

Vogels: "We hopen te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe AI- en VR-systemen om lichaamshoudingen te simuleren en leren herkennen. Dat kan nuttig zijn voor bijvoorbeeld slimme beveiligingscamera’s. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld avatars die communiceren zoals mensen, of robots die lichaamstaal kunnen interpreteren en voorspellen om met mensen te kunnen samenwerken."

"We denken ook aan belangrijke klinische toepassingen. Zo zou je virtual reality kunnen inzetten om mensen met communicatiestoornissen te trainen. Iemand met een autismespectrumstoornis heeft bijvoorbeeld vaak moeite met het interpreteren van lichaamstaal, en zou dus gebaat zijn bij virtual reality-oefeningen."

De onderzoekers haalden een ERC Synergy Grant binnen van 8.309.115 euro voor hun project "RELEVANCE: How body relevance drives brain organisation". Het project zal vijf jaar in beslag nemen en is een samenwerking tussen de KU Leuven (Rufin Vogels), de Eberhard Karls Universität Tübingen (Martin Giese) en Universiteit Maastricht (Beatrice de Gelder).

Tags:

 • Awards & onderscheidingen
 • Onderzoeksnieuws
 • Groep Biomedische Wetenschappen
 • Departement Neurowetenschappen
 • Het ABC van ERC Grants

  De European Research Council (ERC) financiert baanbrekende en innovatieve projecten van de beste Europese onderzoekers door middel van vijf types beurzen:

  Starting Grants

 • tot ¤1,5 miljoen voor een periode van 5 jaar
 • voor veelbelovende jonge onderzoekers met 2 tot 7 jaar ervaring na het behalen van hun doctoraat
 • tot ¤2 miljoen voor een periode van 5 jaar
 • voor uitstekende onderzoekers met 7 tot 12 jaar ervaring na het behalen van hun doctoraat
 • tot ¤2,5 miljoen voor een periode van 5 jaar
 • voor gevestigde onderzoekers met een aanzienlijk academisch track record
 • tot ¤10 miljoen voor een periode van 6 jaar
 • voor groepen van twee tot vier Principal Investigators
 • ERC GRANT HOLDERS Aan KU LEUVEN

  UW ERC-PROJECT AAN DE KU LEUVEN?


  This site uses cookies and analysis tools to improve the usability of the site. More information. |