Interventiestudie bekijkt impact van voedingsadvies op gezondheid en darmflora

Vandaag start de rekrutering van deelnemers voor een bijzonder Vlaams onderzoeksproject: FLORA. Het project, een initiatief van SmartWithFood (een spin-off van Colruyt Group) in samenwerking met de KU Leuven en het VIB, wil onderzoeken of gepersonaliseerde en digitaal geleverde voedingsadviezen een positief effect kunnen hebben op de gezondheid en de darmflora. Deelnemers worden gedurende 3 maanden bijgestaan via een app met gepersonaliseerde voedingstips. Ook wordt hun Collect&Go-boodschappenmandje bijgestuurd via voedingsproducten die beter passen bij het dieet. 

Het FLORA-onderzoek (Health Improvement through Food and Lifestyle intervention based On personalised Retail Advice) is een uniek Vlaams project dat werd geïnitieerd door SmartWithFood (spin-off van Colruyt Group), dat al jaren actief werkt rond de mogelijkheden van gepersonaliseerde voeding. Profesoren Jeroen Raes (VIB-KU Leuven) en Christophe Matthys (KU Leuven) zorgen voor de wetenschappelijke onderbouw.

Met dit onderzoek wil het team beter begrijpen hoe de samenstelling en de diversiteit van de darmflora kan veranderen onder invloed van gezondere voedingspatronen. De levensstijl, gezondheid en het welzijn van de deelnemers  wordt opgevolgd: enerzijds via hun voedingsaankopen en -consumptie, en anderzijds via onderzoek van hun darmflora, bloed en speeksel. 

"Via dit project willen we het effect van een gepersonaliseerde voedingsinterventie onderzoeken: worden personen met ’pre-metabool syndroom’ effectief gezonder indien ze drie maanden gepersonaliseerd voedingsadvies krijgen?", zegt professor Christophe Matthys (KU Leuven) "Personen met pre-metabool syndroom zijn namelijk nog niet ziek, maar hebben bijvoorbeeld wel een te grote buikomtrek, verhoogde cholesterol of glucosewaarden die uit balans zijn. Dit zijn voorspellende factoren voor diabetes type 2, harten vaatziektes en andere welvaartsaandoeningen."

In het kader van deze studie ontwikkelde het FLORA-team een specifiek voedingspatroon dat echt gericht is op het verbeteren van de darmflora. "In dit onderzoek willen we dat nu uittesten bij een specifieke groep deelnemers en kijken of we zo pre-metabool syndroom verder kunnen aanpakken", aldus professor Matthys.

Deelnemers zullen een bijsturing krijgen naar een gezond(er) voedingspatroon, ofwel op basis van de Vlaamse Voedingsdriehoek, ofwel op basis van een voedingspatroon dat de darmflora bevordert. Bovendien gebeurt deze bijsturing gepersonaliseerd en is deze afgestemd op de real-life situatie van de deelnemer. Deelnemers krijgen dus geen uniform maaltijdplan, maar wel tips afgestemd op het huidig voedingspatroon én aanpassingen aan het eigen Collect&Go-boodschappenmandje. De studie gaat vanaf 2020 van start en deelnemers worden gedurende 5 maanden opgevolgd.

Professor Jeroen Raes (VIB - KU Leuven), wereldwijd gekend als pionier op het vlak van darmflora-onderzoek en trekker van het Vlaams Darmflora Project, voegt toe: "We zullen de darmflora van de deelnemers analyseren in relatie tot hun gezondheid. Het is de eerste keer dat we een real-life interventiestudie kunnen doen waarbij de invloed wordt onderzocht van bijsturing van het voedingspatroon op de gezondheid en darmflora van de consument. Bovendien gebeurt die bijsturing op basis van eigen productvoorkeuren én het huidige voedingspatroon."

Gezond alternatief in boodschappenmandje

Deelnemers aan het onderzoek zullen gedurende 5 maanden hun aankopen doen via Collect&Go, de online boodschappendienst van Colruyt Group. Het samengestelde boodschappenmandje wordt gedurende drie van de vijf maanden achter de schermen bekeken en - waar mogelijk - zullen bepaalde producten vervangen worden door een gelijkaardig, gezonder alternatief. 

Een app zal de deelnemers ook gepersonaliseerde voedingsadviezen geven in de vorm van recepten, voedingsinformatie en suggesties over hun Collect&Go-aankopen. Tenslotte kunnen deelnemers tijdens de voedingsinterventie bij een diëtist-advieslijn terecht met eventuele vragen en opmerkingen. Ignace de Nollin, Managing Director van SmartWithFood: "Via deze advieslijn kunnen ze bijvoorbeeld informatie krijgen over bepaalde producten of alternatieven die werden toegevoegd aan hun boodschappenmandje." 

Daarnaast wordt het bloed, speeksel en stoelgang van de deelnemers op regelmatige tijdstippen onderzocht om zo te bekijken of een verandering kan worden vastgesteld.

Uit voorgaand onderzoek is gebleken dat algemene voedingsadviezen niet altijd het gewenste effect hebben. Mensen die gepersonaliseerd voedingsadvies krijgen, blijken meer en langer gemotiveerd om gezondere eetgewoonten te ontwikkelen. Ignace De Nollin: "Personalised Nutrition is een evolutie die al een tijdje opmars maakt in de voedingssector. De consument heeft meer en meer vraag naar ’voeding op maat’ vanuit de behoefte dat hij bewust voeding moet consumeren of vanuit de motivatie dat bij bewust wil eten."

Wie geïnteresseerd is om deel te nemen aan het onderzoek kan zich kandidaat stellen tot het einde van december 2019. Meer informatie over FLORA vind je via onderstaande link. 

meer over het flora-onderzoek

Deze studie is mede mogelijk gemaakt door VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen).

Tags:

 • Onderzoeksnieuws
 • Faculteit Geneeskunde
 • Groep Biomedische Wetenschappen
 • Departement Chronische Ziekten, Metabolisme en Veroudering
 • Departement Microbiologie, Immunologie en Transplantatie
 • HET LAATSTE NIEUWS - 4 op 10 Vlamingen willen België splitsen maar als de crisis voorbij is, hoeft het niet meer (prof. B. Maddens)

  ENGINEERINGNET - Augustine Therapeutics gaat neuromusculaire aandoeningen bestrijden (spin-off KU Leuven en VIB)

  ROB TV - Prijs Jean-Jacques Cassiman en extra steun voor onderzoeksteam ’Kanker en Zwangerschap’ KU Leuven (prof. F. Amant)

  VIB - VIB en KU Leuven kondigen nieuwe spin-off Augustine Therapeutics aan in de strijd tegen neuromusculaire aandoeningen

  Stad Leuven, KU Leuven en NMBS slaan handen in elkaar om wetenschapspark Leuven Noord te realiseren

  Blijf op de hoogte met de KU Leuven-nieuwsmail

  De KU Leuven-nieuwsmail bundelt al het nieuws van de KU Leuven.

  Abonneren


  This site uses cookies and analysis tools to improve the usability of the site. More information. |