Belangrijke erkenningen voor VUB-prof en VUB-alumnus

Glacioloog Harry Zekollari en VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery, twee alumni van de VUB-KU Leuven interuniversitaire master Geografie van hetzelfde afstudeerjaar 2011, krijgen in 2023 de prestigieuze Arne Richter Awards for Outstanding Early Career Scientists. De award is een belangrijke onderscheiding, uitgereikt door de European Geosciences Union en gaat naar jonge onderzoekers die zich in de zeven eerste jaren na hun doctoraat in de kijker hebben gewerkt met belangrijk wetenschappelijk onderzoek in het domein van de geowetenschappen. Het is de eerste keer dat onderzoekers verbonden aan een Vlaamse universiteit de award krijgen.

VUB-professor Wim Thiery verdiende zijn sporen als klimaatwetenschapper met onderzoek naar klimaatextremen en de gevolgen van de klimaatverandering voor mens en milieu. Zijn team draagt actief bij aan de ontwikkeling van een globaal klimaatmodel en zijn baanbrekend onderzoek naar de intergenerationele verschillen in blootstelling aan klimaatextremen werd vorig jaar in het vakblad Science gepubliceerd ( https://www.science.org/stoken/author-tokens/ST-77/full ; https://myclimatefuture.info/ ).

Dr. Harry Zekollari werkt momenteel aan de ETH Zurich en doet onderzoek naar gletsjers en de gevolgen van de klimaatopwarming voor die soms eeuwenoude ijsmassa’s in de bergen. Hij ontwikkelde nieuwe computermodellen om op gedetailleerde wijze de toekomstige evolutie van gletsjers te voorspellen. Zijn recente berekeningen tonen aan dat de helft van het huidige ijsvolume in de Alpen zal gesmolten zijn tegen het midden van deze eeuw, en dat de alpen nagenoeg ijsvrij zullen zijn tegen het einde van deze eeuw onder een pessimistisch klimaatscenario ( https://tc.copernicus.org/articles/13/1125/2019/ ). Met behulp van artificiŽle intelligentie ontwikkelde zijn team een ’schatkaart’ voor meteorieten op Antarctica ( https://press.vub.ac.be/belgian-researchers-create-treasure-map-to-find-meteorites-in-antarctica ; https://wheretocatchafallingstar.science/ ).

Er worden elk jaar vier Arne Richter Awards uitgereikt voor alle disciplines binnen geowetenschappen gecombineerd (klimatologie, glaciologie, hydrologie, geomorfologie, etc.) en voor jonge geowetenschappers is het de hoogste onderscheiding die je in Europa kan krijgen. Naast de twee jonge Belgen krijgt klimaatwetenschapper Hugues Goosse van UC Louvain dit jaar de carriŤre-prijs van de European Geosciences Union.

Meer info:

Wim Thiery: 0485 70 80 18

https://www.egu.eu/news/933/­egu-public-engagement-grants-­2022-winners-­announced/

volg ons op twitter @VUBrussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiŽnteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geŽngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform -De Wereld Heeft Je Nodig-. Hier worden rond zes P -s ideeŽn, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People , want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincarť , de Franse filosoof Henri Poincarť aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een ’urban engaged university-, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig