CurieuCity festival komt naar de Marollen

CurieuCity keert terug voor een laatste editie dit jaar. Het Vossenplein wordt omgetoverd tot een ontdekplek waar wetenschap, technologie en kunst samenkomen. Van 29 november tot 1 december nodigt het festival jong en oud uit om gratis de STEM-domeinen (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) en hun invloed op de samenleving te verkennen.

Complex onderwerp? Niet bij CurieuCity! Het festival maakt wetenschap toegankelijk, zelfs voor de allerjongsten, door het op een speelse en creatieve manier te presenteren.

Eén van de hoogtepunten is Space Night met onder andere een lezing van Sophie Van Eck, astrofysicus aan de ULB. In ’Sterren, zwarte gaten & co’ neemt ze het publiek mee op een reis door het universum en bespreekt ze recente ontdekkingen in de astronomie. "We gaan langs bij de sterren, (exo)planeten en zelfs de zwarte gaten. Deze virtuele reis door het heelal herinnert ons eraan hoe kostbaar onze planeet is en hoe belangrijk het is zorg voor haar te dragen", zegt Van Eck.

Naast een driedaags festival is CurieuCity ook een Door samen te werken met lokale scholen en verenigingen, wil het festival de wetenschappelijke nieuwsgierigheid stimuleren. Een voorbeeld van deze editie is Kosmos, het bijzondere voortraject van Else Magnus (astrofysicus aan de VUB) en Atelier Léon. "CurieuCity is het resultaat van collectief en inclusief werk, hier in samenwerking met de Brede School Nieuwland en de vereniging Hubbie. Met Kosmos nodigen we de deelnemers uit om planeten en sterren te worden in beweging, in een kosmische dans. Dit creëert een unieke verbinding tussen wetenschap, kunst en gemeenschap.", aldus Magnus. Een tweede voorbeeld is #MugFacts, een De deelnemers aan #MugFacts beantwoorden gedurende 5 weken een meerkeuzevraag via Whatsapp. Het resultaat wordt weergegeven aan de hand van bekers met hun foto’s op in de etalage van een plaatselijke winkel of dienst. Het doel is om alvast het ijs te breken in aanloop naar het festival en wetenschappelijke nieuwsgierigheid op een informele en inclusieve manier te stimuleren. "#MugFacts is een project, ontwikkeld in samenwerking met de organisatie Bravvo, dat participatie bewerkstelligt door wetenschap en onderzoek dichter bij de mensen te brengen. Door zich in het hart van de gemeenschap te vestigen, creëren we sterke banden en duurzame nieuwsgierigheid." zegt Leentje Vandenbussche, oprichtster van het