Egyptenaren hadden als eersten de productie van glas onder de knie

Rond 1500 v.C. werd glas een courant materiaal, maar waar de oorsprong van de productie ligt, is minder duidelijk. Lange tijd werd die in MesopotamiŽ geplaatst, maar nieuw onderzoek duidt Egypte als mogelijke primus aan.

Rond 1500 v.C. werd glas een courant materiaal, maar waar de oorsprong van de productie ligt, is minder duidelijk. Lange tijd werd die in MesopotamiŽ geplaatst, maar nieuw onderzoek duidt Egypte als mogelijke primus aan.

De eerste sporen van glas dateren van 4500 jaar geleden, maar op dat moment was het nog niet erg courant. Het duurt nog een duizendtal jaar, tot 1500 v.C., vooraleer glazen voorwerpen, voornamelijk kleine flesjes, vaker opduiken. In Nuzi, een stad in het MesopotamiŽ van de late Bronstijd, werden verschillende glazen voorwerpen teruggevonden. Dat werd lange tijd beschouwd als de eerste grote productie van †glas. Glas gevonden op Egyptische sites werd enkele decennia jonger ingeschat, daterend rond 1450 v.C. †

"Die datering is gebaseerd op opgravingen uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw", zegt professor geologie Patrick Degryse. "Een dergelijke situering in de tijd gebeurt op basis van associatie. Welke materialen zijn er gevonden? Welke vormen worden er gebruikt? Op basis daarvan worden voorwerpen aan een bepaalde tijdsperiode verbonden."

Gezien de verfijnde techniek en vaste vormgeving is het plausibel dat de Egyptische glasproductie ouder is dan de Mesopotamische.

"Omdat de vaststellingen in dit geval bijna honderd jaar geleden gebeurd zijn, hebben we het glas dat in Nuzi gevonden is opnieuw geanalyseerd en gedateerd. Intussen hebben we veel meer kennis vergaard over de regio en de site. We weten beter welke contacten er waren, welke grondstoffen gebruikt werden en waar deze vandaan kwamen. Uit de associatie met andere materialen zoals keramiek, blijkt nu dat het glas uit Nuzi jonger is dan eerst gedacht. Het dateert van circa 1450 v.C., uit dezelfde tijd dus als het glas gevonden op de Egyptische sites."

Er is zelfs reden om te denken dat Egyptenaren de productie van glas eerder onder de knie kregen dan MesopotamiŽrs. "Het glas van de Egyptische sites is technisch geavanceerder en verfijnder. Het is ook kleurrijker omdat er meer verschillende, vaak ook zeldzame metalen als pigment gebruikt worden. Op Egyptisch glas is ook eenzelfde, zeg maar standaardpatroon aangebracht. Het glas uit MesopotamiŽ lijkt eerder een imitatie van dat Egyptische origineel. Gezien de verfijnde techniek en vaste vormgeving is het plausibel dat de Egyptische glasproductie ouder is dan de Mesopotamische."

Het onderzoek is een samenwerking tussen Cranfield University, Harvard Art Museums, KU Leuven en Northwestern University. De studie "The analysis of late bronze age glass from Nuzi and the question of the origin of glass-making" is gepubliceerd in het tijdschrift Archaeometry.

DNA-onderzoek plaatst bakermat van huiskat in Nabije Oosten en Egypte

De huiskat is afkomstig uit het Nabije Oosten en het oude†Egypte. Dat blijkt uit een DNA-analyse van kattenoverblijfselen uit archeologische sites.†

Meer...

Zeldzaam Egyptisch dodenmasker voedt nieuwe theorie

Bij opgravingen in Dayr al-Barsha in†Egypte vond de Onderzoeksgroep Egyptologie een†goed geconserveerd dodenmasker terug.

Meer...

Blijf op de hoogte met de KU Leuven-nieuwsmail

De KU Leuven-nieuwsmail bundelt al het nieuws van de KU Leuven.

Abonneren


This site uses cookies and analysis tools to improve the usability of the site. More information. |