Expo rond academisch erfgoed opent de deuren

Inleiding: Op woensdag 2 mei start op Campus Groenenborger de tentoonstelling ’Antwerpen als wetenschappelijk kenniscentrum in de 19de en 20ste eeuw’.

Op woensdag 2 mei opent op UAntwerpen de expo 'Antwerpen als wetenschappelijk kenniscentrum in de 19de en 20ste eeuw’. De tentoonstelling bewijst dat het academisch erfgoed vandaag naar waarde wordt geschat. “Vroeger werden we weggezet als verzamelaar van oud ijzer”, lacht co÷rdinator Marc Demolder. “Die tijd is voorbij.”

Academisch erfgoed is de verzamelnaam voor alle objecten die met de onderwijsen onderzoekspraktijk aan de universiteit te maken hebben gehad. Het gaat niet alleen om wetenschappelijke instrumenten, maar ook om audiovisuele apparaten en computers. In ruime zin kunnen zelfs alle objecten die te maken hebben met de werking van de universiteit tot het academisch erfgoed gerekend worden, zoals portretten van hoogleraars of de sjerp van een studentenvereniging.

“We hebben een lange weg afgelegd”, vertelt Marc Demolder. “Ons imago van verzamelaars van oud ijzer zijn we kwijt. Sinds 2017 heeft de Universiteit Antwerpen een officiŰle werking Academisch Erfgoed, waar Trudi Noordermeer als hoofd van de Universiteitsbibliotheek mee haar schouders onder zette. Binnen de universiteit weet men ons te vinden: vorige week heb ik nog een toestel aangeboden gekregen. De erfgoedreflex is stilaan ingeburgerd.”

Lange Antwerpse traditie

In de collectie academisch erfgoed vinden we wetenschappelijke meetinstrumenten, wandplaten, computers, medische apparatuur, geografische kaarten, diaprojectoren, mineralen en stenen, biologische preparaten, microscopen, etc. De collectie academisch erfgoed van de Universiteit Antwerpen is veelzijdig en divers: ze is samengesteld uit objecten uit alle faculteiten en wordt verspreid over de verschillende campussen bewaard.

Op Campus Groenenborger wordt op 2 mei een expositie geopend met voorwerpen uit het academisch erfgoed. De expo krijgt de titel 'Antwerpen als wetenschappelijk kenniscentrum in de 19de en 20ste eeuw’ mee.

Demolder: “De expo toont aan de hand van wetenschappelijke instrumenten uit het voormalige Gevaert-archief en objecten uit het Antwerpse Rijksontledingslaboratorium en het apothekerslaboratorium Van Melckebeke dat het wetenschappelijk onderzoek in Antwerpen een lange traditie heeft.”Link: http://www.uantwerpen.be/academisch-erfgoed

This site uses cookies and analysis tools to improve the usability of the site. More information. |