Wetenschappers binden strijd aan met droge ogen

Inleiding: UAntwerpen leidt Europees consortium in zoektocht naar nieuwe behandeling voor Dry Eye Disease.

Steeds meer mensen hebben last van droge ogen, onder meer door ons intensieve schermgebruik. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen gaan onder de vleugels van een Europees consortium mee op zoek naar nieuwe behandelingen voor de aandoening.

In het verleden hadden vooral oudere vrouwen te kampen met Dry Eye Disease (DED). Schattingen over het aantal patiŽnten variŽren, maar aangenomen wordt dat tussen de 5 en de 35 procent van de volwassenen wereldwijd aan de ziekte lijden. Driemaal meer vrouwen dan mannen hebben DED. De aandoening, veroorzaakt door enzymen die pijn en ontstekingen veroorzaken, kan tot gezichtsverlies lijden.

“Experts verwachten dat het aantal patiŽnten in de toekomst spectaculair zal stijgen”, vertelt prof. Koen Augustyns , medicinaal scheikundige op UAntwerpen. “Dat komt enerzijds omdat de mens steeds ouder wordt, maar anderzijds spelen intensief schermgebruik, milieuvervuiling en het dragen van contactlenzen ook een rol.”

Vandaag schrijven artsen voor de behandeling van DED onder meer traanvervangende producten voor, zoals druppels of een gel. Ook ontstekingsremmers worden gebruikt. Maar er is nood aan nieuwe en betere behandelingsmethoden. Met dat doel voor ogen wordt met financiŽle steun van Europa (Marie Curie Innovative Training Network) een internationaal consortium gelanceerd: Integrated Training in Dry Eye Disease Drug Development of kortweg IT-DED3.

Langdurig proces
UAntwerpen, dat binnen de onderzoeksgroepen Medicinale Chemie , Medische Biochemie en het laboratorium Microbiologie, Parasitologie en HygiŽne een jarenlange expertise over de schadelijke enzymen opbouwde, coŲrdineert het consortium. Naast de Antwerpse universiteit maken ook de Sorbonne Universitť (Frankrijk), de universiteit van Valladolid (Spanje), het Latvian Institute of Organic Synthesis (Letland), de University of Eastern Finland (Finland), het universitair ziekenhuis van Keulen (Duitsland) en het Institute of Experimental Biology and Technology (Portugal) er deel van uit.

“Geneesmiddele­nonderzoek is een langdurig proces”, legt Augustyns uit. “In Antwerpen bouwden we een grote ‘bibliotheek’ op van interessante enzyminhibitoren. Die moeten we nu verder testen, onder meer op werkzaamheid en veiligheid. Binnen IT-DED3 krijgen 12 jonge, ondernemende en innovatieve onderzoekers de kans om goed omringd te werken aan nieuwe therapieŽn. Bedoeling is uiteraard om tot doeltreffendere behandelingen te komen.”

Het IT-DED3-project loopt tot eind 2021. Op donderdag 11 en vrijdag 12 januari wordt het project officieel gelanceerd met een kick-offmeeting in het Hof van Liere op de Stadscampus van UAntwerpen.


Redirect: http://www.itded3.eu