Biowetenschappen - 15.11
Het doctoraatsonderzoek van Miche De Meyer (Fundamentals of Snoring. Patho-physiology, Diagnosis and Treatment) aan de VUB toont aan dat snurken erg belastend kan zijn voor de gezondheid én voor je relatie. Bovendien doet De Meyer, Kliniekcoördinator van de eenheid Orofaciale Disfuncties bij de Dienst MKA van het Gentse Jan Palfijn Ziekenhuis en wetenschappelijk medewerker UZ Brussel (Slaapkliniek/Longziekten) voor het eerst een poging om het fenomeen objectief te definiëren. Naar schatting de helft van de volwassen bevolking wereldwijd snurkt in min of meerdere mate, al dan niet met gevaarlijke onderbrekingen van de ademhaling of apneus en de bijhorende gezondheidsrisico's als cardiovasculaire aandoeningen, obesitas, vermoeidheid en concentratieproblemen.
Health - 9.11

KU Leuven stelt 7 rapporten voor die verschillende aspecten van de COVID-19-pandemie onder de loep nemen.

Computerwetenschappen - 4.11

SOPHIA-project (VUB) ontwikkelt robotische hulpmiddelen tegen klachtontwikkelingen. Werkgerelateerde spieren beenderklachten zijn nog steeds alomtegenwoordig bij heel wat industriële werknemers in Europa.

Wiskunde - 5.11

Voor velen staat wiskunde gelijk aan rekenen, worstelen met driehoeksmeetkunde of uitgebreide bewijzen met cijfers én letters. Maar wiskunde wordt niet voor niets 'de taal van het universum' genoemd en is veelal onzichtbaar in tal van zaken uit ons dagelijkse leven. Professor Ann Dooms toont in haar nieuwe boek 'Wiskunde' de kracht en de schoonheid van de mathematica. Ze trekt het vak los van de schoolbanken en katapulteert het recht naar het 'echte leven'. Van rondsurfen op Netflix en Google over een selfie nemen of betalen met je smartphone tot games en artificiële intelligentie.

Media - 2.11

De mediaprofessoren Pascal Verhoest (VUB) en Leen d'Haenens (KULeuven) hebben een boek gemaakt over de hedendaagse media in Vlaanderen. Er blijkt een behoorlijke rijkdom aan diversiteit te bestaan, maar een kloof dreigt wel tussen mediagebruikers die politiek betrokken zijn en degene die een afkeer hebben van politiek.

Geselecteerde jobaanbiedingen