Geslijm en gelijm: een geheim kikkerwapen en hoe het werkt

Chemie - 12.07
Chemie

Een multidisciplinair team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit van Bergen, het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie en de KU Leuven heeft een van de meest fascinerende maar minst begrepen chemische verdedigingswapens in het dierenrijk ontcijferd: lijm. In een recent gepubliceerd artikel in Nature Communications rapporteren ze hoe veranderingen in de structuur en expressie van twee eiwitten aan de basis lagen van de parallelle evolutie van verdedigingslijmen in verre verwante kikkerlijnen.

Artificiële Intelligentie kan eetbuien en binge drinken in het dagelijkse leven helpen voorspellen

Onderzoek van de Mind-Body Research groep van de KU Leuven en de University of California, Berkeley werpt een nieuw licht op de omstandigheden die eetbuien en binge drinken veroorzaken bij mensen met boulimia nervosa en een alcoholgebruikstoornis.

Gezondheid - 5.07

VUB-onderzoek beveelt nieuwe aanpak van chronische pijn aan

Chronische pijn is een van de meest uitdagende problemen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. Het heeft een grote impact op het dagelijks leven van maar liefst 23% van de bevolking.

In het hart van de vulkaan: wanneer een wetenschappelijke expeditie ontspoort

Aardwetenschappen

Geofysicus Corentin Caudron is van plan om begin 2024 naar Costa Rica te reizen om de activiteiten van de Poás vulkaan te bestuderen door geluidsemissies te meten in het meer dat de krater vult. Hij zou deel uitmaken van een team van 20 mensen en cruciale gegevens meenemen voor het monitoren van de vulkaan. Maar de natuur besliste anders. Een artikel gepubliceerd in The Conversation.

Oudste schedel en schedelfragment in Vlaanderen

Geschiedenis & archeologie

Tijdens de Contactdag Archeologie van de Provincie Oost-Vlaanderen op vrijdag 28 juni werd bekendgemaakt dat in Ename de oudste schedel en het oudste schedelfragment van Vlaanderen zijn ontdekt.

Geselecteerde jobaanbiedingen
Psychologie - 19.07
Tenure-Track Assistant Professor or Associate Professor in school Psychology UNIL - Faculté des SSP, Lausanne
Sociale wetenschappen - 19.07
Tenure-Track Assistant Professor Or Associate Professor In Science And Technology Studies UNIL - Faculté des SSP, Lausanne
Sociale wetenschappen - 19.07
Associate Professor in Social Sciences of Sport and Adapted Physical Activity UNIL - Faculté des SSP, Lausanne
Pedagogiek - 19.07
Senior Researcher (Postdoc) 60-100% Swiss Federal university for Vocational Education and Training SFUVET
Werkgevers van de week