Université catholique de Louvain

Université catholique de Louvain

Université catholique de Louvain   link Waals Gewest
Place de l’Université 1, 1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve

L’Université catholique de Louvain (en latin Universitas catholica lovaniensis, en néerlandais Katholieke Universiteit Leuven) est une université fondée en 1834 à Malines par les évêques de Belgique, et scindée depuis 1968 (affaire de Louvain) en deux établissements séparés par la frontière linguistique: l’Université catholique de Louvain (UCL), université francophone multisite, qui a des sièges notamment à Louvain-la-Neuve (province du Brabant wallon), à Mons et Tournai (province du Hainaut), et à Woluwe-Saint-Lambert et Saint-Gilles (région de Bruxelles-Capitale) en Belgique ; La Katholieke Universiteit Leuven (KUL), université néerlandophone, dont le siège se trouve à Louvain (province du Brabant flamand) en Belgique.

news.myScience

Milieu - 2.08
Milieu

De Middeleeuwen waren klimatologisch gezien tumultueus. Er was een koude fase, de Kleine IJstijd, en een opwarmende periode, het Middeleeuws klimaatoptimum. Volgens gegevens gereconstrueerd aan de hand van jaarringen waren de temperaturen in deze laatste periode in Noord-Europa soms hoger dan vandaag de dag. Dit is een raadsel: de natuurkunde is niet in staat om deze periode van uitzonderlijke warmte te verklaren en klimaatmodellen berekenen gematigdere temperaturen voor de periode tussen de tiende en veertiende eeuw.

Jarenlang zijn wetenschappers die een beter begrip probeerden te krijgen van de ziekte van Alzheimer of andere neurodegeneratieve aandoeningen - tauopathieën, omdat het tau-eiwit hierbij betrokken is - op één probleem gestuit: hoe de ziekte - vooraf - op een volledig betrouwbare manier te diagnosticeren, aangezien tegenwoordig alleen een autopsie de aggregaten van tau-eiwit in de hersenen kan beschrijven en dus met zekerheid kan weten aan welk type neurodegeneratieve ziekte de persoon leed.
Website Preview