nieuws

Health - 11.05
Niet elk type groen in een stedelijke omgeving heeft hetzelfde positieve effect op de mens. Eén grote boom met een stevige kruin doet meer dan tien kleine jonge bomen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van KU Leuven, die vandaag gepubliceerd werd in het gezaghebbende tijdschrift Environmental Health Perspectives.
Sociale wetenschappen - 22.04

Vrijdag 22 april 2022 — Dr. Ana Tache van de dienst Mond-, kaak en aangezichtsheelkunde van het UZ Brussel analyseerde over een looptijd van 30 jaar het standaard behandelingsprotocol voor een spleet in het gehemelte, afgetoetst aan enkele belangrijke uitkomsten op vlak van levenskwaliteit en sociale gevolgen.

Health - 15.04

Vrijdag 15 april 2022 — Op 23 april 2022, tussen 9u en 13u, organiseert VUB-onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) het Sport Injury Seminar op de Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek.

Biowetenschappen - 21.04

Schade aan tandglazuur en gaatjes worden tot op vandaag hersteld door tandartsen met behulp van een synthetische vulpasta. Er bestaat hiervoor geen natuurlijk alternatief. Een nieuw 3D-model met menselijke tandstamcellen kan hier in de toekomst mogelijk verandering in brengen.

Carrière - 7.04

Een nieuwe studie toont aan dat vijf van de grootste platformbedrijven in België geen eerlijke arbeidsvoorwaarden bieden. Het Fairwork Belgium-project aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (KU Leuven) en in samenwerking met de Universiteit van Oxford, beoordeelde de arbeidsvoorwaarden van Takeaway, Ring Twice, Deliveroo, Yoopies en Top Help.
Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |Results 1 - 20 of 52.


Health - Milieu - 11.05.2022
Een oude boom kap je niet: KU Leuven- studie toont verband tussen grote stadsbomen en menselijke gezondheid
Niet elk type groen in een stedelijke omgeving heeft hetzelfde positieve effect op de mens. Eén grote boom met een stevige kruin doet meer dan tien kleine jonge bomen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van KU Leuven, die vandaag gepubliceerd werd in het gezaghebbende tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Sociale wetenschappen - 22.04.2022
Standaard behandelingsplan voor baby’s met een gespleten gehemelte biedt uitstekende resultaten op vlak van levenskwaliteit en sociale gevolgen voor zowel het kind als het gezin
Vrijdag 22 april 2022 — Dr. Ana Tache van de dienst Mond-, kaak en aangezichtsheelkunde van het UZ Brussel analyseerde over een looptijd van 30 jaar het standaard behandelingsprotocol voo

Biowetenschappen - 21.04.2022
Onderzoekers KU Leuven en UHasselt zetten belangrijke stap naar ontwikkeling biologisch tandglazuur
Schade aan tandglazuur en gaatjes worden tot op vandaag hersteld door tandartsen met behulp van een synthetische vulpasta. Er bestaat hiervoor geen natuurlijk alternatief. Een nieuw 3D-model met menselijke tandstamcellen kan hier in de toekomst mogelijk verandering in brengen. De resultaten van het onderzoek onder leiding van KU Leuven-professor Hugo Vankelecom en professoren Ivo Lambrichts en Annelies Bronckaers van UHasselt verschenen in Cellular and Molecular Life Sciences .

Health - Sport - 15.04.2022
VUB organiseert symposium over sportblessures
Vrijdag 15 april 2022 — Op 23 april 2022, tussen 9u en 13u, organiseert VUB-onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) het Sport Injury Seminar op de Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek. Het symposium laat zowel onderzoekers als mensen uit de praktijk aan bod komen (chirurgen, kinesitherapeuten, .

Carrière - 07.04.2022
Onderzoek stelt schrijnende werkomstandigheden vast bij Belgische platformwerkers
Een nieuwe studie toont aan dat vijf van de grootste platformbedrijven in België geen eerlijke arbeidsvoorwaarden bieden. Het Fairwork Belgium-project aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (KU Leuven) en in samenwerking met de Universiteit van Oxford, beoordeelde de arbeidsvoorwaarden van Takeaway, Ring Twice, Deliveroo, Yoopies en Top Help.

Onderzoeksmanagement - 07.04.2022
Vier ERC Consolidator Grants voor KU Leuven-onderzoekers
Vier ERC Consolidator Grants voor KU Leuven-onderzoekers
De European Research Council (ERC) heeft haar Consolidator Grants uitgereikt. Dit jaar mogen vier KU Leuven-onderzoekers zo'n beurs in ontvangst nemen: bio-ingenieur Rob Ameloot, theologe Christina Kreinecker, pediatrisch nefrologe Elena Levtchenko en sterrenkundige Jon Sundqvist. ERC Consolidator Grants zijn beurzen voor excellente onderzoekers die hun doctoraat zeven tot 12 jaar geleden hebben behaald.

Milieu - Sociale wetenschappen - 05.04.2022
VUB neemt deel aan Europees project om Nature-Based Climate Solutions in scholen te versterken
Dinsdag 5 april 2022 — VUB-wetenschappers onderzoeken de implicaties van Nature-Based Climate Solutions in en rond lagere scholen op het vlak van toegankelijkheid en rechtvaardigheid. De onderzoekers behoren tot het Cosmopolis Centre for Urban Research en de Cartography and GIS (CGIS)-groep. Zij doen dit in het kader van het Europese project COOLSCHOOLS.

Astronomy / Space Science - 01.02.2022
Ook stervende sterren kunnen nog planeten voortbrengen
Planeten zijn doorgaans niet veel ouder dan de sterren waarrond ze draaien. Kijk naar de zon: die werd 4,6 miljard jaar geleden geboren en niet lang daarna was daar de aarde er al. Maar het kan ook helemaal anders, hebben sterrenkundigen van de KU Leuven ontdekt. Zelfs als ze op sterven na dood zijn, kunnen sommige soorten sterren mogelijk nog planeten doen ontstaan.

Health - 01.02.2022
Het oog als spiegel van het hart? 
AI kan risico op hartaanval voorspellen op basis van netvliesscan  Een internationaal team van onderzoekers heeft een AI-systeem ontwikkeld dat kan inschatten wie een verhoogd risico loopt om binnen de twaalf maanden een hartaanval te krijgen. Daarvoor heeft het systeem genoeg aan netvliesscans die nu al veel worden gebruikt door oogartsen.

Astronomy / Space Science - 11.01.2022
Vlaamse wetenschappers zoeken sterrenluisteraars
Vlaamse wetenschappers zoeken sterrenluisteraars
Het nieuwe citizen science-project AstroSounds lanceert een oproep aan het brede publiek om sterren te beluisteren.

- 31.12.2021
Twee prestigieuze mandaten voor twee jonge VUB-wetenschapsters
Wereldkankerdag 4 februari VUB-wetenschappers Inge Mannaerts en Sofie Deschoemaeker hebben van de Stichting tegen Kanker een prestigieus postdoctoraal mandaat gekregen voor de duur van vier jaar. Inge Mannaerts kreeg die voor haar onderzoek naar tumoren in de lever, en Sofie Deschoemaeker voor haar onderzoek naar een betere behandeling van borstkanker.

Aardwetenschappen - 30.12.2021
VUB-geologen ontrafelen voor het eerst ouderdom steengroeves Maastricht
Onderzoekers stellen met nieuwe technieken vast wanneer kalksteenlagen en fossielen zijn gevormd in Dinosauriërtijdperk, 73-66 miljoen jaar geleden Woensdag 30 maart 2022 — Geologen van de Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven hebben in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Natuurmonumenten de miljoenen jaren oude gesteenten in de steengroeves bij Maastricht in kaart gebracht.

Health - Milieu - 30.12.2021
VUB-onderzoekers ontdekken hoe melkzuur afweer tegen tumoren verzwakt
Immuuncellen voeden zich met melkzuur en leggen andere -killer-immuuncellen lam In het kankeronderzoek is al langer bekend dat melkzuur, of lactaat, in sterke mate wordt geproduceerd door kankercellen en dat dit melkzuur onze afweer tegen tumoren verstoort. Tot nu wist men echter niet hoe dit precies gebeurt.

Health - 29.12.2021
VUB-onderzoeksgroep krijgt goedkeuring om via transplantatie mannen weer vruchtbaar te maken na kankerbehandeling als kind
Wereldwijde primeur voor onderzoeksgroep van VUB-professor Ellen Goossens De onderzoeksgroep van Ellen Goossens (VUB) hoopt als eerste wereldwijd eerder afgenomen teelbalweefsel terug te implanteren bij mannen die door een kankerbehandeling als kind geen zaadcellen produceren. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits: "Opnieuw een baanbrekend onderzoek naar kanker op het palmares van Vlaamse wetenschappers." De minister wil op dit elan verdergaan en maakt ook dit jaar 800.000 euro extra budget vrij voor 3 nieuwe onderzoeksprojecten.

Carrière - 28.12.2021
VUB-prof Peter Baeten wordt directeur-generaal van nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN
Maandag 28 maart 2022 — Doctor in nucleaire energie Peter Baeten komt vanaf november aan het hoofd te staan van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN.

Health - 28.12.2021
Expertenlijst kankeronderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel
4 februari is Wereldkankerdag Vrije Universiteit Brussel en kankeronderzoek VUB is een Urban Engaged University die zich sterk inzet voor de strijd tegen kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek.

Computerwetenschappen - 26.12.2021
Belgische onderzoekers maken ’schatkaart’ om meteorieten te vinden op Antarctica
Een Belgisch-Nederlands wetenschappelijk team, waaronder onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, heeft de allereerste "schatkaart" gemaakt die onthult waar in Antarctica meteorieten kunnen worden gevonden. Meteorieten komen uit de ruimte en worden als steenachtig materiaal op het aardoppervlak aangetroffen.

Biowetenschappen - 25.12.2021
DNA-gebaseerde techniek voor opsporing van veroorzakers voedselbederf
Een nieuwe op DNA-gebaseerde analysetechniek vindt bederforganismen in voeding die met klassieke analysetechnieken niet opgepikt worden. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van ILVO-VUB onderzoekster Evelyne Duthoo, die zowel DNA-gebaseerde als klassieke opsporingstechnieken toepaste op charcuterieproducten en de analyseresultaten vergeleek.

Biowetenschappen - Health - 24.12.2021
Onze 10 meest gelezen nieuwsberichten over wetenschap van 2021
In dit overzicht presenteren we de meest gelezen nieuwsberichten over onderzoek aan KU Leuven van 2021. Opvallend: maar liefst 6 artikels in de top 10 gaan over hersenonderzoek. Internationaal team identificeert genetische link tussen gelaatstrekken en hersenvorm 5 april Een interdisciplinair team heeft 76 overlappende genetische locaties geďdentificeerd die zowel ons gezicht als ons brein mee vormgeven.

Computerwetenschappen - 24.12.2021
Digitale technologie tegen identiteitsfraude
Kan blockchaintechnologie een oplossing bieden tegen identiteitsfraude? Die vraag stond centraal in de masterproef van criminoloog Raf Oostvogels.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |