nieuws

Chemie - 29.11
Chemie
Er is een nieuw type selectiviteit bedacht om de reactiviteit in de organische chemie beter te beschrijven. Onderzoekers van het Laboratorium voor Organische Chemie (LCO - ULB) hebben hun werk gepubliceerd in Cell Reports Physical Science.
Health - 28.11

Het ene woonzorgcentrum is het andere niet. Woonzorgcentra die werken met kleinere leefgroepen met vaste zorgteams, tellen opmerkelijk minder personen die door COVID-19 zijn besmet of overleden. Dat geldt niet enkel voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers.

Milieu - 14.11

Een team van wetenschappers van de Nelson Mandela Universiteit, Vrije Universiteit Brussel, de Moss Landing Marine Laboratories en de Universiteit van de Westkaap heeft in een studie gepubliceerd in het gerenommeerde Journal of Ecology , voor het eerst kunnen aantonen dat oceaanstromingen en kustgeomorfologie de verspreiding van mangrovebossen langs de Zuid-Afrikaanse kust ook in de toekomst kunnen tegenhouden, zelfs als er door de klimaatopwarming een idealer klimaat voor deze bossen ontstaat.

Health - 23.11
Health

Regelmatige lichaamsbeweging zou de alvleesklierbŤtacellen beschermen tegen stress die bijdraagt tot diabetes. Onderzoekers van het ULB Center for Diabete Research hebben dit vastgesteld in een studie gepubliceerd in Diabetologia

Astronomy - 13.11
Astronomy

IceCube-neutrino's geven ons het eerste beeld van de diepten van een actief sterrenstelsel. Dit brengt ons een stap dichter bij het antwoord op de eeuwenoude vraag naar de oorsprong van kosmische straling
Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |Results 1 - 20 of 32.


Chemie - 29.11.2022
Iteroselectiviteit: de selectiviteit die de organische chemie miste.
Iteroselectiviteit: de selectiviteit die de organische chemie miste.
Er is een nieuw type selectiviteit bedacht om de reactiviteit in de organische chemie beter te beschrijven. Onderzoekers van het Laboratorium voor Organische Chemie (LCO - ULB) hebben hun werk gepubliceerd in Cell Reports Physical Science. Een belangrijk onderdeel van de organische chemie is de synthese van producten via een opeenvolging van chemische reacties.

Health - 28.11.2022
De rol van organisatievorm bij COVID-19-besmettingen en -overlijdens in woonzorgcentra
Het ene woonzorgcentrum is het andere niet. Woonzorgcentra die werken met kleinere leefgroepen met vaste zorgteams, tellen opmerkelijk minder personen die door COVID-19 zijn besmet of overleden. Dat geldt niet enkel voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers. Tot dat besluit komen onderzoekers van KU Leuven en de Radboud Universiteit in Nederland.

Health - Farmacologie - 23.11.2022
Diabetes: doe aan sport!
Diabetes: doe aan sport!
Regelmatige lichaamsbeweging zou de alvleesklierbŤtacellen beschermen tegen stress die bijdraagt tot diabetes. Onderzoekers van het ULB Center for Diabete Research hebben dit vastgesteld in een studie gepubliceerd in Diabetologia . Diabetes wordt gekenmerkt door een progressief verlies van alvleesklierbŤtacellen, de cellen die insuline produceren en zo het juiste suikergehalte in het bloed handhaven.

Milieu - Aardwetenschappen - 14.11.2022
Studie voorspelt voor het eerst gevolgen klimaatverandering op verspreiding mangroves in Zuid-Afrika
Een team van wetenschappers van de Nelson Mandela Universiteit, Vrije Universiteit Brussel, de Moss Landing Marine Laboratories en de Universiteit van de Westkaap heeft in een studie gepubliceerd in het gerenommeerde Journal of Ecology , voor het eerst kunnen aantonen dat oceaanstromingen en kustgeomorfologie de verspreiding van mangrovebossen langs de Zuid-Afrikaanse kust ook in de toekomst kunnen tegenhouden, zelfs als er door de klimaatopwarming een idealer klimaat voor deze bossen ontstaat.

Astronomy / Space Science - 13.11.2022
Eerste beeld van de diepte van een sterrenstelsel
Eerste beeld van de diepte van een sterrenstelsel
IceCube-neutrino's geven ons het eerste beeld van de diepten van een actief sterrenstelsel. Dit brengt ons een stap dichter bij het antwoord op de eeuwenoude vraag naar de oorsprong van kosmische straling . Voor het eerst heeft een internationaal team van wetenschappers - waaronder het IIIHE, Faculteit Wetenschappen - bewijs gevonden van de emissie van hoogenergetische neutrino's in het sterrenstelsel NGC 1068.

Milieu - 08.11.2022
Klimaattop COP27: Afrikaanse en westerse onderzoekers roepen op om energiemix in Afrika land per land te bekijken in functie van klimaatdoelen
Aan de vooravond van de COP27 hebben academici van 50 instellingen, waaronder de VUB, opgeroepen tot een verandering in de manier waarop politici, financiers en onderzoekers denken over de overgang naar schone energie op het Afrikaanse continent.

Sociale wetenschappen - Sport - 29.10.2022
Privacy bij sportapps vaak ondermaats
Privacy bij sportapps vaak ondermaats
Sporten fitness apps, zoals Strava, winnen jaar na jaar aan populariteit. Het zijn ook vaak echte sociale netwerken geworden. Je deelt er zeer persoonlijke gegevens, en soms onbewust ook je woonof werklocatie als startpunt van je sportactiviteiten. De apps laten je meestal toe die locaties te verbergen, maar onderzoekers van de onderzoeksgroep imec-DistriNet aan KU Leuven ontdekten dat die optie in vele gevallen een vals gevoel van veiligheid geeft.

Health - Biowetenschappen - 12.10.2022
Studie brengt in kaart hoe hersenen reageren op infecties
Studie brengt in kaart hoe hersenen reageren op infecties
Een team onder leiding van prof. Kiavash Movahedi (VUB, VIB) heeft gedetailleerd in kaart gebracht hoe het immuunsysteem te werk gaat tegen ziekteverwekkers die de hersenen binnendringen. De bevindingen werpen een nieuw licht op de interacties tussen ziekteverwekker en verdedigingssysteem en op de langetermijngevolgen van herseninfecties.

Health - 11.10.2022
KU Leuven-onderzoekers vinden mogelijk nieuwe behandelmethode voor uitgezaaide prostaatkanker
KU Leuven-onderzoekers vinden mogelijk nieuwe behandelmethode voor uitgezaaide prostaatkanker
Onderzoekers van KU Leuven hebben een beloftevolle nieuwe methode ontdekt voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Traditioneel worden in dat geval de mannelijke hormonen bij de patiŽnt onderdrukt of geÔnhibeerd met medicatie om zo de ziekte te vertragen. Maar na enige tijd worden de kankercellen resistent voor die medicatie.

Health - 05.10.2022
Doelcellen voor immunotherapie tegen kanker
Doelcellen voor immunotherapie tegen kanker
Gamma delta (γδ) T-cellen zijn cellen van het immuunsysteem die verschillende kenmerken bezitten waardoor zij aantrekkelijke cellulaire doelwitten zijn voor immunotherapie tegen kanker. Een team van onderzoekers probeerde de ontwikkeling van deze T-cellen bij de mens beter te begrijpen. Gamma delta (γδ) T-cellen zijn van toenemend belang als doelwit voor immunotherapie tegen kanker.

Economie / bedrijf - 04.10.2022
Makelaars' voornemens tot discriminatie meetbaar gemaakt
Makelaars’ voornemens tot discriminatie meetbaar gemaakt
VUB/UGent-onderzoekers gebruiken een nieuwe methode om discriminatie op de woningmarkt nauwkeuriger in te schatten en vinden dat 10% van de makelaars bereid is huurders te selecteren op basis van etniciteit dinsdag 4 oktober 2022 - Doctoraatsstudenten sociologie Abel Ghekiere (VUB) en Louis Lippens (UGent) hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de onderliggende redenen van vastgoedmakelaars om potentiŽle huurders te discrimineren te onderzoeken.

Media - 04.10.2022
Imago Brussel als woonplaats is ofwel heel positief ofwel heel negatief
In het gezaghebbend tijdschrift Cities verscheen een over de perceptie van Brussel als woonomgeving. Voor dit VUB-onderzoek werkten communicatiewetenschappers van onderzoeksgroep ECHO, professoren Joke Bauwens en Pascal Verhoest samen met socioloog Petrus te Braak van onderzoeksgroep TOR. Zij onderzochten het verband tussen het beeld dat mensen hebben van Brussel als woonomgeving en stadsvlucht.

Economie / bedrijf - 22.09.2022
Intenties tot discriminatie meetbaar gemaakt
VUB/UGent zet nieuwe methode in om discriminatie op de huismarkt nog preciezer te meten - 10% is bereid een selectie te maken op basis van etniciteit Donderdag 22 september 2022 — Doctoraatstudenten in de Sociologie Abel Ghekiere (VUB) en Louis Lippens (UGent) ontwikkelden, samen met Prof. Pieter-Paul Verhaeghe en Prof. Stijn Baert, een nieuwe methode om de achterliggende redenen van makelaars om te discrimineren te kunnen onderzoeken.

Milieu - 21.09.2022
Schoolkinderen helpen VUB-onderzoekers om de schoolbuurt veiliger te maken
De wijk Vogelenzang in de gemeente Anderlecht telt drie basisscholen en ťťn hele grote middelbare school. Alles samen gaan er elke dag bijna 1500 leerlingen naar de klas en dat leidt tot verkeersonveilige situaties. 1251 schoolkinderen, van vijf tot achttien jaar oud, hebben samen met onderzoekers van de VUB-onderzoeksgroep Mobilise een nieuwe schoolomgeving ontworpen, waarvoor ze een aangepast circulatieplan moesten uitdokteren en suggesties deden voor een re-design van de bestaande verkeersinfrastructuur.

Fysica - 20.09.2022
Directe waarneming van ideale elektromagnetische vloeistoffen
Directe waarneming van ideale elektromagnetische vloeistoffen
Wat is een perfecte vloeistof - Het is een theoretisch model van een vloeistof waarmee kan worden aangenomen dat de vloeistof niet viskeus is, geen warmte geleidt, onsamendrukbaar is en geen wervelingen veroorzaakt. Het is dus een benadering van de werkelijkheid die de theoretische voorspellingen van vloeistofstromingen vereenvoudigt.

Wiskunde - Biowetenschappen - 19.09.2022
Meer wiskunde, minder muizen: webtool helpt proefdierengebruik verder te verminderen
In klinisch onderzoek naar de werkzaamheid naar behandelingen worden in de loop van het onderzoek vaak wiskundige correcties gebruikt om het aantal deelnemende patiŽnten te optimaliseren. In eerdere onderzoeksstadia, waarbij proefdieren worden ingezet, zijn dergelijke wiskundige correcties nog niet courant.

Health - 16.09.2022
UGent en VIB openen nieuw onderzoeksgebouw met unieke BioSafety Level 3-faciliteit voor lucht-overdraagbare ziekteverwekkers
UGent en VIB openen nieuw onderzoeksgebouw met unieke BioSafety Level 3-faciliteit voor lucht-overdraagbare ziekteverwekkers
Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar aangepaste labo-infrastructuur openen VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en UGent hun nieuw onderzoeksgebouw in het Tech Lane Ghent Science Park van Zwijnaarde.

- 14.09.2022
50 jaar VUB-ULB Interuniversitair Instituut voor Hoge EnergieŽn
Het VUB-ULB Interuniversitair Instituut voor Hoge EnergieŽn (IIHE) bestaat 50 jaar. Het instituut doet onderzoek naar de kleinste en grootste bouwstenen van onze wereld. Doorheen de 50 jaar van haar bestaansgeschiedenis lag het IIHE steeds mee aan de basis van de revolutie die plaatsvond in de hedendaagse fysica en daardoor ook van ons begrip van de allerkleinste bouwstenen van de natuur tot de allergrootste structuren in het heelal.

Health - 01.09.2022
Inzicht in de mechanismen van uitgezaaide celmigratie om kanker te bestrijden
Wanneer zich in een organisme een tumor ontwikkelt, komt het zeer vaak voor dat de kankercellen de tumor verlaten en zich naar een ander orgaan verplaatsen waar zij zich vermenigvuldigen, waardoor een zogeheten metastase ontstaat. Dit proces is een belangrijke factor in het sterftecijfer, omdat het betekent dat de ziekte erger wordt.

Biowetenschappen - 01.09.2022
Leuvense stamcelbiologen maken nieuw type menselijke cel voor onderzoek
Leuvense stamcelbiologen maken nieuw type menselijke cel voor onderzoek
Het KU Leuven-team van professor Vincent Pasque is erin geslaagd om met stamcellen een nieuw celmodel te genereren in het labo. Deze cellen lijken sterk op hun natuurlijke tegenhangers in prille menselijke embryo's. Daardoor kunnen onderzoekers beter bestuderen wat er gebeurt vlak nadat een embryo zich innestelt in de baarmoeder.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |