Groenland: een verloren boorgat na 33 jaar gevonden
Een internationaal wetenschappelijk team, waaronder onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles onder leiding van François Fripiat, heeft met succes een oud boorgat gelokaliseerd dat in 1992 werd geboord op de top van de Groenlandse ijskap. Het gat met een diameter van 10 centimeter lag begraven onder vijf meter sneeuw die zich in drie decennia had opgehoopt en was moeilijk te vinden. Dankzij de herontdekking heeft het Europese Green2Ice-project (ERC Synergy Grant) een beslissende stap kunnen zetten om te begrijpen wanneer Groenland voor het laatst ijsvrij was.
Hoe artificiële afgevaardigden ons kunnen helpen meer sociaal te zijn, maar toch falen in het behalen van gezamenlijke doelen
"Denken dat je alles kan overlaten aan technologie zonder er zelf in te investeren, is een gevaarlijke illusie.". Kunnen artificiële afgevaardigden - dat zijn autonome agenten die beslissingen nemen in onze plaats - ons helpen betere resultaten te bereiken in situaties waar collectief falen op de loer ligt, zoals bij beslissingen over de klimaatverandering of als snelle actie zich opdringt bij pandemieën?
Meerdere extreme klimaatgebeurtenissen tegelijk kunnen de nieuwe norm worden
Hittegolven, droogtes en bosbranden zijn enkele van de extreme klimaatgerelateerde gebeurtenissen die naar verwachting niet alleen vaker zullen voorkomen, maar ook steeds vaker gelijktijdig zullen toeslaan.
Observeren van anyons: exotische quasideeltjes in de koudste uithoeken van het heelal
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature meldt de eerste waarneming van anyonische eigenschappen in een eendimensionaal kwantumgas. Met name onder leiding van Nathan Goldman, onderzoeker aan de Université libre de Bruxelles, draagt dit onderzoek bij aan een beter begrip van het ontstaan van exotische quasideeltjes in het universum, wat perspectieven opent voor kwantumtechnologieën.
Nieuwe techniek kan kankercellen in real time in beeld brengen
VUB-onderzoeker ontwikkelt innovatieve camera om inwendige organen beter te kunnen bekijken tijdens operaties. Pooria Iranian, doctoraatsstudent aan de onderzoeksgroep ETRO van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), heeft een nieuwe endoscopische beeldvormingstechniek ontwikkeld.
Intensievere begeleiding van COPD-patiënten door ziekenhuisapothekers toont duidelijke meerwaarde
COPD, of chronische obstructieve longziekte, is een langdurige aandoening waarbij de luchtwegen vernauwd raken, meestal door roken of blootstelling aan schadelijke stoffen. Dit leidt tot klachten zoals kortademigheid, chronisch hoesten, slijmproductie en vermoeidheid.
Nav1.9: De verborgen schakel in pijn en jeuk
Stel je voor: je voelt geen pijn als je je teen stoot, of je ervaart voortdurend brandende pijn of jeuk zonder duidelijke reden. Voor sommige mensen is dat realiteit - veroorzaakt door mutaties in één enkel eiwit: het natriumkanaal Nav1.
VIB-VUB-wetenschappers ontwikkelen nieuwe strategie om enzymfunctie bij de ziekte van Parkinson te herstellen
Onderzoekers van de Universiteit van Padua (Italië), het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie en de Vrije Universiteit Brussel hebben nanobody-technologie ingezet om de functie te herstellen van een enzym dat onder meer betrokken is bij de ziekte van Parkinson.
Categorieën
Laatste nieuws





