Farmacologie - 14.01
Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriŽle strategie ontwikkeld die bacteriŽn verzwakt door hun samenwerking te verhinderen. In tegenstelling tot bij antibiotica, treedt er tegen deze strategie geen resistentie op, omdat niet-resistente bacteriŽn het overnemen van resistente.
Health - 9.01

Wetenschappers van de KU Leuven, de Universiteit van Bremen, het Leibniz-instituut voor materiaalkunde†en de Universiteit van Ioannina zijn erin geslaagd om tumorcellen in muizen uit te schakelen door immunotherapie te combineren met nanodeeltjes op basis van koper.

Chemie - 4.01
Chemie

Vrijstaande clusters van twintig goudatomen nemen de vorm aan van een piramide. Dit in tegenstelling tot de meeste elementen, die als schillen rond een centraal atoom georganiseerd zijn.

Biowetenschappen - 8.01

Leuvense onderzoekers zijn erin geslaagd organisch botweefsel te kweken op de manier †waarop botweefsel bij een embryo ontstaat. De gebruikte techniek, die vertrekt van kleine kraakbeenbolletjes, maakt het mogelijk om over enkele jaren organisch botweefsel te kweken op industriŽle schaal en weefsels op te bouwen met 3D-bioprinting.

Health - 30.12.2019

Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekken nieuw geneesmiddel tegen dodelijke ziekte. Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekten een nieuw middel tegen de slaapziekte. “De ziekte lijkt op de terugweg, maar het blijft absoluut nuttig om een nieuw geneesmiddel achter de hand houden, want een opstoot is niet ondenkbaar”, zegt prof. Guy Caljon (UAntwerpen).

Jaren
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015


Results 1 - 20 of 62.


Farmacologie - Health - 14.01.2020
KU Leuven-onderzoekers vinden nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie
Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriŽle strategie ontwikkeld die bacteriŽn verzwakt door hun samenwerking te verhinderen. In tegenstelling tot bij antibiotica, treedt er tegen deze strategie geen resistentie op, omdat niet-resistente bacteriŽn het overnemen van resistente. De bevindingen zijn gepubliceerd.

Health - Fysica - 09.01.2020
Nanodeeltjes met koper kunnen kankercellen in muizen doden
Wetenschappers van de KU Leuven, de Universiteit van Bremen, het Leibniz-instituut voor materiaalkunde†en de Universiteit van Ioannina zijn erin geslaagd om tumorcellen in muizen uit te schakelen door immunotherapie te combineren met nanodeeltjes op basis van koper. Deze strategie zorgde ervoor dat de kankercellen niet terugkwamen.† † Kankerbehandelingen maken steeds vaker gebruik van het immuunsysteem van de mens om tumoren te bestrijden.

Biowetenschappen - Health - 08.01.2020
Leuvense onderzoekers gaan biologisch botweefsel kweken op grote schaal
Leuvense onderzoekers zijn erin geslaagd organisch botweefsel te kweken op de manier †waarop botweefsel bij een embryo ontstaat. De gebruikte techniek, die vertrekt van kleine kraakbeenbolletjes, maakt het mogelijk om over enkele jaren organisch botweefsel te kweken op industriŽle schaal en weefsels op te bouwen met 3D-bioprinting.

Chemie - Fysica - 04.01.2020
Clusters van goudatomen vormen bijzondere piramide
Clusters van goudatomen vormen bijzondere piramide
Vrijstaande clusters van twintig goudatomen nemen de vorm aan van een piramide. Dit in tegenstelling tot de meeste elementen, die als schillen rond een centraal atoom georganiseerd zijn. Dat hebben wetenschappers van de KU Leuven vastgesteld. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift 'Science Advances'.

Health - 30.12.2019
Nieuw middel pakt slaapziekte aan
Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekken nieuw geneesmiddel tegen dodelijke ziekte. Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekten een nieuw middel tegen de slaapziekte. “De ziekte lijkt op de terugweg, maar het blijft absoluut nuttig om een nieuw geneesmiddel achter de hand houden, want een opstoot is niet ondenkbaar”, zegt prof. Guy Caljon (UAntwerpen).

Computer Science / Telecom - 22.12.2019
Doctoraatsverdediging vindt plaats in virtual reality
Boris Bogaerts (UAntwerpen) toont aan dat combinatie intuÔtie met VR een computer kan kloppen. Een doctoraatsverdediging is altijd een speciaal moment. Maar Boris Bogaerts (UAntwerpen) maakte het wel heel bijzonder: hij voerde zijn verdediging volledig uit in virtual reality. Alle toehoorders droegen een speciale VR-headset.

- 20.12.2019
’Zoek ook jij mee naar fluogele items in de Schelde?’
Onderzoekers UAntwerpen rekenen op de hulp van burgers om plasticvervuiling in kaart te brengen. Plastic materiaal is helaas niet zeldzaam op de Schelde en haar oevers. Maar nu duiken er ook fluogele items op. Onderzoekers van UAntwerpen lieten dat materiaal doelbewust los op de rivier om uit te zoeken hoe plastic zich verplaatst en hoe lang het duurt vooraleer het de Noordzee bereikt.

Burgerlijke bouwkunde - 17.12.2019
VUB en UAntwerpen bundelen krachten in Kennisplatform
Samenwerkingsverband moet praktijkkennis en onderzoek verenigen in Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid & Burgerschap in Mechelen. De Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen lanceerden op 16 december het Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid & Burgerschap, een uniek samenwerkingsverband van de twee universiteiten, dat zal gevestigd zijn in Mechelen.

Event - Farmacologie - 16.12.2019
Eerste AHA!-awards bekronen innovatieve onderzoekers
Professoren Steven Latrť en Pierre Van Damme krijgen prijs van Voka Antwerpen-Waasland en UAntwerpen. Antwerpen is dť kennisregio bij uitstek. Dat werd door UAntwerpen en Voka Antwerpen-Waasland op maandag 16 december in de verf gezet tijdens de eerste Antwerp Innovation Night. In het nieuwe provinciehuis gingen de eerste AHA!-awards naar vaccinatiespecialist Pierre Van Damme en Internet of Things-expert Steven Latrť.

Farmacologie - 16.12.2019
Controversieel middel tegen griep helpt vooral ziekere en oudere mensen
De Universiteit Antwerpen werkte mee aan onderzoek naar Tamiflu bij meer dan 3200 pati√ęnten. Europees onderzoek toont aan dat het antiviraal middel oseltamivir (Tamiflu ) patiŽnten kan helpen sneller te herstellen van een griepachtige aandoening. “Het biedt vooral voordelen voor ziekere en oudere patiŽnten, en patiŽnten die nog andere aandoeningen hebben”, zegt Samuel Coenen, professor klinische epidemiologie (UAntwerpen).

Architectuur - 14.12.2019
Nieuw FWO interuniversitair onderzoeksproject over de opkomst van interieurarchitectuur in BelgiŽ
Els De Vos (UAntwerpen) en Fredie Florť (KU Leuven) starten nieuw FWO onderzoek: 'De opkomst van interieurarchitectuur in Belgi√ę, 1945-1999.

Health - 10.12.2019
ERC Consolidator Grant voor kankeronderzoeker Kim De Keersmaecker
De European Research Council (ERC) heeft haar Consolidator Grants uitgereikt. Dit jaar mag kankeronderzoeker en genetica Kim De Keersmaecker van de KU Leuven zo'n beurs van 2 miljoen euro in ontvangst nemen. Zij wist de jury te overtuigen met haar project over zogenaamde 'synonieme mutaties' en hun mogelijke rol in de ontwikkeling van kanker.

Chemie - 10.12.2019
Ingenieurs op Campus Diepenbeek experimenteren met chemische zonnepanelen
Kunnen we straks met kleine buisjes of druppels en licht onze afvalproducten recycleren en lucht zuiveren? Aan Campus Diepenbeek wordt er sinds een jaar druk geŽxperimenteerd met nieuwe types van chemische reactoren.† De standaard chemische reactor is een glazen vat en werkt zo: chemicaliŽn inbrengen, mengen, opwarmen of afkoelen, en je krijgt een nieuw product.

Sociale wetenschappen - 09.12.2019
Facebookadvertenties zijn inhoudelijker, presidentiŽler en negatiever
Onderzoekers UAntwerpen en VUB vergelijken politieke advertenties op Facebook en in kranten. Facebookadvertenties worden steeds belangrijker voor politieke partijen.

Microtechniek - 07.12.2019
Vleermuizen bieden inspiratie voor sonarsensoren
Vlaamse en Nederlandse onderzoekers ontdekken manier om technologie nog efficiŽnter te maken. Zonder sonarsensoren geen robots of zelfrijdende auto's, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn hun metingen soms ambigu. Onderzoekers van UAntwerpen en de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelden een oplossing.

Aardwetenschappen - 05.12.2019
Wetenschappers ontwikkelen model rond geothermische investeringen
Geothermie kan landen helpen de doelstellingen omtrent hernieuwbare energieproductie te bereiken, maar de techniek is duur. Onderzoekers komen tot de conclusie dat een overheidslening die enkel teruggevorderd wordt indien het geothermieproject winstgevend blijkt, de meest geschikte beleidsmaatregel is.

Milieu - Palaeontologie - 05.12.2019
Limburgs zeeleven overleefde catastrofale meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden
Belgische en Nederlandse paleontologen hebben ontdekt dat het zeeleven in onze contreien zich uitzonderlijk snel herstelde na de meteorietinslag die het einde van de dinosauriŽrs inluidde. De inslag van een meteoriet van wel 10 kilometer diameter op het Mexicaanse schiereiland Yucatan 66 miljoen jaar geleden veroorzaakte wereldwijde milieurampen met tsunami's, jarenlange verduistering van zonlicht, zure regen en plotse klimaatveranderingen.

Health - 04.12.2019
’Personeelstekort leidt tot meer overlijdens’
Onderzoek UAntwerpen linkt gebrek aan verpleegkundigen aan hogere sterfte in onze ziekenhuizen. In een nieuwe studie tonen onderzoekers van UAntwerpen het verband aan tussen het aantal verpleegkundigen in hospitalisatiediensten en sterfte bij de patiŽnten die ze verzorgen. Conclusie: bij een hoger aantal verpleegkundigen op hospitalisatiediensten overlijden er minder patiŽnten onverwacht.

Computer Science / Telecom - 02.12.2019
Smart Education @ Schools: Vlaamse scholen ontwikkelen nieuwe technologische oplossingen
Vandaag zijn in BOZAR, in aanwezigheid van Vlaams minister Ben Weyts, de eerste resultaten getoond van 'Smart Education @ Schools'. Dit programma van de Vlaamse overheid brengt onderzoekers, scholen en bedrijven samen om slimme educatieve toepassingen te ontwikkelen om zowel leerlingen als leerkrachten beter te ondersteunen.

Filosofie - 29.11.2019
Boek brengt hulde aan Willem Van Moerbeke, de man die Aristoteles hielp overleven
Het belang van Aristoteles op de ontwikkeling van het westerse denken kan moeilijk worden overschat.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |