nieuws

Inovatie - 12.05
Nieuw onderzoek heeft meerdere zwaktes blootgelegd in de beveiliging van wifiverbindingen. Aanvallers zouden van deze zwaktes gebruik kunnen maken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Nieuw onderzoek heeft meerdere zwaktes blootgelegd in de beveiliging van wifiverbindingen. Aanvallers zouden van deze zwaktes gebruik kunnen maken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.
Health - 10.05
Health

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een 3D-printtechniek ontwikkeld die de mogelijkheden van lateral flowtesten uitbreidt.

Milieu - 6.05

De kans dat we over enkele jaren weer beekprik of beekforel vinden in onze beken en rivieren is bijzonder klein. Een internationale studie onder leiding van KU Leuven toont aan dat we, met het beleid dat nu gevoerd wordt, in Vlaanderen slechts kleine stappen vooruit zetten.

Inovatie - 10.05

Om succesvol te innoveren, betrekken bedrijven hun werknemers best in dat proces. Een HR beleid dat inzet op werknemersbetrokkenheid komt dus ook de innovatie ten goede. Dat blijkt uit een analyse van Europese data, door onderzoekers van de KU Leuven.

Sociale wetenschappen - 30.04

Vrijdag 30 april 2021 — Gedurende de eerste golf van de COVID-19-pandemie trad er in België een significante oversterfte op. Het federale statistiekbureau Statbel noteerde tussen 9 maart en 17 mei 2020 30.014 sterfgevallen.
Jaren
2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015Results 1 - 20 of 64.


Inovatie - 12.05.2021
Onderzoeker ontdekt verschillende kwetsbaarheden in wifi-beveiliging
Nieuw onderzoek heeft meerdere zwaktes blootgelegd in de beveiliging van wifiverbindingen. Aanvallers zouden van deze zwaktes gebruik kunnen maken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Nieuw onderzoek heeft meerdere zwaktes blootgelegd in de beveiliging van wifiverbindingen. Aanvallers zouden van deze zwaktes gebruik kunnen maken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.

Health - 10.05.2021
3D-printen legt de basis voor nieuw arsenaal aan diagnostische testen
3D-printen legt de basis voor nieuw arsenaal aan diagnostische testen
Onderzoekers van de KU Leuven hebben een 3D-printtechniek ontwikkeld die de mogelijkheden van lateral flowtesten uitbreidt. Met de nieuwe printtechniek kunnen geavanceerde diagnostische testen worden geproduceerd die snel, goedkoop en eenvoudig in te zetten zijn. Onderzoekers van de KU Leuven hebben een 3D-printtechniek ontwikkeld die de mogelijkheden van lateral flowtesten uitbreidt.

Inovatie - 10.05.2021
Werknemers betrekken doet bedrijven innoveren
Om succesvol te innoveren, betrekken bedrijven hun werknemers best in dat proces. Een HR beleid dat inzet op werknemersbetrokkenheid komt dus ook de innovatie ten goede. Dat blijkt uit een analyse van Europese data, door onderzoekers van de KU Leuven. Om succesvol te innoveren, betrekken bedrijven hun werknemers best in dat proces.

Milieu - 06.05.2021
Binnenkort weer beekprik of beekforel in de onze rivieren? Toch nog een tandje bijsteken dan
De kans dat we over enkele jaren weer beekprik of beekforel vinden in onze beken en rivieren is bijzonder klein. Een internationale studie onder leiding van KU Leuven toont aan dat we, met het beleid dat nu gevoerd wordt, in Vlaanderen slechts kleine stappen vooruit zetten. Voor een diverse en dus gezonde vispopulatie, zijn meer ingrijpende maatregelen nodig.

Sociale wetenschappen - Health - 30.04.2021
Pandemie treft mensen met migratieachtergrond harder
Vrijdag 30 april 2021 — Gedurende de eerste golf van de COVID-19-pandemie trad er in België een significante oversterfte op. Het federale statistiekbureau Statbel noteerde tussen 9 maart en 17 mei 2020 30.014 sterfgevallen. Dat waren er 8808 meer dan het gemiddelde van de drie voorgaande jaren in dezelfde weken.

Psychologie - 29.04.2021
Communicatie werknemer/werkgever als oorzaak van burn-out
Communicatie werknemer/werkgever als oorzaak van burn-out
VUB-psychologe onderzoekt psychologische contractbreuk - als de werkgever onuitgesproken verwachtingen niet nakomt Donderdag 29 april 2021 — Als werknemer doe je in principe je best. Maar impliciet verwacht je daar ook wat voor terug - zaken als waardering, een zekere autonomie of mogelijkheden tot groei.

Milieu - 28.04.2021
Nature Communications publicatie: Klimaatverandering bedreigt ook meren
Woensdag 28 april 2021 — Een onderzoeksteam onder leiding van Richard Woolway van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA publiceerde deze maand een studie in het blad Nature Communications waaruit blijkt dat klimaatverandering er toe leidt dat de periode waarin stratificatie optreedt in meren steeds langer wordt.

Milieu - 26.04.2021
Met afvalwater tegen droogte
VUB onderzoekt of gezuiverd afvalwater via ondergrondse infiltratie landbouw kan helpen Maandag 26 april 2021 — De voorbije jaren werd Vlaanderen geconfronteerd met lange en intense periodes van droogte. Terwijl de natuurlijke waterbronnen dan onder druk staan, is de vraag naar water voor de landbouw op zulke momenten juist erg groot.

Psychologie - 21.04.2021
"Leven in armoede is leven met gemis"
Woensdag 21 april 2021 — Mensen in armoede krijgen vaak een kluwen van verlieservaringen te verwerken. Wetenschappelijke literatuur waarin verlies en rouw in samenhang met armoede bestudeerd worden, blijkt echter nauwelijks voorhanden. Met haar doctoraatsonderzoek wil Karen Puttemans van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen deze leemte vullen.

Milieu - Carrière - 20.04.2021
VUB geoloog genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2021
Dinsdag 20 april 2021 — Geoloog Niels de Winter, onderzoeker aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en de Universiteit Utrecht is vandaag genomineerd voor de titel New Scientist Wetenschapstalent 2021 .

Campus - 12.04.2021
Pandemie en internationale uitwisselingen
Maandag 12 april 2021 — Internationale uitwisselingsstudenten en -onderzoekers zijn binnen de academische wereld een groep die op bijzondere manier getroffen is door de pandemie. In een opinieartikel in het vakblad Ethnobiology and Conservation breken Farid Dahdouh-Guebas van de Vakgroep Biologie van de Vrije Universiteit Brussel en Ina Vandebroek van The New York Botanical Garden een lans voor deze groep en komen met een paar oplossingen.

Milieu - 09.04.2021
Zonne- en windenergie kunnen conflict in noordoost-Afrika voorkomen
Zonne- en windenergie kunnen conflict in noordoost-Afrika voorkomen
Een nieuwe studie toont aan dat een massale uitbreiding van zonneen windenergie in noordoost-Afrika verschillende spanningen tussen Ethiopië, Soedan en Egypte rond Afrika's grootste waterkrachtcentrale, de nieuwe Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), zou kunnen verlichten. Het aanpassen van de werking van de GERD om netintegratie van zonneen windenergie te ondersteunen levert tastbare energieen watervoordelen op voor alle betrokken landen.

Milieu - 09.04.2021
Onderzoek Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven naar Ethiopische mega-dam
Zonneen windenergie kunnen geopolitiek conflict in Noordoost-Afrika voorkomen Vrijdag 9 april 2021 — bijgevoegd: persberichten in het Amhaars - Arabisch - Duits - Engels - Frans Een nieuwe studie toont aan dat een massale uitbreiding van zonneen windenergie in Noordoost-Afrika verschillende spanningen tussen Ethiopië, Soedan en Egypte rond Afrika's grootste waterkrachtcentrale, de nieuwe Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), zou kunnen verlichten.

Taalwetenschap / literatuur - 08.04.2021
VUB ondersteunt meertaligheid in Brussel
Donderdag 8 april 2021 — De Brusselse regering keurde onder impuls van Sven Gatz, bevoegd minister voor de Promotie van de Meertaligheid, de projecten goed in het kader van de projectoproep BeTalky 2021-2022.

Health - 07.04.2021
Groter risico op COVID-19 in precaire en essentiële arbeidssituaties
VUB-onderzoekers evalueren de relatie tussen de pandemie en gezondheid op het werk Woensdag 7 april 2021 — In opdracht van het ETUI, het onderzoeksinstituut van het Europees Vakverbond, onderzochten Damini Purkayastha, Christophe Vanroelen, Tuba Bircan, Marthe Andrea Vantyghem and Clara Gantelet Adsera van Interface Demography de relatie tussen gezondheid op het werk en de COVID-19-pandemie.

Milieu - 05.04.2021
EU-burgers klaar om energieproducent te worden
VUB-project RENAISSANCE wijst uit dat energietransitie lokaal kan mits goede begeleiding Maandag 5 april 2021 — Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel voerden in samenwerking met onderzoeksen adviesbureau Deep Blue een enquête uit rond de acceptatie van schone energietechnologieën en of burgers er iets voor voelen om zowel consument als producent (prosument) van hernieuwbare energie te worden in hun eigen lokale gemeenschap.

Biowetenschappen - Health - 05.04.2021
Internationaal team identificeert genetische link tussen gelaatstrekken en hersenvorm
Een interdisciplinair team geleid door KU Leuven en Stanford heeft 76 overlappende genetische locaties geïdentificeerd die zowel ons gezicht als ons brein mee vormgeven. Wat de onderzoekers niét vonden is bewijs dat die genetische overlapping zich ook vertaalt in iemands eigenschappen of risico op aandoeningen zoals Alzheimer.

Milieu - 01.04.2021
VUB onderzoek naar huurwoningmarkt in Leuven
Structurele discriminatie van etnische minderheden, rolstoelgebruikers en blinden met een assistentiehond Donderdag 1 april 2021 — Professor Pieter-Paul Verhaeghe en Billie Martiniello van de vakgroep sociologie van de Vrije Universiteit Brussel onderzochten discriminatie op de huurwoningmarkt van Leuven.

Aardwetenschappen - Astronomy / Space Science - 01.04.2021
Belgisch onderzoek bewijst 430.000 jaar oude meteorietinslag boven Antarctica
Donderdag 1 april 2021 — Een internationaal onderzoeksteam van planetaire wetenschappers, onder leiding van dr. Matthias van Ginneken van de School of Physical Sciences aan de universiteit van Kent en voormalig onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel , de Université libre de Bruxelles en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft nieuwe bewijzen gevonden voor een meteorietinslag , die 430.000-jaar geleden net boven de Antarctische ijskap uiteenbarstte .

Health - 30.03.2021
Experimenteel gehoorimplantaat slaagt erin om hersengolven te registreren
Onderzoekers van de KU Leuven zijn er voor het eerst in geslaagd om rechtstreeks via een gehoorimplantaat hersengolven te meten. Deze hersengolven geven objectief weer hoe goed of slecht iemand hoort. De onderzoeksresultaten zijn van belang voor de verdere ontwikkeling van slimme hoorapparaten. Dankzij een cochleair implantaat - ingeplant in het slakkenhuis ( cochlea ) - kunnen mensen met ernstig gehoorverlies alsnog horen.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |