news 2018

Categorieën


Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |



Results 1 - 20 of 103.


Milieu - Biowetenschappen - 31.12.2018
Knappe K(n)oppen kunnen de boom in
Citizenscienceproject UAntwerpen en Reagent wil proces achter het knoppen van de bomen blootleggen. De bomen zijn in de war en de oorzaak is bekend: de klimaatverandering. Maar waarom bomen het ene jaar vroeger knoppen dan het andere, dat is nog niet duidelijk. Honderden scholieren steken tijdens het project Knappe K(n)oppen de handen uit de mouwen om een antwoord op die vraag te vinden.

Media - 24.12.2018
Vrouwelijke politici halen minder snel de krant
Studenten UAntwerpen analyseren berichtgeving over politici in 6000 artikels. Vrouwelijke politici hebben het niet gemakkelijk in de Vlaamse kranten.

Gezondheid - 22.12.2018
Verlegen muizen worden sneller ziek
Kan de persoonlijkheid van dieren infectierisico's beïnvloeden? Als je met meer mensen in contact komt, heb je een grotere kans om een ziekte op te lopen zoals een verkoudheid of griep, omdat besmetting meer waarschijnlijk wordt. Voor mensen lijkt het dus logisch dat meer sociale individuen een groter risico lopen om geïnfecteerd te worden.

Gezondheid - 20.12.2018
Onderzoek naar dementie verlegt focus naar immuuncellen van hersenen
In de zoektocht naar een behandeling voor de ziekte van Alzheimer ligt de nadruk vaak op de eiwitklonters en -kluwens die in de hersenen ontstaan. Die eiwitten verwijderen lijkt de evidente oplossing, maar dat volstaat niet. Daar hebben de immuuncellen van onze hersenen veel mee te maken, zo blijkt uit onderzoek onder leiding van professoren Catherine Verfaillie en Bart De Strooper.

Psychologie - Gezondheid - 18.12.2018
"Psychose gaat hand in hand met immuunreactie"
Inleiding: Antwerps onderzoek brengt de evolutie van het immuunsysteem tijdens een psychose in beeld. Eén tot twee procent van de bevolking lijdt aan psychoses: episodes gekenmerkt door waangedachten en/of hallucinaties. Een acute opstoot van psychose is een van de belangrijkste redenen voor opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

Sociale wetenschappen - 18.12.2018
Stress in captive Anolis carolinensis lizards
Doctoraatsverdediging Glenn Borgmans (Faculteit Wetenschappen, Departement Biologie). Het hoofddoel van deze doctoraatsthesis was om wetenschappelijke methodes te onderzoeken voor de ontwikkeling van dierenwelzijnsrichtlijnen voor reptielen in gevangenschap. Ik gebruikte de Roodkeelanolis (Anolis carolinensis) om het effect van langdurige gevangenschap en specifieke stressoren (aanbieding/afwezigheid van verrijking, verhoogde manipulatie frequentie en verschillen in kooigrootte) op zowel mannetjes als vrouwtjes te onderzoeken.

Milieu - 13.12.2018
Dieren passen zich traag aan aan klimaatverandering
Klimaatverandering zorgt in heel wat diersoorten voor aanpassingen in hun levenscyclus, zoals de timing van het uitkomen of nestelen, of in hun morfologie, zoals lichaamsgrootte. De aanpassingen zijn echter traag in vergelijking met de snelheid waarmee het klimaat verandert. GCE wetenschappers Frank Adriaensen en Erik Matthysen hebben meegewerkt aan een nieuw artikel, verschenen in het gezaghebbende vaktijdschrift Nature Communications.

Astronomy / Space - 11.12.2018
Hersenvocht neemt toe tijdens verblijf in de ruimte
Angelique Van Ombergen (UAntwerpen) en collega's bestudeerden hersenen van elf kosmonauten. Een verblijf in de ruimte heeft een impact op het hersenvocht van ruimtevaarders. "We konden voor het eerst kwantitatief aantonen dat de vochtkamers of ventrikels groter worden tijdens een verblijf in de ruimte", zegt dr. Angelique Van Ombergen (UAntwerpen).

Geschiedenis / archeologie - 10.12.2018
Digitale versie blaast ’abdijfilm’ nieuw leven in
Wetenschappers UAntwerpen halen cineast Carlo Queeckers en abdijfilm uit de vergetelheid. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen bogen zich over Het leven eener groote abdij, een film uit 1930. De prent (en cineast Carlo Queeckers) raakten in de vergetelheid. "Ten onrechte", zeggen de wetenschappers.

Taalwetenschap / literatuur - 08.12.2018
UAntwerpen neemt politieke temperatuur
Taaltechnologie analyseert tweets en online nieuwsberichten tijdens verkiezingscampagne. Zondag 26 mei trekken we met zijn allen naar de stembus.

Taalwetenschap / literatuur - 07.12.2018
Vlamingen zijn héél tevreden over hun cultuurcentrum
Inleiding: Het Competence Center Management, Cultuur en Beleid van UAntwerpen voerde een grootschalig gebruikersonderzoek binnen de cultuuren gemeenschapscentra uit. De maatschappelijke relevantie en het grote belang van de cultuuren gemeenschapscentra in Vlaanderen is reeds lang bekend en wordt nu door een nieuw grootschalig gebruikersonderzoek bevestigd.

Gezondheid - 07.12.2018
Cannabisallergie kan zelfs levensbedreigend zijn
Inleiding: Ine Decuyper en Didier Ebo (UZA/UAntwerpen) brachten tot dusver onbekende allergie in kaart Zowat tien jaar geleden stelde prof. Didier Ebo (UZA/UAntwerpen) vast dat een aantal patiënten met fruitallergie niet in het klassieke patroon pasten. "Negen keer op tien gaat er achter een fruitallergie nog een andere allergie, doorgaans voor boompollen, schuil", vertelt de professor.

Carrière - 05.12.2018
"Belgische jeugdvoetballers trekken best niet naar Engeland"
Jonge voetballers die naar Engeland trekken, brengen hun verdere carrière in gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en Stirr Associates. Jonge voetballers die naar Engeland trekken voordat ze hun debuut maken in de eigen nationale competitie, brengen hun verdere carrière in gevaar.

Chemie - Gezondheid - 03.12.2018
VUB-onderzoekers forceren doorbraak in het toedienen van natuurlijke pijnstillers
Charlotte Martin en Steven Ballet van de VUB-onderzoeksgroep voor organische chemie zijn er voor het eerst in geslaagd om een gel te ontwikkelen waarmee natuurlijke pijnstillers op een minimaal-invasieve manier bij de mens kunnen toegediend worden. De gel wordt op natuurlijke wijze in het lichaam afgebroken en heeft een pijnstillend effect van liefst 3 à 4 dagen.

Economie - 01.12.2018
"Vrouwelijk potentieel gaat verloren in de ondernemerswereld"
Sofie Gutermann (UAntwerpen) onderzocht waarom vrouwen nog steeds minder ondernemen. Vrouwen ondernemen minder dan mannen.

Recht - 30.11.2018
Resultaten Bekend Van 4 Jaar Onderzoek Naar Detectie EN Preventie Van Kwetsbare Ouderen
Focus bij ouderen op preventieve zorg Hoe herkennen en ondersteunen we hulpbehoevende ouderen? In deze tijden van vergrijzing en de groeiende behoefte om langer zelfstandig te wonen, een vraag van groot maatschappelijk belang. Het onderzoeksproject D-SCOPE heeft het vier jaar bestudeerd en presenteert nu haar resultaten.

Psychologie - 22.11.2018
Familiemannen vallen in de smaak bij jonge vrouwen
Op sociale media trenden hashtags als #hotdaddy en circuleren blogposts getiteld 'How to get your husband to help out around the house.' Dat vrouwen warmlopen voor mannen die hun carrière aan de kant durven schuiven ten voordele van hun gezin, blijkt nu ook uit onderzoek van doctor in de psychologie Loes Meeussen.

Gezondheid - Biowetenschappen - 21.11.2018
NIPT-test spot bloedkankers voor symptomen optreden
Met de niet-invasieve prenatale test (NIPT), ontwikkeld om bij het ongeboren kind chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen, kunnen bloedkankers opgespoord worden. En dat niet alleen bij zwangere vrouwen, maar bij iedereen. Bij de test wordt namelijk het DNA in het bloed onderzocht en dat kan ook genetisch materiaal van kankercellen zijn.

Chemie - 16.11.2018
VUB onderzoekt innovatieve ombouw van ENGIE-kolencentrale in Rotterdam naar biomassacentrale
Europees consortium ARBAHEAT ontvangt € 19 miljoen aan EU subsidie voor dit demo-project VUB-prof. Julien Blondeau van de VUB-ULB onderzoeksgroep BURN (Combustion and Robust Optimisation - www.burn-research.be) is betrokken bij een baanbrekend onderzoeksproject dat met EU-geld ondersteund wordt.

Milieu - Biowetenschappen - 15.11.2018
VUB-onderzoek naar compromisgedrag bij muggen opent perspectieven voor slimmere muggenbestrijding
Muggen leggen hun eitjes het liefst in stilstaand water zonder roofdieren zoals vissen. Dat doen ze om de overlevingskans van hun nakomelingen te vergroten. Muggenlarven staan immers prominent op de menukaart van vissen. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel ontdekten echter dat muggen zich bij gebrek aan een beter alternatief toch voortplanten in poelen waar mogelijk vis aanwezig is.