nieuws 2020

Categorieën


Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |



Results 1 - 20 of 107.


Werktuigbouwkunde - 31.12.2020
AI bestuurt windparken
Maandag 31 mei 2021 — Windenergie is een belangrijke hernieuwbare energiebron. Het onderhoud van windparken is evenwel een heel complex en duur proces. Deze kosten verlagen is essentieel om de hernieuwbare energie uit windparken ook echt duurzaam te maken. Dr. Timothy Verstraeten, van de Vrije Universiteit Brussel, onderzocht tijdens zijn doctoraatsstudie hoe slimme controlestrategieën door inzet van artificiële intelligentie (AI) de onderhoudskosten van windparken kunnen verlagen en hun energieproductie efficiënter kan doen verlopen.

Gezondheid - 31.12.2020
VUB zorgt voor doorbraak bij chronische pijnbestrijding
Woensdag 31 maart 2021 — Een internationaal team van pijnexperten heeft voor een doorbraak gezorgd in het onderzoek naar chronische pijn bij reumapatiënten. "We ontdekten dat overgevoeligheid voor pijn vaak de oorzaak is voor allerlei vormen van chronische pijn. Een persoonlijke behandeling op maat van de patiënt biedt hier de oplossing', vertelt VUB-professor Jo Nijs, die de leiding heeft over het project.

Recht - 31.12.2020
VUB herontdekt Belgische vredesbijdrage
In zijn doctoraatsonderzoek onderzocht VUB-rechtshistoricus Wouter De Rycke de unieke, maar vergeten bijdrage van de Bergense advocaat Louis Bara (1821-1857) aan de internationale 19 de -eeuwse vredescampagne.

Transport - 30.12.2020
Ter Kamerenbos in Brussel: verkeersader of park
Zondag 30 mei 2021 — Het verkeer in het Ter Kamerenbos in Brussel is al een tijdje voer voor hevige discussies in het Brusselse. Moet het opengehouden voor het verkeer dan wel afgesloten? In samenwerking met het Brussels Studies Institute (BSI) lanceerden onderzoekers van VUB en ULB daarom een survey om de wensen voor het gebruik van het bos in kaart te brengen.

Milieu - 30.12.2020
VUB brengt potentieel harde vechtsporten voor Brusselse jongeren in kaart
Meerwaarde van vechtsporten vanuit wetenschappelijke en artistieke disciplines Dinsdag 30 maart 2021 — Heel wat jongeren - zeker in de Brusselse context - bevinden zich in een maatschappelijk kwetsbare positie.

Gezondheid - 30.12.2020
VIB/VUB-team brengt immuuncellen bij agressieve hersentumoren in kaart
Dinsdag 30 maart 2021 — Glioblastoom kankers - dit zijn agressieve hersenkankers - zijn heel moeilijk behandelbaar. Een onderzoeksteam onder leiding van prof. Kiavash Movahedi en prof. Jo Van Ginderachter (VIB-VUB) heeft in samenwerking met collega's van VIB, VUB en KU Leuven het immuunlandschap bij deze glioblastomatumoren in kaart gebracht.

Milieu - 28.12.2020
Fighting Stances - 30 maart - 20u00
VUB-project BXL Living Vechtsportlab, KVS en het Risicovechtsportplatform Vlaanderen boksen in online debat Zondag 28 maart 2021 — Beste journalist, De Vrije Universiteit Brussel, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en het Risicovechtsportplatform Vlaanderen slaan de "bokshandschoenen?

Milieu - 26.12.2020
Prof. Em. Raymond Hamers overleden
De VUB kreeg het droevige nieuws dat prof. em. Raymond Hamers op 22 augustus thuis in Sint-Genesius-Rode is overleden.

Milieu - 26.12.2020
Cultuurparticipatie in coronatijden
Vervolgonderzoek VUB, UGent, UAntwerpen en publiq naar impact coronacrisis op cultuurbeleving, vooral bij jongeren Vrijdag 26 maart 2021 — Door de coronacrisis ging ook de cultuursector voor grote delen op slot, waardoor organisatoren van concerten, festivals en andere culturele activiteit aangewezen waren op creatieve oplossingen zoals virtuele bezoeken of livestreams.

Aardwetenschappen - 26.12.2020
Uniek bewijs linkt meteorietinslag in Mexico aan wereldwijde uitsterving
Asteroïdenstof gevonden in inslagkrater die einde dinosaurussen betekende VUB-professor Steven Goderis publiceert vandaag met zijn team uniek bewijs dat het uitsterven van de dinosauriërs linkt aan de inslag van een asteroïde 66 miljoen jaar geleden. De wetenschappers vonden voor het eerst aanwijzingen van stofresten van een asteroïde in de Chicxulub inslagkrater zelf in Mexico.

Gezondheid - Computerwetenschappen - 26.12.2020
Belgisch initiatief voor AI longscan-analyse in strijd tegen COVID-19 wordt Europees
Icovid wordt uitgerold over heel Europa en staat op OESO shortlist voor AI-initiatieven tegen huidige en toekomstige pandemieën Het Belgische initiatief icovid dat radiologen ondersteunt bij de beoor

Politiek - 26.12.2020
VUB-onderzoek bevestigt de kracht van gezamenlijke buurtprojecten
VUB-onderzoeker dr. Derya Yüksek heeft een methode ontwikkeld om conflicten te veranderen. Centraal hierbij stonden participatieve gemeenschapspraktijken met media, die zij gebruikte om Cypriotische jongeren te verenigen.

Milieu - 25.12.2020
VUB-onderzoek vergelijkt voor het eerst kijk van Vlaamse en Chinese onderzoekers op wetenschapsfraude
Chinese wetenschappers wijzen naar individu, Vlamingen naar werkdruk aan universiteit en onmogelijke publicatie van negatieve resultaten Geografische en culturele verschillen maken dat wetenschappers ietwat verschillend staan tegenover wetenschapsfraude en bedenkelijke onderzoekspraktijken. Onder begeleiding van VUB-professor Gustaaf Cornelis vergeleek Dan Li, die op 23 maart 2021 haar VUB-doctorstitel behaalde, de wetenschapsculturen in China met die van Vlaamse onderzoekers.

Milieu - 25.12.2020
Innovatieve app waarschuwt voor wateroverlast
Donderdag 25 maart 2021 — Maartse buien en aprilse grillen luiden het seizoen in van zomers met intense stortbuien, die leiden tot lokale waterlast. Lokale wateroverlast precies inschatten is moeilijk. Het FloodCitiSense project, een internationaal participatief onderzoeksproject onder leiding van VUB-professor hydrologie Boud Verbeiren, wil dit verhelpen door een waarschuwingsdienst voor wateroverlast te ontwikkelen.

Recht - 24.12.2020
VUB-alumnus Bert Van Cauter bekroond met thesisprijzen Nullum Crimen en Algemene Praktische Rechtsverzameling
Masterscriptie legt pijnpunten van perslekken en spanningsveld tussen onderzoeksgeheim en journalistiek bronnengeheim bloot Woensdag 24 maart 2021 — VUB-alumnus Bert Van Cauter valt in de prijzen met zijn masterscriptie. Met zijn onderzoek 'Gedeeld geheim, verloren geheim? Perslekken en het spanningsveld tussen het geheim van het onderzoek en het journalistiek bronnengeheim', onder begeleiding van Filiep Deruyck, won hij de thesiswedstrijd van de Algemene Praktische Rechtsverzameling en werd hij tevens bekroond met de eerste prijs van het tijdschrift Nullum Crimen (Intersentia).

Milieu - 24.12.2020
VUB trekt 2.6 miljoen extra uit voor onderzoek
Injectie om corona-effecten tegen te gaan Woensdag 24 maart 2021 — De Vrije Universiteit Brussel geeft haar onderzoek een extra injectie van 2,6 miljoen om de negatieve effecten van de corona-maatregelen voor een deel te compenseren. De afgelopen maanden zijn moeilijk geweest voor wetenschappelijk onderzoek.

Psychologie - 24.12.2020
VUB-doctoraat legt verband tussen detentie en ondraaglijk psychisch lijden bloot
Caroline Devynck behaalde recent de graad van Doctor in de Criminologische Wetenschappen aan de VUB met het proefschrift 'Imprisonment and mental suffering: Euthanasia requests by prisoners'. Onder begeleiding van haar promotor criminoloog prof. Sonja Snacken en co-promotor palliatief specialist prof. Wim Distelmans deed ze onderzoek naar het verband tussen detentie en ondraaglijk psychisch lijden.

Sport - Computerwetenschappen - 22.12.2020
Gloednieuwe Virtual Reality-sportbox voor pioniersonderzoek
Innovaties maken sporten in virtuele wereld snel mogelijk Binnenkort starten aan de VUB onderzoeken naar sporten in de virtual reality.

Milieu - 22.12.2020
Onderzoekers vinden manier om chips minder vet te maken
Op vraag van chipsproducent Pringles namen bio-ingenieurs van de KU Leuven de typische zadelvormige chips onder de loep. De onderzoekers ontdekten dat de zetmeelketens in de aardappelbloem die als grondstof voor de chips dient, de sleutel vormen tot een snack met meer of minder vet. De resultaten werden gepubliceerd in Nature Food .

Gezondheid - 22.12.2020
Onze 10 meest gelezen nieuwsberichten over wetenschap van 2020
Van sterren in een ander melkwegstelsel tot een microscopisch klein virus dat de hele aarde heeft ingepalmd: in dit overzicht presenteren we de meest gelezen nieuwsberichten over onderzoek aan de KU Leuven van 2020. Een team van onder andere bio-ingenieurs en economen van de KU Leuven heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie.