nieuws 2020

Sociale wetenschappen - 9.02
Wie een tijd lang oxytocine, ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd, inspuit via de neus maakt nadien zelf meer oxytocine aan. Onderzoekers van de KU Leuven konden dit effect vaststellen bij mensen met autisme. Een maand na de behandeling vertoonden zij nog steeds hogere oxytocineniveaus in het speeksel.
Health - 8.02

Onderzoekers van de KU Leuven en de Nationale Universiteit van Seoul hebben een methode ontwikkeld waarbij cellen van het immuunsysteem de instructie krijgen om beschadigd weefsel in de darm te helpen herstellen.

Biowetenschappen - 11.01
Biowetenschappen

Stamcellen creëren die de basis kunnen vormen voor eender welk celtype in het prille embryo én ondersteunende structuren zoals de placenta: sommigen noemen het 'de heilige graal' van het stamcelonderzoek.

Health - 13.01

Onderzoekers van de KU Leuven hebben het biologische mechanisme geïdentificeerd dat verklaart waarom sommige mensen buikpijn krijgen wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen eten. De bevinding maakt de baan vrij voor een efficiëntere behandeling van prikkelbaredarmsyndroom en andere voedselintoleranties.

Recht - 31.12.2020

In zijn doctoraatsonderzoek onderzocht VUB-rechtshistoricus Wouter De Rycke de unieke, maar vergeten bijdrage van de Bergense advocaat Louis Bara (1821-1857) aan de internationale 19 de -eeuwse vredescampagne.

Jaren
2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015


Results 1 - 20 of 74.


Recht - 31.12.2020
VUB herontdekt Belgische vredesbijdrage
In zijn doctoraatsonderzoek onderzocht VUB-rechtshistoricus Wouter De Rycke de unieke, maar vergeten bijdrage van de Bergense advocaat Louis Bara (1821-1857) aan de internationale 19 de -eeuwse vredescampagne.

Health - Computerwetenschappen - 26.12.2020
Belgisch initiatief voor AI longscan-analyse in strijd tegen COVID-19 wordt Europees
Icovid wordt uitgerold over heel Europa en staat op OESO shortlist voor AI-initiatieven tegen huidige en toekomstige pandemieën Het Belgische initiatief icovid dat radiologen ondersteunt bij de beoor

Politiek - 26.12.2020
VUB-onderzoek bevestigt de kracht van gezamenlijke buurtprojecten
VUB-onderzoeker dr. Derya Yüksek heeft een methode ontwikkeld om conflicten te veranderen. Centraal hierbij stonden participatieve gemeenschapspraktijken met media, die zij gebruikte om Cypriotische jongeren te verenigen.

Psychologie - 24.12.2020
VUB-doctoraat legt verband tussen detentie en ondraaglijk psychisch lijden bloot
Caroline Devynck behaalde recent de graad van Doctor in de Criminologische Wetenschappen aan de VUB met het proefschrift ‘Imprisonment and mental suffering: Euthanasia requests by prisoners'. Onder begeleiding van haar promotor criminoloog prof. Sonja Snacken en co-promotor palliatief specialist prof. Wim Distelmans deed ze onderzoek naar het verband tussen detentie en ondraaglijk psychisch lijden.

Sport - Computerwetenschappen - 22.12.2020
Gloednieuwe Virtual Reality-sportbox voor pioniersonderzoek
Innovaties maken sporten in virtuele wereld snel mogelijk Binnenkort starten aan de VUB onderzoeken naar sporten in de virtual reality.

Milieu - 22.12.2020
Onderzoekers vinden manier om chips minder vet te maken
Op vraag van chipsproducent Pringles namen bio-ingenieurs van de KU Leuven de typische zadelvormige chips onder de loep. De onderzoekers ontdekten dat de zetmeelketens in de aardappelbloem die als grondstof voor de chips dient, de sleutel vormen tot een snack met meer of minder vet. De resultaten werden gepubliceerd in Nature Food .

Health - 22.12.2020
Onze 10 meest gelezen nieuwsberichten over wetenschap van 2020
Van sterren in een ander melkwegstelsel tot een microscopisch klein virus dat de hele aarde heeft ingepalmd: in dit overzicht presenteren we de meest gelezen nieuwsberichten over onderzoek aan de KU Leuven van 2020. Een team van onder andere bio-ingenieurs en economen van de KU Leuven heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie.

Sport - 17.12.2020
Beter trainen en revalideren dankzij innovatieve sportapplicatie RunEASI
Beter trainen en revalideren dankzij innovatieve sportapplicatie RunEASI
Nieuwe spin-off van KU Leuven bundelt biomechanische expertise en AI Sporten zonder pijn of blessures, het is de wens van elke sporter en ook de doelstelling van RunEASI, een nieuwe spin-off van de KU Leuven.

Politiek - 09.12.2020
Nieuw VUB-initiatief: Brussels School of Governance
Huwelijk tussen VUB Instituut voor Europese Studies en Vesalius College vormt nieuwe kennishub rond Europese en internationale uitdagingen Op initiatief van rector Caroline Pauwels lanceren het VUB I

Biowetenschappen - 08.12.2020
Genetische opbouw van menselijk gezicht onthult stilaan onderliggend patroon
Genetische opbouw van menselijk gezicht onthult stilaan onderliggend patroon
In een internationale studie onder leiding van KU Leuven en Pennsylvania State University hebben onderzoekers 203 genen geïdentificeerd die belangrijk zijn voor de vorm van ons gezicht. De studie is gepubliceerd. De genetische opbouw van het menselijk gezicht is moeilijk te ontcijferen. In 2018 identificeerde professor Peter Claes (KU Leuven) met collega's van Penn State, de universiteit van Pittsburgh en de Stanford University School of Medicine al vijftien genen die verband houden met specifieke delen van het gezicht.

Chemie - 02.12.2020
Onderzoek naar proefdiervrije methoden voor het testen van chemische stoffen
VUB-prof Mathieu Vinken coördineert prestigieus Europees project Mathieu Vinken, apotheker-toxicoloog verbonden aan het departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen van de VUB, staat vanaf 1 mei 2021 voor een periode van 5 jaar in voor de algemene leiding van het “ONTOX? project.

Farmacologie - 01.12.2020
Update: COVID-19 vaccinstudie van KU Leuven gepubliceerd in Nature
Update: COVID-19 vaccinstudie van KU Leuven gepubliceerd in Nature
Vandaag publiceerden virologen van het Rega Instituut aan de KU Leuven de resultaten van hun onderzoek naar een kandidaat-vaccin tegen COVID-19 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature . De paper bouwt verder op een preprint van het team waarover we eerder dit jaar al berichtten. Het vaccin is gebaseerd op het bestaande vaccin tegen gele koorts, waartegen het dus ook beschermt.

Health - 24.11.2020
Hoorapparaat van de toekomst luistert naar hersengolven
De huidige generatie hoorapparaten worstelt nog steeds met het 'cocktail party effect' : daarbij moet één specifieke spreker uit een omgeving vol pratende mensen en achtergrondlawaai gefilterd worden. Een hoorapparaat weet echter niet naar wie je wil luisteren en maakt daarom een 'beredeneerde gok'.

Computerwetenschappen - 23.11.2020
KU Leuven-onderzoekers vinden ernstige zwakheden in draadloze sleutel van Tesla Model X
Onderzoekers van COSIC, een onderzoeksgroep van KU Leuven en imec, hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Dezelfde onderzoekers hadden eerder de sleutel van de Tesla Model S gehackt. Ze tonen nu aan hoe de beveiliging van de meer recente Tesla Model X kan worden omzeild.

Health - 17.11.2020
Bestaand antidepressivum helpt groei van kankercellen afremmen in proefdieren
Nieuw onderzoek toont aan hoe het antidepressivum sertraline de groei van kankercellen helpt af te remmen. Deze stof werkt in op een metabole verslaving die verschillende kankersoorten in staat stelt om te groeien. Dat blijkt uit een studie op celculturen en proefdieren, uitgevoerd door verschillende onderzoekslabo's van de KU Leuven.

Biowetenschappen - 16.11.2020
Gedwongen verhuis heeft impact op nageslacht meeuwen
Marwa Kavelaars (UAntwerpen) ontdekt dat vogels favoriete voedingsbronnen blijven frequenteren. Wanneer meeuwen moeten verhuizen omdat hun habitat verdwijnt, blijven ze hun vroegere favoriete, maar verder weg liggende eetplekken opzoeken. “Dat heeft gevolgen voor het grootbrengen van hun kuikens', zegt Marwa Kavelaars (UAntwerpen).

Health - 13.11.2020
Aantal SARS-CoV-2-infecties bij kinderen weerspiegelt de lokale viruscirculatie 
Bloedtesten bij 362 leerlingen uit de Limburgse gemeentes Alken en Pelt geven aan dat ook kinderen en jongeren niet ontsnappen aan het coronavirus SARS-CoV-2. Bij 34 kinderen, ruim 9 procent, werden antistoffen gemeten als maat van een doorgemaakte infectie. Dat wil zeggen dat er maanden na de besmetting nog steeds circulerende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn.

Milieu - 09.11.2020
UAntwerpen krijgt Vlaamse steun voor circulair onderzoek
Het onderzoeksplatform CAPTURE krijgt 430 000 euro steun om het hergebruik van CO2, plastics en water vooruit te stuwen. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits kent 430.000 euro steun toe aan CAPTURE, het onderzoeksplatform van de UGent, VITO, UAntwerpen en VIB. CAPTURE focust op onderzoek rond circulaire gebruik van CO2, plastic en water.

Farmacologie - 06.11.2020
Dringend plan voor verdeling coronavaccins nodig
Antwerpse onderzoekers buigen zich over de logistieke operatie voor de verdeling van de coronavaccins.

Biowetenschappen - 04.11.2020
Congolese vissers zien hoeveelheid vis in Tanganyikameer dalen
Congolese vissers zien hoeveelheid vis in Tanganyikameer dalen
Vissers op het Tanganyikameer in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) ervaren een gebrek aan veiligheid en willen dat de bestaande regelgeving strenger gehandhaafd wordt. Ze geven ook aan dat hun vangsten steeds kleiner worden. Dat vond een internationaal onderzoeksteam onder leiding van KU Leuven op basis van 1018 interviews met vissers en andere betrokken partijen uit de regio.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |