nieuws 2020

« TERUG

Milieu



Results 1 - 20 of 25.


Milieu - 30.12.2020
VUB brengt potentieel harde vechtsporten voor Brusselse jongeren in kaart
Meerwaarde van vechtsporten vanuit wetenschappelijke en artistieke disciplines Dinsdag 30 maart 2021 — Heel wat jongeren - zeker in de Brusselse context - bevinden zich in een maatschappelijk kwetsbare positie.

Milieu - 28.12.2020
Fighting Stances - 30 maart - 20u00
VUB-project BXL Living Vechtsportlab, KVS en het Risicovechtsportplatform Vlaanderen boksen in online debat Zondag 28 maart 2021 — Beste journalist, De Vrije Universiteit Brussel, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en het Risicovechtsportplatform Vlaanderen slaan de "bokshandschoenen?

Milieu - 26.12.2020
Prof. Em. Raymond Hamers overleden
De VUB kreeg het droevige nieuws dat prof. em. Raymond Hamers op 22 augustus thuis in Sint-Genesius-Rode is overleden.

Milieu - 26.12.2020
Cultuurparticipatie in coronatijden
Vervolgonderzoek VUB, UGent, UAntwerpen en publiq naar impact coronacrisis op cultuurbeleving, vooral bij jongeren Vrijdag 26 maart 2021 — Door de coronacrisis ging ook de cultuursector voor grote delen op slot, waardoor organisatoren van concerten, festivals en andere culturele activiteit aangewezen waren op creatieve oplossingen zoals virtuele bezoeken of livestreams.

Milieu - 25.12.2020
VUB-onderzoek vergelijkt voor het eerst kijk van Vlaamse en Chinese onderzoekers op wetenschapsfraude
Chinese wetenschappers wijzen naar individu, Vlamingen naar werkdruk aan universiteit en onmogelijke publicatie van negatieve resultaten Geografische en culturele verschillen maken dat wetenschappers ietwat verschillend staan tegenover wetenschapsfraude en bedenkelijke onderzoekspraktijken. Onder begeleiding van VUB-professor Gustaaf Cornelis vergeleek Dan Li, die op 23 maart 2021 haar VUB-doctorstitel behaalde, de wetenschapsculturen in China met die van Vlaamse onderzoekers.

Milieu - 25.12.2020
Innovatieve app waarschuwt voor wateroverlast
Donderdag 25 maart 2021 — Maartse buien en aprilse grillen luiden het seizoen in van zomers met intense stortbuien, die leiden tot lokale waterlast. Lokale wateroverlast precies inschatten is moeilijk. Het FloodCitiSense project, een internationaal participatief onderzoeksproject onder leiding van VUB-professor hydrologie Boud Verbeiren, wil dit verhelpen door een waarschuwingsdienst voor wateroverlast te ontwikkelen.

Milieu - 24.12.2020
VUB trekt 2.6 miljoen extra uit voor onderzoek
Injectie om corona-effecten tegen te gaan Woensdag 24 maart 2021 — De Vrije Universiteit Brussel geeft haar onderzoek een extra injectie van 2,6 miljoen om de negatieve effecten van de corona-maatregelen voor een deel te compenseren. De afgelopen maanden zijn moeilijk geweest voor wetenschappelijk onderzoek.

Milieu - 22.12.2020
Onderzoekers vinden manier om chips minder vet te maken
Op vraag van chipsproducent Pringles namen bio-ingenieurs van de KU Leuven de typische zadelvormige chips onder de loep. De onderzoekers ontdekten dat de zetmeelketens in de aardappelbloem die als grondstof voor de chips dient, de sleutel vormen tot een snack met meer of minder vet. De resultaten werden gepubliceerd in Nature Food .

Campus - Milieu - 19.12.2020
Wetenschap, techniek en kunst tastbaar maken voor jongeren
Woensdag 19 mei 2021 — De Raad van Bestuur van de Vrije Universiteit Brussel heeft de plannen van B-PHOT Brussels Photonics voor de bouw van de STEAM Academy in Oetingen goedgekeurd.

Milieu - 18.12.2020
Beweging blijkt effectief in het verlagen van het risico op burn-out
Donderdag 18 maart 2021 — Bang om tegen een burn-out aan te lopen? Dan is bewegen de boodschap. Ook ongezond eten en veel zitten, zouden het risico op burn-out kunnen verhogen. In het kader van haar doctoraat maakte Yanni Verhavert voor de VUB een systematische literatuurstudie over de relatie tussen fysieke activiteit en burn-out.

Biowetenschappen - Milieu - 15.12.2020
Mangroven komen uit het oosten
VUB-biologen geven eerstmaals inkijk in verspreiding ecologisch belangrijke mangroves in Westelijke Indische Oceaan Maandag 15 maart 2021 — Mangrovebossen zijn van groot ecologisch en socio-economisch belang. Zij hebben door hun uitgesproken koolstofopslag een vaste plaats op de internationale klimaatagenda.

Milieu - 14.12.2020
VUB en ULB brengen meertaligheid Brussel in kaart
Zondag 14 maart 2021 — Eind 2019 maakte het Brussels Studies Institute (BSI) van de VUB en de ULB in opdracht van het Kabinet Gatz een inventaris naar de bestaande meertalige initiatieven in Brussel.

Milieu - 12.12.2020
Science publicatie - Klimaatverandering beïnvloedt rivieren
Internationaal onderzoek toont aan dat klimaatverandering verantwoordelijk is voor wereldwijd veranderde rivierdebieten Vrijdag 12 maart 2021 — De watervolumes in rivieren zijn de laatste decennia wereldwijd sterk veranderd. Een internationaal onderzoeksteam waaronder klimaatwetenschapper Wim Thiery van de Vrije Universiteit Brussel heeft nu kunnen aantonen dat het niet wateren landbeheer is, maar de klimaatverandering die daarin op wereldvlak een doorslaggevende rol speelt.

Milieu - 05.12.2020
Internationaal onderzoek naar zeespiegelstijging
Woensdag 5 mei 2021 — Nieuw onderzoek van een grote, internationale groep wetenschappers, waaronder de onderzoeksgroep Fysische Geografie van de Vrije Universiteit Brussel onder leiding van Prof. Philippe Huybrechts, stelt dat de zeespiegelstijging door het smelten van het landijs deze eeuw kan worden gehalveerd als we de doelstellingen van Parijs halen om de opwarming van de aarde tot 1,5 °C te beperken.

Milieu - 03.12.2020
VUB-onderzoeker wint VLIZ North Sea Award 2020
Woensdag 3 maart 2021 — Uitreiking Award op VLIZ Marine Science Day - woensdag 3 maart 2021 - 9:00 Camille Gaulier, PhD aan de VUB-onderzoeksgroep AMGC en Université de Lille, is winnaar van VLIZ North Sea Award 2020. VLIZ staat voor Vlaams Instituut voor de Zee. De VLIZ North Sea Award wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker of een onderzoeksteam van een land dat grenst aan de Noordzee.

Milieu - 01.12.2020
Europees onderzoeksteam ontwikkelde innovatief palliatief zorgprogramma voor woonzorgcentra
Ondersteuning voor palliatieve zorg in woonzorgcentra is noodzakelijk Maandag 1 maart 2021 — VUB-onderzoekster Elisabeth Honinx heeft voor haar doctoraat het programma 'PACE Steps to Success' geëvalueerd, dat beoogt om een palliatieve zorgcultuur in woonzorgcentra te implementeren. Het 'PACE Steps to Success' programma werd ontwikkeld en getest in zeven Europese landen.

Milieu - 09.11.2020
UAntwerpen krijgt Vlaamse steun voor circulair onderzoek
Het onderzoeksplatform CAPTURE krijgt 430 000 euro steun om het hergebruik van CO2, plastics en water vooruit te stuwen. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits kent 430.000 euro steun toe aan CAPTURE, het onderzoeksplatform van de UGent, VITO, UAntwerpen en VIB. CAPTURE focust op onderzoek rond circulaire gebruik van CO2, plastic en water.

Chemie - Milieu - 16.10.2020
Nieuwe filtertechnologie kan oplossing bieden voor fluorvervuiling
Nieuwe filtertechnologie kan oplossing bieden voor fluorvervuiling
Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. Zogenaamde PFAS, gebruikt in onder meer pannen met anti-aanbaklaag en in waterafstotende kledij, breken niet af en stapelen zich op in het milieu, met mogelijke gezondheidsrisico's als gevolg.

Milieu - Chemie - 13.10.2020
Wetenschappers realiseren doorbraak om ammoniak te produceren zonder CO2-uitstoot
Wetenschappers realiseren doorbraak om ammoniak te produceren zonder CO2-uitstoot
KU Leuven en UAntwerpen bundelen expertise voor duurzame ammoniaksynthese De productie van ammoniak - een heel belangrijke chemische bouwsteen, onder meer als onderdeel van synthetische meststoffen - is één van de voornaamste bronnen van CO2-uitstoot. Door de bundeling van twee verschillende technologieën hebben wetenschappers van KU Leuven en UAntwerpen een CO2-vrij alternatief ontdekt.

Milieu - 01.10.2020
"Vlaming vindt kraantjeswater ongezonder en minder lekker"
UAntwerpen, Water-Link en het Vlaams Kenniscentrum Water zochten uit waarom we massaal flessenwater drinken. Waarom sleuren we met flessenwater uit de winkel, wanneer er goedkoop en gezond drinkwater uit de kraan komt? Kraantjeswater heeft de perceptie tegen, blijkt uit onderzoek. "Vlamingen gaan ervan uit dat het ongezonder en minder lekker is dan flessenwater', klinkt het.