nieuws 2022
Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |Results 1 - 10 of 10.


Health - Milieu - 11.05.2022
Een oude boom kap je niet: KU Leuven- studie toont verband tussen grote stadsbomen en menselijke gezondheid
Niet elk type groen in een stedelijke omgeving heeft hetzelfde positieve effect op de mens. Eén grote boom met een stevige kruin doet meer dan tien kleine jonge bomen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van KU Leuven, die vandaag gepubliceerd werd in het gezaghebbende tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Sociale wetenschappen - 22.04.2022
Standaard behandelingsplan voor baby’s met een gespleten gehemelte biedt uitstekende resultaten op vlak van levenskwaliteit en sociale gevolgen voor zowel het kind als het gezin
Vrijdag 22 april 2022 — Dr. Ana Tache van de dienst Mond-, kaak en aangezichtsheelkunde van het UZ Brussel analyseerde over een looptijd van 30 jaar het standaard behandelingsprotocol voo

Biowetenschappen - 21.04.2022
Onderzoekers KU Leuven en UHasselt zetten belangrijke stap naar ontwikkeling biologisch tandglazuur
Schade aan tandglazuur en gaatjes worden tot op vandaag hersteld door tandartsen met behulp van een synthetische vulpasta. Er bestaat hiervoor geen natuurlijk alternatief. Een nieuw 3D-model met menselijke tandstamcellen kan hier in de toekomst mogelijk verandering in brengen. De resultaten van het onderzoek onder leiding van KU Leuven-professor Hugo Vankelecom en professoren Ivo Lambrichts en Annelies Bronckaers van UHasselt verschenen in Cellular and Molecular Life Sciences .

Health - Sport - 15.04.2022
VUB organiseert symposium over sportblessures
Vrijdag 15 april 2022 — Op 23 april 2022, tussen 9u en 13u, organiseert VUB-onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) het Sport Injury Seminar op de Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek. Het symposium laat zowel onderzoekers als mensen uit de praktijk aan bod komen (chirurgen, kinesitherapeuten, .

Carrière - 07.04.2022
Onderzoek stelt schrijnende werkomstandigheden vast bij Belgische platformwerkers
Een nieuwe studie toont aan dat vijf van de grootste platformbedrijven in België geen eerlijke arbeidsvoorwaarden bieden. Het Fairwork Belgium-project aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (KU Leuven) en in samenwerking met de Universiteit van Oxford, beoordeelde de arbeidsvoorwaarden van Takeaway, Ring Twice, Deliveroo, Yoopies en Top Help.

Onderzoeksmanagement - 07.04.2022
Vier ERC Consolidator Grants voor KU Leuven-onderzoekers
Vier ERC Consolidator Grants voor KU Leuven-onderzoekers
De European Research Council (ERC) heeft haar Consolidator Grants uitgereikt. Dit jaar mogen vier KU Leuven-onderzoekers zo'n beurs in ontvangst nemen: bio-ingenieur Rob Ameloot, theologe Christina Kreinecker, pediatrisch nefrologe Elena Levtchenko en sterrenkundige Jon Sundqvist. ERC Consolidator Grants zijn beurzen voor excellente onderzoekers die hun doctoraat zeven tot 12 jaar geleden hebben behaald.

Milieu - Sociale wetenschappen - 05.04.2022
VUB neemt deel aan Europees project om Nature-Based Climate Solutions in scholen te versterken
Dinsdag 5 april 2022 — VUB-wetenschappers onderzoeken de implicaties van Nature-Based Climate Solutions in en rond lagere scholen op het vlak van toegankelijkheid en rechtvaardigheid. De onderzoekers behoren tot het Cosmopolis Centre for Urban Research en de Cartography and GIS (CGIS)-groep. Zij doen dit in het kader van het Europese project COOLSCHOOLS.

Astronomy / Space Science - 01.02.2022
Ook stervende sterren kunnen nog planeten voortbrengen
Planeten zijn doorgaans niet veel ouder dan de sterren waarrond ze draaien. Kijk naar de zon: die werd 4,6 miljard jaar geleden geboren en niet lang daarna was daar de aarde er al. Maar het kan ook helemaal anders, hebben sterrenkundigen van de KU Leuven ontdekt. Zelfs als ze op sterven na dood zijn, kunnen sommige soorten sterren mogelijk nog planeten doen ontstaan.

Health - 01.02.2022
Het oog als spiegel van het hart? 
AI kan risico op hartaanval voorspellen op basis van netvliesscan  Een internationaal team van onderzoekers heeft een AI-systeem ontwikkeld dat kan inschatten wie een verhoogd risico loopt om binnen de twaalf maanden een hartaanval te krijgen. Daarvoor heeft het systeem genoeg aan netvliesscans die nu al veel worden gebruikt door oogartsen.

Astronomy / Space Science - 11.01.2022
Vlaamse wetenschappers zoeken sterrenluisteraars
Vlaamse wetenschappers zoeken sterrenluisteraars
Het nieuwe citizen science-project AstroSounds lanceert een oproep aan het brede publiek om sterren te beluisteren.