nieuws 2022
Categorieën
Results 1 - 20 of 58.
Gezondheid - Biowetenschappen - 30.12.2022
Expertenlijst Wereldkankerdag 2023
Op zoek naar duiding over kanker(onderzoek)- Stel je vraag aan een professional van de VUB of het UZ Brussel Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag, de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Als Urban Engaged University zet de Vrije Universiteit Brussel zich in voor de strijd tegen kanker door middel van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
Gezondheid - Farmacologie - 30.12.2022
Wereldkankerdag - Kankeronderzoek met nanobodies: het formaat speelt wel degelijk een rol
Een recente studie van de onderzoeksgroep Cellular and Molecular Immunology van de VUB en VIB toont aan dat nanobodies tot diep in de "verborgen" regio's van een tumor kunnen doordringen en daar cellen en molecules kunnen bereiken die zich voor klassieke antilichamen te diep in het tumorenweefsel bevinden.
Milieu - 26.12.2022
Geef anonieme sollicitaties een kans
Opiniestuk van VUB-socioloog Pieter-Paul Verhaege verschenen in De Tijd op 25 januari 2023 (integrale versie) De auteur: Pieter-Paul Verhaeghe is professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel.
Milieu - 26.12.2022
VUB-onderzoek legt etnische discriminatie bij Airbnb-uitbaters bloot
Toeristen met een Marokkaans klinkende naam worden structureel gediscrimineerd op Airbnb. Dat blijkt uit een nieuwe studie van professor Pieter-Paul Verhaeghe en zijn team van de Vrije Universiteit Brussel. Voor hun onderzoek voerden de sociologen 1043 correspondentietesten uit op Airbnb tijdens de zomer van 2021.
Milieu - 19.12.2022
FixMyStreet verovert de Brusselse harten maar creëert soms te hoge verwachtingen
FixMyStreet (FMS), de app van NetBrussel waarmee Brusselaars problemen kunnen signaleren in hun woonomgeving, neemt een hoge vlucht. Sinds zijn lancering in 2013 kwamen er al bijna 180.000 interventievragen binnen. Met het Innoviris-onderzoeksproject Producing Urban Legibility: Mobile City Applications and the Local Governance of Minor Offences-(PUL-MOBIL) onderzoeken VUB-criminologen Iris Steenhout en Lior Volinz onder andere of FixMyStreet aan de verwachtingen van de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest voldoet.
Milieu - Aardwetenschappen - 17.12.2022
Klimaatverandering bedreigt Tanganyikameer in Oost-Afrika
Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en UC Louvain waarschuwt voor de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de kwetsbaren ecosystemen van één van de grootste Afrikaanse meren.
Milieu - 08.12.2022
VUB-onderzoek brengt verband Google en Japanse migratie in kaart
Doctorandus Bert Leysen en prof. Pieter-Paul Verhaeghe van de VUB-onderzoeksgroep Interface Demography onderzochten in welke mate Japanse migratie naar Europa kan worden voorspeld met behulp van Google Trends zoektermen.
Gezondheid - 08.12.2022
Nieuwe richtlijn schept duidelijkheid over behandeling van aanhoudende COVID-klachten
In opdracht van de FOD Volksgezondheid stelden onderzoekers van KU Leuven, in samenwerking met verschillende experten en belangenverenigingen, de eerste richtlijn op voor de opvolging en revalidatie van patiënten met aanhoudende klachten na een COVID-19-infectie. Deze richtlijn biedt artsen en zorgverleners een duidelijk kader en moet ervoor zorgen dat patiënten beter, doelgerichter en op basis van wetenschappelijk onderzoek kunnen geholpen worden.
Biowetenschappen - 07.12.2022
KU Leuven-onderzoekers zetten octopushersenen op de kaart
Grote variatie aan hersencellen maakt octopushersenen nog complexer dan gedacht Voor het eerst brengen onderzoekers de verschillende celtypes in kaart die voorkomen in octopushersenen. Door het verbluffend denkvermogen van deze dieren hoeft het niet te verbazen dat hun hersencellen gelijkaardige eigenschappen vertonen aan de gekende neuronen en glia bij andere dieren.
Biowetenschappen - Chemie - 06.12.2022
Nature: VUB’er werkt mee aan nieuwe techniek waarmee gerichte evolutie mogelijk wordt
Een nieuwe techniek, op basis van Nucleaire Magnetische Resonantie-spectrometrie (NMR), kan het ontwerpen van eiwitten met nieuwe functies nu veel simpeler maken, zo blijkt uit de publicatie NMR-guid
Media - 06.12.2022
De filosoof als hongerkunstenaar
CAVA en VUB brengen Kristien Hemmerechts, Willem Elias en Max Borka in debat over Leopold Flam Op donderdag 16 februari gaan Kristien Hemmerechts en Willem Elias op de campus van de Vrije Universiteit Brussel uitvoerig in gesprek over Leopold Flam, met Max Borka als moderator.
Biowetenschappen - Gezondheid - 02.12.2022
Veelbelovende therapie kan hersengeneeskunde fundamenteel veranderen
VUB-professor Kiavash Movahedi, verbonden aan de faculteit geneeskunde en het departement biomedische wetenschappen, krijgt van Europa een presitigieuze ERC Consolidator Grant voor zijn onderzoek over microglia.
Geschiedenis / archeologie - 01.12.2022
VUB-onderzoeker vindt eerste bewijs dat Vikings hun paarden en lievelingshonden meebrachten naar Brittannië op hun veroveringstochten
Archeologen hebben het eerste harde wetenschappelijke bewijs gevonden dat de Vikingen in de 9 eeuw de Noordzee overstaken naar Groot-Brittannië samen met hun honden en paarden. In een brandgraf uit die tijd, in de enige bekende Vikingcrematiebegraafplaats in het Verenigd Koninkrijk in Heath Wood, een plaatsje in Derbyshire, vonden archeologen van de Universiteit van York (VK) eind vorige eeuw de gecremeerde resten van twee volwassenen, een kind, een paard een hond en een varken.
Chemie - 29.11.2022
Iteroselectiviteit: de selectiviteit die de organische chemie miste.
Er is een nieuw type selectiviteit bedacht om de reactiviteit in de organische chemie beter te beschrijven. Onderzoekers van het Laboratorium voor Organische Chemie (LCO - ULB) hebben hun werk gepubliceerd in Cell Reports Physical Science. Een belangrijk onderdeel van de organische chemie is de synthese van producten via een opeenvolging van chemische reacties.
Gezondheid - 28.11.2022
De rol van organisatievorm bij COVID-19-besmettingen en -overlijdens in woonzorgcentra
Het ene woonzorgcentrum is het andere niet. Woonzorgcentra die werken met kleinere leefgroepen met vaste zorgteams, tellen opmerkelijk minder personen die door COVID-19 zijn besmet of overleden. Dat geldt niet enkel voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers. Tot dat besluit komen onderzoekers van KU Leuven en de Radboud Universiteit in Nederland.
Gezondheid - Farmacologie - 23.11.2022
Diabetes: doe aan sport!
Regelmatige lichaamsbeweging zou de alvleesklierbètacellen beschermen tegen stress die bijdraagt tot diabetes. Onderzoekers van het ULB Center for Diabete Research hebben dit vastgesteld in een studie gepubliceerd in Diabetologia . Diabetes wordt gekenmerkt door een progressief verlies van alvleesklierbètacellen, de cellen die insuline produceren en zo het juiste suikergehalte in het bloed handhaven.
Milieu - Aardwetenschappen - 14.11.2022
Studie voorspelt voor het eerst gevolgen klimaatverandering op verspreiding mangroves in Zuid-Afrika
Een team van wetenschappers van de Nelson Mandela Universiteit, Vrije Universiteit Brussel, de Moss Landing Marine Laboratories en de Universiteit van de Westkaap heeft in een studie gepubliceerd in het gerenommeerde Journal of Ecology , voor het eerst kunnen aantonen dat oceaanstromingen en kustgeomorfologie de verspreiding van mangrovebossen langs de Zuid-Afrikaanse kust ook in de toekomst kunnen tegenhouden, zelfs als er door de klimaatopwarming een idealer klimaat voor deze bossen ontstaat.
Astronomy / Space - 13.11.2022
Eerste beeld van de diepte van een sterrenstelsel
IceCube-neutrino's geven ons het eerste beeld van de diepten van een actief sterrenstelsel. Dit brengt ons een stap dichter bij het antwoord op de eeuwenoude vraag naar de oorsprong van kosmische straling . Voor het eerst heeft een internationaal team van wetenschappers - waaronder het IIIHE, Faculteit Wetenschappen - bewijs gevonden van de emissie van hoogenergetische neutrino's in het sterrenstelsel NGC 1068.
Milieu - 08.11.2022
Klimaattop COP27: Afrikaanse en westerse onderzoekers roepen op om energiemix in Afrika land per land te bekijken in functie van klimaatdoelen
Aan de vooravond van de COP27 hebben academici van 50 instellingen, waaronder de VUB, opgeroepen tot een verandering in de manier waarop politici, financiers en onderzoekers denken over de overgang naar schone energie op het Afrikaanse continent.
Sociale wetenschappen - Sport - 29.10.2022
Privacy bij sportapps vaak ondermaats
Sporten fitness apps, zoals Strava, winnen jaar na jaar aan populariteit. Het zijn ook vaak echte sociale netwerken geworden. Je deelt er zeer persoonlijke gegevens, en soms onbewust ook je woonof werklocatie als startpunt van je sportactiviteiten. De apps laten je meestal toe die locaties te verbergen, maar onderzoekers van de onderzoeksgroep imec-DistriNet aan KU Leuven ontdekten dat die optie in vele gevallen een vals gevoel van veiligheid geeft.
Advertentie