nieuws 2022

« TERUG

GezondheidResults 1 - 18 of 18.


Gezondheid - Biowetenschappen - 30.12.2022
Expertenlijst Wereldkankerdag 2023
Op zoek naar duiding over kanker(onderzoek)- Stel je vraag aan een professional van de VUB of het UZ Brussel Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag, de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Als Urban Engaged University zet de Vrije Universiteit Brussel zich in voor de strijd tegen kanker door middel van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Gezondheid - Farmacologie - 30.12.2022
Wereldkankerdag - Kankeronderzoek met nanobodies: het formaat speelt wel degelijk een rol
Een recente studie van de onderzoeksgroep Cellular and Molecular Immunology van de VUB en VIB toont aan dat nanobodies tot diep in de "verborgen" regio's van een tumor kunnen doordringen en daar cellen en molecules kunnen bereiken die zich voor klassieke antilichamen te diep in het tumorenweefsel bevinden.

Gezondheid - 08.12.2022
Nieuwe richtlijn schept duidelijkheid over behandeling van aanhoudende COVID-klachten
In opdracht van de FOD Volksgezondheid stelden onderzoekers van KU Leuven, in samenwerking met verschillende experten en belangenverenigingen, de eerste richtlijn op voor de opvolging en revalidatie van patiŽnten met aanhoudende klachten na een COVID-19-infectie. Deze richtlijn biedt artsen en zorgverleners een duidelijk kader en moet ervoor zorgen dat patiŽnten beter, doelgerichter en op basis van wetenschappelijk onderzoek kunnen geholpen worden.

Biowetenschappen - Gezondheid - 02.12.2022
Veelbelovende therapie kan hersengeneeskunde fundamenteel veranderen
Veelbelovende therapie kan hersengeneeskunde fundamenteel veranderen
VUB-professor Kiavash Movahedi, verbonden aan de faculteit geneeskunde en het departement biomedische wetenschappen, krijgt van Europa een presitigieuze ERC Consolidator Grant voor zijn onderzoek over microglia.

Gezondheid - 28.11.2022
De rol van organisatievorm bij COVID-19-besmettingen en -overlijdens in woonzorgcentra
Het ene woonzorgcentrum is het andere niet. Woonzorgcentra die werken met kleinere leefgroepen met vaste zorgteams, tellen opmerkelijk minder personen die door COVID-19 zijn besmet of overleden. Dat geldt niet enkel voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers. Tot dat besluit komen onderzoekers van KU Leuven en de Radboud Universiteit in Nederland.

Gezondheid - Farmacologie - 23.11.2022
Diabetes: doe aan sport!
Diabetes: doe aan sport!
Regelmatige lichaamsbeweging zou de alvleesklierbŤtacellen beschermen tegen stress die bijdraagt tot diabetes. Onderzoekers van het ULB Center for Diabete Research hebben dit vastgesteld in een studie gepubliceerd in Diabetologia . Diabetes wordt gekenmerkt door een progressief verlies van alvleesklierbŤtacellen, de cellen die insuline produceren en zo het juiste suikergehalte in het bloed handhaven.

Gezondheid - Biowetenschappen - 12.10.2022
Studie brengt in kaart hoe hersenen reageren op infecties
Studie brengt in kaart hoe hersenen reageren op infecties
Een team onder leiding van prof. Kiavash Movahedi (VUB, VIB) heeft gedetailleerd in kaart gebracht hoe het immuunsysteem te werk gaat tegen ziekteverwekkers die de hersenen binnendringen. De bevindingen werpen een nieuw licht op de interacties tussen ziekteverwekker en verdedigingssysteem en op de langetermijngevolgen van herseninfecties.

Gezondheid - 11.10.2022
KU Leuven-onderzoekers vinden mogelijk nieuwe behandelmethode voor uitgezaaide prostaatkanker
KU Leuven-onderzoekers vinden mogelijk nieuwe behandelmethode voor uitgezaaide prostaatkanker
Onderzoekers van KU Leuven hebben een beloftevolle nieuwe methode ontdekt voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Traditioneel worden in dat geval de mannelijke hormonen bij de patiŽnt onderdrukt of geÔnhibeerd met medicatie om zo de ziekte te vertragen. Maar na enige tijd worden de kankercellen resistent voor die medicatie.

Gezondheid - 05.10.2022
Doelcellen voor immunotherapie tegen kanker
Doelcellen voor immunotherapie tegen kanker
Gamma delta (γδ) T-cellen zijn cellen van het immuunsysteem die verschillende kenmerken bezitten waardoor zij aantrekkelijke cellulaire doelwitten zijn voor immunotherapie tegen kanker. Een team van onderzoekers probeerde de ontwikkeling van deze T-cellen bij de mens beter te begrijpen. Gamma delta (γδ) T-cellen zijn van toenemend belang als doelwit voor immunotherapie tegen kanker.

Gezondheid - 16.09.2022
UGent en VIB openen nieuw onderzoeksgebouw met unieke BioSafety Level 3-faciliteit voor lucht-overdraagbare ziekteverwekkers
UGent en VIB openen nieuw onderzoeksgebouw met unieke BioSafety Level 3-faciliteit voor lucht-overdraagbare ziekteverwekkers
Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar aangepaste labo-infrastructuur openen VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en UGent hun nieuw onderzoeksgebouw in het Tech Lane Ghent Science Park van Zwijnaarde.

Gezondheid - 01.09.2022
Inzicht in de mechanismen van uitgezaaide celmigratie om kanker te bestrijden
Wanneer zich in een organisme een tumor ontwikkelt, komt het zeer vaak voor dat de kankercellen de tumor verlaten en zich naar een ander orgaan verplaatsen waar zij zich vermenigvuldigen, waardoor een zogeheten metastase ontstaat. Dit proces is een belangrijke factor in het sterftecijfer, omdat het betekent dat de ziekte erger wordt.

Gezondheid - 27.08.2022
Auto-immuunziekten verhogen het risico op hart- en vaatziekten
Auto-immuunziekten verhogen het risico op hart- en vaatziekten
Een groot bevolkingsonderzoek, onder leiding van KU Leuven, toont aan dat personen met auto-immuunziekten een aanzienlijk hoger risico lopen om harten vaatziekten te ontwikkelen in vergelijking met personen die geen auto-immuunziekte hebben. Het onderzoek toont voor het eerst aan dat cardiovasculaire risico's invloed hebben op auto-immuunziekten als een groep van ziekten, met een breed scala van cardiovasculaire gevolgen.

Gezondheid - Farmacologie - 16.08.2022
Leuvense onderzoekers identificeren nieuwe piste om zeldzame lymfeklierkanker lam te leggen
Leuvense onderzoekers identificeren nieuwe piste om zeldzame lymfeklierkanker lam te leggen
Onderzoekers van KU Leuven, UZ Leuven en VIB hebben een manier gevonden om de groei af te breken van een zeldzaam maar zeer agressief type lymfeklierkanker (perifeer T-cel lymfoom of PTCL). Door het gebruik van medicatie kunnen ze de samenwerking tussen twee genen aan banden leggen, die aan de basis ligt van de ontwikkeling en groei van deze kanker.

Gezondheid - 30.05.2022
Minder baby's met te laag geboortegewicht dankzij voedingssupplement
Minder baby’s met te laag geboortegewicht dankzij voedingssupplement
UGent-onderzoek in Burkina Faso: verrijkte voedingssupplementen helpen vrouwen een gezonder kind ter wereld te brengen. UGent-onderzoek in Burkina Faso: verrijkte voedingssupplementen helpen vrouwen een gezonder kind ter wereld te brengen. Een gezond kind ter wereld brengen is de wens van elke ouder.

Gezondheid - 27.05.2022
Innovatieve en eenvoudige methode voor isolatie van allergie-verwekkende antistoffen
Vrijdag 27 mei 2022 — De onderzoeksgroep 'Skin Immunology and Immune Tolerance' van de dienst Dermatologie, VUB/UZ Brussel onder leiding van Prof. Jan Gutermuth en het SKIN-lab (VUB) onder leiding van Prof. Inge Kortekaas, hebben een innovatieve methode ontwikkeld waarmee IgE-antistoffen eenvoudig uit menselijk bloed zijn te isoleren.

Gezondheid - Milieu - 11.05.2022
Een oude boom kap je niet: KU Leuven- studie toont verband tussen grote stadsbomen en menselijke gezondheid
Niet elk type groen in een stedelijke omgeving heeft hetzelfde positieve effect op de mens. Eťn grote boom met een stevige kruin doet meer dan tien kleine jonge bomen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van KU Leuven, die vandaag gepubliceerd werd in het gezaghebbende tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Gezondheid - Sport - 15.04.2022
VUB organiseert symposium over sportblessures
Vrijdag 15 april 2022 — Op 23 april 2022, tussen 9u en 13u, organiseert VUB-onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) het Sport Injury Seminar op de Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek. Het symposium laat zowel onderzoekers als mensen uit de praktijk aan bod komen (chirurgen, kinesitherapeuten, .

Gezondheid - 01.02.2022
Het oog als spiegel van het hart?†
AI kan risico op hartaanval voorspellen op basis van netvliesscan† Een internationaal team van onderzoekers heeft een AI-systeem ontwikkeld dat kan inschatten wie een verhoogd risico loopt om binnen de twaalf maanden een hartaanval te krijgen. Daarvoor heeft het systeem genoeg aan netvliesscans†die nu al veel worden gebruikt door oogartsen.