nieuws 2023
Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |Results 1 - 10 of 10.


Biowetenschappen - 10.03.2023
Zelfde carrosserie, andere motor: identieke vlindersoorten werpen nieuw licht op evolutie
Zelfde carrosserie, andere motor: identieke vlindersoorten werpen nieuw licht op evolutie
In Centraalen Zuid-Amerika leven twee verschillende vlindersoorten met identiek hetzelfde patroon op hun vleugels. Elf miljoen jaar geleden gingen de twee soorten elk hun eigen evolutionaire weg, om uiteindelijk tot dezelfde oplossing te komen om hun natuurlijke vijanden af te schrikken: een kleurenpatroon op hun vleugels dat voor vogels gelijk staat aan 'Ik ben geen lekkere hap'.

Gezondheid - Farmacologie - 08.03.2023
VUB-onderzoeker Joost Boeckmans ontvangt Amerikaanse toxicologieprijs voor proefdiervrij onderzoek naar de leverziekte NASH
De Amerikaanse onderzoeksvereniging voor toxicologie ofwel Society of Toxicology (SOT) heeft een prijs van 44.000 dollar uitgereikt aan VUB-onderzoeker Joost Boeckmans. Met de prijs kan de onderzoeker, verbonden aan de dienst In Vitro Toxicologie & Dermato-cosmetologie (IVTD), samen met - het 3R-innovatiecentrum IC-3Rs en hun team, het proefdiervrij onderzoek naar geneesmiddelen tegen de leverziekte NASH (niet-alcoholische steatohepatitis) uitbreiden.

Astronomie / ruimtewetenschap - Milieu - 28.02.2023
Shooting Stars vastleggen
Shooting Stars vastleggen
Het is fascinerend om een streep licht langs de hemel te zien, en nooit meer dan in die tijden van het jaar waarin de meteoren in zo'n grote hoeveelheid op aarde vallen dat ze op fonkelende regen lijken. De Geminidenregen is zo'n gebeurtenis. Onze onderzoekers hebben deze vallende sterren half december op hun hoogtepunt aan de hemel waargenomen dankzij camera's die onlangs boven op een van de universiteitsgebouwen zijn geÔnstalleerd.

Milieu - Aardwetenschappen - 03.02.2023
Antarctica per zeilboot
Antarctica per zeilboot
Over enkele weken vertrekken Belgische onderzoekers onder leiding van professor Bruno Danis (Laboratorium voor Mariene Biologie, Faculteit Wetenschappen, ULB) naar Antarctica. Hun doel is bij te dragen tot ons begrip van de reacties van ecosystemen op de huidige milieuveranderingen in de Zuidelijke Oceaan.

Onderzoeksmanagement - Carrière - 31.01.2023
Zes UGent'ers ontvangen ERC Consolidator Grant
Zes UGent’ers ontvangen ERC Consolidator Grant
Zes UGent-onderzoekers krijgen een ERC Consolidator Grant. Met deze belangrijke Europese onderzoeksbeurs kunnen zij hun grensverleggend onderzoek verderzetten.

Fysica - Chemie - 30.01.2023
Nieuw algoritme maakt simulatie van complexe kwantumsystemen mogelijk
Een internationaal team van wetenschappers van de Universiteit van Luxemburg, het Berlin Institute for the Foundations of Learning and Data (BIFOLD) van de TU Berlijn en Google heeft nu met succes een algoritme voor machinaal leren ontwikkeld om grote en complexe kwantumsystemen aan te pakken. Het artikel is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science Advances.

Carrière - 26.01.2023
VUB studie onthult etnische discriminatie op Airbnb
VUB studie onthult etnische discriminatie op Airbnb
Toeristen met een Marokkaanse naam worden vaker geweigerd. Toeristen met een Marokkaans klinkende naam worden structureel gediscrimineerd op Airbnb. Dit is het resultaat van een nieuwe studie van professor Pieter-Paul Verhaeghe en zijn team van de Vrije Universiteit Brussel. Voor hun onderzoek voerden de sociologen in de zomer van 2021 1.043 correspondentietests uit op Airbnb.

Gezondheid - 26.01.2023
Nieuwe indicator voor nierfunctie, vrij van discriminatie
Om te bepalen hoe goed nieren functioneren, maken artsen gebruik van een indicator in het bloed: creatinine. Op basis van de creatinine-concentratie, kunnen artsen vervolgens via een specifieke formule de nierfunctie van patiŽnten inschatten. Omdat de gezonde waarden van de indicator verschillen volgens geslacht en etniciteit, kozen artsen de gepaste formule naargelang zij bloedwaarden wilden interpreteren voor een mannelijke, vrouwelijke of gekleurde patiŽnten.

Astronomie / ruimtewetenschap - 18.01.2023
Missie naar Antarctica: meteoriet van 7,6 kg ontdekt
Missie naar Antarctica: meteoriet van 7,6 kg ontdekt
Na de feestdagen op Antarctica te hebben doorgebracht, is een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Vinciane Debaille - Laboratorium G-Time, Vrije Universiteit Brussel - teruggekeerd van zijn missie met meteorieten in de zak.

Economie - 09.01.2023
De zoektocht naar influencers met impact: ’big’ is niet altijd beter
Influencer marketing , waarbij merken op sociale media als Instagram, Youtube of TikTok samenwerken en adverteren via gebruikers met invloed, wint steeds meer terrein als alternatief voor traditionele reclame. Maar met wie werken merken het beste samen? Een influencer met miljoenen volgers en groot bereik? Of net iemand met een kleine, maar meer loyale groep volgers? Dat bestudeerde onderzoeker Alexander Edeling van KU Leuven met collega's Simone Wies van de Goethe Universiteit Frankfurt en Alexander Bleier van de Frankfurt School of Finance & Management.