nieuws 2023




Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |



Results 1 - 20 of 41.


Biowetenschappen - 22.09.2023
VUB verhoogt inzet op 3V-principe in dierproevenbeleid
Deelname aan Vlaams actieplan stimuleert universiteit in haar ambitie tot vervanging, vermindering en verfijning van het aantal dierproeven Vrijdag 22 september 2023 - Als humanistische universiteit is de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ervan overtuigd dat wetenschap en medeleven hand in hand gaan.

Gezondheid - 21.09.2023
In vitro 3D-longkankertumoren maken immuuntherapiën proefdiervriendelijker
Elke proefmuis telt voor VUB-professor Cleo Goyvaerts. Toen ze in New York onderzoek deed naar immuuntherapieën tegen longkanker, zocht ze er samen met haar collega's naar een manier om tumoren in vitro en in 3D na te maken. Die tumoren moesten toelaten te experimenteren met verschillende immuuntherapieën.

Biowetenschappen - 18.09.2023
Medisch afval mogelijks oplossing voor dierproefvrij onderzoek naar mannelijke onvruchtbaarheid
Joint 3R Symposium rond dierproefvrije onderzoeksmethoden van 19 tot en met 21 september (VUB-campus in Jette) De afgelopen decennia is het aantal gevallen van onvruchtbaarheid wereldwijd toegenomen, waarbij vooral onvruchtbaarheid bij mannen een groot probleem is. Dr. Yoni Baert van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) onderzoekt de afname van vruchtbaarheid bij mannen.

Milieu - 12.09.2023
Extreme weerfenomenen bedreigen wereldwijd de waterkwaliteit
Een internationaal team van wetenschappers, waaronder professor Hydrologie Ann van Griensven en Albert Nkwasa van de VUB en vorsers van universiteiten in Australië, Canada, Duitsland, Nederland, Oeganda, de VS en Zweden, heeft in een uitgebreide literatuurstudie de impact van droogtes en overstromingen op de waterkwaliteit wereldwijd bestudeerd.

Biowetenschappen - 06.09.2023
Modellen van volledige, dag 14 menselijke embryo's gekweekt uit stamcellen
Modellen van volledige, dag 14 menselijke embryo’s gekweekt uit stamcellen
Een onderzoeksteam onder leiding van Prof. Jacob Hanna van het Weizmann Institute of Science heeft complete modellen van menselijke embryo's gemaakt van in het lab gekweekte stamcellen - en is erin geslaagd deze buiten de baarmoeder te laten groeien tot dag 14. Zoals gemeld in Nature , hadden deze stamcelembryomodellen alle structuren en compartimenten die kenmerkend zijn voor dit stadium, inclusief de placenta, dooierzak, chorionzak en andere externe weefsels die zorgen voor de dynamische en adequate groei van de modellen.

Gezondheid - 04.09.2023
Akoestische slaapstimulatie bij Alzheimerpatiënten levert beloftevolle resultaten op
Voldoende diepe slaap heeft een impact op de ontwikkeling van dementie. Mogelijk kan akoestische stimulatie Alzheimerpatiënten helpen om hun slaap te verbeteren. Dat blijkt uit een eerste pilootstudie van KU Leuven bij zeven patiënten. Mensen met de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, hebben vaak ook te kampen met slaapproblemen.

Farmacologie - 29.08.2023
KU Leuven opent weg voor vroegtijdig opsporen zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging is een ernstige complicatie tijdens de zwangerschap die 1 op 40 zwangere vrouwen treft. Omdat de precieze oorzaak nog niet gekend is, is het identificeren van risicopatiënten vaak moeilijk en complex. Onderzoekers van KU Leuven ontdekten dat een analyse van de DNA-structuur van de placenta kan vertellen welke vrouwen later in de zwangerschap een hoger risico hebben op zwangerschapsvergiftiging.

Chemie - 28.08.2023
KU Leuven-onderzoekers ontwikkelen veilig alternatief voor omstreden chemische bouwsteen
KU Leuven-onderzoekers ontwikkelen veilig alternatief voor omstreden chemische bouwsteen
Het gebruik van BPA (bisfenol A), een chemische verbinding gebruikt in talloze kunststofproducten, is al jaren omstreden omwille van negatieve gezondheidseffecten. KU Leuven-onderzoekers hebben een alternatief molecule ontwikkeld met gelijkaardige functionaliteit, maar zonder negatieve impact op de gezondheid of het milieu.

Biowetenschappen - 21.08.2023
Onderzoekers KU Leuven verklaren link tussen darmontsteking en neurologische problemen
Darmproblemen zijn een vroeg symptoom van zowel de ziekte van Parkinson als het prikkelbaredarmsyndroom. Het proteïne LRRK2 (leucine-rich repeat kinase 2) werd reeds genetisch gelinkt aan beide aandoeningen maar het precieze mechanisme was tot nu toe onbekend. Neurowetenschappers van KU Leuven tonen aan dat de aanwezigheid van mutant LRRK2 in immuuncellen zorgt voor een toenemende ontstekingsreactie in de dikke darm die op termijn ook kan leiden tot ontsteking in de hersenen en zo bijdraagt tot neurodegeneratie zoals bij de ziekte van Parkinson.

Biowetenschappen - Gezondheid - 09.08.2023
De Afrikaanse Killivis toont de weg naar nieuwe behandeling van verouderende hersenen
Onderzoekers van KU Leuven hebben aangetoond dat een behandeling met een cocktail van twee medicijnen de hersenen van oude killivissen niet alleen verjongt, maar ook beschermt tegen toekomstige aandoeningen of letsels. De onderzoekers ontrafelden ook de processen die aan de basis liggen van celveroudering in de hersenen.

Milieu - 02.08.2023
Boomringen laten zien dat het de afgelopen 1200 jaar nog nooit zo heet is geweest
Boomringen laten zien dat het de afgelopen 1200 jaar nog nooit zo heet is geweest
De Middeleeuwen waren klimatologisch gezien tumultueus. Er was een koude fase, de Kleine IJstijd, en een opwarmende periode, het Middeleeuws klimaatoptimum. Volgens gegevens gereconstrueerd aan de hand van jaarringen waren de temperaturen in deze laatste periode in Noord-Europa soms hoger dan vandaag de dag.

Biowetenschappen - Gezondheid - 28.07.2023
Een sleutel tot het met zekerheid opsporen van de ziekte van Alzheimer
Jarenlang zijn wetenschappers die een beter begrip probeerden te krijgen van de ziekte van Alzheimer of andere neurodegeneratieve aandoeningen - tauopathieën, omdat het tau-eiwit hierbij betrokken is - op één probleem gestuit: hoe de ziekte - vooraf - op een volledig betrouwbare manier te diagnosticeren, aangezien tegenwoordig alleen een autopsie de aggregaten van tau-eiwit in de hersenen kan beschrijven en dus met zekerheid kan weten aan welk type neurodegeneratieve ziekte de persoon leed.

Inovatie - Transport - 27.07.2023
VUB-laadtechnologie kan elektrisch rijden aangenamer en efficiënter maken
Wie dezer dagen met een elektrische auto op vakantie vertrekt, moet zijn reis goed voorbereiden om niet ergens onderweg zonder stroom te vallen. Wetenschappers van EPOWERS, een onderzoeksgroep die werkt in het VUB-onderzoekscentrum van MOBI, hebben een technologie ontwikkeld waarmee de actieradius van elektrische wagens serieus groter wordt, tot 1000 kilometer met een beperkt aantal laadbeurten.

Aardwetenschappen - Milieu - 19.07.2023
Het geologische verleden van Groenland biedt aanwijzingen voor de huidige opwarming van de aarde
Het geologische verleden van Groenland biedt aanwijzingen voor de huidige opwarming van de aarde
Sediment afkomstig van een oude ijskern onthult dat minstens 20% van Groenland 416.000 jaar geleden groen was, wat op geologische schaal overeenkomt met een recent verleden. Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science, werd uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers, waaronder het Laboratoire de Glaciologie van de Université Libre de Bruxelles.

Biowetenschappen - 03.07.2023
Leuvens onderzoek levert nieuwe inzichten op over ontwikkeling van en zorg voor ’kleine hersenen’ in de darm
Verlies van zenuwcellen kan niet alleen plaatsvinden in de hersenen, maar ook in het (minder gekende) zenuwstelsel in de darm. Een nieuwe studie, uitgevoerd aan KU Leuven en gepubliceerd in Nature , toont aan dat gespecialiseerde immuuncellen dit zenuwstelsel vormgeven, om de overstap naar vast voedsel mogelijk te maken.

Astronomie / ruimtewetenschap - Fysica - 27.06.2023
IceCube: ons sterrenstelsel gezien door een nieuwe lens
Het IceCube Neutrino Observatorium heeft voor de eerste keer een beeld van de Melkweg gemaakt aan de hand van neutrino's - kleine, spookachtige astronomische boodschappers. In een artikel dat morgen in het tijdschrift Science wordt gepubliceerd, presenteert het IceCube-project, waaraan wetenschappers van de ULB deelnemen, het bewijs van de emissie van hoogenergetische neutrino's uit de Melkweg .

Astronomie / ruimtewetenschap - Fysica - 21.06.2023
Euclides: een Europese ruimtetelescoop onthult het onzichtbare heelal
Euclides: een Europese ruimtetelescoop onthult het onzichtbare heelal
Euclid is een telescoop van de European Space Agency (ESA) die tot doel heeft de eigenschappen en de aard van donkere materie en donkere energie - 95% van de inhoud van het heelal - te onthullen. Ter gelegenheid van de lancering vanaf Cape Canaveral begin juli, zetten de Belgische wetenschappers die betrokken zijn bij de Euclid-missie, met name van de Université libre de Bruxelles, hun bijdragen en onderzoeksprojecten in de kijker .

Astronomie / ruimtewetenschap - 20.06.2023
Euclid-ruimtetelescoop gaat op zoek naar donkere materie
UGent-sterrenkundigen Sven De Rijcke en Maarten Baes willen met Euclid-foto's de leeftijd van sterrenstelsels bepalen Op 1 juli wordt de Euclid-ruimtetelescoop van ESA gelanceerd. Dit gebeurt met een Falcon-9-raket vanuit de ruimtehaven Cape Canaveral. Euclid zal de komende zes jaar de eigenschappen, posities en snelheden van miljarden sterrenstelsels meten.

Milieu - 13.06.2023
Effect van stikstofneerslag op diversiteit fauna erger dan verwacht
Onderzoekers van verschillende andere Nederlandse en Belgische universiteiten en onderzoekstinstellingen, waaronder de VUB, tonen aan dat niet alleen planten te lijden hebben van het stikstofoverschot in de natuur. In Vlaanderen is dat vooral toe te schrijven aan de landbouw. Uit de studie blijkt dat evengoed de fauna, die van die planten leeft, last heeft van de toenemende verruiging van sommige landschappen.

Fysica - 24.05.2023
KU Leuven-fysici effenen pad voor hypernauwkeurige thoriumklok
KU Leuven-fysici effenen pad voor hypernauwkeurige thoriumklok
De atoomklokken van vandaag houden de tijd al heel precies bij, maar een kernklok zou nóg beter kunnen doen. Zo'n klok is gebaseerd op een bijzondere, unieke vorm van het element thorium. In een experiment in het Europees deeltjeslabo CERN in Genève hebben fysici van de KU Leuven rechtstreeks het proces waargenomen dat de thoriumklok doet 'tikken'.