nieuws 2023

« TERUG

BiowetenschappenResults 1 - 19 of 19.


Gezondheid - Biowetenschappen - 20.12.2023
Ontdekking over onze cellen: het vermogen om opluchting te voelen
Ontdekking over onze cellen: het vermogen om opluchting te voelen
Hoe zijn onze cellen in staat om kleine oneffenheden te detecteren in hun drager, de extracellulaire matrix, die hen samenbindt - Door welk mechanisme - Weten ze hun gedrag aan te passen in reactie op deze kleine oneffenheden - Dit zijn de vragen die een team celbiologische onderzoekers van UNamur en UCLouvain hebben beantwoord met belangrijke inzichten, die zojuist zijn gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Biowetenschappen - 14.12.2023
Brusselse onderzoekers vinden zwakke plek bij bacteriŽn op WHO's lijst van zorgwekkende ziekteverwekkers
Brusselse onderzoekers vinden zwakke plek bij bacteriŽn op WHO’s lijst van zorgwekkende ziekteverwekkers
In een baanbrekende ontdekking hebben wetenschappers van VIB-VUB Center voor Structurele Biologie de mysteries van SlyB ontrafeld, een klein maar krachtig eiwit dat wordt gevonden in de buitenste membraan van bepaalde bacteriŽn. Als bacteriŽn stress ondervinden, speelt SlyB een cruciale rol als beschermer van de bacteriŽle cel en behoedt ze voor afsterving.

Biowetenschappen - Sociale wetenschappen - 13.12.2023
De hersenen van baby's geven prioriteit aan het horen van menselijke stemmen
De hersenen van baby’s geven prioriteit aan het horen van menselijke stemmen
De stem is het belangrijkste geluid voor mensen, omdat het informatie geeft over de identiteit, het geslacht, de leeftijd en de emotionele toestand van de persoon die spreekt, en omdat het de basis is van onze communicatie via taal en andere niet-talige signalen. Volwassenen hebben een specifiek hersengebied dat bij voorkeur reageert op stemgeluiden.

Biowetenschappen - 23.11.2023
Rotiferen: wat verklaart de uitzonderlijke weerstand van deze micro-organismen?
Rotiferen: wat verklaart de uitzonderlijke weerstand van deze micro-organismen?
BedeloÔde rotiferen, deze mysterieuze micro-organismen, hebben een opmerkelijke weerstand tegen uitdroging, ioniserende straling en zelfs bevriezing. Onder leiding van Karine Van Doninck - Faculteit Wetenschappen, onderzoekt een team van onderzoekers de moleculaire basis van deze uitzonderlijke weerstand, waardoor rotiferen modeldieren worden voor onderzoek .

Biowetenschappen - 20.11.2023
KU Leuven zorgt voor beter begrip van wereldwijde diversiteit in schedelvorm en hoe vervormingen gebeuren
Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van KU Leuven-professor Peter Claes is er voor het eerst in geslaagd de grote variatie in menselijke schedelen gelaatsvorm genetisch te verklaren en vervolgens te bepalen welke genen hiervan een belangrijke rol spelen bij het risico op craniosynostose, een aandoening waarbij de breuklijnen in de schedel van jonge kinderen te snel dichtgroeien waardoor de schedel niet kan uitzetten naarmate de hersenen ontwikkelen en groeien in de eerste twee levensjaren.

Biowetenschappen - 17.11.2023
VUB-onderzoeker ontwikkelt driedimensionaal model van de testis
VUB-onderzoeker ontwikkelt driedimensionaal model van de testis
Mannelijke vruchtbaarheid en verminderde spermakwaliteit speelt in de helft van de gevallen een rol bij koppels die niet zwanger kunnen worden. Onderzoek naar de verschillende oorzaken van verminderde spermakwaliteit wordt belemmerd door onvolledige kennis van de voortplantingsbiologie van de man. Daarom ontwikkelde Guillaume Richer van de onderzoeksgroep Biologie van de Testis aan de Vrije Universiteit Brussel voor zijn PhD studie een 3D model van de testis of teelbal.

Biowetenschappen - 15.11.2023
Neurobiologen brengen 'draadloos' hersennetwerk in kaart
Neurobiologen brengen ’draadloos’ hersennetwerk in kaart
Hersencellen communiceren niet alleen door via synapsen signalen af te vuren naar elkaar. Ze informeren elkaar ook via kleine eiwitten, zogeheten neuropeptiden. Over de precieze werking en functie van dit alternatieve hersennetwerk is nog weinig bekend. Maar dat kan gauw veranderen nu neurobiologen, onder meer van het Leuven Brein Instituut, het netwerk alvast bij de rondworm C. elegans in kaart hebben gebracht.

Biowetenschappen - 27.10.2023
Intercellulaire boodschappers laten zich een beetje kennen
De cellen in ons lichaam houden elkaar continu op de hoogte. Dat doen ze onder andere door virusachtige blaasjes uit te wisselen. De groep van Pascale Zimmermann, van het departement Menselijke Genetica, bestudeert ze al vele jaren. Haar fundamenteel onderzoek is nodig om de intercellulaire boodschappers te kunnen gebruiken in de geneeskunde.

Biowetenschappen - 22.09.2023
VUB verhoogt inzet op 3V-principe in dierproevenbeleid
Deelname aan Vlaams actieplan stimuleert universiteit in haar ambitie tot vervanging, vermindering en verfijning van het aantal dierproeven Vrijdag 22 september 2023 - Als humanistische universiteit is de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ervan overtuigd dat wetenschap en medeleven hand in hand gaan.

Biowetenschappen - 18.09.2023
Medisch afval mogelijks oplossing voor dierproefvrij onderzoek naar mannelijke onvruchtbaarheid
Joint 3R Symposium rond dierproefvrije onderzoeksmethoden van 19 tot en met 21 september (VUB-campus in Jette) De afgelopen decennia is het aantal gevallen van onvruchtbaarheid wereldwijd toegenomen, waarbij vooral onvruchtbaarheid bij mannen een groot probleem is. Dr. Yoni Baert van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) onderzoekt de afname van vruchtbaarheid bij mannen.

Biowetenschappen - 06.09.2023
Modellen van volledige, dag 14 menselijke embryo's gekweekt uit stamcellen
Modellen van volledige, dag 14 menselijke embryo’s gekweekt uit stamcellen
Een onderzoeksteam onder leiding van Prof. Jacob Hanna van het Weizmann Institute of Science heeft complete modellen van menselijke embryo's gemaakt van in het lab gekweekte stamcellen - en is erin geslaagd deze buiten de baarmoeder te laten groeien tot dag 14. Zoals gemeld in Nature , hadden deze stamcelembryomodellen alle structuren en compartimenten die kenmerkend zijn voor dit stadium, inclusief de placenta, dooierzak, chorionzak en andere externe weefsels die zorgen voor de dynamische en adequate groei van de modellen.

Biowetenschappen - 21.08.2023
Onderzoekers KU Leuven verklaren link tussen darmontsteking en neurologische problemen
Darmproblemen zijn een vroeg symptoom van zowel de ziekte van Parkinson als het prikkelbaredarmsyndroom. Het proteÔne LRRK2 (leucine-rich repeat kinase 2) werd reeds genetisch gelinkt aan beide aandoeningen maar het precieze mechanisme was tot nu toe onbekend. Neurowetenschappers van KU Leuven tonen aan dat de aanwezigheid van mutant LRRK2 in immuuncellen zorgt voor een toenemende ontstekingsreactie in de dikke darm die op termijn ook kan leiden tot ontsteking in de hersenen en zo bijdraagt tot neurodegeneratie zoals bij de ziekte van Parkinson.

Biowetenschappen - Gezondheid - 09.08.2023
De Afrikaanse Killivis toont de weg naar nieuwe behandeling van verouderende hersenen
Onderzoekers van KU Leuven hebben aangetoond dat een behandeling met een cocktail van twee medicijnen de hersenen van oude killivissen niet alleen verjongt, maar ook beschermt tegen toekomstige aandoeningen of letsels. De onderzoekers ontrafelden ook de processen die aan de basis liggen van celveroudering in de hersenen.

Biowetenschappen - Gezondheid - 28.07.2023
Een sleutel tot het met zekerheid opsporen van de ziekte van Alzheimer
Jarenlang zijn wetenschappers die een beter begrip probeerden te krijgen van de ziekte van Alzheimer of andere neurodegeneratieve aandoeningen - tauopathieŽn, omdat het tau-eiwit hierbij betrokken is - op ťťn probleem gestuit: hoe de ziekte - vooraf - op een volledig betrouwbare manier te diagnosticeren, aangezien tegenwoordig alleen een autopsie de aggregaten van tau-eiwit in de hersenen kan beschrijven en dus met zekerheid kan weten aan welk type neurodegeneratieve ziekte de persoon leed.

Biowetenschappen - 03.07.2023
Leuvens onderzoek levert nieuwe inzichten op over ontwikkeling van en zorg voor ’kleine hersenen’ in de darm
Verlies van zenuwcellen kan niet alleen plaatsvinden in de hersenen, maar ook in het (minder gekende) zenuwstelsel in de darm. Een nieuwe studie, uitgevoerd aan KU Leuven en gepubliceerd in Nature , toont aan dat gespecialiseerde immuuncellen dit zenuwstelsel vormgeven, om de overstap naar vast voedsel mogelijk te maken.

Gezondheid - Biowetenschappen - 04.05.2023
Onderzoeker monitort antibioticaresistentie met behulp van een smartphone
Onderzoeker monitort antibioticaresistentie met behulp van een smartphone
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de EPFL in Lausanne, Zwitserland, hebben een zeer efficiŽnte methode ontwikkeld om snel de gevoeligheid van bacteriŽn voor antibiotica te testen. De techniek, optische nanomotiedetectie (ONMD), is extreem snel, nauwkeurig tot op ťťn cel en vereist alleen een traditionele microscoop uitgerust met een camera of een mobiele telefoon.

Biowetenschappen - 28.04.2023
Blaasontsteking draagt bij tot neurologische aandoening MSA
Onderzoek van KU Leuven en Van Andel Research Institute toont aan dat na een ontsteking van de urineblaas er een verhoogde kans is om meervoudige systeem atrofie (MSA) te ontwikkelen. MSA is een zeldzame, agressieve neurologische aandoening. Als gevolg van een blaasontsteking ontstaan er ziekteverwekkende klonters van het eiwit -synucleÔne in de blaas die kunnen migreren naar de hersenen.

Biowetenschappen - 29.03.2023
Komt er pijn? Onzekerheid verhoogt hersenactiviteit en beÔnvloedt waarneming
Komt er pijn? Onzekerheid verhoogt hersenactiviteit en beÔnvloedt waarneming
De perceptie van pijn is een cruciaal signaal dat ons in staat stelt onze lichaamsintegriteit te beschermen. Aan de andere kant moeten de hersenen, wanneer pijn in de tijd aanhoudt, leren de evolutie ervan te voorspellen om het risico op letsel te beperken. Een team van wetenschappers van het Institute of Neuroscience van de UCLouvain (IoNS), Prof. Andrť Mouraux en Dounia Mulders , FNRS research fellow, proberen samen met hun collega's Ben Seymour (University of Oxford, UK) en Flavia Mancini (University of Cambridge, UK) deze voorspellingsmechanismen te begrijpen.

Biowetenschappen - 10.03.2023
Zelfde carrosserie, andere motor: identieke vlindersoorten werpen nieuw licht op evolutie
Zelfde carrosserie, andere motor: identieke vlindersoorten werpen nieuw licht op evolutie
In Centraalen Zuid-Amerika leven twee verschillende vlindersoorten met identiek hetzelfde patroon op hun vleugels. Elf miljoen jaar geleden gingen de twee soorten elk hun eigen evolutionaire weg, om uiteindelijk tot dezelfde oplossing te komen om hun natuurlijke vijanden af te schrikken: een kleurenpatroon op hun vleugels dat voor vogels gelijk staat aan 'Ik ben geen lekkere hap'.