actualités 2024
Categorieën
Results 1 - 20 of 67.
Gezondheid - 30.10.2024
3D-geprinte chirurgische sjablonen voor cardiovasculaire ingrepen
Ida Anna Cappello, onderzoeker aan het Heart Rhythm Management Centre van het Universitair Ziekenhuis Brussel (VUB), ontwikkelde biomedische technologie met patiëntspecifieke, 3D-geprinte chirurgische sjablonen voor cardiovasculaire ingrepen. In nauwe samenwerking met cardiologen en hartchirurgen is Cappello's werk zeer veelbelovend om de precisie bij complexe hartoperaties aanzienlijk te verbeteren.
Astronomy / Space - 29.10.2024
VUB onderzoekers bouwen mee aan de nieuwe generatie ruimte observatoria
Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) spelen een sleutelrol in het internationale onderzoek naar de volgende generatie observatoria. Simon De Kockere van de High-Energy Physics onderzoeksgroep werkte mee aan innovatieve technieken binnen de "multi-messenger astronomie", een relatief nieuw veld dat niet enkel met licht naar het universum kijkt, maar ook gebruik maakt van andere deeltjes zoals neutrino's.
Gezondheid - 29.10.2024
Resistentie bij Candida auris, achilleshiel van dodelijke schimmel
KU Leuven-team ontdekt dat resistentie tegen één antischimmelmedicijn de werkzaamheid van andere verhoogt Omdat Candida auris makkelijk resistentie ontwikkelt en er weinig verschillende antischimmelmiddelen bestaan, zijn artsen snel uitbehandeld. Nieuw onderzoek van KU Leuven toont aan dat resistentie tegen één therapie de werkzaamheid van een andere net kan verhogen.
Geschiedenis / archeologie - 24.10.2024
Mysterieus skelet stelt VUB-onderzoekers voor een complex raadsel
VUB-onderzoekers hebben een merkwaardige en mysterieuze ontdekking gedaan bij de studie in de reserves van een in de jaren '70 opgegraven crematiegrafveld uit de Romeinse tijd in Pommeroeul in de provincie Henegouwen. Professor Barbara Veselka, hoofd van het VUB-AMGC Osteoarcheologisch Laboratorium (dat oude botresten onderzoekt), vond tussen de crematieresten een volledig skelet.
Sport - 24.10.2024
Vrije Universiteit Brussel stuurt ’cybatleet’ naar internationale competitie
Eind deze week vindt in Zurich de CYBATHLON plaats, een internationale competitie waarin personen met een beperking uitdagende taken uitvoeren met de hulp van spitstechnologie. Cybatleet Michel Jacques neemt er deel met een beenprothese die aan de VUB ontwikkeld werd. Een team van ingenieurs en bewegingswetenschappers van Brubotics neemt van 25 tot 27 oktober deel aan de CYBATHLON 2024.
Gezondheid - 23.10.2024
Digitale monitoring genereert nieuwe inzichten in hoe zelfverwondend gedrag tot stand komt
Voor het eerst hebben onderzoekers van KU Leuven en de universiteiten van Harvard en Tilburg via digitale monitoring het verloop van zelfverwondend gedrag bij mensen in behandeling bestudeerd. De studie toont aan dat de gedachten die voorafgaan aan zelfverwonding een chaotisch patroon vertonen en sterk van uur tot uur variëren.
Psychologie - 22.10.2024
VUB onderzoek benadrukt de belangrijke rol van de kleine hersenen bij sociaal en cognitief functioneren
In een nieuwe publicatie in Nature Reviews Neuroscience vestigt Prof. Frank Van Overwalle van de onderzoeksgroep Brain, Body and Cognition aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) aandacht op de belangrijke maar vaak vergeten rol van de kleine hersenen (cerebellum) in zowel motorische als sociale en cognitieve processen.
Milieu - 21.10.2024
VUB-onderzoekers onthullen wereldwijde toename van natuurbranden door klimaatverandering ondanks menselijk ingrijpen
Een nieuwe internationale studie, geleid door een team van wetenschappers uit België en het Verenigd Koninkrijk, heeft aangetoond dat klimaatverandering bijdraagt tot een wereldwijde toename van natuurbranden, ondanks menselijk ingrijpen dat deze trend probeert te temperen. De studie, waarin natuurbrandmodellen werden vergeleken met en zonder de effecten van klimaatverandering, toont aan dat in veel regio's klimaatverandering zorgt voor een toename van de verbrande oppervlakte, vooral in gevoelige ecosystemen zoals de Afrikaanse savannes, Australië, en Siberië.
Milieu - Aardwetenschappen - 11.10.2024
Internationaal onderzoeksteam onthult belangrijke factoren achter natuurlijke abrupte CO2-stijgingen
Een nieuwe studie in Nature Geoscience, gepubliceerd door een internationaal team van wetenschappers, biedt nieuwe inzichten in de natuurlijke mechanismen achter CO2-stijgingen op eeuwschaal, bekend als CO2-sprongen. Het onderzoek, onder leiding van Etienne Legrain, paleoklimatoloog bij de afdeling Water en Klimaat van de Vrije Universiteit Brussel, het Glaciologie Laboratorium van de Université Libre de Bruxelles en het Instituut voor Milieugeowetenschappen van de Université Grenoble-Alpes, baseert zich op gedetailleerde metingen uit Antarctische ijskernen.
Gezondheid - 09.10.2024
Onderzoek toont voordelen van directe toegankelijkheid van kinesitherapie aan
Een recente publicatie van professor Erik Cattrysse van de onderzoeksgroep Experimentele Anatomie van de Vrije Universiteit Brussel en collega's, benadrukt de voordelen van directe toegankelijkheid van kinesitherapie. In het onderzoek, gebaseerd op een scoping review van internationale literatuur, komt naar voren dat directe toegang tot kinesitherapeuten niet alleen voordelen biedt voor patiënten, maar ook voor het bredere gezondheidszorgsysteem.
Biowetenschappen - Computerwetenschappen - 07.10.2024
Nieuw VUB-ULB onderzoek onthult genetische inzichten in complexe ziekten
Dr. Barbara Gravel van het AI Laboratorium aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Interuniversitair Instituut voor Bio-informatica aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), heeft baanbrekende bioinformatica-technieken ontwikkeld die nieuw licht werpen op de genetische oorzaken van complexe ziekten.
Biowetenschappen - Gezondheid - 26.09.2024
VUB onderzoekers ontwikkelen veiligheidsmechanisme voor stamceltherapie
Een onderzoeksteam onder leiding van Professor Claudia Spits, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zet belangrijke stappen in het begrijpen en verbeteren van stamceltherapieën. Stamcellen hebben het potentieel om beschadigde weefsels te herstellen door hun vermogen om te differentiëren in verschillende celtypes.
Gezondheid - Farmacologie - 25.09.2024
VUB onderzoek naar immuuntherapie bij multipel myeloom legt baseline voor meer langdurige slaagkansen
Dr. Heleen Hanssens van de Molecular Imaging and Therapy (MITH) Research Group aan de Vrije Universiteit Brussel verrichtte onderzoek naar toepassing van CAR T-celtherapie bij multiple myeloom, een vorm van botkanker die nog steeds als ongeneeslijk wordt beschouwd. Dr. Hanssens: "CAR T-celtherapie is een innovatieve behandeling waarbij het eigen immuunsysteem van de patiënt wordt ingezet om kanker aan te vallen.
Kunst en design - 11.09.2024
Kunst geïnspireerd door baanbrekend onderzoek naar mycelia aan de VUB
De Whitehouse Gallery in Brussel opent deze week een unieke tentoonstelling van werk door kunstenares Isabel Fredeus, waarin wetenschap en kunst op innovatieve wijze samenkomen. De tentoonstelling is het resultaat van een jaar durende samenwerking tussen Fredeus en Elise Elsacker van de onderzoeksgroep microbiologie aan Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Sociale wetenschappen - 11.09.2024
Mentaal welzijn bij jongeren: preventie en snelle hulp zijn cruciaal
Een grootschalig en uniek onderzoek van KU Leuven naar het mentaal welzijn van jongeren, toont aan dat 1 op 5 adolescenten kampt met matige tot ernstige mentale problemen. De COVID-pandemie heeft dat aantal niet vergroot, maar de problemen wel zichtbaarder gemaakt. De studie toont dat trauma, pesten en gebrek aan sociale steun de belangrijkste risicofactoren zijn die kunnen leiden tot mentale problemen.
Economie - 09.09.2024
VUB-onderzoek ontkracht mythes over migratie en terugkeer
Sinds de jaren 1990 heeft de Europese Unie (EU) intensief samengewerkt met niet-EU landen om irreguliere migratie te ontmoedigen en de terugkeer van migranten zonder wettig verblijf te bevorderen. Ondanks jarenlange inspanningen blijkt uit recent onderzoek dat de ontradingscampagnes voor migranten weinig effect hebben, en dat uitwijzingen van migranten zonder wettig verblijf niet zo eenvoudig op te drijven zijn, zoals veel politici willen doen geloven.
Astronomy / Space - Fysica - 05.09.2024
VUB-astrofysicus onderzoekt ruis in zwaartekrachtgolven om vroegste fases van het universum te ontrafelen
Zwaartekrachtgolven zijn rimpelingen in de ruimtetijd. Een fenomeen dat je kan vergelijken met de rimpelingen op een laken wanneer er een zware bal op wordt gelegd en rondgedraaid. In het universum zijn deze "ballen" massieve objecten zoals zwarte gaten en neutronensterren, die de ruimtetijd doen trillen wanneer ze om elkaar heen draaien en uiteindelijk samensmelten.
Milieu - Biowetenschappen - 04.09.2024
VUB-onderzoek naar de ecologische impact van mest van planteneters
Xingzhao Sun van de onderzoeksgroep Wildness, biodiversiteit en ecosystemen onder verandering van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft de complexe ecologische interacties tussen de uitwerpselen van plantenetende zoogdieren en plantgemeenschappen onderzocht, wat nieuwe inzichten biedt in de rol van voedingsstoffen en microbiële gemeenschappen in ecosystemen.
Gezondheid - 20.08.2024
Genezing: hoe regenereert de huid?
Van vaste naar "vloeibare" toestand, hoe de huid regenereert na een wond - Onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles hebben ontdekt dat wondgenezing gebaseerd is op een verandering in de fysieke eigenschappen van de huid. Het vermogen om weefsel te herstellen na een verwonding is essentieel voor de overleving van dieren.
Sport - 16.08.2024
VUB-onderzoek onthult brede maatschappelijke steun voor topsport
De Olympische Spelen zijn net achter de rug en daarom is het tijd om stil te staan bij wat de Spelen teweegbrengen bij de bevolking. Uit een recente studie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) blijkt dat de Belgische bevolking overwegend positief staat tegenover topsport. De VUB-onderzoeksgroep SPLISS voerde een uitgebreide MESSI-studie* uit bij 2.
Advertentie