actualités 2024
« TERUG
Milieu
Results 1 - 13 of 13.
Milieu - Biowetenschappen - 04.09.2024
VUB-onderzoek naar de ecologische impact van mest van planteneters
Xingzhao Sun van de onderzoeksgroep Wildness, biodiversiteit en ecosystemen onder verandering van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft de complexe ecologische interacties tussen de uitwerpselen van plantenetende zoogdieren en plantgemeenschappen onderzocht, wat nieuwe inzichten biedt in de rol van voedingsstoffen en microbiële gemeenschappen in ecosystemen.
Paleontology - Milieu - 16.08.2024
VUB-onderzoekers ontrafelen de vingerafdruk van de asteroïde die het lot van de dinosaurussen bepaalde
Een team van geowetenschappers, met een belangrijke bijdrage door leden van de grote onderzoekseenheid Archeologie, Milieuveranderingen en Geochemie van de Vrije Universiteit Brussel, heeft sporen onderzocht van de asteroïde-inslag die 66 miljoen jaar geleden het uitsterven van de dinosaurussen veroorzaakte.
Milieu - 08.08.2024
Mangrovebossen verschuiven niet automatisch mee met veranderende klimaatzones
In een recente publicatie werkte het team van Professor Tom Van der Stocken van de onderzoeksgroep Ecology, Biodiversity, and Genetics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) samen met collega-onderzoekers van de UCLA, Moss Landing Marine Laboratories, de Universiteit van Michigan en NASA's Jet Propulsion Laboratory om beter te begrijpen hoe mangrovebossen in Californië onderhevig zijn aan klimaatverandering.
Aardwetenschappen - Milieu - 09.07.2024
In het hart van de vulkaan: wanneer een wetenschappelijke expeditie ontspoort
Geofysicus Corentin Caudron is van plan om begin 2024 naar Costa Rica te reizen om de activiteiten van de Poás vulkaan te bestuderen door geluidsemissies te meten in het meer dat de krater vult. Hij zou deel uitmaken van een team van 20 mensen en cruciale gegevens meenemen voor het monitoren van de vulkaan.
Milieu - 24.06.2024
Vervuiling doet verbeterende hittetolerantie bij watervlooien teniet
Onderzoekers aan KU Leuven onderzochten de impact van vervuiling op evolutionaire reacties van organismen die zich aanpassen aan de opwarming van de aarde. De studie, zopas gepubliceerd in Science of the Total Environment , toont aan dat vervuiling, met name metaalverontreiniging, de voordelen van een snelle evolutie van hittetolerantie bij waterorganismen, teniet kan doen.
Milieu - Biowetenschappen - 04.06.2024
Welke invloed kan een anticonceptiemolecuul hebben op het milieu?
Welke invloed kan een anticonceptiemolecuul hebben op het milieu? Recent werk van onderzoekers van UNamur beantwoordt deze vraag en is net gepubliceerd in het tijdschrift Environment International. Dit werk is het resultaat van een drie jaar durende samenwerking met Mithra, een Belgisch biotechbedrijf dat zich inzet om de gezondheid van vrouwen te veranderen met innovatieve alternatieven, met name op het gebied van anticonceptie, gefinancierd door SPW Research.
Milieu - 03.06.2024
Het groen in Brusselse basisscholen is ongelijk verdeeld
De helft van de Brusselse basisscholen heeft een tekort aan vegetatie op het schoolplein (minder dan 30%), en een derde heeft ook geen toegang tot een nabijgelegen openbare groene ruimte (minder dan 300 meter van de school). De scholen van kinderen uit rijkere gezinnen in Brussel zijn vaak het meest vergroend en bevinden zich bovendien in een meer klimaatbestendige schoolomgeving.
Milieu - Biowetenschappen - 30.05.2024
VUB onderzoekt hoe bioplastics geproduceerd kunnen worden met een combinatie van zeewater en afvalstromen uit de industrie
Fundamenteel onderzoek door VUB-doctorandus Brendan Schroyen (Onderzoeksgroep Microbiology, Bio-ingenieurswetenschappen) naar het micro-organisme Haloferax mediterranei kan een doorbraak betekenen in de productie en het gebruik van bioplastics. Het onderzoek, onder leiding van VUB-Professor Eveline Peeters, zou de productie van die bioplastics op termijn flexibeler, rendabel en schoner moeten maken.
Milieu - 27.05.2024
Populaties bultrugwalvissen in de noordelijke Pacifische Oceaan onder druk door klimaatverandering
Een langdurige studie van populaties van bultrugwalvissen in de noordelijke Pacifische Oceaan heeft aangetoond dat de klimaatverandering een negatieve impact heeft op de soort. Marien bioloog Joëlle De Weerdt van de VUB, oprichter van de non-profit Association ELI-S, en co-auteur van de studie legt uit: "Bultrugwalvissen hebben typerend grote borstvinnen en produceren een melodieus gezang.
Milieu - 20.05.2024
Toenemende droogte stelt veerkracht van Amazonewoud op de proef
Het Amazonewoud herstelt sinds 2015 moeizamer van de toenemende droogte, maar toont globaal nog steeds een opmerkelijke veerkracht. Bosdegradatie als gevolg van droogteperiodes is het meest uitgesproken in het zuiden, waar de menselijke invloed het grootste is. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek onder leiding van aarden omgevingswetenschappers van KU Leuven.
Milieu - 15.05.2024
Fossiele schelpen laten zien dat de opwarming van de aarde groter is in de zomer dan in de winter.
Fossiele schelpdieren tonen aan dat de opwarming van de aarde groter is in de zomer dan in de winter In een warmer klimaat warmen de zomers veel sneller op dan de winters. Dat blijkt uit onderzoek naar fossiele schelpen door aardwetenschapper Niels de Winter. Deze kennis helpt om de gevolgen van de huidige opwarming van de aarde in het Noordzeegebied beter te bepalen.
Milieu - Astronomy / Space - 08.04.2024
VUB-onderzoek: klimaatverandering brengt kennis over zonnestelsel in gevaar
Een team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Université Libre de Bruxelles (ULB), ETH Zurich en WSL Birmensdorf stelt in recent gepubliceerd onderzoek vast dat de klimaatverandering voor een snellere verdwijning van meteorieten in Antarctica zorgt. Doorgaans vinden wetenschappers die meteorieten op het Zuidpoolijs, maar door de opwarming van de aarde zakken ze sneller dan voordien naar beneden door het ijs en worden ze onvindbaar.
Milieu - Gezondheid - 14.02.2024
Klimaatverandering verantwoordelijk voor opmars van West-Nijlvirus in Europa
Een team onderzoekers van het Spatial Epidemiology Lab ( SpELL ) van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de bclimate group van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) tonen in een nieuwe publicatie de bijdrage van de klimaatverandering tot de ruimtelijke uitbreiding van het West-Nijlvirus in Europa aan.
Advertentie