actualités 2024

« TERUG

Biowetenschappen



Results 1 - 16 of 16.


Biowetenschappen - Milieu - 05.12.2024
VUB als eerste Belgische onderzoeksinstelling actief betrokken bij biologisch bestrijdingsprogramma in het buitenland
VUB als eerste Belgische onderzoeksinstelling actief betrokken bij biologisch bestrijdingsprogramma in het buitenland
Wereldwijde veranderingen versnellen het verlies van habitat en biodiversiteit, met een onevenredig grote impact op bestaande ecosystemen. Biologische invasies door uitheemse planten worden erkend als een belangrijke oorzaak van dat fenomeen.

Biowetenschappen - 04.12.2024
VUB onderzoek onthult mechanisme van eiwitten betrokken bij ALS
Onderzoekers van de onderzoeksgroep Structurele Biologie Brussel aan de Vrije Universiteit Brussel hebben een belangrijk mechanisme blootgelegd dat mogelijk bijdraagt aan neurodegeneratieve ziekten zoals Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS). Cellen, de bouwstenen van ons lichaam, bevatten organellen, kleine structuren die cruciale functies vervullen.

Biowetenschappen - Computerwetenschappen - 07.10.2024
Nieuw VUB-ULB onderzoek onthult genetische inzichten in complexe ziekten
Dr. Barbara Gravel van het AI Laboratorium aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Interuniversitair Instituut voor Bio-informatica aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), heeft baanbrekende bioinformatica-technieken ontwikkeld die nieuw licht werpen op de genetische oorzaken van complexe ziekten.

Biowetenschappen - Gezondheid - 26.09.2024
VUB onderzoekers ontwikkelen veiligheidsmechanisme voor stamceltherapie
Een onderzoeksteam onder leiding van Professor Claudia Spits, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zet belangrijke stappen in het begrijpen en verbeteren van stamceltherapieën. Stamcellen hebben het potentieel om beschadigde weefsels te herstellen door hun vermogen om te differentiëren in verschillende celtypes.

Milieu - Biowetenschappen - 04.09.2024
VUB-onderzoek naar de ecologische impact van mest van planteneters
VUB-onderzoek naar de ecologische impact van mest van planteneters
Xingzhao Sun van de onderzoeksgroep Wildness, biodiversiteit en ecosystemen onder verandering van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft de complexe ecologische interacties tussen de uitwerpselen van plantenetende zoogdieren en plantgemeenschappen onderzocht, wat nieuwe inzichten biedt in de rol van voedingsstoffen en microbiële gemeenschappen in ecosystemen.

Chemie - Biowetenschappen - 12.07.2024
Geslijm en gelijm: een geheim kikkerwapen en hoe het werkt
Geslijm en gelijm: een geheim kikkerwapen en hoe het werkt
Een multidisciplinair team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit van Bergen, het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie en de KU Leuven heeft een van de meest fascinerende maar minst begrepen chemische verdedigingswapens in het dierenrijk ontcijferd: lijm. In een recent gepubliceerd artikel in Nature Communications rapporteren ze hoe veranderingen in de structuur en expressie van twee eiwitten aan de basis lagen van de parallelle evolutie van verdedigingslijmen in verre verwante kikkerlijnen.

Milieu - Biowetenschappen - 04.06.2024
Welke invloed kan een anticonceptiemolecuul hebben op het milieu?
Welke invloed kan een anticonceptiemolecuul hebben op het milieu?
Welke invloed kan een anticonceptiemolecuul hebben op het milieu? Recent werk van onderzoekers van UNamur beantwoordt deze vraag en is net gepubliceerd in het tijdschrift Environment International. Dit werk is het resultaat van een drie jaar durende samenwerking met Mithra, een Belgisch biotechbedrijf dat zich inzet om de gezondheid van vrouwen te veranderen met innovatieve alternatieven, met name op het gebied van anticonceptie, gefinancierd door SPW Research.

Milieu - Biowetenschappen - 30.05.2024
VUB onderzoekt hoe bioplastics geproduceerd kunnen worden met een combinatie van zeewater en afvalstromen uit de industrie
VUB onderzoekt hoe bioplastics geproduceerd kunnen worden met een combinatie van zeewater en afvalstromen uit de industrie
Fundamenteel onderzoek door VUB-doctorandus Brendan Schroyen (Onderzoeksgroep Microbiology, Bio-ingenieurswetenschappen) naar het micro-organisme Haloferax mediterranei kan een doorbraak betekenen in de productie en het gebruik van bioplastics. Het onderzoek, onder leiding van VUB-Professor Eveline Peeters, zou de productie van die bioplastics op termijn flexibeler, rendabel en schoner moeten maken.

Gezondheid - Biowetenschappen - 29.05.2024
Diepe stimulatie van het menselijk brein: een nieuwe niet-invasieve techniek EPFL-UCLouvain
Wetenschappers van de EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne), onder leiding van Prof. Friedhelm C. Hummel en postdoc Pierre Vassiliadis (EPFL en UCLouvain Institute of Neuroscience), hebben met succes een nieuwe techniek getest die diepe stimulatie van de menselijke hersenen mogelijk maakt, zonder chirurgie of implantaten, voor mogelijke therapeutische doeleinden.

Biowetenschappen - 25.04.2024
Onderzoek van DNA in bloed om makkelijker kanker en zwangerschapscomplicaties vast te stellen
Om meer te weten over iemands gezondheid, moeten artsen vaak weefselstalen afnemen. Het team van professor Joris Vermeesch ontwikkelde een diagnostische analyse die op basis van het celvrij DNA in ons bloed kan aantonen welke weefsels in ons lichaam zijn aangetast. Hierdoor kunnen verschillende kankers en zwangerschapscomplicaties met grote gevoeligheid worden vastgesteld.

Gezondheid - Biowetenschappen - 04.04.2024
Er was eens een cerebraal bloedvat...
Er was eens een cerebraal bloedvat...
Een team van de ULB heeft ontdekt hoe bloedvaten in de hersenen worden gevormd en hoe ze verschillen van andere bloedvaten in het lichaam. Een belangrijke vooruitgang die kan leiden tot nieuwe therapeutische benaderingen . Hart- en vaatziekten, waaronder myocardinfarcten en beroertes, zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en eisen ongeveer 18 miljoen levens per jaar.

Gezondheid - Biowetenschappen - 26.03.2024
Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid
Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid
Het eiwit xCT, dat een belangrijke rol heeft als transportmolecule in de cel, zou in de toekomst een rol kunnen spelen bij de behandeling van kankers. Dat ontdekten onderzoekers aan de VUB. Het onderzoek is het resultaat van een synergie tussen de onderzoeksgroepen van neurowetenschapper Ann Massie van het Laboratory of Neuro-Aging & Viro-Immunotherapy, en pancreaskankerexpert Ilse Rooman van het Laboratory for Medical and Molecular Oncology.

Biowetenschappen - Gezondheid - 29.02.2024
Een mechanisme dat een gezonde ontwikkeling van de hersenen garandeert
Een mechanisme dat een gezonde ontwikkeling van de hersenen garandeert
Wetenschappers van de UCLouvain hebben ontdekt dat de balans tussen twee eiwitten een beslissende rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Het onderzoek is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science Advances van de American Association for the Advancement of Science (AAAS). Tijdens de embryonale ontwikkeling ontvangen cellen voortdurend talloze prikkels waarop ze reageren via intracellulaire signalen.

Gezondheid - Biowetenschappen - 28.02.2024
Nieuw ontdekt eiwit blokkeert slaapziekte
Nieuw ontdekt eiwit blokkeert slaapziekte
Humane Afrikaanse Trypanosomiasis (HAT), of slaapziekte, is een verwaarloosde tropische ziekte die miljoenen mensen treft en dodelijk is als ze niet behandeld wordt. De meeste behandelingen en preventieve opties zijn echter niet erg effectief. Nieuw onderzoek identificeert een eiwit dat de weg zou kunnen vrijmaken voor medicijnen tegen slaapziekte.

Biowetenschappen - 28.02.2024
Nieuw ontdekt eiwit blokkeert slaapziekte
Brussel, 28 februari 2024 - Human African Trypanosomiasis (HAT), of slaapziekte, is een verwaarloosde tropische ziekte die miljoenen mensen treft en dodelijk is als deze niet wordt behandeld. De meeste behandelingen en preventieve opties zijn echter niet erg effectief. Nieuw onderzoek door het lab van Prof. Jo Van Ginderachter (VIB Centrum voor Ontstekingsonderzoek en VUB), in samenwerking met onder meer Prof. Carl De Trez (VUB), identificeert een eiwit dat de weg zou kunnen effenen voor medicijnen tegen slaapziekte.

Biowetenschappen - Gezondheid - 23.02.2024
VUB onderzoeksteam ontdekt essentieel eiwit dat bijdraagt aan leverfibrose
VUB onderzoeksteam ontdekt essentieel eiwit dat bijdraagt aan leverfibrose
Chronische leverziekte vormt wereldwijd een ernstig gezondheidsprobleem met een grote impact op de individuele levenskwaliteit. Een belangrijk kenmerk van chronische leverziekte is leverfibrose, waarbij bepaalde levercellen (zgn. leverstellaatcellen) actief worden en littekenweefsel produceren dat de lever zal beschadigen.