nieuws

« TERUG

Astronomy / SpaceResults 1 - 20 of 27.


Astronomy / Space - Fysica - 23.04.2024
Bekijk het heelal in 3D
Bekijk het heelal in 3D
Een team onderzoekers onder leiding van Vincent Pelgrims (ULB) stoft de Melkweg af om de eerste 3D-kaart van het magnetische veld in het heelal te bouwen. Een nieuwe lancering voor de astronomie, waardoor we de diepten van de hemel als nooit tevoren kunnen verkennen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

Astronomy / Space - Fysica - 23.04.2024
Nieuw experiment in microzwaartekracht: de allereerste anti-bubbel in zero gravity
Nieuw experiment in microzwaartekracht: de allereerste anti-bubbel in zero gravity
Van 15 tot 19 april produceerden en observeerden Benoit Scheid en zijn team voor de allereerste keer ter wereld antibubbels in het nulpunt van de zwaartekracht. Hun werk zou kunnen leiden tot vooruitgang in waterbehandeling en het inkapselen van medicijnen . Twee keer per jaar organiseert de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) vluchten in gewichtloosheid (of microzwaartekracht).

Milieu - Astronomy / Space - 08.04.2024
VUB-onderzoek: klimaatverandering brengt kennis over zonnestelsel in gevaar
Een team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Université Libre de Bruxelles (ULB), ETH Zurich en WSL Birmensdorf stelt in recent gepubliceerd onderzoek vast dat de klimaatverandering voor een snellere verdwijning van meteorieten in Antarctica zorgt. Doorgaans vinden wetenschappers die meteorieten op het Zuidpoolijs, maar door de opwarming van de aarde zakken ze sneller dan voordien naar beneden door het ijs en worden ze onvindbaar.

Astronomy / Space - 15.11.2023
James Webb-ruimtetelescoop detecteert waterdamp, zwaveldioxide en zandwolken in de atmosfeer van een nabijgelegen exoplaneet
James Webb-ruimtetelescoop detecteert waterdamp, zwaveldioxide en zandwolken in de atmosfeer van een nabijgelegen exoplaneet
Een team van Europese astronomen, geleid door onderzoekers van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven, maakte recent waarnemingen met de James Webb Space Telescope om de atmosfeer van de nabijgelegen exoplaneet WASP-107b te bestuderen. Diep in de ijle atmosfeer van WASP-107b ontdekten ze niet alleen waterdamp en zwaveldioxide, maar zelfs silicium (zandwolken).

Astronomy / Space - Fysica - 27.06.2023
IceCube: ons sterrenstelsel gezien door een nieuwe lens
Het IceCube Neutrino Observatorium heeft voor de eerste keer een beeld van de Melkweg gemaakt aan de hand van neutrino's - kleine, spookachtige astronomische boodschappers. In een artikel dat morgen in het tijdschrift Science wordt gepubliceerd, presenteert het IceCube-project, waaraan wetenschappers van de ULB deelnemen, het bewijs van de emissie van hoogenergetische neutrino's uit de Melkweg .

Astronomy / Space - Fysica - 21.06.2023
Euclides: een Europese ruimtetelescoop onthult het onzichtbare heelal
Euclides: een Europese ruimtetelescoop onthult het onzichtbare heelal
Euclid is een telescoop van de European Space Agency (ESA) die tot doel heeft de eigenschappen en de aard van donkere materie en donkere energie - 95% van de inhoud van het heelal - te onthullen. Ter gelegenheid van de lancering vanaf Cape Canaveral begin juli, zetten de Belgische wetenschappers die betrokken zijn bij de Euclid-missie, met name van de Université libre de Bruxelles, hun bijdragen en onderzoeksprojecten in de kijker .

Astronomy / Space - 20.06.2023
Euclid-ruimtetelescoop gaat op zoek naar donkere materie
UGent-sterrenkundigen Sven De Rijcke en Maarten Baes willen met Euclid-foto's de leeftijd van sterrenstelsels bepalen Op 1 juli wordt de Euclid-ruimtetelescoop van ESA gelanceerd. Dit gebeurt met een Falcon-9-raket vanuit de ruimtehaven Cape Canaveral. Euclid zal de komende zes jaar de eigenschappen, posities en snelheden van miljarden sterrenstelsels meten.

Astronomy / Space - 15.05.2023
Internationaal consortium levert eerste empirische bewijs voor de migratie van Jupiter in het vroege zonnestelsel
Een nieuwe studie geleid door de Open University heeft baanbrekende nieuwe inzichten opgeleverd in een enorme gebeurtenis in het zonnestelsel, de vorming en migratie van Jupiter. Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd bij benadering te achterhalen in welke era van de vorming van ons zonnestelsel Jupiter de grote gasreus werd die hij nu is.

Astronomy / Space - Milieu - 28.02.2023
Shooting Stars vastleggen
Shooting Stars vastleggen
Het is fascinerend om een streep licht langs de hemel te zien, en nooit meer dan in die tijden van het jaar waarin de meteoren in zo'n grote hoeveelheid op aarde vallen dat ze op fonkelende regen lijken. De Geminidenregen is zo'n gebeurtenis. Onze onderzoekers hebben deze vallende sterren half december op hun hoogtepunt aan de hemel waargenomen dankzij camera's die onlangs boven op een van de universiteitsgebouwen zijn geïnstalleerd.

Astronomy / Space - 18.01.2023
Missie naar Antarctica: meteoriet van 7,6 kg ontdekt
Missie naar Antarctica: meteoriet van 7,6 kg ontdekt
Na de feestdagen op Antarctica te hebben doorgebracht, is een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Vinciane Debaille - Laboratorium G-Time, Vrije Universiteit Brussel - teruggekeerd van zijn missie met meteorieten in de zak.

Astronomy / Space - 13.11.2022
Eerste beeld van de diepte van een sterrenstelsel
IceCube-neutrino's geven ons het eerste beeld van de diepten van een actief sterrenstelsel. Dit brengt ons een stap dichter bij het antwoord op de eeuwenoude vraag naar de oorsprong van kosmische straling . Voor het eerst heeft een internationaal team van wetenschappers - waaronder het IIIHE, Faculteit Wetenschappen - bewijs gevonden van de emissie van hoogenergetische neutrino's in het sterrenstelsel NGC 1068.

Astronomy / Space - Chemie - 14.06.2022
Gaia ziet vreemde sterren in meest gedetailleerde studie van de Melkweg tot nu toe
Gaia ziet vreemde sterren in meest gedetailleerde studie van de Melkweg tot nu toe
Vandaag heeft ESA's Gaia-missie haar schatkamer met nieuwe gegevens over ons eigen melkwegstelsel geopend. Astronomen, waaronder professor Conny Aerts van KU Leuven, beschrijven vreemde 'sterbevingen', stellair DNA, asymmetrische bewegingen en andere fascinerende inzichten in dit meest gedetailleerde onderzoek van de Melkweg tot nu toe.

Astronomy / Space - 01.02.2022
Ook stervende sterren kunnen nog planeten voortbrengen
Planeten zijn doorgaans niet veel ouder dan de sterren waarrond ze draaien. Kijk naar de zon: die werd 4,6 miljard jaar geleden geboren en niet lang daarna was daar de aarde er al. Maar het kan ook helemaal anders, hebben sterrenkundigen van de KU Leuven ontdekt. Zelfs als ze op sterven na dood zijn, kunnen sommige soorten sterren mogelijk nog planeten doen ontstaan.

Astronomy / Space - 11.01.2022
Vlaamse wetenschappers zoeken sterrenluisteraars
Vlaamse wetenschappers zoeken sterrenluisteraars
Het nieuwe citizen science-project AstroSounds lanceert een oproep aan het brede publiek om sterren te beluisteren.

Astronomy / Space - Fysica - 06.12.2021
Onderzoek naar buitenaards leven en bescherming tegen extreme hitte tijdens ruimtereizen
De twee jonge VUB-wetenschappers Vjera Radonicic en Enrico Anfuso hebben elk een Frank De Winne mandaat gekregen. Het onderzoek van Vjera Radonicic richt zich op het bestaan van leven in buitenaardse omgevingen. Enrico anfuso zoekt naar manieren om ruimtecapsules die door de dampkring naar de aarde terugkeren te beschermen tegen extreme hitte.

Astronomy / Space - 01.07.2021
Einstein Telescoop wordt prioriteit voor Europa
Met zwaartekrachtsgolven het universum bestuderen Gisteren heeft het European Strategy Forum on Research Infrastructures bekend gemaakt dat het Einstein Telescoop project deel gaat uitmaken van een k

Astronomy / Space - 16.06.2021
KU Leuven-astronomen vinden verklaring voor verduistering van reuzenster Betelgeuze
KU Leuven-astronomen vinden verklaring voor verduistering van reuzenster Betelgeuze
Toen de reuzenster Betelgeuze eind 2019 en begin 2020 zichtbaar donkerder werd, stonden astronomen voor een raadsel. Een onderzoeksteam onder leiding van KU Leuven heeft aangetoond dat de ster gedeeltelijk schuilging achter een uitgestoten stofwolk. Toen Betelgeuze, een heldere oranje ster in het sterrenbeeld Orion, eind 2019 en begin 2020 zichtbaar donkerder werd, stonden astronomen voor een raadsel.

Aardwetenschappen - Astronomy / Space - 01.04.2021
Belgisch onderzoek bewijst 430.000 jaar oude meteorietinslag boven Antarctica
Donderdag 1 april 2021 — Een internationaal onderzoeksteam van planetaire wetenschappers, onder leiding van dr. Matthias van Ginneken van de School of Physical Sciences aan de universiteit van Kent en voormalig onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel , de Université libre de Bruxelles en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft nieuwe bewijzen gevonden voor een meteorietinslag , die 430.000-jaar geleden net boven de Antarctische ijskap uiteenbarstte .

Fysica - Astronomy / Space - 10.12.2020
Nature publicatie - IceCube op Antarctica bewijst 60 jaar oude fysicavoorspelling met hoogenergetische deeltjes uit heelal
Woensdag 10 maart 2021 — In 1960 voorspelde nobelprijswinnaar Sheldon Glashow een proces binnen het Standaardmodel, het belangrijkste model van de deeltjesfysica. De theorie beschrijft de interactie van een antineutrino met een elektron waarbij een nieuw deeltje geproduceerd wordt. Maar geen enkele deeltjesversneller op aarde, ook niet de Large Hadron Collider van CERN, is in staat dit proces te laten plaatsvinden, omdat dit extreem hoge deeltjesenergie vraagt.

Astronomy / Space - 17.09.2020
Astronomen leggen sterrenwinden vast in ongekend detail
Astronomen leggen sterrenwinden vast in ongekend detail
Voor het eerst hebben astronomen een antwoord gevonden op de vraag hoe planetaire nevels hun betoverende vormen krijgen. De ontdekking is het resultaat van de grootste en meest gedetailleerde reeks waarnemingen van sterrenwinden rond koele geëvolueerde sterren tot nu toe. Het team ontdekte dat sterrenwinden, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, niet bolvormig zijn.