nieuws

« TERUG

Astronomie / ruimtewetenschapResults 1 - 19 of 19.


Astronomie / ruimtewetenschap - Milieu - 28.02.2023
Shooting Stars vastleggen
Shooting Stars vastleggen
Het is fascinerend om een streep licht langs de hemel te zien, en nooit meer dan in die tijden van het jaar waarin de meteoren in zo'n grote hoeveelheid op aarde vallen dat ze op fonkelende regen lijken. De Geminidenregen is zo'n gebeurtenis. Onze onderzoekers hebben deze vallende sterren half december op hun hoogtepunt aan de hemel waargenomen dankzij camera's die onlangs boven op een van de universiteitsgebouwen zijn geïnstalleerd.

Astronomie / ruimtewetenschap - 18.01.2023
Missie naar Antarctica: meteoriet van 7,6 kg ontdekt
Missie naar Antarctica: meteoriet van 7,6 kg ontdekt
Na de feestdagen op Antarctica te hebben doorgebracht, is een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Vinciane Debaille - Laboratorium G-Time, Vrije Universiteit Brussel - teruggekeerd van zijn missie met meteorieten in de zak.

Astronomie / ruimtewetenschap - 13.11.2022
Eerste beeld van de diepte van een sterrenstelsel
IceCube-neutrino's geven ons het eerste beeld van de diepten van een actief sterrenstelsel. Dit brengt ons een stap dichter bij het antwoord op de eeuwenoude vraag naar de oorsprong van kosmische straling . Voor het eerst heeft een internationaal team van wetenschappers - waaronder het IIIHE, Faculteit Wetenschappen - bewijs gevonden van de emissie van hoogenergetische neutrino's in het sterrenstelsel NGC 1068.

Astronomie / ruimtewetenschap - Chemie - 14.06.2022
Gaia ziet vreemde sterren in meest gedetailleerde studie van de Melkweg tot nu toe
Gaia ziet vreemde sterren in meest gedetailleerde studie van de Melkweg tot nu toe
Vandaag heeft ESA's Gaia-missie haar schatkamer met nieuwe gegevens over ons eigen melkwegstelsel geopend. Astronomen, waaronder professor Conny Aerts van KU Leuven, beschrijven vreemde 'sterbevingen', stellair DNA, asymmetrische bewegingen en andere fascinerende inzichten in dit meest gedetailleerde onderzoek van de Melkweg tot nu toe.

Astronomie / ruimtewetenschap - 01.02.2022
Ook stervende sterren kunnen nog planeten voortbrengen
Planeten zijn doorgaans niet veel ouder dan de sterren waarrond ze draaien. Kijk naar de zon: die werd 4,6 miljard jaar geleden geboren en niet lang daarna was daar de aarde er al. Maar het kan ook helemaal anders, hebben sterrenkundigen van de KU Leuven ontdekt. Zelfs als ze op sterven na dood zijn, kunnen sommige soorten sterren mogelijk nog planeten doen ontstaan.

Astronomie / ruimtewetenschap - 11.01.2022
Vlaamse wetenschappers zoeken sterrenluisteraars
Vlaamse wetenschappers zoeken sterrenluisteraars
Het nieuwe citizen science-project AstroSounds lanceert een oproep aan het brede publiek om sterren te beluisteren.

Astronomie / ruimtewetenschap - Fysica - 06.12.2021
Onderzoek naar buitenaards leven en bescherming tegen extreme hitte tijdens ruimtereizen
De twee jonge VUB-wetenschappers Vjera Radonicic en Enrico Anfuso hebben elk een Frank De Winne mandaat gekregen. Het onderzoek van Vjera Radonicic richt zich op het bestaan van leven in buitenaardse omgevingen. Enrico anfuso zoekt naar manieren om ruimtecapsules die door de dampkring naar de aarde terugkeren te beschermen tegen extreme hitte.

Astronomie / ruimtewetenschap - 01.07.2021
Einstein Telescoop wordt prioriteit voor Europa
Met zwaartekrachtsgolven het universum bestuderen Gisteren heeft het European Strategy Forum on Research Infrastructures bekend gemaakt dat het Einstein Telescoop project deel gaat uitmaken van een k

Astronomie / ruimtewetenschap - 16.06.2021
KU Leuven-astronomen vinden verklaring voor verduistering van reuzenster Betelgeuze
KU Leuven-astronomen vinden verklaring voor verduistering van reuzenster Betelgeuze
Toen de reuzenster Betelgeuze eind 2019 en begin 2020 zichtbaar donkerder werd, stonden astronomen voor een raadsel. Een onderzoeksteam onder leiding van KU Leuven heeft aangetoond dat de ster gedeeltelijk schuilging achter een uitgestoten stofwolk. Toen Betelgeuze, een heldere oranje ster in het sterrenbeeld Orion, eind 2019 en begin 2020 zichtbaar donkerder werd, stonden astronomen voor een raadsel.

Aardwetenschappen - Astronomie / ruimtewetenschap - 01.04.2021
Belgisch onderzoek bewijst 430.000 jaar oude meteorietinslag boven Antarctica
Donderdag 1 april 2021 — Een internationaal onderzoeksteam van planetaire wetenschappers, onder leiding van dr. Matthias van Ginneken van de School of Physical Sciences aan de universiteit van Kent en voormalig onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel , de Université libre de Bruxelles en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft nieuwe bewijzen gevonden voor een meteorietinslag , die 430.000-jaar geleden net boven de Antarctische ijskap uiteenbarstte .

Fysica - Astronomie / ruimtewetenschap - 10.12.2020
Nature publicatie - IceCube op Antarctica bewijst 60 jaar oude fysicavoorspelling met hoogenergetische deeltjes uit heelal
Woensdag 10 maart 2021 — In 1960 voorspelde nobelprijswinnaar Sheldon Glashow een proces binnen het Standaardmodel, het belangrijkste model van de deeltjesfysica. De theorie beschrijft de interactie van een antineutrino met een elektron waarbij een nieuw deeltje geproduceerd wordt. Maar geen enkele deeltjesversneller op aarde, ook niet de Large Hadron Collider van CERN, is in staat dit proces te laten plaatsvinden, omdat dit extreem hoge deeltjesenergie vraagt.

Astronomie / ruimtewetenschap - 17.09.2020
Astronomen leggen sterrenwinden vast in ongekend detail
Astronomen leggen sterrenwinden vast in ongekend detail
Voor het eerst hebben astronomen een antwoord gevonden op de vraag hoe planetaire nevels hun betoverende vormen krijgen. De ontdekking is het resultaat van de grootste en meest gedetailleerde reeks waarnemingen van sterrenwinden rond koele geëvolueerde sterren tot nu toe. Het team ontdekte dat sterrenwinden, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, niet bolvormig zijn.

Fysica - Astronomie / ruimtewetenschap - 11.09.2020
Europa buigt zich over Einstein Telescoop
Limburg is in de running als locatie voor prestigieuze wetenschappelijke infrastructuur. Zwaartekrachtsgolven zijn de sleutel tot het ontsluieren van heel wat geheimen over ons heelal. Om die golven in optimale omstandigheden te detecteren, willen wetenschappers uit meerdere landen de Einstein Telescoop bouwen.

Astronomie / ruimtewetenschap - 30.04.2020
Astronomen leggen zeldzame beelden vast van planeetvormende schijven rond sterren
Astronomen leggen zeldzame beelden vast van planeetvormende schijven rond sterren
Een internationaal team van astronomen is erin geslaagd om vijftien beelden vast te leggen van de binnenste randen van planeetvormende schijven op honderden lichtjaren van onze planeet. Die schijven van stof en gas, in vorm vergelijkbaar met een dikke vinylplaat, vormen zich rond jonge sterren. De beelden werpen nieuw licht op de vorming van planetenstelsels en werden gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics .

Astronomie / ruimtewetenschap - Fysica - 25.11.2019
Ruimtevaart aan de KU Leuven: missies die doen dromen
Ruimtevaart aan de KU Leuven: missies die doen dromen
Even een open deur intrappen: het heelal blijft eindeloos fascineren. Toen dit voorjaar de eerste foto ooit van een zwart gat werd vrijgegeven, haalde die moeiteloos alle voorpagina's. Ook aan de KU Leuven wordt die verwondering ruim beleden. Onze universiteit is partner bij heel wat ruimtevaartmissies van ESA, het Europees Ruimteagentschap.

Astronomie / ruimtewetenschap - 06.05.2019
Blauwe reuzensterren gooien eindelijk deuren van stellair rockconcert open
Blauwe reuzensterren zijn de rock-and-roll-sterren van het universum. Het zijn massieve sterren met het motto 'Live fast, die young'. Hierdoor zijn ze echter zeldzaam en dus moeilijk te bestuderen, zelfs met moderne telescopen. Voor we satellieten de ruimte instuurden, waren er maar een paar blauwe superreuzen waargenomen.

Astronomie / ruimtewetenschap - 25.02.2019
Sterrenwind van oude sterren verraadt bestaan van partner
Rode reuzen zijn sterren op leeftijd die via een sterrenwind gassen en vaste-stofdeeltjes uitstoten. Sommige rode reuzen leken via die sterrenwind bijzonder veel massa te verliezen. Maar nieuwe waarnemingen stellen dat bij. De sterrenwind is niet intenser dan normaal, maar wordt beïnvloed door een partner die tot nu toe onder de radar bleef: een tweede ster die rond de rode reus draait.

Astronomie / ruimtewetenschap - 11.12.2018
Hersenvocht neemt toe tijdens verblijf in de ruimte
Angelique Van Ombergen (UAntwerpen) en collega's bestudeerden hersenen van elf kosmonauten. Een verblijf in de ruimte heeft een impact op het hersenvocht van ruimtevaarders. "We konden voor het eerst kwantitatief aantonen dat de vochtkamers of ventrikels groter worden tijdens een verblijf in de ruimte", zegt dr. Angelique Van Ombergen (UAntwerpen).

Astronomie / ruimtewetenschap - Fysica - 12.07.2018
IceCube neutrino’s wijzen op lang gezochte versneller van kosmische straling
We willen graag cookies gebruiken We maken gebruik van cookies op onze website. Deze helpen ons om u iets beter te leren kennen en te zien hoe u onze website gebruikt. Dit helpt ons een waardevollere en op maat gemaakte ervaring te bieden voor u en anderen. Spookdeeltje afkomstig van superzwaar zwart gat Donderdag 12 juli 2018 — Een team van internationale wetenschappers heeft het eerste bewijs gevonden van een hoog-energetische bron van kosmische neutrino's.