nieuws
Computerwetenschappen
Results 1 - 20 of 26.
Biowetenschappen - Computerwetenschappen - 07.10.2024
Nieuw VUB-ULB onderzoek onthult genetische inzichten in complexe ziekten
Dr. Barbara Gravel van het AI Laboratorium aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Interuniversitair Instituut voor Bio-informatica aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), heeft baanbrekende bioinformatica-technieken ontwikkeld die nieuw licht werpen op de genetische oorzaken van complexe ziekten.
Computerwetenschappen - Psychologie - 10.07.2024
Artificiële Intelligentie kan eetbuien en binge drinken in het dagelijkse leven helpen voorspellen
Onderzoek van de Mind-Body Research groep van de KU Leuven en de University of California, Berkeley werpt een nieuw licht op de omstandigheden die eetbuien en binge drinken veroorzaken bij mensen met boulimia nervosa en een alcoholgebruikstoornis. Het baanbrekende onderzoek, gepubliceerd in Psychological Medicine , maakt gebruik van geavanceerde technieken in machine learning en artificiële intelligentie om voorspellingsmodellen voor eetbuien en binge drinken in het dagelijkse leven te ontwikkelen.
Computerwetenschappen - 26.12.2021
Belgische onderzoekers maken ’schatkaart’ om meteorieten te vinden op Antarctica
Een Belgisch-Nederlands wetenschappelijk team, waaronder onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, heeft de allereerste "schatkaart" gemaakt die onthult waar in Antarctica meteorieten kunnen worden gevonden. Meteorieten komen uit de ruimte en worden als steenachtig materiaal op het aardoppervlak aangetroffen.
Computerwetenschappen - 24.12.2021
Digitale technologie tegen identiteitsfraude
Kan blockchaintechnologie een oplossing bieden tegen identiteitsfraude? Die vraag stond centraal in de masterproef van criminoloog Raf Oostvogels.
Computerwetenschappen - 04.11.2021
VUB-onderzoek: meer dan helft Europese arbeiders heeft langdurige spier- en beenderklachten
SOPHIA-project (VUB) ontwikkelt robotische hulpmiddelen tegen klachtontwikkelingen Werkgerelateerde spieren beenderklachten zijn nog steeds alomtegenwoordig bij heel wat industriële werknemers in Europa. Meer dan 50% krijgt ermee te maken, zo blijkt uit onderzoek van Renée Govaerts, verbonden aan de onderzoeksgroep Menselijke fysiologie en sportkinesitherapie (MFYS) van de VUB.
Computerwetenschappen - 01.10.2021
Artificial Intelligence revolutioneert taalkundig onderzoek
Taal verandert constant. Hoe die taalverandering precies tot stand komt, onderzoekt doctoraatstudent Peter Dekker via computersimulaties in het Artificial Intelligence Lab van de Vrije Universiteit Brussel. Dekker: " Wij onderzoeken taalverandering met een combinatie van moderne technieken uit de artificiële intelligentie en data van echte talen.
Computerwetenschappen - 13.09.2021
AI-standaardisering in biomedisch onderzoek
Nature Methods publiceert kwaliteitsrichtlijnen voor voorspellende algoritmen Een internationale groep wetenschappers, waaronder de ELIXIR Machine Learning Focus Group , ontwikkelde een set richtlijnen voor betere rapporteringsstandaarden voor AI-methodes die biomedische data willen classificeren. Voorbeelden van dergelijke methodes zijn voorspellers die op basis van genetische en andere gegevens met machine learning proberen vast te stellen of iemand aan een bepaalde zeldzame ziekte lijdt of op welk geneesmiddel een kankerpatiënt het best zou kunnen reageren.
Computerwetenschappen - Campus - 29.06.2021
Wiskunde & Data Science voor leraren en zij-instromers
Vorig jaar was de VUB de eerste universiteit in Vlaanderen die met de bacheloropleiding Wiskunde en Data Science, data science in haar wiskunde-opleiding integreerde. Als echte pionier wou de VUB een antwoord bieden op de stijgende vraag naar wiskundigen en dataspecialisten op de arbeidsmarkt. Hierop verder bouwend biedt de VUB vanaf september verkorte, op maat gemaakte programma's aan voor onder meer leraren en zij-instromers.
Computerwetenschappen - 25.06.2021
Voorzitter Europese Commissie Ursula Von der Leyen bezoekt AI-instituut van VUB en ULB
FARI deelt in relance-gelden Europa om kunstmatige intelligentie in Brussel te boosten De EC-voorzitter bezocht samen met premier Alexander De Croo het VUB-ULB instituut FARI in het kader van de goedkeuring van het Belgische relanceplan.
Computerwetenschappen - 12.05.2021
Onderzoeker ontdekt verschillende kwetsbaarheden in wifi-beveiliging
Nieuw onderzoek heeft meerdere zwaktes blootgelegd in de beveiliging van wifiverbindingen. Aanvallers zouden van deze zwaktes gebruik kunnen maken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Nieuw onderzoek heeft meerdere zwaktes blootgelegd in de beveiliging van wifiverbindingen. Aanvallers zouden van deze zwaktes gebruik kunnen maken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.
Gezondheid - Computerwetenschappen - 26.12.2020
Belgisch initiatief voor AI longscan-analyse in strijd tegen COVID-19 wordt Europees
Icovid wordt uitgerold over heel Europa en staat op OESO shortlist voor AI-initiatieven tegen huidige en toekomstige pandemieën Het Belgische initiatief icovid dat radiologen ondersteunt bij de beoor
Sport - Computerwetenschappen - 22.12.2020
Gloednieuwe Virtual Reality-sportbox voor pioniersonderzoek
Innovaties maken sporten in virtuele wereld snel mogelijk Binnenkort starten aan de VUB onderzoeken naar sporten in de virtual reality.
Computerwetenschappen - 15.12.2020
FARI - een nieuw Artificial Intelligence for the Common Good Institute in Brussel
VUB, ULB en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lanceren nieuw Artificial Intelligence for the Common Good Institute tijdens Belgische AI-week.
Computerwetenschappen - Gezondheid - 05.12.2020
Cardiologie klaargestoomd voor vierde dimensie
Vrijdag 5 maart 2021 — Wat als hartspecialisten nu eens vóór een operatie de plaatsing van een nieuwe hartklep in 4D zouden kunnen simuleren? 4D CT-scanners voegen de dimensie tijd toe aan driedimensionale beelden en brengen de beweging van het hart op een gedetailleerde manier in beeld.
Computerwetenschappen - 23.11.2020
KU Leuven-onderzoekers vinden ernstige zwakheden in draadloze sleutel van Tesla Model X
Onderzoekers van COSIC, een onderzoeksgroep van KU Leuven en imec, hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Dezelfde onderzoekers hadden eerder de sleutel van de Tesla Model S gehackt. Ze tonen nu aan hoe de beveiliging van de meer recente Tesla Model X kan worden omzeild.
Computerwetenschappen - 18.06.2020
Vlaamse supercomputers werpen nieuw licht op zonnevlammen
Plasma-astrofysici van de KU Leuven hebben de eerste volledig consistente simulatie gemaakt van de fysische processen die zich afspelen tijdens een zonnevlam.
Computerwetenschappen - 27.03.2020
Hackers kunnen door beveiligingszwakte mogelijk miljoenen autosleutels kopiëren
Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep aan de KU Leuven en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat heel wat automodellen van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes. Daardoor is de contactloze autosleutel gemakkelijk te klonen. Waarschijnlijk zijn miljoenen auto's getroffen.
Computerwetenschappen - 10.03.2020
Beveiliging van Intel-processoren voldoet nog steeds niet
Computerwetenschappers van de KU Leuven hebben opnieuw een kwetsbaarheid blootgelegd in Intel-processoren. Jo Van Bulck en Frank Piessens gaven de fabrikant een jaar de tijd om het lek te dichten. Vandaag brengen ze hun ontdekking naar buiten, samen met collega's uit Oostenrijk, de VS en Australië. Plundervolt , Zombieload , Foreshadow : processor-fabrikant Intel moest de afgelopen jaren al meermaals lekken dichten die computerwetenschappers van de KU Leuven met gerichte aanvallen mee aan het licht brachten.
Computerwetenschappen - 29.12.2019
Software brengt anderhalve meter afstand in beeld
UAntwerpen, Robovision en Securitas starten proefproject rond social distancing op de Meir. Op de Antwerpse Meir start UAntwerpen in samenwerking met AI-bedrijf Robovision en beveiligingsfirma Securitas een proefproject om uit te zoeken of mensen afstand van elkaar houden. "Dit is absoluut geen ordehandhavingstool", klinkt het.
Computerwetenschappen - 22.12.2019
Doctoraatsverdediging vindt plaats in virtual reality
Boris Bogaerts (UAntwerpen) toont aan dat combinatie intuïtie met VR een computer kan kloppen. Een doctoraatsverdediging is altijd een speciaal moment. Maar Boris Bogaerts (UAntwerpen) maakte het wel heel bijzonder: hij voerde zijn verdediging volledig uit in virtual reality. Alle toehoorders droegen een speciale VR-headset.