nieuws
Aardwetenschappen
Results 1 - 19 of 19.
Aardwetenschappen - Milieu - 09.07.2024
In het hart van de vulkaan: wanneer een wetenschappelijke expeditie ontspoort
Geofysicus Corentin Caudron is van plan om begin 2024 naar Costa Rica te reizen om de activiteiten van de Poás vulkaan te bestuderen door geluidsemissies te meten in het meer dat de krater vult. Hij zou deel uitmaken van een team van 20 mensen en cruciale gegevens meenemen voor het monitoren van de vulkaan.
Geschiedenis / archeologie - Aardwetenschappen - 18.04.2024
VUB onderzoeker onthult geheimen van een grot uit het Vroeg Boven-Paleolithicum, toen Neanderthalers en de eerste Homo sapiens samenleefden
VUB onderzoeker onthult geheimen van een grot uit het Vroeg Boven-Paleolithicum, toen Neanderthalers en de eerste Homo sapiens samenleefden. Mughr el-Hamamah, wat "duivengrot" betekent in het Arabisch, is een site in het noordwesten van Jordanië, bekend om zijn prehistorische vondsten die gedateerd zijn tussen 39.000 en 45.000 jaar oud.
Aardwetenschappen - Paleontology - 19.01.2024
VUB-geologen bouwen nieuwe toolkit om de impact van meteorietinslagen te bestuderen
Wat gebeurt er precies tijdens en nét na de inslag van een grote meteoriet? Dat vroeg een team van geologen van de onderzoeksgroep AMGC aan de VUB zich af. De Chicxulub-inslagkrater in Mexico staat vooral bekend vanwege het uitsterven van de dinosauriërs aan het einde van het Krijt 66 miljoen jaar geleden.
Milieu - Aardwetenschappen - 29.11.2023
Water opvangen uit de wolken om watertekorten in woestijnen tegen te gaan
Betaalbare, effectieve en duurzame 'mistnetten' om druppels op te vangen en watertekorten in woestijnen te bestrijden. Een artikel van Denis Terwagne, hoogleraar en voorzitter van het Natuurkundig Onderzoekscentrum, Faculteit Natuurwetenschappen, in The Conversation . In 2022 zullen 2,2 miljard mensen nog steeds geen toegang hebben tot drinkwatervoorzieningen.
Aardwetenschappen - Milieu - 19.07.2023
Het geologische verleden van Groenland biedt aanwijzingen voor de huidige opwarming van de aarde
Sediment afkomstig van een oude ijskern onthult dat minstens 20% van Groenland 416.000 jaar geleden groen was, wat op geologische schaal overeenkomt met een recent verleden. Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science, werd uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers, waaronder het Laboratoire de Glaciologie van de Université Libre de Bruxelles.
Milieu - Aardwetenschappen - 03.02.2023
Antarctica per zeilboot
Over enkele weken vertrekken Belgische onderzoekers onder leiding van professor Bruno Danis (Laboratorium voor Mariene Biologie, Faculteit Wetenschappen, ULB) naar Antarctica. Hun doel is bij te dragen tot ons begrip van de reacties van ecosystemen op de huidige milieuveranderingen in de Zuidelijke Oceaan.
Milieu - Aardwetenschappen - 17.12.2022
Klimaatverandering bedreigt Tanganyikameer in Oost-Afrika
Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en UC Louvain waarschuwt voor de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de kwetsbaren ecosystemen van één van de grootste Afrikaanse meren.
Milieu - Aardwetenschappen - 14.11.2022
Studie voorspelt voor het eerst gevolgen klimaatverandering op verspreiding mangroves in Zuid-Afrika
Een team van wetenschappers van de Nelson Mandela Universiteit, Vrije Universiteit Brussel, de Moss Landing Marine Laboratories en de Universiteit van de Westkaap heeft in een studie gepubliceerd in het gerenommeerde Journal of Ecology , voor het eerst kunnen aantonen dat oceaanstromingen en kustgeomorfologie de verspreiding van mangrovebossen langs de Zuid-Afrikaanse kust ook in de toekomst kunnen tegenhouden, zelfs als er door de klimaatopwarming een idealer klimaat voor deze bossen ontstaat.
Aardwetenschappen - 30.12.2021
VUB-geologen ontrafelen voor het eerst ouderdom steengroeves Maastricht
Onderzoekers stellen met nieuwe technieken vast wanneer kalksteenlagen en fossielen zijn gevormd in Dinosauriërtijdperk, 73-66 miljoen jaar geleden Woensdag 30 maart 2022 — Geologen van de Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven hebben in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Natuurmonumenten de miljoenen jaren oude gesteenten in de steengroeves bij Maastricht in kaart gebracht.
Aardwetenschappen - Milieu - 17.12.2021
Vulkaanuitbarsting Tonga bij de grotere van deze eeuw
De uitbarsting van de vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai op de eilandenarchipel van het Polynesische koninkrijk Tonga in de Stille Oceaan deed de wereld enkele dagen geleden opschrikken.
Milieu - Aardwetenschappen - 22.10.2021
Expertenlijst VUB: COP26 Glasgow
Van 31 oktober tot en met 12 november 2021 vindt in Glasgow de 26e Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26) plaats. De druk op de deelnemende landen om drastische politieke beslissingen te nemen is enorm. Wereldwijd staat de klimaatverandering weer boven op de agenda. De bijdrage van de wetenschappelijke gemeenschap speelt hierbij een centrale rol.
Aardwetenschappen - Astronomy / Space - 01.04.2021
Belgisch onderzoek bewijst 430.000 jaar oude meteorietinslag boven Antarctica
Donderdag 1 april 2021 — Een internationaal onderzoeksteam van planetaire wetenschappers, onder leiding van dr. Matthias van Ginneken van de School of Physical Sciences aan de universiteit van Kent en voormalig onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel , de Université libre de Bruxelles en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft nieuwe bewijzen gevonden voor een meteorietinslag , die 430.000-jaar geleden net boven de Antarctische ijskap uiteenbarstte .
Aardwetenschappen - 26.12.2020
Uniek bewijs linkt meteorietinslag in Mexico aan wereldwijde uitsterving
Asteroïdenstof gevonden in inslagkrater die einde dinosaurussen betekende VUB-professor Steven Goderis publiceert vandaag met zijn team uniek bewijs dat het uitsterven van de dinosauriërs linkt aan de inslag van een asteroïde 66 miljoen jaar geleden. De wetenschappers vonden voor het eerst aanwijzingen van stofresten van een asteroïde in de Chicxulub inslagkrater zelf in Mexico.
Aardwetenschappen - 05.12.2019
Wetenschappers ontwikkelen model rond geothermische investeringen
Geothermie kan landen helpen de doelstellingen omtrent hernieuwbare energieproductie te bereiken, maar de techniek is duur. Onderzoekers komen tot de conclusie dat een overheidslening die enkel teruggevorderd wordt indien het geothermieproject winstgevend blijkt, de meest geschikte beleidsmaatregel is.
Aardwetenschappen - 25.10.2019
Hoe duurzamer het verkeer, hoe tevredener de bewoners
Inleiding: Er is een duidelijke correlatie tussen de beleving van een straat en de verkeerssamenstelling.
Aardwetenschappen - 27.09.2019
Leuvense onderzoekers leggen diepste vezels van Bruegel-tekeningen bloot
Naar aanleiding van de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel de Oude opent in Brussel binnenkort een tentoonstelling rond enkele originele tekeningen van de meester en een unieke reeks gedrukte prenten die daarop gebaseerd zijn. En dankzij het Leuvense onderzoeksproject Fingerprint kunnen we daar nu naar kijken met een fenomenaal dieptezicht.
Aardwetenschappen - 01.04.2019
Gesteentelaag levert nieuw bewijs voor meteorietinslag die dinosauriërs de das omdeed
Een gesteentelaag in de Amerikaanse staat Noord-Dakota werpt een nieuw licht op de meteorietinslag Chicxulub. Die luidde zo'n 66 miljoen jaar geleden het einde in voor een groot deel van het leven op aarde. De fossielen gevonden in deze gesteentelaag zijn het eerste directe bewijs van dieren die rechtstreeks door de meteorietinslag zijn gestorven.
Biowetenschappen - Aardwetenschappen - 17.07.2018
Planten spelen dominante rol bij landschapsvorming in kustgebieden
Nederlandse en Vlaamse onderzoekers bestudeerden het kolonisatiegedrag van vegetatie. Planteigenschappen en hun interactie met stromend water en transport van zand en slib spelen een dominante rol in het ontstaan van karakteristieke landschapsvormen in kustgebieden. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit Utrecht, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en de Universiteit Antwerpen in de jongste uitgave van het toonaangevende blad Nature Geoscience.
Aardwetenschappen - 31.05.2018
Leven herstelde snel na inslag die einde maakte aan tijdperk dinosauriërs
We would like to use cookies We use cookies on our website. They help us get to know you a little and how you use our website. This helps us provide a more valuable and tailored experience for you and others. Terwijl de asteroïde talloze soorten doodde, ontdekte het nieuwe onderzoek, dat onder leiding stond van de Universiteit van Texas in Austin, dat de krater die het achterliet binnen 30.000 jaar weer een bloeiend ecosysteem bevatte - een veel sneller herstel dan op andere locaties over de gehele wereld.