nieuws

« TERUG

Economie



Results 1 - 20 of 21.


Economie - 09.09.2024
VUB-onderzoek ontkracht mythes over migratie en terugkeer
VUB-onderzoek ontkracht mythes over migratie en terugkeer
Sinds de jaren 1990 heeft de Europese Unie (EU) intensief samengewerkt met niet-EU landen om irreguliere migratie te ontmoedigen en de terugkeer van migranten zonder wettig verblijf te bevorderen. Ondanks jarenlange inspanningen blijkt uit recent onderzoek dat de ontradingscampagnes voor migranten weinig effect hebben, en dat uitwijzingen van migranten zonder wettig verblijf niet zo eenvoudig op te drijven zijn, zoals veel politici willen doen geloven.

Economie - 09.01.2023
De zoektocht naar influencers met impact: ’big’ is niet altijd beter
Influencer marketing , waarbij merken op sociale media als Instagram, Youtube of TikTok samenwerken en adverteren via gebruikers met invloed, wint steeds meer terrein als alternatief voor traditionele reclame. Maar met wie werken merken het beste samen? Een influencer met miljoenen volgers en groot bereik? Of net iemand met een kleine, maar meer loyale groep volgers? Dat bestudeerde onderzoeker Alexander Edeling van KU Leuven met collega's Simone Wies van de Goethe Universiteit Frankfurt en Alexander Bleier van de Frankfurt School of Finance & Management.

Economie - 04.10.2022
Makelaars' voornemens tot discriminatie meetbaar gemaakt
Makelaars’ voornemens tot discriminatie meetbaar gemaakt
VUB/UGent-onderzoekers gebruiken een nieuwe methode om discriminatie op de woningmarkt nauwkeuriger in te schatten en vinden dat 10% van de makelaars bereid is huurders te selecteren op basis van etniciteit dinsdag 4 oktober 2022 - Doctoraatsstudenten sociologie Abel Ghekiere (VUB) en Louis Lippens (UGent) hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de onderliggende redenen van vastgoedmakelaars om potentiële huurders te discrimineren te onderzoeken.

Economie - 22.09.2022
Intenties tot discriminatie meetbaar gemaakt
VUB/UGent zet nieuwe methode in om discriminatie op de huismarkt nog preciezer te meten - 10% is bereid een selectie te maken op basis van etniciteit Donderdag 22 september 2022 — Doctoraatstudenten in de Sociologie Abel Ghekiere (VUB) en Louis Lippens (UGent) ontwikkelden, samen met Prof. Pieter-Paul Verhaeghe en Prof. Stijn Baert, een nieuwe methode om de achterliggende redenen van makelaars om te discrimineren te kunnen onderzoeken.

Economie - 16.06.2022
Inschakelingsuitkeringen voor jongeren schrappen werkt niet
Inschakelingsuitkeringen voor jongeren schrappen werkt niet
Jongeren hebben één jaar na hun studies recht op een uitkering. Doel ervan is hen aanzetten om werk te zoeken en om de school niet vroegtijdig te verlaten. Onderzoekers van de UGent en UCLouvain gingen na of dit doel waargemaakt wordt. Jongeren hebben één jaar na hun studies recht op een uitkering. Doel ervan is hen aanzetten om werk te zoeken en om de school niet vroegtijdig te verlaten.

Economie - 08.06.2021
VUB-KMS onderzoek: Fake news nefast voor vertrouwen in coronavaccins en hoop op economisch herstel
De huidige gezondheidscrisis blijkt het ideale toneel te zijn voor heel wat complottheorieën. Niet alleen antivaccinatie-bewegingen, maar ook staatsactoren zoals Rusland en China trachten verwarring te zaaien door onwaarheden over de oorsprong van het virus of de bijwerkingen van de vaccins te verspreiden.

Economie - 04.06.2021
VUB onderzoekt drie eeuwen wijn in Nederland
Voor zijn doctoraat in de geschiedenis onder leiding van prof. em.

Economie - 17.12.2020
Belgen zetten massaal de stap naar digitaal betalen
Maandag 17 mei 2021 — Digitaal betalen zit al jaren in de lift en de huidige pandemie heeft dit verder versterkt. Steeds meer mensen laten de bankbiljetten en muntstukken voor wat ze zijn en halen de bankkaart of de smartphone boven. Dat blijkt uit recent onderzoek van partners Bancontact Payconiq Company, Febelfin, Mastercard, Visa, en Worldline in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel: na het verstrijken van één coronajaar, betaalt slechts 13% van alle Belgen nog liefst cash en betaalde 70% al minstens één keer contactloos.

Economie - 23.06.2020
Deltaray gaat voor 100% foutloze producten
Nieuwe spin-off imec en UAntwerpen tilt kwaliteitscontrole naar een hoger niveau. Kwaliteitscontrole is van groot belang in de industrie, maar is complex en duur.

Economie - 22.12.2019
Leerstoel ’BNP Paribas Fortis Transport, Logistiek en Havens krijgt verlengstuk
Al sinds 2010 houdt de leerstoel de vinger aan de pols van een van de belangrijkste economische sectoren van het land.

Economie - 15.10.2019
Thomas Machiels ontvangt aspirantmandaat van het Fonds voor Wetenschappeljk Onderzoek - Vlaanderen
Inleiding: Thomas Machiels, doctoraatsbursaal aan de Universiteit Antwerpen (Faculteit Ontwerpwetenschappen) ontving een aspirantmandaat 'Strategisch Basisonderzoek' van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). In zijn doctoraatsonderzoek 'Real Options for Real Urban Projects' onderzoekt Thomas de toepassingsmogelijkheden van de economische real options theory om met een meer adaptieve en flexibele aanpak met onzekerheden om te gaan in de besluitvorming rond megaprojecten.

Inovatie - Economie - 10.10.2019
UAntwerpen zet innovatie in de kijker
Inleiding: Samen met Stad Antwerpen, POM Antwerpen en Voka Antwerpen-Waasland zet UAntwerpen stevig in op innovatie. Het bewijs? Tien afleveringen op Kanaal Z. Mobiliteit, duurzaamheid, vergrijzing . De uitdagingen waar onze maatschappij voor staat, vragen om innovatieve oplossingen. Om die te realiseren is samenwerking nodig tussen onderzoekers, bedrijven, beleidsmakers, investeerders en burgers.

Economie - 24.06.2019
Iedereen naar school en aantal nieuwe ondernemingen vertienvoudigt
Belgische ontwikkelingswerkers en onderzoekers UAntwerpen pionieren succesvol met 'crazy money' in Uganda. 'Crazy money' - of onvoorwaardelijke cash-transfers zoals het in vaktermen heet - is compleet onontgonnen terrein binnen de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. Dat weerhield de Vlaamse organisatie Eight.world er niet van om - onder meer met de steun van Melexis-CEO Françoise Chombar - een innovatief pilootproject op te starten in Busibi, Uganda.

Economie - 13.05.2019
Francqui-Prijs 2019 bekroont onderzoek KU Leuven naar impact gezinsbeslissingen op individueel welzijn
De Francqui-Prijs, ook wel de Belgische Nobelprijs genoemd, gaat dit jaar naar drie economen van de KU Leuven: Laurens Cherchye, Bram De Rock en Frederic Vermeulen. Meteen een unicum in de geschiedenis van de prijs, want nog nooit eerder waren er drie laureaten. Een perfecte illustratie van wat team science kan betekenen.

Economie - 01.12.2018
"Vrouwelijk potentieel gaat verloren in de ondernemerswereld"
Sofie Gutermann (UAntwerpen) onderzocht waarom vrouwen nog steeds minder ondernemen. Vrouwen ondernemen minder dan mannen.

Economie - 20.09.2018
VUB-onderzoek verbetert prestaties van Sharia-conforme beleggingen aanzienlijk
We willen graag cookies gebruiken We maken gebruik van cookies op onze website. Deze helpen ons om u iets beter te leren kennen en te zien hoe u onze website gebruikt. Dit helpt ons een waardevollere en op maat gemaakte ervaring te bieden voor u en anderen. — Prestaties van beleggingen in Sharia-conforme aandelen kunnen in de toekomst heel wat beter, alsook de naleving van de Islamitische jurisprudentie bij het samenstellen van de beleggingsportefeuille.

Chemie - Economie - 19.06.2018
UAntwerpen bepaalt mee duurzame chemie van de toekomst
Inleiding: De eerste spade ging de grond in voor Blue_App, een open innovatiehub voor onderzoeksprojecten van UAntwerpen in het domein van de duurzame chemie. Vlaanderen zet volop in op de duurzame chemie van de toekomst. En waar kan dit beter dan in Antwerpen, in het hart van de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa? Zo ging vandaag de eerste spade in de grond van BlueChem en Blue_App.

Economie - 26.01.2018
Wie langer werkzoekend is, verkiest persoonlijke begeleiding bij jobzoektocht
Wie op zoek is naar een job krijgt daarbij steeds vaker digitale hulpmiddelen aangereikt. Hoe past de bemiddelaar nog in dat digitale plaatje? Uit onderzoek van het HIVA blijkt dat persoonlijk contact van belang blijft, vooral voor wie minder zelfredzaam is. Jezelf inschrijven als werkzoekende, zoeken naar passende vacatures, jezelf klaarstomen voor een sollicitatiegesprek.

Gezondheid - Economie - 27.12.2017
Wereld slikt almaar meer antibiotica
Inleiding: Herman Goossens (UAntwerpen) werkte mee aan de grootste studie naar antibioticagebruik ooit. "We stevenen af op een ramp. En België doet het echt niet goed." Wereldwijd nam het antibioticagebruik bij mensen met maar liefst 39 procent toe tussen 2000 en 2015. De stijging is vooral explosief in lageen middeninkomenslanden.

Economie - Milieu - 18.12.2017
Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu
Inleiding: In het kader van het Europese Horizon 2020-project COMBI deed UAntwerpen mee onderzoek naar de voordelen van energie-efficiënte maatregelen. Energiebesparing verbetert niet alleen het klimaat, maar heeft ook een positieve invloed op luchtvervuiling, gezondheid en ecosystemen. Verbruik van hulpbronnen, economie en energiezekerheid ondervinden eveneens baten.