nieuws

« TERUG

MilieuResults 1 - 20 of 97.


Milieu - Aardwetenschappen - 14.11.2022
Studie voorspelt voor het eerst gevolgen klimaatverandering op verspreiding mangroves in Zuid-Afrika
Een team van wetenschappers van de Nelson Mandela Universiteit, Vrije Universiteit Brussel, de Moss Landing Marine Laboratories en de Universiteit van de Westkaap heeft in een studie gepubliceerd in het gerenommeerde Journal of Ecology , voor het eerst kunnen aantonen dat oceaanstromingen en kustgeomorfologie de verspreiding van mangrovebossen langs de Zuid-Afrikaanse kust ook in de toekomst kunnen tegenhouden, zelfs als er door de klimaatopwarming een idealer klimaat voor deze bossen ontstaat.

Milieu - 08.11.2022
Klimaattop COP27: Afrikaanse en westerse onderzoekers roepen op om energiemix in Afrika land per land te bekijken in functie van klimaatdoelen
Aan de vooravond van de COP27 hebben academici van 50 instellingen, waaronder de VUB, opgeroepen tot een verandering in de manier waarop politici, financiers en onderzoekers denken over de overgang naar schone energie op het Afrikaanse continent.

Milieu - 21.09.2022
Schoolkinderen helpen VUB-onderzoekers om de schoolbuurt veiliger te maken
De wijk Vogelenzang in de gemeente Anderlecht telt drie basisscholen en ťťn hele grote middelbare school. Alles samen gaan er elke dag bijna 1500 leerlingen naar de klas en dat leidt tot verkeersonveilige situaties. 1251 schoolkinderen, van vijf tot achttien jaar oud, hebben samen met onderzoekers van de VUB-onderzoeksgroep Mobilise een nieuwe schoolomgeving ontworpen, waarvoor ze een aangepast circulatieplan moesten uitdokteren en suggesties deden voor een re-design van de bestaande verkeersinfrastructuur.

Biowetenschappen - Milieu - 30.08.2022
UGent-onderzoeker in Nature Career Q&A
UGent-onderzoeker in Nature Career Q&A
Bioloog Kay Van Damme probeert tijdens de burgeroorlog in Jemen uitstervende planten en dieren te redden. Het gerenommeerde vakblad Nature kwam Kay's onderzoek op het spoor, en interviewde hem voor een inspirerende 'Career Q&A'. Bioloog Kay Van Damme probeert tijdens de burgeroorlog in Jemen uitstervende planten en dieren te redden.

Biowetenschappen - Milieu - 23.08.2022
Gele kleur zorgt voor efficiŽntere paring in sprinkhanenzwerm
Gele kleur zorgt voor efficiŽntere paring in sprinkhanenzwerm
Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van professor Jozef Vanden Broeck (KU Leuven) ontdekte waarom volwassen mannelijke woestijnsprinkhanen in een zwerm een gele kleur hebben, in tegenstelling tot hun bruinachtige, vrouwelijke soortgenoten. Dit kleurverschil zorgt ervoor dat de mannelijke sprinkhanen de vruchtbare vrouwtjes kunnen herkennen tijdens de paring in een grote zwerm en ze niet terechtkomen bij een ander mannetje of bij een reeds gevormd paar.

Milieu - 30.06.2022
Effect van klimaatverandering op oceaanwater kan verspreiding mangrove beÔnvloeden
Effect van klimaatverandering op oceaanwater kan verspreiding mangrove beÔnvloeden
VUB-publicatie in Nature Climate Change beschouwt voor het eerst effect klimaatverandering in zeewater op mangrovebossen Internationaal onderzoek onder leiding van Dr. Tom Van der Stocken van het VUB Departement Biologie onderzocht veranderingen in het oppervlaktewater van oceanen wereldwijd.

Milieu - Biowetenschappen - 30.05.2022
Onderhoud en verbetering van biodiversiteit in Europese bossen
Het verlies van biodiversiteit is wereldwijd een groeiend probleem met zowel ecologische als socio-economische gevolgen.

Health - Milieu - 11.05.2022
Een oude boom kap je niet: KU Leuven- studie toont verband tussen grote stadsbomen en menselijke gezondheid
Niet elk type groen in een stedelijke omgeving heeft hetzelfde positieve effect op de mens. Eťn grote boom met een stevige kruin doet meer dan tien kleine jonge bomen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van KU Leuven, die vandaag gepubliceerd werd in het gezaghebbende tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Milieu - Sociale wetenschappen - 05.04.2022
VUB neemt deel aan Europees project om Nature-Based Climate Solutions in scholen te versterken
Dinsdag 5 april 2022 — VUB-wetenschappers onderzoeken de implicaties van Nature-Based Climate Solutions in en rond lagere scholen op het vlak van toegankelijkheid en rechtvaardigheid. De onderzoekers behoren tot het Cosmopolis Centre for Urban Research en de Cartography and GIS (CGIS)-groep. Zij doen dit in het kader van het Europese project COOLSCHOOLS.

Health - Milieu - 30.12.2021
VUB-onderzoekers ontdekken hoe melkzuur afweer tegen tumoren verzwakt
Immuuncellen voeden zich met melkzuur en leggen andere -killer-immuuncellen lam In het kankeronderzoek is al langer bekend dat melkzuur, of lactaat, in sterke mate wordt geproduceerd door kankercellen en dat dit melkzuur onze afweer tegen tumoren verstoort. Tot nu wist men echter niet hoe dit precies gebeurt.

Milieu - Sociale wetenschappen - 22.12.2021
VUB-demografe Soumaya Majdoub weerlegt overbevolking als trigger voor het klimaat
Nieuw boek 'Consumeren als Konijnen. De Mythe van overbevolking.' vanaf nu verkrijgbaar In haar nieuwste boek 'Consumeren als konijnen' legt VUB-demografe Soumaya Majdoub een verband tussen de klimaatverandering, armoede en migratie en de mythe van de overbevolking.

Milieu - 20.12.2021
Duurzaam bouwen ťn betaalbaar wonen
Duurzaam bouwen ťn betaalbaar wonen, die twee thema's lijken niet te rijmen. En toch, Charlotte Cambier van de VUB-onderzoeksgroep Architectural Engineering kon in haar doctoraat aantonen dat aanpasbare woningen wel degelijk goedkoper zijn dan klassieke woningen. Een 'aanpasbaar gebouw' is een gebouw dat makkelijker en met minder bouwmateriaal en -afval aangepast kan worden aan de veranderde woonsituaties van de bewoners, bijvoorbeeld: alleenwonend, een klassieke gezinssituatie, kangoeroewonen, cohousing, thuiswerken, etc.

Milieu - 19.12.2021
50 jaar wetenschap, burgeractivisme en beleidsvorming rond luchtvervuiling
De voorbije maanden verschenen overal in Brussel de panelen van CurieuzenAir, het bekende grootschalige onderzoeksproject met burgerparticipatie om luchtvervuiling te meten. Maar betrokkenheid van Brusselaars bij het thema luchtvervuiling is niet nieuw. Hoe die eruit zag en hoe de relaties tussen wetenschap, burgeractivisme en beleidsvorming verliepen maakt e en nieuwe studie van het VUB Cosmopolis Centre for Urban Research duidelijk.

Milieu - 19.12.2021
Mycorrhiza schimmels - helden van een verborgen biodiversiteit
Donderdag 19 mei 2022 — Het wood wide web is de laatste jaren een hot topic onder biologen. Bomen staan met elkaar in verbinding en delen niet enkel informatie uit, ze ondersteunen elkaar ook, door signalen of voedsel door te geven. Dat doen zij door middel van mycorrhiza schimmels die in symbiose leven met de wortels.

Aardwetenschappen - Milieu - 17.12.2021
Vulkaanuitbarsting Tonga bij de grotere van deze eeuw
De uitbarsting van de vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai op de eilandenarchipel van het Polynesische koninkrijk Tonga in de Stille Oceaan deed de wereld enkele dagen geleden opschrikken.

Biowetenschappen - Milieu - 11.12.2021
Synchronisatieonderzoek bij dieren
VUB-onderzoeker pleit voor diergerichte aanpak en niet MENS als norm te gebruiken Onderzoeker Koen de Reus van het VUB Artificial Intelligence Lab maakt deel uit van een internationaal team dat onderzoekt hoe dieren hun gedrag op elkaar afstemmen of synchroniseren, zoals bijvoorbeeld ademen, bewegen of het produceren van geluid.

Milieu - 07.12.2021
Belgisch onderzoek knakt mangroveraadsel
Belgisch onderzoek knakt mangroveraadsel
VUB-onderzoek legt factoren bloot die verspreiding mangroves in Zuid-Amerika verhinderen Mangrove-ecosystemen zijn wereldwijd verspreid, langs tropische en subtropische kustlijnen. Maar verder dan bepaalde breedtegrenzen gaan ze niet, ook al lijken de plekken er nog zo geschikt voor. VUB-onderzoeker Ari Ximenes heeft nu samen met onderzoekers van de ULB en UCLouvain alvast voor de oostelijke kust in Zuid-Amerika deze vraag onder mangrove-biogeografen geknakt.

Biowetenschappen - Milieu - 02.12.2021
Stadsvlinders vliegen langer
Een nieuwe studie onder leiding van VUB-bioloog Thomas Merckx toont aan dat dagen nachtvlinders door de warmere stedelijke omgeving waarin zij leven, langer blijven rondvliegen dan hun tegenhangers op het platteland. De experimenten die hij met zijn team uitvoerde, wijzen voor het eerst uit dat deze stedelijke populaties zich evolutionair zo hebben aangepast dat zij later op het jaar beginnen met de overwinteringsfase.

Milieu - 02.12.2021
Just Move wordt groter, groener en duurzamer
Revalidatieproject van VUB en UZ Brussel voor kankerpatiŽnten breidt uit dankzij Basic-Fit Levering toestellen - woensdag 2 februari - 13u30 - Zijp 14-16 - 1780 Wemmel Professor Nele Adriaenssens, co

Milieu - 28.10.2021
Nieuwe VUB-website toont ieders persoonlijke klimaattoekomst
Internationaal team van klimaatwetenschappers lanceert #MyClimateFuture Huidige generaties worden ernstig bedreigd door de klimaatverandering.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |