nieuws

« TERUG

Gezondheid



Results 1 - 20 of 190.


Biowetenschappen - Gezondheid - 26.09.2024
VUB onderzoekers ontwikkelen veiligheidsmechanisme voor stamceltherapie
Een onderzoeksteam onder leiding van Professor Claudia Spits, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zet belangrijke stappen in het begrijpen en verbeteren van stamceltherapieën. Stamcellen hebben het potentieel om beschadigde weefsels te herstellen door hun vermogen om te differentiëren in verschillende celtypes.

Gezondheid - Farmacologie - 25.09.2024
VUB onderzoek naar immuuntherapie bij multipel myeloom legt baseline voor meer langdurige slaagkansen
Dr. Heleen Hanssens van de Molecular Imaging and Therapy (MITH) Research Group aan de Vrije Universiteit Brussel verrichtte onderzoek naar toepassing van CAR T-celtherapie bij multiple myeloom, een vorm van botkanker die nog steeds als ongeneeslijk wordt beschouwd. Dr. Hanssens: "CAR T-celtherapie is een innovatieve behandeling waarbij het eigen immuunsysteem van de patiënt wordt ingezet om kanker aan te vallen.

Gezondheid - 20.08.2024
Genezing: hoe regenereert de huid?
Genezing: hoe regenereert de huid?
Van vaste naar "vloeibare" toestand, hoe de huid regenereert na een wond - Onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles hebben ontdekt dat wondgenezing gebaseerd is op een verandering in de fysieke eigenschappen van de huid. Het vermogen om weefsel te herstellen na een verwonding is essentieel voor de overleving van dieren.

Gezondheid - 06.08.2024
Zwemmen in Zuid-Europa steeds riskanter door opkomst tropische parasiet
Zwemmen in Zuid-Europa steeds riskanter door opkomst tropische parasiet
Nieuw onderzoek van KU Leuven toont aan dat het risico op schistosomiase, een infectieziekte veroorzaakt door een parasitaire platworm, sterk zal stijgen in de komende eeuw.

Gezondheid - Farmacologie - 05.07.2024
VUB-onderzoek beveelt nieuwe aanpak van chronische pijn aan
Chronische pijn is een van de meest uitdagende problemen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. Het heeft een grote impact op het dagelijks leven van maar liefst 23% van de bevolking. Daarnaast is de zorg voor patiënten met aanhoudende pijn vaak niet passend. De onderzoeksgroep Pain in Motion van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) spitst zich toe op het verbeteren van het begrip en de behandeling van aanhoudende pijn door zorgverleners.

Gezondheid - Farmacologie - 04.06.2024
Hoe virussen kunnen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie
KU Leuven en het Militair Hospitaal Koningin Astrid implementeren voor het eerst faagtherapie op personen met antibioticaresistente infecties Een internationaal consortium, geleid door KU Leuven en het Koningin Astrid Militair Hospitaal, behandelde voor het eerst 100 patiënten met gepersonaliseerde faagtherapie.

Gezondheid - Biowetenschappen - 29.05.2024
Diepe stimulatie van het menselijk brein: een nieuwe niet-invasieve techniek EPFL-UCLouvain
Wetenschappers van de EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne), onder leiding van Prof. Friedhelm C. Hummel en postdoc Pierre Vassiliadis (EPFL en UCLouvain Institute of Neuroscience), hebben met succes een nieuwe techniek getest die diepe stimulatie van de menselijke hersenen mogelijk maakt, zonder chirurgie of implantaten, voor mogelijke therapeutische doeleinden.

Gezondheid - Farmacologie - 21.05.2024
Kunnen naakte molratten de sleutel zijn in de strijd tegen kanker?
Een ULB-studie onthult een nieuwe vooruitgang in ons begrip van het immuunsysteem van de naakte molrat en opent perspectieven voor cellulaire immunotherapie van kanker . Tijdens de ontwikkeling van kanker heeft het immuunsysteem de capaciteit om anti-tumoractiviteit uit te oefenen dankzij natural killer (NK) cellen en T-lymfocyten.

Gezondheid - Biowetenschappen - 04.04.2024
Er was eens een cerebraal bloedvat...
Er was eens een cerebraal bloedvat...
Een team van de ULB heeft ontdekt hoe bloedvaten in de hersenen worden gevormd en hoe ze verschillen van andere bloedvaten in het lichaam. Een belangrijke vooruitgang die kan leiden tot nieuwe therapeutische benaderingen . Hart- en vaatziekten, waaronder myocardinfarcten en beroertes, zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en eisen ongeveer 18 miljoen levens per jaar.

Gezondheid - Biowetenschappen - 26.03.2024
Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid
Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid
Het eiwit xCT, dat een belangrijke rol heeft als transportmolecule in de cel, zou in de toekomst een rol kunnen spelen bij de behandeling van kankers. Dat ontdekten onderzoekers aan de VUB. Het onderzoek is het resultaat van een synergie tussen de onderzoeksgroepen van neurowetenschapper Ann Massie van het Laboratory of Neuro-Aging & Viro-Immunotherapy, en pancreaskankerexpert Ilse Rooman van het Laboratory for Medical and Molecular Oncology.

Gezondheid - Sport - 07.03.2024
Rekening houden met het lichaam van vrouwen: de invloed van de menstruatiecyclus en anticonceptie op sportprestaties
Rekening houden met het lichaam van vrouwen: de invloed van de menstruatiecyclus en anticonceptie op sportprestaties
Onderzoekster Marine Carpentier (Laboratoire de physiologie cardio-respiratoire à l'effort) pakt een blinde vlek aan in het motorisch-wetenschappelijk onderzoek: de invloed van de menstruatiecyclus en hormonale anticonceptie op sportprestaties. Op deze Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw deelt ze met ons haar bevindingen, eerste hypotheses en onderzoeksperspectieven .

Biowetenschappen - Gezondheid - 29.02.2024
Een mechanisme dat een gezonde ontwikkeling van de hersenen garandeert
Een mechanisme dat een gezonde ontwikkeling van de hersenen garandeert
Wetenschappers van de UCLouvain hebben ontdekt dat de balans tussen twee eiwitten een beslissende rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Het onderzoek is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science Advances van de American Association for the Advancement of Science (AAAS). Tijdens de embryonale ontwikkeling ontvangen cellen voortdurend talloze prikkels waarop ze reageren via intracellulaire signalen.

Gezondheid - Biowetenschappen - 28.02.2024
Nieuw ontdekt eiwit blokkeert slaapziekte
Nieuw ontdekt eiwit blokkeert slaapziekte
Humane Afrikaanse Trypanosomiasis (HAT), of slaapziekte, is een verwaarloosde tropische ziekte die miljoenen mensen treft en dodelijk is als ze niet behandeld wordt. De meeste behandelingen en preventieve opties zijn echter niet erg effectief. Nieuw onderzoek identificeert een eiwit dat de weg zou kunnen vrijmaken voor medicijnen tegen slaapziekte.

Biowetenschappen - Gezondheid - 23.02.2024
VUB onderzoeksteam ontdekt essentieel eiwit dat bijdraagt aan leverfibrose
VUB onderzoeksteam ontdekt essentieel eiwit dat bijdraagt aan leverfibrose
Chronische leverziekte vormt wereldwijd een ernstig gezondheidsprobleem met een grote impact op de individuele levenskwaliteit. Een belangrijk kenmerk van chronische leverziekte is leverfibrose, waarbij bepaalde levercellen (zgn. leverstellaatcellen) actief worden en littekenweefsel produceren dat de lever zal beschadigen.

Gezondheid - 21.02.2024
Gentse onderzoeksters volgen 20 jaar lang 20 000 Gentenaars op voor de Gezondheidsmonitor
Gentse onderzoeksters volgen 20 jaar lang 20 000 Gentenaars op voor de Gezondheidsmonitor
Een toekomst waarin we niet alleen langer leven, maar ook gezonder ouder worden? Dit is geen verre droom, maar een haalbare realiteit dankzij de Gezondheidsmonitor. UGent-onderzoekers coördineren de grootschalige studie naar preventieve geneeskunde. Preventie maakt meer gezonde jaren mogelijk  "Tegen 2050 zal 1 op de 3 Vlamingen ouder zijn dan 65 jaar.

Milieu - Gezondheid - 14.02.2024
Klimaatverandering verantwoordelijk voor opmars van West-Nijlvirus in Europa
Klimaatverandering verantwoordelijk voor opmars van West-Nijlvirus in Europa
Een team onderzoekers van het Spatial Epidemiology Lab ( SpELL ) van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de bclimate group van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) tonen in een nieuwe publicatie de bijdrage van de klimaatverandering tot de ruimtelijke uitbreiding van het West-Nijlvirus in Europa aan.

Gezondheid - Farmacologie - 16.01.2024
De cyclus van negatieve terugkoppeling doorbreken om immunotherapie tegen kanker te verbeteren
Onderzoekers van de KU Leuven ontdekken hoe ze de negatieve feedbacklus kunnen doorbreken om immunotherapie tegen kanker te verbeteren. De laatste jaren heeft immunotherapie de vooruitzichten voor veel kankerpatiënten verbeterd. Niet alle kankersoorten reageren echter op de huidige immuuntherapieën.

Gezondheid - 11.01.2024
Longkanker: moleculaire vooruitgang
Nieuwe ontdekkingen in de behandeling van longkanker: de rol van het Bcl-xL eiwit in de veroudering van neutrofielen, de witte bloedcellen die bijdragen aan de ontwikkeling van tumoren . Neutrofielen zijn witte bloedcellen die essentieel zijn voor onze verdediging tegen bacteriële infecties. Deze cellen onderzoeken ons lichaam gedurende 1 of 2 dagen, sterven dan af en worden vervangen door nieuwe neutrofielen.

Gezondheid - Biowetenschappen - 20.12.2023
Ontdekking over onze cellen: het vermogen om opluchting te voelen
Ontdekking over onze cellen: het vermogen om opluchting te voelen
Hoe zijn onze cellen in staat om kleine oneffenheden te detecteren in hun drager, de extracellulaire matrix, die hen samenbindt - Door welk mechanisme - Weten ze hun gedrag aan te passen in reactie op deze kleine oneffenheden - Dit zijn de vragen die een team celbiologische onderzoekers van UNamur en UCLouvain hebben beantwoord met belangrijke inzichten, die zojuist zijn gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Gezondheid - Farmacologie - 06.12.2023
Op weg naar een nieuwe leukemietherapie?
Op weg naar een nieuwe leukemietherapie?
Een belangrijke ontdekking in het begrijpen, diagnosticeren en behandelen van leukemie. Onderzoek geleid door François Fuks - Laboratorium Epigenetica Kanker, Faculteit Geneeskunde ULB, Centrum voor Kankeronderzoek ULB en Instituut Jules Bordet, H.U.B. In België worden elk jaar ongeveer 1300 nieuwe gevallen van leukemie vastgesteld, een vorm van bloedkanker die de hele bevolking treft.