nieuws

« BACK

HealthResults 1 - 20 of 108.


Sociale wetenschappen - Health - 30.04.2021
Pandemie treft mensen met migratieachtergrond harder
Vrijdag 30 april 2021 — Gedurende de eerste golf van de COVID-19-pandemie trad er in BelgiŽ een significante oversterfte op. Het federale statistiekbureau Statbel noteerde tussen 9 maart en 17 mei 2020 30.014 sterfgevallen. Dat waren er 8808 meer dan het gemiddelde van de drie voorgaande jaren in dezelfde weken.

Health - 07.04.2021
Groter risico op COVID-19 in precaire en essentiŽle arbeidssituaties
VUB-onderzoekers evalueren de relatie tussen de pandemie en gezondheid op het werk Woensdag 7 april 2021 — In opdracht van het ETUI, het onderzoeksinstituut van het Europees Vakverbond, onderzochten Damini Purkayastha, Christophe Vanroelen, Tuba Bircan, Marthe Andrea Vantyghem and Clara Gantelet Adsera van Interface Demography de relatie tussen gezondheid op het werk en de COVID-19-pandemie.

Biowetenschappen - Health - 05.04.2021
Internationaal team identificeert genetische link tussen gelaatstrekken en hersenvorm
Een interdisciplinair team geleid door KU Leuven en Stanford heeft 76 overlappende genetische locaties geÔdentificeerd die zowel ons gezicht als ons brein mee vormgeven. Wat de onderzoekers niťt vonden is bewijs dat die genetische overlapping zich ook vertaalt in iemands eigenschappen of risico op aandoeningen zoals Alzheimer.

Health - 30.03.2021
Experimenteel gehoorimplantaat slaagt erin om hersengolven te registreren
Onderzoekers van de KU Leuven zijn er voor het eerst in geslaagd om rechtstreeks via een gehoorimplantaat hersengolven te meten. Deze hersengolven geven objectief weer hoe goed of slecht iemand hoort. De onderzoeksresultaten zijn van belang voor de verdere ontwikkeling van slimme hoorapparaten. Dankzij een cochleair implantaat - ingeplant in het slakkenhuis ( cochlea ) - kunnen mensen met ernstig gehoorverlies alsnog horen.

Biowetenschappen - Health - 15.03.2021
Onderzoekers ontdekken hoe hersenen leren van onbewuste prikkels
Onderzoekers ontdekken hoe hersenen leren van onbewuste prikkels
Onderzoekers konden voor het eerst blootleggen wat er gebeurt in de hersenen van dieren wanneer ze leren van onbewuste, visuele prikkels. Deze kennis kan op termijn leiden tot nieuwe behandelingen voor heel wat aandoeningen. Hun studie, een samenwerking tussen KU Leuven, Massachusetts General Hospital en Harvard, is gepubliceerd in het vakblad† Neuron .

Health - 08.02.2021
Wetenschappers laten beschadigd weefsel herstellen bij inflammatoire darmziekten
Onderzoekers van de KU Leuven en de Nationale Universiteit van Seoul hebben een methode ontwikkeld waarbij cellen van het immuunsysteem de instructie krijgen om beschadigd weefsel in de darm te helpen herstellen. Daarmee staat de weg open voor een effectievere behandeling van inflammatoire darmziekten, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Health - Biowetenschappen - 13.01.2021
Wetenschappers ontdekken mechanisme dat prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt
Onderzoekers van de KU Leuven hebben het biologische mechanisme geÔdentificeerd dat verklaart waarom sommige mensen buikpijn krijgen wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen eten. De bevinding maakt de baan vrij voor een efficiŽntere behandeling van prikkelbaredarmsyndroom en andere voedselintoleranties.

Biowetenschappen - Health - 11.01.2021
Nieuwe criteria brengen stamcelonderzoek een stap dichter bij lang nagestreefd doel
Nieuwe criteria brengen stamcelonderzoek een stap dichter bij lang nagestreefd doel
Stamcellen creŽren die de basis kunnen vormen voor eender welk celtype in het prille embryo ťn ondersteunende structuren zoals de placenta: sommigen noemen het 'de heilige graal' van het stamcelonderzoek. Een internationaal onderzoeksteam stelt nieuwe criteria voor om te evalueren of een muizenstamcellijn deze felbegeerde eigenschap bezit die 'totipotentie' wordt genoemd.

Health - 31.12.2020
VUB zorgt voor doorbraak bij chronische pijnbestrijding
Woensdag 31 maart 2021 — Een internationaal team van pijnexperten heeft voor een doorbraak gezorgd in het onderzoek naar chronische pijn bij reumapatiŽnten. “We ontdekten dat overgevoeligheid voor pijn vaak de oorzaak is voor allerlei vormen van chronische pijn. Een persoonlijke behandeling op maat van de patiŽnt biedt hier de oplossing', vertelt VUB-professor Jo Nijs, die de leiding heeft over het project.

Health - 30.12.2020
VIB/VUB-team brengt immuuncellen bij agressieve hersentumoren in kaart
Dinsdag 30 maart 2021 — Glioblastoom kankers - dit zijn agressieve hersenkankers - zijn heel moeilijk behandelbaar. Een onderzoeksteam onder leiding van prof. Kiavash Movahedi en prof. Jo Van Ginderachter (VIB-VUB) heeft in samenwerking met collega's van VIB, VUB en KU Leuven het immuunlandschap bij deze glioblastomatumoren in kaart gebracht.

Health - Computerwetenschappen - 26.12.2020
Belgisch initiatief voor AI longscan-analyse in strijd tegen COVID-19 wordt Europees
Icovid wordt uitgerold over heel Europa en staat op OESO shortlist voor AI-initiatieven tegen huidige en toekomstige pandemieŽn Het Belgische initiatief icovid dat radiologen ondersteunt bij de beoor

Health - 22.12.2020
Onze 10 meest gelezen nieuwsberichten over wetenschap van 2020
Van sterren in een ander melkwegstelsel tot een microscopisch klein virus dat de hele aarde heeft ingepalmd: in dit overzicht presenteren we de meest gelezen nieuwsberichten over onderzoek aan de KU Leuven van 2020. Een team van onder andere bio-ingenieurs en economen van de KU Leuven heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie.

Computerwetenschappen - Health - 05.12.2020
Cardiologie klaargestoomd voor vierde dimensie
Vrijdag 5 maart 2021 — Wat als hartspecialisten nu eens vóór een operatie de plaatsing van een nieuwe hartklep in 4D zouden kunnen simuleren? 4D CT-scanners voegen de dimensie tijd toe aan driedimensionale beelden en brengen de beweging van het hart op een gedetailleerde manier in beeld.

Health - 24.11.2020
Hoorapparaat van de toekomst luistert naar hersengolven
De huidige generatie hoorapparaten worstelt nog steeds met het 'cocktail party effect' : daarbij moet ťťn specifieke spreker uit een omgeving vol pratende mensen en achtergrondlawaai gefilterd worden. Een hoorapparaat weet echter niet naar wie je wil luisteren en maakt daarom een 'beredeneerde gok'.

Health - 17.11.2020
Bestaand antidepressivum helpt groei van kankercellen afremmen in proefdieren
Nieuw onderzoek toont aan hoe het antidepressivum sertraline de groei van kankercellen helpt af te remmen. Deze stof werkt in op een metabole verslaving die verschillende kankersoorten in staat stelt om te groeien. Dat blijkt uit een studie op celculturen en proefdieren, uitgevoerd door verschillende onderzoekslabo's van de KU Leuven.

Health - 13.11.2020
Aantal SARS-CoV-2-infecties bij kinderen weerspiegelt de lokale viruscirculatie†
Bloedtesten bij 362 leerlingen uit de Limburgse gemeentes Alken en Pelt geven aan dat ook kinderen en jongeren niet ontsnappen aan het coronavirus SARS-CoV-2. Bij 34 kinderen, ruim 9 procent, werden antistoffen gemeten als maat van een doorgemaakte infectie. Dat wil zeggen dat er maanden na de besmetting nog steeds circulerende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn.

Health - 23.10.2020
"Preventieve malariabehandeling doet kinderen beter presteren"
Grootschalig internationaal onderzoek van onder meer UAntwerpen haalt The Lancet. Wanneer schoolgaande kinderen preventief geneesmiddelen nemen tegen malaria, halveert de kans dat ze de ziekte zullen doormaken. Ook het risico op bloedarmoede vermindert met 15% en hun schoolprestaties gaan er op vooruit.

Health - 09.10.2020
Griepmiddel favipiravir werkt bij hamsters tegen SARS-CoV-2
Griepmiddel favipiravir werkt bij hamsters tegen SARS-CoV-2
Een hoge dosis favipiravir, een medicijn dat in Japan tegen het griepvirus wordt gebruikt, heeft een virusremmende werking bij hamsters die besmet zijn met het SARS-CoV-2-virus. Dat blijkt uit een studie van virologen aan het Rega Instituut in Leuven.†De onderzoekers testten ook hydroxychloroquine op de hamsters.

Health - 30.09.2020
UAntwerpen strijdt in frontlinie tegen het coronavirus
Antwerpse universiteit staat in top 15 wat COVID-gerelateerde Europese onderzoeksfinanciering betreft.

Health - Biowetenschappen - 28.07.2020
Christine Van Broeckhoven krijgt Khalid Iqbal Lifetime Achievement Award
Antwerpse topwetenschapster wordt gelauwerd voor haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |