nieuws

« TERUG

Geschiedenis / archeologieResults 1 - 9 of 9.


Geschiedenis / archeologie - Agronomie / voedingswetenschappen - 28.06.2024
Oudste schedel en schedelfragment in Vlaanderen
Oudste schedel en schedelfragment in Vlaanderen
Tijdens de Contactdag Archeologie van de Provincie Oost-Vlaanderen op vrijdag 28 juni werd bekendgemaakt dat in Ename de oudste schedel en het oudste schedelfragment van Vlaanderen zijn ontdekt. Op 6 juli opent op de provinciale erfgoedsite Ename een nieuwe tentoonstelling over erfgoedzorg en het erfgoed van Ename.

Geschiedenis / archeologie - 25.06.2024
Merovingische graven uit Koksijde onthullen wie Vlaanderen bevolkte in 7de eeuw
Genetici van KU Leuven ontdekken twee aparte bevolkingsgroepen die samenleefden in vroegmiddeleeuws Vlaanderen De vroege middeleeuwen in Vlaanderen is een weinig gekende periode door de beperkte historische en archeologische bronnen. Een unieke vondst in Koksijde uit de late 7 †en vroege 8 eeuw stelde genetici van KU Leuven in staat om via DNA-onderzoek de afkomst te achterhalen van wie er toen in onze regio leefde.

Geschiedenis / archeologie - Aardwetenschappen - 18.04.2024
VUB onderzoeker onthult geheimen van een grot uit het Vroeg Boven-Paleolithicum, toen Neanderthalers en de eerste Homo sapiens samenleefden
VUB onderzoeker onthult geheimen van een grot uit het Vroeg Boven-Paleolithicum, toen Neanderthalers en de eerste Homo sapiens samenleefden
VUB onderzoeker onthult geheimen van een grot uit het Vroeg Boven-Paleolithicum, toen Neanderthalers en de eerste Homo sapiens samenleefden. Mughr el-Hamamah, wat "duivengrot" betekent in het Arabisch, is een site in het noordwesten van JordaniŽ, bekend om zijn prehistorische vondsten die gedateerd zijn tussen 39.000 en 45.000 jaar oud.

Geschiedenis / archeologie - 01.12.2022
VUB-onderzoeker vindt eerste bewijs dat Vikings hun paarden en lievelingshonden meebrachten naar BrittanniŽ op hun veroveringstochten
VUB-onderzoeker vindt eerste bewijs dat Vikings hun paarden en lievelingshonden meebrachten naar BrittanniŽ op hun veroveringstochten
Archeologen hebben het eerste harde wetenschappelijke bewijs gevonden dat de Vikingen in de 9 eeuw de Noordzee overstaken naar Groot-BrittanniŽ samen met hun honden en paarden. In een brandgraf uit die tijd, in de enige bekende Vikingcrematiebegraafplaats in het Verenigd Koninkrijk in Heath Wood, een plaatsje in Derbyshire, vonden archeologen van de Universiteit van York (VK) eind vorige eeuw de gecremeerde resten van twee volwassenen, een kind, een paard een hond en een varken.

Geschiedenis / archeologie - 20.05.2019
Gezichtsreconstructie blaast eeuwenoude inwoners van Sagalassos nieuw leven in
Het verleden recht in de ogen kijken. Meestal blijft het enkel bij beeldspraak, maar archeologen Jeroen Poblome en Sam Cleymans hebben het werkelijk voor mekaar gekregen.

Geschiedenis / archeologie - 10.12.2018
Digitale versie blaast ’abdijfilm’ nieuw leven in
Wetenschappers UAntwerpen halen cineast Carlo Queeckers en abdijfilm uit de vergetelheid. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen bogen zich over Het leven eener groote abdij, een film uit 1930. De prent (en cineast Carlo Queeckers) raakten in de vergetelheid. "Ten onrechte", zeggen de wetenschappers.

Geschiedenis / archeologie - Sociale wetenschappen - 09.04.2018
Historische achtergrond bepaalt mee publicatietaal
Inleiding: Onderzoekers van onder meer de Universiteit Antwerpen analyseerden de taal van wetenschappelijk onderzoek in acht verschillende landen. De culturele en historische achtergrond van hun land bepaalt mee in welke taal wetenschappers publiceren. Dat blijkt uit een onderzoek van het European Network for Research Evaluation in the Social Sciences and Humanities.

Geschiedenis / archeologie - 11.12.2017
Egyptenaren hadden als eersten de productie van glas onder de knie
Rond 1500 v.C. werd glas een courant materiaal, maar waar de oorsprong van de productie ligt, is minder duidelijk. Lange tijd werd die in MesopotamiŽ geplaatst, maar nieuw onderzoek duidt Egypte als mogelijke primus aan. De eerste sporen van glas dateren van 4500 jaar geleden, maar op dat moment was het nog niet erg courant.

Geschiedenis / archeologie - Milieu - 02.12.2017
Nieuw licht op de mensen die Stonehenge bouwden
We willen graag cookies gebruiken We maken gebruik van cookies op onze website. Deze helpen ons om u iets beter te leren kennen en te zien hoe u onze website gebruikt. Dit helpt ons een waardevollere en op maat gemaakte ervaring te bieden voor u en anderen. West-Wales meest waarschijnlijke oorsprong Donderdag 2 augustus 2018 — Na meer dan een eeuw intensieve studie weten we nog steeds heel weinig over de mensen die begraven zijn op Stonehenge.