nieuws

« TERUG

PaleontologyResults 1 - 4 of 4.


Paleontology - 15.05.2024
Fossiele schelpen uit Antwerpen: zomers warmen sneller op dan winters
Fossiele schelpen uit Antwerpen: zomers warmen sneller op dan winters
In een warmer klimaat warmen zomers veel sneller op dan winters. Dat blijkt uit onderzoek naar fossiele schelpen door aardwetenschapper Niels de Winter. Met deze kennis zijn de gevolgen van de huidige opwarming van de aarde in het Noordzeegebied beter in kaart te brengen. Niels de Winter, verbonden aan het departement Aardwetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de AMGC onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit Brussel, mat samen met collega's van onder andere het Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel, de chemische samenstelling van fossiele schelpen uit Antwerpen.

Aardwetenschappen - Paleontology - 19.01.2024
VUB-geologen bouwen nieuwe toolkit om de impact van meteorietinslagen te bestuderen
VUB-geologen bouwen nieuwe toolkit om de impact van meteorietinslagen te bestuderen
Wat gebeurt er precies tijdens en nét na de inslag van een grote meteoriet? Dat vroeg een team van geologen van de onderzoeksgroep AMGC aan de VUB zich af. De Chicxulub-inslagkrater in Mexico staat vooral bekend vanwege het uitsterven van de dinosauriërs aan het einde van het Krijt 66 miljoen jaar geleden.

Paleontology - Milieu - 30.10.2023
Fijne deeltjes luidden het einde van de dinosauriërs in
Fijne deeltjes luidden het einde van de dinosauriërs in
Fijn stof van verpulverd gesteente dat vrijkwam bij de Chicxulub meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden speelde een dominante rol bij de afkoeling van het klimaat, de verstoring van fotosynthese en de massa extinctie waarbij de meeste dinosaurussen uitstierven. Tot nu waren de precieze omstandigheden van de massa-extinctie, zoals het effect van de verschillende soorten inslagmateriaal die uit de krater werden geslingerd op het wereldwijde klimaatonduidelijk .

Milieu - Paleontology - 05.12.2019
Limburgs zeeleven overleefde catastrofale meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden
Belgische en Nederlandse paleontologen hebben ontdekt dat het zeeleven in onze contreien zich uitzonderlijk snel herstelde na de meteorietinslag die het einde van de dinosauriërs inluidde. De inslag van een meteoriet van wel 10 kilometer diameter op het Mexicaanse schiereiland Yucatan 66 miljoen jaar geleden veroorzaakte wereldwijde milieurampen met tsunami's, jarenlange verduistering van zonlicht, zure regen en plotse klimaatveranderingen.