nieuws

« TERUG

ChemieResults 1 - 20 of 30.


Chemie - 28.08.2023
KU Leuven-onderzoekers ontwikkelen veilig alternatief voor omstreden chemische bouwsteen
KU Leuven-onderzoekers ontwikkelen veilig alternatief voor omstreden chemische bouwsteen
Het gebruik van BPA (bisfenol A), een chemische verbinding gebruikt in talloze kunststofproducten, is al jaren omstreden omwille van negatieve gezondheidseffecten. KU Leuven-onderzoekers hebben een alternatief molecule ontwikkeld met gelijkaardige functionaliteit, maar zonder negatieve impact op de gezondheid of het milieu.

Fysica - Chemie - 30.01.2023
Nieuw algoritme maakt simulatie van complexe kwantumsystemen mogelijk
Een internationaal team van wetenschappers van de Universiteit van Luxemburg, het Berlin Institute for the Foundations of Learning and Data (BIFOLD) van de TU Berlijn en Google heeft nu met succes een algoritme voor machinaal leren ontwikkeld om grote en complexe kwantumsystemen aan te pakken. Het artikel is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science Advances.

Biowetenschappen - Chemie - 06.12.2022
Nature: VUB’er werkt mee aan nieuwe techniek waarmee gerichte evolutie mogelijk wordt
Een nieuwe techniek, op basis van Nucleaire Magnetische Resonantie-spectrometrie (NMR), kan het ontwerpen van eiwitten met nieuwe functies nu veel simpeler maken, zo blijkt uit de publicatie NMR-guid

Chemie - 29.11.2022
Iteroselectiviteit: de selectiviteit die de organische chemie miste.
Iteroselectiviteit: de selectiviteit die de organische chemie miste.
Er is een nieuw type selectiviteit bedacht om de reactiviteit in de organische chemie beter te beschrijven. Onderzoekers van het Laboratorium voor Organische Chemie (LCO - ULB) hebben hun werk gepubliceerd in Cell Reports Physical Science. Een belangrijk onderdeel van de organische chemie is de synthese van producten via een opeenvolging van chemische reacties.

Astronomy / Space - Chemie - 14.06.2022
Gaia ziet vreemde sterren in meest gedetailleerde studie van de Melkweg tot nu toe
Gaia ziet vreemde sterren in meest gedetailleerde studie van de Melkweg tot nu toe
Vandaag heeft ESA's Gaia-missie haar schatkamer met nieuwe gegevens over ons eigen melkwegstelsel geopend. Astronomen, waaronder professor Conny Aerts van KU Leuven, beschrijven vreemde 'sterbevingen', stellair DNA, asymmetrische bewegingen en andere fascinerende inzichten in dit meest gedetailleerde onderzoek van de Melkweg tot nu toe.

Gezondheid - Chemie - 18.08.2021
Post-coronarelance: Vlaanderen investeert fors in Leuvense onderzoeksinfrastructuur
Post-coronarelance: Vlaanderen investeert fors in Leuvense onderzoeksinfrastructuur
Liefst zes projecten van de KU Leuven ontvangen een stevige financiŽle ondersteuning in het kader van 'Vlaamse Veerkracht', het post-corona-relanceplan van de Vlaamse regering. Dat plan focust op duurzaamheid, digitalisering en gezondheid, stuk voor stuk domeinen waar onze universiteit zeer sterk in staat.

Chemie - 02.12.2020
Onderzoek naar proefdiervrije methoden voor het testen van chemische stoffen
VUB-prof Mathieu Vinken coŲrdineert prestigieus Europees project Mathieu Vinken, apotheker-toxicoloog verbonden aan het departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen van de VUB, staat vanaf 1 mei 2021 voor een periode van 5 jaar in voor de algemene leiding van het "ONTOX? project. Het "ONTOX? project, gesteund door een Europese subsidie van ruim 17 miljoen Euro, gaat met 18 Europese en Amerikaanse partners op zoek naar innovatieve methoden om de veiligheid van chemische stoffen te evalueren zonder gebruik te maken van proefdieren.

Chemie - Milieu - 16.10.2020
Nieuwe filtertechnologie kan oplossing bieden voor fluorvervuiling
Nieuwe filtertechnologie kan oplossing bieden voor fluorvervuiling
Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliŽn uit het water te filteren. Zogenaamde PFAS, gebruikt in onder meer pannen met anti-aanbaklaag en in waterafstotende kledij, breken niet af en stapelen zich op in het milieu, met mogelijke gezondheidsrisico's als gevolg.

Chemie - 13.10.2020
Wetenschappers vinden manier om ammoniak te produceren zonder uitstoot van CO?
KU Leuven en UAntwerpen bundelen expertise voor duurzame ammoniaksynthese. De productie van ammoniak - een heel belangrijke chemische bouwsteen, onder meer als onderdeel van synthetische meststoffen - is een van de voornaamste bronnen van CO2-uitstoot. Door de bundeling van twee verschillende technologieŽn hebben wetenschappers van KU Leuven en UAntwerpen een CO2-vrij alternatief ontdekt.

Milieu - Chemie - 13.10.2020
Wetenschappers realiseren doorbraak om ammoniak te produceren zonder CO2-uitstoot
Wetenschappers realiseren doorbraak om ammoniak te produceren zonder CO2-uitstoot
KU Leuven en UAntwerpen bundelen expertise voor duurzame ammoniaksynthese De productie van ammoniak - een heel belangrijke chemische bouwsteen, onder meer als onderdeel van synthetische meststoffen - is ťťn van de voornaamste bronnen van CO2-uitstoot. Door de bundeling van twee verschillende technologieŽn hebben wetenschappers van KU Leuven en UAntwerpen een CO2-vrij alternatief ontdekt.

Fysica - Chemie - 27.05.2020
Superexotische deeltjes bieden dieper inzicht in materie ťn antimaterie
Superexotische deeltjes bieden dieper inzicht in materie ťn antimaterie
In het Europese deeltjeslab CERN kunnen fysici extreem zeldzame atomen en moleculen produceren. Onderzoekers van de KU Leuven hebben aangetoond dat deze deeltjes de weg tonen naar nog onbetreden paden in de kernen deeltjesfysica. Een van de oudste nog werkende installaties van het Europese deeltjeslab CERN in GenŤve is het ISOLDE-laboratorium.

Chemie - Milieu - 14.02.2020
Van aardolie naar hout in de chemische industrie: niet duurder, wel duurzamer
Van aardolie naar hout in de chemische industrie: niet duurder, wel duurzamer
Een interdisciplinair team van onder andere bio-ingenieurs en economen van de KU Leuven heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie. Ze keken daarbij niet enkel naar de technologische uitwerking, maar ook of dat scenario economisch haalbaar zou zijn. Een ommekeer van aardolie naar hout zou bovendien voor heel wat minder CO?-uitstoot zorgen, zo stellen de onderzoekers in Science .

Chemie - Fysica - 04.01.2020
Clusters van goudatomen vormen bijzondere piramide
Vrijstaande clusters van twintig goudatomen nemen de vorm aan van een piramide. Dit in tegenstelling tot de meeste elementen, die als schillen rond een centraal atoom georganiseerd zijn. Dat hebben wetenschappers van de KU Leuven vastgesteld. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift 'Science Advances'.

Chemie - 10.12.2019
Ingenieurs op Campus Diepenbeek experimenteren met chemische zonnepanelen
Kunnen we straks met kleine buisjes of druppels en licht onze afvalproducten recycleren en lucht zuiveren? Aan Campus Diepenbeek wordt er sinds een jaar druk geŽxperimenteerd met nieuwe types van chemische reactoren. De standaard chemische reactor is een glazen vat en werkt zo: chemicaliŽn inbrengen, mengen, opwarmen of afkoelen, en je krijgt een nieuw product.

Chemie - Gezondheid - 14.10.2019
Beeldige wetenschap: valentijnskrokantje of regenboog van badzout?
Zoek het in de kleine dingen: u kijkt naar een† organoÔde , zeg maar een 3D-structuur van menselijke celletjes in een kweekschaaltje. Wetenschappers gebruiken organoÔdes om op een realistische manier menselijk weefsel na te bootsen en zo ziektes beter te doorgronden. In dit geval gaat het om de cellen van het endometrium - het baarmoederslijmvlies - van een vrouw met endometriumkanker.

Chemie - Fysica - 04.09.2019
Op weg naar krachtigere, kleinere chips dankzij nieuwe isolatietechniek
Wetenschappers van de KU Leuven en imec hebben met succes een nieuwe techniek ontwikkeld om microchips te isoleren. Ze maken daarbij gebruik van metaal-organische roosters, een nieuw type van materialen met gestructureerde poriŽn op nanoschaal. Op termijn kan deze methode bijdragen tot de ontwikkeling van nog kleinere en krachtigere chips die minder energie verbruiken.

Gezondheid - Chemie - 01.08.2019
Ziek baarmoederslijmvlies is na te bootsen in het labo
Ziekten van het baarmoederslijmvlies zoals endometriose of endometriumkanker, kunnen nu op een nieuwe manier onderzocht worden. Leuvense wetenschappers hebben driedimensionale celculturen gekweekt uit ziek weefsel van patiŽnten: die kunnen gebruikt worden om de ziekte te ontrafelen en geneesmiddelen te testen.

Chemie - 15.04.2019
UAntwerpen maakt kankermedicijnen op basis van hout
Nieuw proces maakt productie van farmaceutische producten effici√ęnter en duurzamer. In de nabije toekomst zullen fossiele grondstoffen kunnen vervangen worden voor de productie van twee belangrijke geneesmiddelen tegen kanker. Een interuniversitair team met onderzoekers van UAntwerpen en KU Leuven heeft namelijk een proces ontwikkeld dat vertrekt van..

Chemie - Biowetenschappen - 19.02.2019
Gents labo neemt micro-organismen onder de loep
Achter de gevel van het BioTeC+ gebouw gebeuren vreemde dingen. Onderzoekers strijden tegen listeria, leggen hun oor te luisteren bij micro-organismen en simuleren de werking van de dunne darm. Gastheer en afdelingshoofd professor Jan Van Impe stelt ons gerust. Alhoewel. Wist je dat er in de VS jaarlijks een paar duizend mensen sterven aan de gevolgen van een voedselvergiftiging?" steekt professor Van Impe van wal.

Chemie - Gezondheid - 03.12.2018
VUB-onderzoekers forceren doorbraak in het toedienen van natuurlijke pijnstillers
Charlotte Martin en Steven Ballet van de VUB-onderzoeksgroep voor organische chemie zijn er voor het eerst in geslaagd om een gel te ontwikkelen waarmee natuurlijke pijnstillers op een minimaal-invasieve manier bij de mens kunnen toegediend worden. De gel wordt op natuurlijke wijze in het lichaam afgebroken en heeft een pijnstillend effect van liefst 3 ŗ 4 dagen.