nieuws

« TERUG

MilieuResults 1 - 20 of 117.


Milieu - 27.05.2024
Populaties bultrugwalvissen in de noordelijke Pacifische Oceaan onder druk door klimaatverandering
Populaties bultrugwalvissen in de noordelijke Pacifische Oceaan onder druk door klimaatverandering
Een langdurige studie van populaties van bultrugwalvissen in de noordelijke Pacifische Oceaan heeft aangetoond dat de klimaatverandering een negatieve impact heeft op de soort. Marien bioloog Joëlle De Weerdt van de VUB, oprichter van de non-profit Association ELI-S, en co-auteur van de studie legt uit: "Bultrugwalvissen hebben typerend grote borstvinnen en produceren een melodieus gezang.

Milieu - 20.05.2024
Toenemende droogte stelt veerkracht van Amazonewoud op de proef
Toenemende droogte stelt veerkracht van Amazonewoud op de proef
Het Amazonewoud herstelt sinds 2015 moeizamer van de toenemende droogte, maar toont globaal nog steeds een opmerkelijke veerkracht. Bosdegradatie als gevolg van droogteperiodes is het meest uitgesproken in het zuiden, waar de menselijke invloed het grootste is. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek onder leiding van aarden omgevingswetenschappers van KU Leuven.

Milieu - 15.05.2024
Fossiele schelpen laten zien dat de opwarming van de aarde groter is in de zomer dan in de winter.
Fossiele schelpen laten zien dat de opwarming van de aarde groter is in de zomer dan in de winter.
Fossiele schelpdieren tonen aan dat de opwarming van de aarde groter is in de zomer dan in de winter In een warmer klimaat warmen de zomers veel sneller op dan de winters. Dat blijkt uit onderzoek naar fossiele schelpen door aardwetenschapper Niels de Winter. Deze kennis helpt om de gevolgen van de huidige opwarming van de aarde in het Noordzeegebied beter te bepalen.

Milieu - Astronomy / Space - 08.04.2024
VUB-onderzoek: klimaatverandering brengt kennis over zonnestelsel in gevaar
Een team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Université Libre de Bruxelles (ULB), ETH Zurich en WSL Birmensdorf stelt in recent gepubliceerd onderzoek vast dat de klimaatverandering voor een snellere verdwijning van meteorieten in Antarctica zorgt. Doorgaans vinden wetenschappers die meteorieten op het Zuidpoolijs, maar door de opwarming van de aarde zakken ze sneller dan voordien naar beneden door het ijs en worden ze onvindbaar.

Milieu - Gezondheid - 14.02.2024
Klimaatverandering verantwoordelijk voor opmars van West-Nijlvirus in Europa
Klimaatverandering verantwoordelijk voor opmars van West-Nijlvirus in Europa
Een team onderzoekers van het Spatial Epidemiology Lab ( SpELL ) van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de bclimate group van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) tonen in een nieuwe publicatie de bijdrage van de klimaatverandering tot de ruimtelijke uitbreiding van het West-Nijlvirus in Europa aan.

Milieu - Aardwetenschappen - 29.11.2023
Water opvangen uit de wolken om watertekorten in woestijnen tegen te gaan
Water opvangen uit de wolken om watertekorten in woestijnen tegen te gaan
Betaalbare, effectieve en duurzame 'mistnetten' om druppels op te vangen en watertekorten in woestijnen te bestrijden. Een artikel van Denis Terwagne, hoogleraar en voorzitter van het Natuurkundig Onderzoekscentrum, Faculteit Natuurwetenschappen, in The Conversation . In 2022 zullen 2,2 miljard mensen nog steeds geen toegang hebben tot drinkwatervoorzieningen.

Paleontology - Milieu - 30.10.2023
Fijne deeltjes luidden het einde van de dinosauriërs in
Fijne deeltjes luidden het einde van de dinosauriërs in
Fijn stof van verpulverd gesteente dat vrijkwam bij de Chicxulub meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden speelde een dominante rol bij de afkoeling van het klimaat, de verstoring van fotosynthese en de massa extinctie waarbij de meeste dinosaurussen uitstierven. Tot nu waren de precieze omstandigheden van de massa-extinctie, zoals het effect van de verschillende soorten inslagmateriaal die uit de krater werden geslingerd op het wereldwijde klimaatonduidelijk .

Milieu - 16.10.2023
Alaska: recorddegradatie in slechts 5 jaar
Terwijl Europa hard wordt getroffen door de opwarming van de aarde (overstromingen, bosbranden), met temperaturen die nog steeds abnormaal hoog zijn voor oktober, wordt het fenomeen ook waargenomen in Alaska, waar 3 onderzoekers van de UCLouvain momenteel hun onderzoek naar permafrost (of permafrost) tijdens de overgang zomer-winter voortzetten.

Milieu - 12.09.2023
Extreme weerfenomenen bedreigen wereldwijd de waterkwaliteit
Een internationaal team van wetenschappers, waaronder professor Hydrologie Ann van Griensven en Albert Nkwasa van de VUB en vorsers van universiteiten in Australië, Canada, Duitsland, Nederland, Oeganda, de VS en Zweden, heeft in een uitgebreide literatuurstudie de impact van droogtes en overstromingen op de waterkwaliteit wereldwijd bestudeerd.

Milieu - 02.08.2023
Boomringen laten zien dat het de afgelopen 1200 jaar nog nooit zo heet is geweest
Boomringen laten zien dat het de afgelopen 1200 jaar nog nooit zo heet is geweest
De Middeleeuwen waren klimatologisch gezien tumultueus. Er was een koude fase, de Kleine IJstijd, en een opwarmende periode, het Middeleeuws klimaatoptimum. Volgens gegevens gereconstrueerd aan de hand van jaarringen waren de temperaturen in deze laatste periode in Noord-Europa soms hoger dan vandaag de dag.

Aardwetenschappen - Milieu - 19.07.2023
Het geologische verleden van Groenland biedt aanwijzingen voor de huidige opwarming van de aarde
Het geologische verleden van Groenland biedt aanwijzingen voor de huidige opwarming van de aarde
Sediment afkomstig van een oude ijskern onthult dat minstens 20% van Groenland 416.000 jaar geleden groen was, wat op geologische schaal overeenkomt met een recent verleden. Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science, werd uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers, waaronder het Laboratoire de Glaciologie van de Université Libre de Bruxelles.

Milieu - 13.06.2023
Effect van stikstofneerslag op diversiteit fauna erger dan verwacht
Onderzoekers van verschillende andere Nederlandse en Belgische universiteiten en onderzoekstinstellingen, waaronder de VUB, tonen aan dat niet alleen planten te lijden hebben van het stikstofoverschot in de natuur. In Vlaanderen is dat vooral toe te schrijven aan de landbouw. Uit de studie blijkt dat evengoed de fauna, die van die planten leeft, last heeft van de toenemende verruiging van sommige landschappen.

Gezondheid - Milieu - 03.04.2023
VUB-onderzoekers berekenen evolutie van hersentumoren én zeespiegel
VUB-onderzoekers berekenen evolutie van hersentumoren én zeespiegel
David Tewodrose en Harry Zekollari zijn twee van de dertien geselecteerde onderzoekers die een prestigieuze Odysseus-toelage ontvangen, een starterfinanciering van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO).

Astronomy / Space - Milieu - 28.02.2023
Shooting Stars vastleggen
Shooting Stars vastleggen
Het is fascinerend om een streep licht langs de hemel te zien, en nooit meer dan in die tijden van het jaar waarin de meteoren in zo'n grote hoeveelheid op aarde vallen dat ze op fonkelende regen lijken. De Geminidenregen is zo'n gebeurtenis. Onze onderzoekers hebben deze vallende sterren half december op hun hoogtepunt aan de hemel waargenomen dankzij camera's die onlangs boven op een van de universiteitsgebouwen zijn geïnstalleerd.

Milieu - Aardwetenschappen - 03.02.2023
Antarctica per zeilboot
Antarctica per zeilboot
Over enkele weken vertrekken Belgische onderzoekers onder leiding van professor Bruno Danis (Laboratorium voor Mariene Biologie, Faculteit Wetenschappen, ULB) naar Antarctica. Hun doel is bij te dragen tot ons begrip van de reacties van ecosystemen op de huidige milieuveranderingen in de Zuidelijke Oceaan.

Milieu - 26.12.2022
Geef anonieme sollicitaties een kans
Opiniestuk van VUB-socioloog Pieter-Paul Verhaege verschenen in De Tijd op 25 januari 2023 (integrale versie) De auteur: Pieter-Paul Verhaeghe is professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel.

Milieu - 26.12.2022
VUB-onderzoek legt etnische discriminatie bij Airbnb-uitbaters bloot
VUB-onderzoek legt etnische discriminatie bij Airbnb-uitbaters bloot
Toeristen met een Marokkaans klinkende naam worden structureel gediscrimineerd op Airbnb. Dat blijkt uit een nieuwe studie van professor Pieter-Paul Verhaeghe en zijn team van de Vrije Universiteit Brussel. Voor hun onderzoek voerden de sociologen 1043 correspondentietesten uit op Airbnb tijdens de zomer van 2021.

Milieu - 19.12.2022
FixMyStreet verovert de Brusselse harten maar creëert soms te hoge verwachtingen
FixMyStreet (FMS), de app van NetBrussel waarmee Brusselaars problemen kunnen signaleren in hun woonomgeving, neemt een hoge vlucht. Sinds zijn lancering in 2013 kwamen er al bijna 180.000 interventievragen binnen. Met het Innoviris-onderzoeksproject Producing Urban Legibility: Mobile City Applications and the Local Governance of Minor Offences-(PUL-MOBIL) onderzoeken VUB-criminologen Iris Steenhout en Lior Volinz onder andere of FixMyStreet aan de verwachtingen van de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest voldoet.

Milieu - Aardwetenschappen - 17.12.2022
Klimaatverandering bedreigt Tanganyikameer in Oost-Afrika
Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en UC Louvain waarschuwt voor de gevolgen van de opwarming van de aarde voor de kwetsbaren ecosystemen van één van de grootste Afrikaanse meren.

Milieu - 08.12.2022
VUB-onderzoek brengt verband Google en Japanse migratie in kaart
Doctorandus Bert Leysen en prof. Pieter-Paul Verhaeghe van de VUB-onderzoeksgroep Interface Demography onderzochten in welke mate Japanse migratie naar Europa kan worden voorspeld met behulp van Google Trends zoektermen.