nieuws

« TERUG

GezondheidResults 1 - 20 of 183.


Gezondheid - Farmacologie - 21.05.2024
Kunnen naakte molratten de sleutel zijn in de strijd tegen kanker?
Een ULB-studie onthult een nieuwe vooruitgang in ons begrip van het immuunsysteem van de naakte molrat en opent perspectieven voor cellulaire immunotherapie van kanker . Tijdens de ontwikkeling van kanker heeft het immuunsysteem de capaciteit om anti-tumoractiviteit uit te oefenen dankzij natural killer (NK) cellen en T-lymfocyten.

Gezondheid - Biowetenschappen - 04.04.2024
Er was eens een cerebraal bloedvat...
Er was eens een cerebraal bloedvat...
Een team van de ULB heeft ontdekt hoe bloedvaten in de hersenen worden gevormd en hoe ze verschillen van andere bloedvaten in het lichaam. Een belangrijke vooruitgang die kan leiden tot nieuwe therapeutische benaderingen . Hart- en vaatziekten, waaronder myocardinfarcten en beroertes, zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en eisen ongeveer 18 miljoen levens per jaar.

Gezondheid - Biowetenschappen - 26.03.2024
Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid
Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid
Het eiwit xCT, dat een belangrijke rol heeft als transportmolecule in de cel, zou in de toekomst een rol kunnen spelen bij de behandeling van kankers. Dat ontdekten onderzoekers aan de VUB. Het onderzoek is het resultaat van een synergie tussen de onderzoeksgroepen van neurowetenschapper Ann Massie van het Laboratory of Neuro-Aging & Viro-Immunotherapy, en pancreaskankerexpert Ilse Rooman van het Laboratory for Medical and Molecular Oncology.

Gezondheid - Sport - 07.03.2024
Rekening houden met het lichaam van vrouwen: de invloed van de menstruatiecyclus en anticonceptie op sportprestaties
Rekening houden met het lichaam van vrouwen: de invloed van de menstruatiecyclus en anticonceptie op sportprestaties
Onderzoekster Marine Carpentier (Laboratoire de physiologie cardio-respiratoire ŗ l'effort) pakt een blinde vlek aan in het motorisch-wetenschappelijk onderzoek: de invloed van de menstruatiecyclus en hormonale anticonceptie op sportprestaties. Op deze Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw deelt ze met ons haar bevindingen, eerste hypotheses en onderzoeksperspectieven .

Biowetenschappen - Gezondheid - 29.02.2024
Een mechanisme dat een gezonde ontwikkeling van de hersenen garandeert
Een mechanisme dat een gezonde ontwikkeling van de hersenen garandeert
Wetenschappers van de UCLouvain hebben ontdekt dat de balans tussen twee eiwitten een beslissende rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Het onderzoek is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science Advances van de American Association for the Advancement of Science (AAAS). Tijdens de embryonale ontwikkeling ontvangen cellen voortdurend talloze prikkels waarop ze reageren via intracellulaire signalen.

Gezondheid - Biowetenschappen - 28.02.2024
Nieuw ontdekt eiwit blokkeert slaapziekte
Nieuw ontdekt eiwit blokkeert slaapziekte
Humane Afrikaanse Trypanosomiasis (HAT), of slaapziekte, is een verwaarloosde tropische ziekte die miljoenen mensen treft en dodelijk is als ze niet behandeld wordt. De meeste behandelingen en preventieve opties zijn echter niet erg effectief. Nieuw onderzoek identificeert een eiwit dat de weg zou kunnen vrijmaken voor medicijnen tegen slaapziekte.

Biowetenschappen - Gezondheid - 23.02.2024
VUB onderzoeksteam ontdekt essentieel eiwit dat bijdraagt aan leverfibrose
VUB onderzoeksteam ontdekt essentieel eiwit dat bijdraagt aan leverfibrose
Chronische leverziekte vormt wereldwijd een ernstig gezondheidsprobleem met een grote impact op de individuele levenskwaliteit. Een belangrijk kenmerk van chronische leverziekte is leverfibrose, waarbij bepaalde levercellen (zgn. leverstellaatcellen) actief worden en littekenweefsel produceren dat de lever zal beschadigen.

Gezondheid - 21.02.2024
Gentse onderzoeksters volgen 20 jaar lang 20 000 Gentenaars op voor de Gezondheidsmonitor
Gentse onderzoeksters volgen 20 jaar lang 20 000 Gentenaars op voor de Gezondheidsmonitor
Een toekomst waarin we niet alleen langer leven, maar ook gezonder ouder worden? Dit is geen verre droom, maar een haalbare realiteit dankzij de Gezondheidsmonitor. UGent-onderzoekers coŲrdineren de grootschalige studie naar preventieve geneeskunde. Preventie maakt meer gezonde jaren mogelijk† "Tegen 2050 zal 1 op de 3 Vlamingen ouder zijn dan 65 jaar.

Milieu - Gezondheid - 14.02.2024
Klimaatverandering verantwoordelijk voor opmars van West-Nijlvirus in Europa
Klimaatverandering verantwoordelijk voor opmars van West-Nijlvirus in Europa
Een team onderzoekers van het Spatial Epidemiology Lab ( SpELL ) van de Universitť Libre de Bruxelles (ULB) en de bclimate group van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) tonen in een nieuwe publicatie de bijdrage van de klimaatverandering tot de ruimtelijke uitbreiding van het West-Nijlvirus in Europa aan.

Gezondheid - Farmacologie - 16.01.2024
De cyclus van negatieve terugkoppeling doorbreken om immunotherapie tegen kanker te verbeteren
Onderzoekers van de KU Leuven ontdekken hoe ze de negatieve feedbacklus kunnen doorbreken om immunotherapie tegen kanker te verbeteren. De laatste jaren heeft immunotherapie de vooruitzichten voor veel kankerpatiŽnten verbeterd. Niet alle kankersoorten reageren echter op de huidige immuuntherapieŽn.

Gezondheid - 11.01.2024
Longkanker: moleculaire vooruitgang
Nieuwe ontdekkingen in de behandeling van longkanker: de rol van het Bcl-xL eiwit in de veroudering van neutrofielen, de witte bloedcellen die bijdragen aan de ontwikkeling van tumoren . Neutrofielen zijn witte bloedcellen die essentieel zijn voor onze verdediging tegen bacteriŽle infecties. Deze cellen onderzoeken ons lichaam gedurende 1 of 2 dagen, sterven dan af en worden vervangen door nieuwe neutrofielen.

Gezondheid - Biowetenschappen - 20.12.2023
Ontdekking over onze cellen: het vermogen om opluchting te voelen
Ontdekking over onze cellen: het vermogen om opluchting te voelen
Hoe zijn onze cellen in staat om kleine oneffenheden te detecteren in hun drager, de extracellulaire matrix, die hen samenbindt - Door welk mechanisme - Weten ze hun gedrag aan te passen in reactie op deze kleine oneffenheden - Dit zijn de vragen die een team celbiologische onderzoekers van UNamur en UCLouvain hebben beantwoord met belangrijke inzichten, die zojuist zijn gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Gezondheid - Farmacologie - 06.12.2023
Op weg naar een nieuwe leukemietherapie?
Op weg naar een nieuwe leukemietherapie?
Een belangrijke ontdekking in het begrijpen, diagnosticeren en behandelen van leukemie. Onderzoek geleid door FranÁois Fuks - Laboratorium Epigenetica Kanker, Faculteit Geneeskunde ULB, Centrum voor Kankeronderzoek ULB en Instituut Jules Bordet, H.U.B. In BelgiŽ worden elk jaar ongeveer 1300 nieuwe gevallen van leukemie vastgesteld, een vorm van bloedkanker die de hele bevolking treft.

Gezondheid - 14.11.2023
VUB brengt complexiteit van pancreastumoren in kaart
VUB brengt complexiteit van pancreastumoren in kaart
Pancreaskanker is een agressieve tumor die zeer moeilijk te behandelen is, en kent lage overlevingskansen. Uit voorgaande analyses weten we dat er twee grote subtypes zijn: 'klassieke' tumoren en 'basale' tumoren. Basale tumoren zijn over het algemeen agressiever en zijn meer geassocieerd met invasie en metastasering.

Gezondheid - 21.09.2023
In vitro 3D-longkankertumoren maken immuuntherapiŽn proefdiervriendelijker
Elke proefmuis telt voor VUB-professor Cleo Goyvaerts. Toen ze in New York onderzoek deed naar immuuntherapieŽn tegen longkanker, zocht ze er samen met haar collega's naar een manier om tumoren in vitro en in 3D na te maken. Die tumoren moesten toelaten te experimenteren met verschillende immuuntherapieŽn.

Gezondheid - 04.09.2023
Akoestische slaapstimulatie bij AlzheimerpatiŽnten levert beloftevolle resultaten op
Voldoende diepe slaap heeft een impact op de ontwikkeling van dementie. Mogelijk kan akoestische stimulatie AlzheimerpatiŽnten helpen om hun slaap te verbeteren. Dat blijkt uit een eerste pilootstudie van KU Leuven bij zeven patiŽnten. Mensen met de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, hebben vaak ook te kampen met slaapproblemen.

Biowetenschappen - Gezondheid - 09.08.2023
De Afrikaanse Killivis toont de weg naar nieuwe behandeling van verouderende hersenen
Onderzoekers van KU Leuven hebben aangetoond dat een behandeling met een cocktail van twee medicijnen de hersenen van oude killivissen niet alleen verjongt, maar ook beschermt tegen toekomstige aandoeningen of letsels. De onderzoekers ontrafelden ook de processen die aan de basis liggen van celveroudering in de hersenen.

Biowetenschappen - Gezondheid - 28.07.2023
Een sleutel tot het met zekerheid opsporen van de ziekte van Alzheimer
Jarenlang zijn wetenschappers die een beter begrip probeerden te krijgen van de ziekte van Alzheimer of andere neurodegeneratieve aandoeningen - tauopathieŽn, omdat het tau-eiwit hierbij betrokken is - op ťťn probleem gestuit: hoe de ziekte - vooraf - op een volledig betrouwbare manier te diagnosticeren, aangezien tegenwoordig alleen een autopsie de aggregaten van tau-eiwit in de hersenen kan beschrijven en dus met zekerheid kan weten aan welk type neurodegeneratieve ziekte de persoon leed.

Gezondheid - 22.05.2023
Nieuwe test bepaalt hoe hersentumor best behandeld kan worden
Door het groot aantal verschillende celtypes in hersentumoren, die allemaal op een andere manier op een behandeling reageren, hervallen veel patiŽnten, en is de kans op volledig herstel erg klein. Een nieuwe diagnostische test, ontwikkeld door KU Leuven, geeft op basis van een biopsie aan of een behandeling alle aanwezige tumorcellen kan aanvallen.

Gezondheid - Biowetenschappen - 04.05.2023
Onderzoeker monitort antibioticaresistentie met behulp van een smartphone
Onderzoeker monitort antibioticaresistentie met behulp van een smartphone
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de EPFL in Lausanne, Zwitserland, hebben een zeer efficiŽnte methode ontwikkeld om snel de gevoeligheid van bacteriŽn voor antibiotica te testen. De techniek, optische nanomotiedetectie (ONMD), is extreem snel, nauwkeurig tot op ťťn cel en vereist alleen een traditionele microscoop uitgerust met een camera of een mobiele telefoon.