nieuws

« TERUG

FysicaResults 1 - 20 of 31.


Astronomy / Space - Fysica - 23.04.2024
Bekijk het heelal in 3D
Bekijk het heelal in 3D
Een team onderzoekers onder leiding van Vincent Pelgrims (ULB) stoft de Melkweg af om de eerste 3D-kaart van het magnetische veld in het heelal te bouwen. Een nieuwe lancering voor de astronomie, waardoor we de diepten van de hemel als nooit tevoren kunnen verkennen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

Astronomy / Space - Fysica - 23.04.2024
Nieuw experiment in microzwaartekracht: de allereerste anti-bubbel in zero gravity
Nieuw experiment in microzwaartekracht: de allereerste anti-bubbel in zero gravity
Van 15 tot 19 april produceerden en observeerden Benoit Scheid en zijn team voor de allereerste keer ter wereld antibubbels in het nulpunt van de zwaartekracht. Hun werk zou kunnen leiden tot vooruitgang in waterbehandeling en het inkapselen van medicijnen . Twee keer per jaar organiseert de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) vluchten in gewichtloosheid (of microzwaartekracht).

Fysica - 16.02.2024
VUB onderzoekers printen gecontroleerd patronen van micro- en nanodeeltjes
VUB onderzoekers printen gecontroleerd patronen van micro- en nanodeeltjes
Onderzoekers van het departement chemische ingenieurswetenschappen van de VUB, de Riga Technische Universiteit en het MESA+ Instituut van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd om zeer kleine deeltjes (10 µm tot 500 nm, tien tot honderd keer kleiner dan een haardikte) te ordenen in een enkele dunne laag zonder gebruik van oplosmiddelen.

Fysica - 23.11.2023
Stelling van Luttinger in het centrum van de topologie
Stelling van Luttinger in het centrum van de topologie
De wetten van de natuurkunde zijn gebaseerd op universele principes, vaak geassocieerd met wiskundige stellingen. Het identificeren van natuurkundige verschijnselen die aan deze fundamentele regels ontsnappen, genereert een paradigmaverschuiving en leidt meestal tot belangrijke ontdekkingen.

Astronomy / Space - Fysica - 27.06.2023
IceCube: ons sterrenstelsel gezien door een nieuwe lens
Het IceCube Neutrino Observatorium heeft voor de eerste keer een beeld van de Melkweg gemaakt aan de hand van neutrino's - kleine, spookachtige astronomische boodschappers. In een artikel dat morgen in het tijdschrift Science wordt gepubliceerd, presenteert het IceCube-project, waaraan wetenschappers van de ULB deelnemen, het bewijs van de emissie van hoogenergetische neutrino's uit de Melkweg .

Astronomy / Space - Fysica - 21.06.2023
Euclides: een Europese ruimtetelescoop onthult het onzichtbare heelal
Euclides: een Europese ruimtetelescoop onthult het onzichtbare heelal
Euclid is een telescoop van de European Space Agency (ESA) die tot doel heeft de eigenschappen en de aard van donkere materie en donkere energie - 95% van de inhoud van het heelal - te onthullen. Ter gelegenheid van de lancering vanaf Cape Canaveral begin juli, zetten de Belgische wetenschappers die betrokken zijn bij de Euclid-missie, met name van de Université libre de Bruxelles, hun bijdragen en onderzoeksprojecten in de kijker .

Fysica - 24.05.2023
KU Leuven-fysici effenen pad voor hypernauwkeurige thoriumklok
KU Leuven-fysici effenen pad voor hypernauwkeurige thoriumklok
De atoomklokken van vandaag houden de tijd al heel precies bij, maar een kernklok zou nóg beter kunnen doen. Zo'n klok is gebaseerd op een bijzondere, unieke vorm van het element thorium. In een experiment in het Europees deeltjeslabo CERN in Genève hebben fysici van de KU Leuven rechtstreeks het proces waargenomen dat de thoriumklok doet 'tikken'.

Fysica - Chemie - 30.01.2023
Nieuw algoritme maakt simulatie van complexe kwantumsystemen mogelijk
Een internationaal team van wetenschappers van de Universiteit van Luxemburg, het Berlin Institute for the Foundations of Learning and Data (BIFOLD) van de TU Berlijn en Google heeft nu met succes een algoritme voor machinaal leren ontwikkeld om grote en complexe kwantumsystemen aan te pakken. Het artikel is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science Advances.

Fysica - 20.09.2022
Directe waarneming van ideale elektromagnetische vloeistoffen
Directe waarneming van ideale elektromagnetische vloeistoffen
Wat is een perfecte vloeistof - Het is een theoretisch model van een vloeistof waarmee kan worden aangenomen dat de vloeistof niet viskeus is, geen warmte geleidt, onsamendrukbaar is en geen wervelingen veroorzaakt. Het is dus een benadering van de werkelijkheid die de theoretische voorspellingen van vloeistofstromingen vereenvoudigt.

Astronomy / Space - Fysica - 06.12.2021
Onderzoek naar buitenaards leven en bescherming tegen extreme hitte tijdens ruimtereizen
De twee jonge VUB-wetenschappers Vjera Radonicic en Enrico Anfuso hebben elk een Frank De Winne mandaat gekregen. Het onderzoek van Vjera Radonicic richt zich op het bestaan van leven in buitenaardse omgevingen. Enrico anfuso zoekt naar manieren om ruimtecapsules die door de dampkring naar de aarde terugkeren te beschermen tegen extreme hitte.

Fysica - 30.07.2021
Jacht op neutrino’s in Groenland
VUB leidt baanbrekend project om met radioantennes naar kosmische deeltjes uit de ruimte te speuren Een unieke installatie op de Groenlandse ijskap gaat proberen om vrijwel ongrijpbare deeltjes uit de ruimte waar te nemen. Het Radio Neutrino Observatory Greenland (RNO-G) is een baanbrekend project dat gebruikmaakt van een nieuwe methode om kosmische neutrino's met zeer hoge energie te detecteren met behulp van radioantennes.

Fysica - Astronomy / Space - 10.12.2020
Nature publicatie - IceCube op Antarctica bewijst 60 jaar oude fysicavoorspelling met hoogenergetische deeltjes uit heelal
Woensdag 10 maart 2021 — In 1960 voorspelde nobelprijswinnaar Sheldon Glashow een proces binnen het Standaardmodel, het belangrijkste model van de deeltjesfysica. De theorie beschrijft de interactie van een antineutrino met een elektron waarbij een nieuw deeltje geproduceerd wordt. Maar geen enkele deeltjesversneller op aarde, ook niet de Large Hadron Collider van CERN, is in staat dit proces te laten plaatsvinden, omdat dit extreem hoge deeltjesenergie vraagt.

Fysica - Astronomy / Space - 11.09.2020
Europa buigt zich over Einstein Telescoop
Limburg is in de running als locatie voor prestigieuze wetenschappelijke infrastructuur. Zwaartekrachtsgolven zijn de sleutel tot het ontsluieren van heel wat geheimen over ons heelal. Om die golven in optimale omstandigheden te detecteren, willen wetenschappers uit meerdere landen de Einstein Telescoop bouwen.

Fysica - 07.07.2020
Wetenschappers maken kleinste metalen schroefjes ter wereld
Sara Bals (UAntwerpen) en Spaanse collega's brengen goudatomen in een helixpatroon aan op gouden nanocilinder. Wetenschappers zijn er recent voor de eerste keer in geslaagd om goudatomen in een helixpatroon aan te brengen op een gouden nanocilinder. Op deze manier werd het mogelijk om een schroefje te maken, ongeveer honderdduizend keer kleiner dan de schroeven die we kennen uit ons dagelijks leven.

Fysica - Chemie - 27.05.2020
Superexotische deeltjes bieden dieper inzicht in materie én antimaterie
Superexotische deeltjes bieden dieper inzicht in materie én antimaterie
In het Europese deeltjeslab CERN kunnen fysici extreem zeldzame atomen en moleculen produceren. Onderzoekers van de KU Leuven hebben aangetoond dat deze deeltjes de weg tonen naar nog onbetreden paden in de kernen deeltjesfysica. Een van de oudste nog werkende installaties van het Europese deeltjeslab CERN in Genève is het ISOLDE-laboratorium.

Gezondheid - Fysica - 09.01.2020
Nanodeeltjes met koper kunnen kankercellen in muizen doden
Wetenschappers van de KU Leuven, de Universiteit van Bremen, het Leibniz-instituut voor materiaalkunde en de Universiteit van Ioannina zijn erin geslaagd om tumorcellen in muizen uit te schakelen door immunotherapie te combineren met nanodeeltjes op basis van koper. Deze strategie zorgde ervoor dat de kankercellen niet terugkwamen.

Chemie - Fysica - 04.01.2020
Clusters van goudatomen vormen bijzondere piramide
Vrijstaande clusters van twintig goudatomen nemen de vorm aan van een piramide. Dit in tegenstelling tot de meeste elementen, die als schillen rond een centraal atoom georganiseerd zijn. Dat hebben wetenschappers van de KU Leuven vastgesteld. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift 'Science Advances'.

Fysica - 31.12.2019
Gestapelde nanoballetjes nemen bijzondere structuur aan
Antwerpse en Utrechtse onderzoekers lossen mysterie op met de hulp van elektronenmicroscopen. Het stapelen van ballen houdt wetenschappers nog steeds bezig. Antwerpse en Utrechtse onderzoekers stellen nu vast dat gestapelde 'nanoballetjes' een specifieke structuur hebben. Dat opent de deur voor onder meer nieuwe telecommunicatietoepassingen.

Fysica - 13.12.2019
Ultradunne supergeleider wordt beter door rijping
Vondst Jonas Bekaert is doorbraak richting superzuinige elektronica Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en het Britse National Graphene Institute hebben voor een nieuwe doorbraak in de ontwikkeling van superzuinige elektronica gezorgd. Ze ontdekten een ultradunne supergeleider die nog beter presteert met het ouder worden, net als een goed gerijpte wijn.

Astronomy / Space - Fysica - 25.11.2019
Ruimtevaart aan de KU Leuven: missies die doen dromen
Ruimtevaart aan de KU Leuven: missies die doen dromen
Even een open deur intrappen: het heelal blijft eindeloos fascineren. Toen dit voorjaar de eerste foto ooit van een zwart gat werd vrijgegeven, haalde die moeiteloos alle voorpagina's. Ook aan de KU Leuven wordt die verwondering ruim beleden. Onze universiteit is partner bij heel wat ruimtevaartmissies van ESA, het Europees Ruimteagentschap.