nieuws

« BACK

Sociale wetenschappenResults 1 - 20 of 25.


Milieu - Sociale wetenschappen - 22.12.2021
VUB-demografe Soumaya Majdoub weerlegt overbevolking als trigger voor het klimaat
Nieuw boek 'Consumeren als Konijnen. De Mythe van overbevolking.' vanaf nu verkrijgbaar In haar nieuwste boek 'Consumeren als konijnen' legt VUB-demografe Soumaya Majdoub een verband tussen de klimaatverandering, armoede en migratie en de mythe van de overbevolking.

Sociale wetenschappen - 03.12.2021
Impact vrijwilligerswerk mensen met migratieachtergrond als opstap naar regulier werk
VUB-masterproefresultaten naar aanleiding van Dag van de Vrijwilliger op 5 december Mensen met een migratieachtergrond vinden moeilijker toegang tot de arbeidsmarkt.

Sociale wetenschappen - 29.10.2021
VUB-doctoraat: zorg voor mensen met dementie met migratie-achtergrond is niet cultureel neutraal
Oudere personen met dementie en met een migratie-achtergrond lopen vaak essentiŽle en gepaste hulp mis. Volgens doctoraatsonderzoek aan de VUB heeft dat vooral te maken met het gebrek aan kennis over dementie bij oudere migranten in BelgiŽ. Tegelijk wordt de problematiek bijna altijd vanuit een dominant eenzijdig 'cultureel' - lees: autochtoon - perspectief bekeken.

Sociale wetenschappen - 25.10.2021
VUB-onderzoek bij Brusselse maaltijdkoeriers brengt precaire werkomstandigheden in kaart
Donderdag start in Brussel de langverwachte rechtszaak tegen Deliveroo. Centraal staat de vraag of het e-commercebedrijf zijn koeriers onterecht laat werken als zelfstandigen, waardoor ze amper toegang tot sociale rechten hebben. Dat er in veel gevallen sprake is van penibele, onzekere werkomstandigheden, blijkt uit onderzoek van VUB-onderzoeker Elief Vandevenne.

Sociale wetenschappen - 08.07.2021
Nieuwe handreiking moet discriminerende algoritmes corrigeren
Nederlandse handreiking geeft regels en randvoorwaarden aan overheidsorganisaties en bedrijven In opdracht van het Nederlandse ministerie van binnenlandse zaken heeft een team van onderzoekers van Tilburg University, Eindhoven University of Technology, Vrije Universiteit Brussel en het College voor de Rechten van de Mens een handreiking samengesteld met daarin stap voor stap uitgelegd hoe organisaties die kunstmatige intelligentie willen inzetten kunnen voorkomen dat hun algoritmes discrimineren.

Sociale wetenschappen - 18.06.2021
Jonge vluchtelingen botsen tegen structuren
VUB-onderzoek legt moeilijkheden jonge nieuwkomers in BelgiŽ bloot 20 juni is wereldvluchtelingendag Minne Huysman van de VUB-vakgroep agogische wetenschappen volgde voor zijn doctoraatsonderzoek 122 jonge nieuwkomers die in de zomer van 2015 in BelgiŽ bescherming zochten.

Sociale wetenschappen - Health - 30.04.2021
Pandemie treft mensen met migratieachtergrond harder
Vrijdag 30 april 2021 — Gedurende de eerste golf van de COVID-19-pandemie trad er in BelgiŽ een significante oversterfte op. Het federale statistiekbureau Statbel noteerde tussen 9 maart en 17 mei 2020 30.014 sterfgevallen. Dat waren er 8808 meer dan het gemiddelde van de drie voorgaande jaren in dezelfde weken.

Sociale wetenschappen - 03.03.2021
Groenetheesupplementen beÔnvloeden gezichtsvorming bij kinderen met Downsyndroom
Groenetheesupplementen beÔnvloeden gezichtsvorming bij kinderen met Downsyndroom
Wetenschappers pleiten voor verder onderzoek en medisch advies bij gebruik Een studie onder leiding van Leuvense en Spaanse onderzoekers levert nieuw inzichten op over de potentiŽle voordelen van het gebruik van groenetheesupplementen bij Downsyndroom. Eťn van de hoofdbestanddelen beÔnvloedt de gezichtsontwikkeling van kinderen met Downsyndroom in de eerste levensjaren, waardoor karakteristieke gelaatskenmerken verbonden met het syndroom minder tot uiting komen.

Sociale wetenschappen - 09.02.2021
Toediening oxytocine trekt productie van dat knuffelhormoon op gang
Wie een tijd lang oxytocine, ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd, inspuit via de neus maakt nadien zelf meer oxytocine aan. Onderzoekers van de KU Leuven konden dit effect vaststellen bij mensen met autisme. Een maand na de behandeling vertoonden zij nog steeds hogere oxytocineniveaus in het speeksel.

Sociale wetenschappen - 02.12.2020
VUB-onderzoek naar stereotiepe beroepsvoorkeuren van jonge adolescenten
Dinsdag 2 maart 2021 — Een van de duidelijkste manifestaties van de impact van gendernormen stellen we vast op de arbeidsmarkt: sommige beroepen worden overwegend uitgeoefend door mannen of vrouwen. VUB-onderzoekers Laora Mastari, Bram Spruyt en Jessy Siongers onderzochten de relatie tussen gendernormen en beroepsvoorkeuren bij 10 tot 13-jarigen in Vlaanderen.

Sociale wetenschappen - 25.09.2020
Antwerps onderzoeker vindt oorzaak mysterieuze knikkebolziekte
Rivierblindheid ligt aan de basis, en kan eenvoudig bestreden worden met een anti-parasietenmedicijn en het verdelgen van de zwarte vlieg. Sedert enkele jaren speuren onderzoekers van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met Afrikaanse wetenschappers naar de oorzaken van de knikkebolziekte, een mysterieuze vorm van epilepsie die enkel kinderen in Afrika treft.

Sociale wetenschappen - 03.07.2020
Huwelijken worden stabieler, maar ook selectiever
Onderzoek Statbel en UAntwerpen wijst uit dat huwelijken minder snel ontbonden worden. Huwelijken in BelgiŽ lopen de jongste jaren minder snel spaak.

Biowetenschappen - Sociale wetenschappen - 02.03.2020
Nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun 'voormoeders'
Nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun ’voormoeders’
Vandaag wordt het startschot gegeven van het 'citizen science'-project MamaMito.†Het doel is dat zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn opstellen en kennismaken met hun 'voormoeders'. Deze informatie is van belang voor verder biologisch en genetisch onderzoek. Het project wordt geleid door KU Leuven en Histories vzw, in samenwerking met VUB, meemoo (Vlaams Instituut voor het Archief) en Familiekunde Vlaanderen.

Health - Sociale wetenschappen - 29.12.2019
"Community health workers maakten diepe indruk"
Vranckx toont docu Caroline Masquillier (UAntwerpen) rond hiv-onderzoek in Zuid-Afrika. Caroline Masquillier (Faculteit Sociale Wetenschappen) trok voor de Universiteit Antwerpen naar de townships in Zuid-Afrika om onderzoek te doen naar community health workers. Dat zijn meestal laagopgeleide vrouwen die in moeilijke omstandigheden mensen met hiv bij hen thuis ondersteunen.

Sociale wetenschappen - 25.12.2019
Europese partners werken samen tegen online haat
Ook UAntwerpen en spin-off Textgain zoeken naar antwoord op toenemende polarisatie. Met nieuwe technologie, training en begeleiding willen Europese partners binnen het netwerk Detect Then ACT (DeTACT) de strijd aanbinden tegen online haat.

Sociale wetenschappen - 09.12.2019
Facebookadvertenties zijn inhoudelijker, presidentiŽler en negatiever
Onderzoekers UAntwerpen en VUB vergelijken politieke advertenties op Facebook en in kranten. Facebookadvertenties worden steeds belangrijker voor politieke partijen.

Sociale wetenschappen - 17.10.2019
"Software ziet stijging online agressie tegen vluchtelingen"
Inleiding: Stichting Auschwitz reikt onderzoeksprijs uit aan taalkundigen van de Universiteit Antwerpen.

Sociale wetenschappen - 30.07.2019
Tolerantie leidt tot meer seksuele intimidatie
Onderzoek Kris Hardies (UAntwerpen) wijst op groot belang sociale normen op de werkvloer Sociale normen blijken extreem belangrijk bij het voorkomen van seksuele intimidatie op het werk. In werkomgevingen waar intimiderende acties geaccepteerd lijken door de medewerkers, maakt men zich er sneller schuldig aan.

Sociale wetenschappen - 12.06.2019
Project ’Solidair Mobiel Wonen’ bouwt voor en met thuislozen
Studenten en onderzoekers van Campus Sint-Lucas Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuw woonconcept voor thuislozen in Brussel. In vele opzichten een uniek project. Sinds 2010 is het aantal thuislozen in Brussel met 33% toegenomen. Het onderzoeksproject Solidair Mobiel Wonen wil een steentje bijdragen aan de oplossing.

Sociale wetenschappen - 08.06.2019
"Jeugd voelt zich etnisch geprofileerd"
Studenten Sociale Wetenschappen van UAntwerpen bevroegen 640 Antwerpse jongeren tussen 15 en 23. Studenten van de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen deden onderzoek naar etnisch profileren bij Antwerpse jongeren door de politie.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |