Wereldkankerdag 4 februari 2023

Hier vind je alle persberichten én interviews met experten (en hun contactgegevens) die de Vrije Universiteit Brussel deze week uitstuurt rond kanker en kankeronderzoek (we houden deze pagina dagelijks up-to-date).

Hey journalist, dit mag je hier deze week verwachten..

Wat is kanker? Wat is kankeronderzoek? En waarom is fondsenwerving zo belangrijk? Naar aanleiding van Wereldkankerdag op 4 februari, staat kanker(onderzoek) deze week centraal in de VUB-persberichtgeving. Elke dag wordt één topic uitgelicht:

Waarom? Omdat duiding over kanker(onderzoek) ontzettend belangrijk is. Hoe meer maatschappelijke bewustwording we genereren rond kanker en kankeronderzoek, hoe sneller we samen een oplossing vinden om deze ziekte te bestrijden.

Expertenlijst

Op zoek naar duiding over kanker(onderzoek)- Stel je vraag aan een professional van de VUB of het UZ Brussel.

Naar de lijst >

#Maandag - Wat is kanker?

Interview - Wat is kanker? met Bart Neyns

Wat is kanker eigenlijk? Hoe ontstaat het? En welke verschillende behandelingen bestaan er? Bart Neyns, klinisch professor aan de faculteit Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en diensthoofd Medische Oncologie aan het UZ Brussel, geeft antwoord.

Lees het interview met Bart Neyns (VUB-UZ Brussel) >

Persbericht - Kankeronderzoek met nanobodies: het formaat speelt wel degelijk een rol

Een recente studie van de onderzoeksgroep Cellular and Molecular Immunology van de VUB en VIB toont aan dat nanobodies tot diep in de "verborgen" regio’s van een tumor kunnen doordringen en daar cellen en molecules kunnen bereiken die zich voor klassieke antilichamen te diep in het tumorenweefsel bevinden. Met hun onderzoek bewezen de vorsers tegelijk dat het formaat er absoluut toe doet: nanobodies die per twee aan elkaar gekoppeld werden bleven vastzitten in het buurt van de bloedvaten van de tumoren.

Lees het volledige persbericht >

#Dinsdag - Kankeronderzoek in de kijker

#Woensdag - Kankeronderzoek in de kijker

#Donderdag - Pijneducatie en nazorg bij kanker

#Vrijdag - Het belang van fondsenwerving

Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel in strijd tegen kanker

Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag, de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Als Urban Engaged University zet de Vrije Universiteit Brussel zich in voor de strijd tegen kanker door middel van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de VUB en verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie, is een belangrijke partner in zorg, onderwijs en onderzoek.

Door kennis en experten rond kanker te bundelen, willen beide instellingen bijdragen tot een betere maatschappelijke bewustwording rond kanker en kankeronderzoek. Want meer awareness is nodig ter preventie en genezing van kanker én het komt ook de zoektocht naar kankerremedies en het welzijn van kankerpatiënten ten goede.

volg ons op twitter @VUBrussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform -De Wereld Heeft Je Nodig-. Hier worden rond zes P -s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People , want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré , de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een ’urban engaged university-, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig