Geneeskunde en biowetenschappen - Gezondheid

Gezondheid - 22.05

Door het groot aantal verschillende celtypes in hersentumoren, die allemaal op een andere manier op een behandeling reageren, hervallen veel patiŽnten, en is de kans op volledig herstel erg klein. Een nieuwe diagnostische test, ontwikkeld door KU Leuven, geeft op basis van een biopsie aan of een behandeling alle aanwezige tumorcellen kan aanvallen.

Gezondheid - 4.05

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de EPFL in Lausanne, Zwitserland, hebben een zeer efficiŽnte methode ontwikkeld om snel de gevoeligheid van bacteriŽn voor antibiotica te testen. De techniek, optische nanomotiedetectie (ONMD), is extreem snel, nauwkeurig tot op ťťn cel en vereist alleen een traditionele microscoop uitgerust met een camera of een mobiele telefoon. "Onze techniek is niet alleen sneller, maar ook eenvoudiger en veel goedkoper dan alle andere bestaande technieken", zegt VUB-professor Ronnie Willaert.

Gezondheid - 13.04

Immuuntherapie is een krachtige manier om kankerpatiŽnten te behandelen maar tot nu was het moeilijk te voorspellen waarom sommige patiŽnten of kankertypes geen baat hebben bij deze behandelingswijze.

Gezondheid - 26.04

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is een ziekte die steeds meer patiŽnten treft. In de lever hopen vetten zich op, vaak door een ongezonde levensstijl. Meestal zijn er weinig klachten, maar op termijn kan de vervetting leiden tot een leverontsteking of levercirrose. Onderzoekers van KU Leuven en Newcastle University hebben nu een manier ontdekt om de ziekte vroeger op het spoor te komen via een bloedtest waardoor meer ernstige stadia met onomkeerbare leverschade, niet worden bereikt. De resultaten verschenen zopas in Nature Metabolism.

Gezondheid - 3.04

David Tewodrose en Harry Zekollari zijn twee van de dertien geselecteerde onderzoekers die een prestigieuze Odysseus-toelage ontvangen, een starterfinanciering van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO).