Natuurwetenschappen - Astronomy / Space

Hoop of wanhoop... Gaat de wereld écht naar de haaien?

Experten tonen samen met VUB-professor Cathy Macharis aan hoe de mensheid tegen de grenzen van de planeet aanschurkt (en schuiven oplossingen naar voren). VUB-professor Cathy Macharis, gespecialiseerd in Duurzaamheid, windt er geen doekjes om: "Als we zo verder gaan in een oneindig groeiscenario, dan gaat de wereld om zeep.

FARI wil met immersieve ruimte de kloof tussen beleid, stakeholders en burgers kleiner maken

FARI, (voluit FARI, AI for the Common Good Institute) het instituut voor artificiële intelligentie van de Vrije Universiteit Brussel en zijn Franstalige evenknie ULB, opent deze week een grote immersieve ruimte van 150 vie

Nieuw experiment in microzwaartekracht: de allereerste anti-bubbel in zero gravity

Astronomy & Space - Fysica

Van 15 tot 19 april produceerden en observeerden Benoit Scheid en zijn team voor de allereerste keer ter wereld antibubbels in het nulpunt van de zwaartekracht. Hun werk zou kunnen leiden tot vooruitgang in waterbehandeling en het inkapselen van medicijnen

James Web Space Telescope onderzoeksteam, met medewerking van de VUB, detecteert straling van in nevel gehulde neutronenster in de iconische supernova SN 1987A

Astronomy & Space

Supernovae zijn het spectaculaire eindresultaat van de instorting van sterren die meer dan 8-10 keer de massa van de zon hebben.

Bekijk het heelal in 3D

Astronomy & Space - Fysica

Een team onderzoekers onder leiding van Vincent Pelgrims (ULB) stoft de Melkweg af om de eerste 3D-kaart van het magnetische veld in het heelal te bouwen. Een nieuwe lancering voor de astronomie, waardoor we de diepten van de hemel als nooit tevoren kunnen verkennen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

VUB-onderzoek: klimaatverandering brengt kennis over zonnestelsel in gevaar

Een team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Université Libre de Bruxelles (ULB), ETH Zurich en WSL Birmensdorf stelt in recent gepubliceerd onderzoek vast dat de klimaatverandering voor een snellere verdwijning van meteorieten in Antarctica zorgt.

Groen licht voor LISA, de eerste ruimtetelescoop voor zwaartekrachtgolven

KU Leuven stuurt Belgische activiteiten aan. Vandaag heeft de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA het licht op groen gezet voor de allereerste ruimtemissie gewijd aan de detectie van zwaartekrachtgolven.