nieuws 2025

Categorieën


Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |



Results 1 - 20 of 24.


Farmacologie - Gezondheid - 16.06.2025
Intensievere begeleiding van COPD-patiënten door ziekenhuisapothekers toont duidelijke meerwaarde
COPD, of chronische obstructieve longziekte, is een langdurige aandoening waarbij de luchtwegen vernauwd raken, meestal door roken of blootstelling aan schadelijke stoffen. Dit leidt tot klachten zoals kortademigheid, chronisch hoesten, slijmproductie en vermoeidheid. COPD omvat vaak zowel chronische bronchitis als longemfyseem.

Milieu - 05.06.2025
Meerdere extreme klimaatgebeurtenissen tegelijk kunnen de nieuwe norm worden
Meerdere extreme klimaatgebeurtenissen tegelijk kunnen de nieuwe norm worden
Hittegolven, droogtes en bosbranden zijn enkele van de extreme klimaatgerelateerde gebeurtenissen die naar verwachting niet alleen vaker zullen voorkomen, maar ook steeds vaker gelijktijdig zullen toeslaan.

Farmacologie - 03.06.2025
Nav1.9: De verborgen schakel in pijn en jeuk
Stel je voor: je voelt geen pijn als je je teen stoot, of je ervaart voortdurend brandende pijn of jeuk zonder duidelijke reden. Voor sommige mensen is dat realiteit - veroorzaakt door mutaties in één enkel eiwit: het natriumkanaal Nav1. Nav1.9 is een spanningsafhankelijk ionkanaal in sensorische zenuwcellen, dat de gevoeligheid voor pijn en jeuk regelt - alsof het een 'volumeknop' voor sensatie is.

Fysica - 30.05.2025
Observeren van anyons: exotische quasideeltjes in de koudste uithoeken van het heelal
Observeren van anyons: exotische quasideeltjes in de koudste uithoeken van het heelal
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature meldt de eerste waarneming van anyonische eigenschappen in een eendimensionaal kwantumgas. Met name onder leiding van Nathan Goldman, onderzoeker aan de Université libre de Bruxelles, draagt dit onderzoek bij aan een beter begrip van het ontstaan van exotische quasideeltjes in het universum, wat perspectieven opent voor kwantumtechnologieën.

Biowetenschappen - Gezondheid - 27.05.2025
VIB-VUB-wetenschappers ontwikkelen nieuwe strategie om enzymfunctie bij de ziekte van Parkinson te herstellen
Onderzoekers van de Universiteit van Padua (Italië), het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie en de Vrije Universiteit Brussel hebben nanobody-technologie ingezet om de functie te herstellen van een enzym dat onder meer betrokken is bij de ziekte van Parkinson. Hun onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications .

Gezondheid - Inovatie - 26.05.2025
Nieuwe techniek kan kankercellen in real time in beeld brengen
VUB-onderzoeker ontwikkelt innovatieve camera om inwendige organen beter te kunnen bekijken tijdens operaties Pooria Iranian, doctoraatsstudent aan de onderzoeksgroep ETRO van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), heeft een nieuwe endoscopische beeldvormingstechniek ontwikkeld. De techniek - fluorescentie-levensduurbeeldvorming - maakt gebruik van een speciale, supersnelle camera (de tauCAM) om de binnenkant van het lichaam te bekijken en afwijkend weefsel, zoals kankercellen, in beeld te brengen.

Interdisciplinaire / alle categorieën - 09.05.2025
VUB-onderzoek belicht veerkracht van vluchtelingen ondanks systemische uitdagingen
In het publieke debat over hervestiging van vluchtelingen wordt een cruciaal perspectief vaak over het hoofd gezien: de ervaringen van vluchtelingen zelf. Dr. Hanna E. Schneider (Brussels Interdisciplinary Research Centre on Migration and Minorities - BIRMM aan de VUB) wierp voor haar doctoraatsonderzoek een kritische blik op de complexiteit van vluchtelingenhervestiging.

Milieu - 06.05.2025
Onderzoek aan VUB legt impact bloot van metalen en hormoonverstoorders op bodem en water
Gebruik van dierlijke mest in de landbouw blijkt de beste keuze met betrekking tot metaalcontaminatie van onze bodems Metalen en hormoonverstorende stoffen zoals oestrogenen vormen in Europa een reëel risico voor de duurzaamheid van landbouw en waterbeheer. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van de Chinese milieuwetenschapper Yuwei Jia aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Gezondheid - Biowetenschappen - 30.04.2025
Doorbraak in celtherapie voor hersenziekten
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van prof. Kiavash Movahedi van het Brussels Center for Immunology aan de Vrije Universiteit Brussel publiceert vandaag baanbrekende resultaten in het gerenommeerde vakblad Immunity . Hun studie werpt nieuw licht op de mogelijkheid om defecte microglia - de imuuncellen van de hersenen - effectief te vervangen: een potentiële doorbraak voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Computerwetenschappen - 08.04.2025
Betere symptoomscreening in multiple sclerose dankzij nieuwe app door VUB en UZ Brussel onderzoekers
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) hebben een innovatieve digitale applicatie ontwikkeld die helpt bij de snelle en efficiënte screening van cognitieve en motorische problemen bij patiënten met multiple sclerose (MS). De app biedt een eenvoudige en toegankelijke manier om cognitieve achteruitgang en motorische beperkingen op te volgen en vormt een belangrijke stap in de digitalisering van neurologische zorg.

Materiaalwetenschap - 07.04.2025
Team pioniert met mycelium op Milaan Design week
Team pioniert met mycelium op Milaan Design week
Na de baanbrekende creatie van de eerste biogebaseerde handtas van myceliumleer, breidt de onderzoeksgroep Microbiologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haar onderzoek naar myceliummaterialen verder uit naar nieuwe productcategorieën. Onder leiding van Prof. Eveline Peeters en Prof. Elise Vanden Elsacker onderzoekt het team hoe mycelium, de wortelstructuur van fungi, verwerkt kan worden tot een volwaardig alternatief voor dierlijk of synthetisch leder.

Biowetenschappen - Computerwetenschappen - 31.03.2025
Bio-informatica en organoïde intelligentie, een nieuw wetenschappelijk avontuur
In het LCSB modelleren onderzoekers de complexiteit van het menselijk brein in een petrischaaltje. Hun werk wordt belicht in de nieuwste aflevering van Primer , een nieuwe documentaireserie van Bloomberg Originals over de complexe wetenschap en technologie die de toekomst vormgeven. De aflevering wordt uitgezonden op 27 maart en is getiteld "Can Living Human Brain Cells Power AI?

Milieu - 26.03.2025
Wie is verantwoordelijk voor het overschrijden van de klimaatlimiet van 1,5°C? Nieuw onderzoek traceert netto koolstofschuld
Wat is een eerlijke weg vooruit nadat de 1,5°C opwarmingslimiet van het Akkoord van Parijs is overschreden? In een nieuwe studie onderzoekt een internationaal team, waaronder VUB-onderzoekers, het concept van de 'netto-nul koolstofschuld' - een maatstaf om te beoordelen wie een grotere verantwoordelijkheid draagt voor het beperken van de opwarming.

Agronomie & voedingswetenschappen - 25.03.2025
Studie van historische voedselcrisissen noodzakelijk om die van de toekomst mee op te lossen
"We moeten meer kijken naar het verleden om toekomstige voedselcrisissen aan te pakken." Historica en VUB-professor Nel de Mûelenaere bracht voor het Brussels Institute for Advanced Studies (BrIAS) een groep foresight planners - wetenschappelijke toekomstvoorspellersvan de VN Food and Agriculture Organisation samen met internationale voedselhistorici.

Biowetenschappen - Gezondheid - 24.03.2025
Infantiele epilepsie: wanneer een worm een weinig bekend mechanisme onthult
Infantiele epilepsie: wanneer een worm een weinig bekend mechanisme onthult
Onderzoekers hebben een sleutelgen geïdentificeerd in de regulatie van zenuwcircuits in Caenorhabditis elegans, een kleine worm die vaak gebruikt wordt voor onderzoek. Dit gen, dat ook aanwezig is bij mensen, wordt in verband gebracht met een zeldzame vorm van infantiele epilepsie. Hun werk suggereert dat een overmatige afgifte van neuropeptiden een sleutelrol zou kunnen spelen bij deze ziekte, wat nieuwe wegen opent voor onderzoek.

Chemie - Geschiedenis & archeologie - 13.03.2025
Isotopenonderzoek geeft nieuwe inzichten over dieet in Romeinse tijd
In het kader van zijn doctoraat bij de onderzoeksgroep AMGC van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) onderzocht dr. Tom Boonants calciumrijke stalen, waaronder beenderresten van de archeologische vindplaats Eenbeekheide in Destebergen (België) en van enkele sites uit de Novo Mesto-regio in Slovenië.

Milieu - 19.02.2025
Gletsjersmelt versnelt de zeespiegelstijging en beïnvloedt de beschikbaarheid van water
Het smelten van gletsjers wereldwijd heeft invloed op regionale zoetwatervoorraden en draagt bij aan een steeds snellere stijging van de zeespiegel. Volgens nieuwe bevindingen van een internationaal onderzoek, waaraan Prof. Harry Zekollari (Vrije Universiteit Brussel) deelnam, verliezen gletsjers sinds het jaar 2000 gemiddeld 273 miljard ton ijs per jaar.

Gezondheid - Biowetenschappen - 29.01.2025
Alcoholverslaving: neurofeedback, een veelbelovende therapeutische aanvulling
Alcoholverslaving: neurofeedback, een veelbelovende therapeutische aanvulling
In februari begint in België de alcoholvrije maand. Alcoholverslaving blijft een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid, met hoge terugvalcijfers ondanks behandeling. Clémence Dousset, een FNRS-onderzoeker aan de Université libre de Bruxelles (ULB), onderzoekt neurofeedback: een aanvullende methode die patiënten de kans biedt om actoren te worden in hun eigen herstel door te leren hun hersenactiviteit te reguleren.

Aardwetenschappen - Milieu - 27.01.2025
Op zoek naar ijs van miljoenen jaren oud
Op zoek naar ijs van miljoenen jaren oud
Belgische wetenschappers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn teruggekeerd van een expeditie naar Antarctica in de buurt van het Princess Elisabeth Station met blauwe ijsmonsters en gegevens die hen zouden kunnen leiden naar ijs van miljoenen jaren oud, wat waardevolle informatie oplevert over hoe het klimaat op aarde in het verleden evolueerde.

Milieu - 27.01.2025
Sneeuw kan gletsjers in Patagonië redden
Sneeuw kan gletsjers in Patagonië redden
Nieuw UGent-onderzoek toont aan dat meer sneeuwval in de toekomst de negatieve gevolgen van klimaatverandering op gletsjers in Zuid-Patagonië kan vertragen of compenseren.