Nieuws 2019

Computer Science - 27.03
Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep aan de KU Leuven en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat heel wat automodellen van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes. Daardoor is de contactloze autosleutel gemakkelijk te klonen. Waarschijnlijk zijn miljoenen auto's getroffen.
Pedagogiek - 26.03

De maatregelen rond het coronavirus hebben een grote invloed op ons dagelijks leven. Onderzoekers van de KU Leuven willen achterhalen welke invloed deze crisis heeft op het mentaal welbevinden van mensen en hoe dit evolueert naargelang de maatregelen aanhouden.

Computer Science - 10.03
Computer  Science

Computerwetenschappers van de KU Leuven hebben opnieuw een kwetsbaarheid blootgelegd in Intel-processoren.

Health - 12.03

De meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt halen het grootste voordeel uit uitzendwerk als opstap naar meer. Dat is een argument dat vaak naar boven komt in discussies over uitzendwerk. Een nieuw rapport van het HIVA, het Onderzoekinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven, plaatst daar aanzienlijke vraagtekens bij.

Biowetenschappen - 2.03
Biowetenschappen

Vandaag wordt het startschot gegeven van het 'citizen science'-project MamaMito.†Het doel is dat zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn opstellen en kennismaken met hun 'voormoeders'.

Jaren
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015


Results 1 - 20 of 122.


Health - 30.12.2019
Nieuw middel pakt slaapziekte aan
Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekken nieuw geneesmiddel tegen dodelijke ziekte. Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekten een nieuw middel tegen de slaapziekte. “De ziekte lijkt op de terugweg, maar het blijft absoluut nuttig om een nieuw geneesmiddel achter de hand houden, want een opstoot is niet ondenkbaar”, zegt prof. Guy Caljon (UAntwerpen).

Farmacologie - Biowetenschappen - 24.12.2019
Helpt ook jouw vagina de wetenschap vooruit?
200 vrouwen kunnen wetenschappers helpen het vrouwelijk microbioom in kaart te brengen. Over de vaginale gezondheid is nog erg weinig geweten. Nochtans spelen de miljoenen bacteriŽn in de vagina hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol. UAntwerpen wil de blinde vlek wegwerken en zet een uniek citizenscienceproject op poten.

Farmacologie - 23.12.2019
Wie helpt polio mee de wereld uit?
UAntwerpen start onderzoek naar verbeterd inspuitbaar poliovaccin. In maart start in het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) op UAntwerpen een nieuw onderzoek naar een inspuitbaar poliovaccin, opnieuw met de steun van de Bill and Melinda Gates Foundation. “We zoeken nog deelnemers voor deze studie, die een noodzakelijke nieuwe stap richting de uitroeiing van kinderverlamming is”, zegt prof. Pierre Van Damme.

Computer Science / Telecom - 22.12.2019
Doctoraatsverdediging vindt plaats in virtual reality
Boris Bogaerts (UAntwerpen) toont aan dat combinatie intuÔtie met VR een computer kan kloppen. Een doctoraatsverdediging is altijd een speciaal moment. Maar Boris Bogaerts (UAntwerpen) maakte het wel heel bijzonder: hij voerde zijn verdediging volledig uit in virtual reality. Alle toehoorders droegen een speciale VR-headset.

Kunst en design - 22.12.2019
"Spaans en Nederlands systeem staat ook al zwaar onder druk"
Antwerpse onderzoekers lanceren website om impact coronavirus per land te vergelijken. Alle Europese landen vechten momenteel tegen het coronavirus. De capaciteit van het gezondheidssysteem speelt een bepalende rol in de strijd tegen COVID-19. Wetenschappers van UAntwerpen ontwikkelden een methode om de druk op het gezondheidssysteem in real time te vergelijken tussen de landen.

Health - 22.12.2019
"Europa is klaar om te reageren op coronavirus"
Herman Goossens (UAntwerpen) volgt gebeurtenissen rond onbekend nieuw virus op de voet op. Net voor de jaarwisseling dook een nieuw coronavirus op in China. De ziekte verspreidde zich reeds over enkele Aziatische landen, en dinsdag werd een eerste slachtoffer in de VS gemeld. "Met Chinees Nieuwjaar voor de deur verwachten we een toenemend aantal slachtoffers", zegt prof. Herman Goossens (UAntwerpen).

- 20.12.2019
’Zoek ook jij mee naar fluogele items in de Schelde?’
Onderzoekers UAntwerpen rekenen op de hulp van burgers om plasticvervuiling in kaart te brengen. Plastic materiaal is helaas niet zeldzaam op de Schelde en haar oevers. Maar nu duiken er ook fluogele items op. Onderzoekers van UAntwerpen lieten dat materiaal doelbewust los op de rivier om uit te zoeken hoe plastic zich verplaatst en hoe lang het duurt vooraleer het de Noordzee bereikt.

Burgerlijke bouwkunde - 17.12.2019
VUB en UAntwerpen bundelen krachten in Kennisplatform
Samenwerkingsverband moet praktijkkennis en onderzoek verenigen in Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid & Burgerschap in Mechelen. De Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen lanceerden op 16 december het Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid & Burgerschap, een uniek samenwerkingsverband van de twee universiteiten, dat zal gevestigd zijn in Mechelen.

Event - Farmacologie - 16.12.2019
Eerste AHA!-awards bekronen innovatieve onderzoekers
Professoren Steven Latrť en Pierre Van Damme krijgen prijs van Voka Antwerpen-Waasland en UAntwerpen. Antwerpen is dť kennisregio bij uitstek. Dat werd door UAntwerpen en Voka Antwerpen-Waasland op maandag 16 december in de verf gezet tijdens de eerste Antwerp Innovation Night. In het nieuwe provinciehuis gingen de eerste AHA!-awards naar vaccinatiespecialist Pierre Van Damme en Internet of Things-expert Steven Latrť.

Farmacologie - 16.12.2019
Controversieel middel tegen griep helpt vooral ziekere en oudere mensen
De Universiteit Antwerpen werkte mee aan onderzoek naar Tamiflu bij meer dan 3200 pati√ęnten. Europees onderzoek toont aan dat het antiviraal middel oseltamivir (Tamiflu ) patiŽnten kan helpen sneller te herstellen van een griepachtige aandoening. “Het biedt vooral voordelen voor ziekere en oudere patiŽnten, en patiŽnten die nog andere aandoeningen hebben”, zegt Samuel Coenen, professor klinische epidemiologie (UAntwerpen).

Architectuur - 14.12.2019
Nieuw FWO interuniversitair onderzoeksproject over de opkomst van interieurarchitectuur in BelgiŽ
Els De Vos (UAntwerpen) en Fredie Florť (KU Leuven) starten nieuw FWO onderzoek: 'De opkomst van interieurarchitectuur in Belgi√ę, 1945-1999.

Health - 11.12.2019
UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar COVID-19
De Universiteit Antwerpen coŲrdineert het nieuwe project 'Rapid European COVID-19 Emergency Research response', kortweg RECOVER. Het project is een reactie op de impact die het nieuwe coronavirus (COVID-19) op de Europese samenleving heeft. RECOVER zal gefinancierd worden door de Europese Unie binnen het Horizon 2020-onderzoekskader en bouwt voort op de jarenlange investeringen van de Europese Commissie in doelgericht klinisch onderzoek bij epidemische uitbraken.

Health - 10.12.2019
ERC Consolidator Grant voor kankeronderzoeker Kim De Keersmaecker
De European Research Council (ERC) heeft haar Consolidator Grants uitgereikt. Dit jaar mag kankeronderzoeker en genetica Kim De Keersmaecker van de KU Leuven zo'n beurs van 2 miljoen euro in ontvangst nemen. Zij wist de jury te overtuigen met haar project over zogenaamde 'synonieme mutaties' en hun mogelijke rol in de ontwikkeling van kanker.

Chemie - 10.12.2019
Ingenieurs op Campus Diepenbeek experimenteren met chemische zonnepanelen
Kunnen we straks met kleine buisjes of druppels en licht onze afvalproducten recycleren en lucht zuiveren? Aan Campus Diepenbeek wordt er sinds een jaar druk geŽxperimenteerd met nieuwe types van chemische reactoren.† De standaard chemische reactor is een glazen vat en werkt zo: chemicaliŽn inbrengen, mengen, opwarmen of afkoelen, en je krijgt een nieuw product.

Sociale wetenschappen - 09.12.2019
Facebookadvertenties zijn inhoudelijker, presidentiŽler en negatiever
Onderzoekers UAntwerpen en VUB vergelijken politieke advertenties op Facebook en in kranten. Facebookadvertenties worden steeds belangrijker voor politieke partijen.

Microtechniek - 07.12.2019
Vleermuizen bieden inspiratie voor sonarsensoren
Vlaamse en Nederlandse onderzoekers ontdekken manier om technologie nog efficiŽnter te maken. Zonder sonarsensoren geen robots of zelfrijdende auto's, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn hun metingen soms ambigu. Onderzoekers van UAntwerpen en de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelden een oplossing.

Aardwetenschappen - 05.12.2019
Wetenschappers ontwikkelen model rond geothermische investeringen
Geothermie kan landen helpen de doelstellingen omtrent hernieuwbare energieproductie te bereiken, maar de techniek is duur. Onderzoekers komen tot de conclusie dat een overheidslening die enkel teruggevorderd wordt indien het geothermieproject winstgevend blijkt, de meest geschikte beleidsmaatregel is.

Milieu - Palaeontologie - 05.12.2019
Limburgs zeeleven overleefde catastrofale meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden
Belgische en Nederlandse paleontologen hebben ontdekt dat het zeeleven in onze contreien zich uitzonderlijk snel herstelde na de meteorietinslag die het einde van de dinosauriŽrs inluidde. De inslag van een meteoriet van wel 10 kilometer diameter op het Mexicaanse schiereiland Yucatan 66 miljoen jaar geleden veroorzaakte wereldwijde milieurampen met tsunami's, jarenlange verduistering van zonlicht, zure regen en plotse klimaatveranderingen.

Health - 04.12.2019
’Personeelstekort leidt tot meer overlijdens’
Onderzoek UAntwerpen linkt gebrek aan verpleegkundigen aan hogere sterfte in onze ziekenhuizen. In een nieuwe studie tonen onderzoekers van UAntwerpen het verband aan tussen het aantal verpleegkundigen in hospitalisatiediensten en sterfte bij de patiŽnten die ze verzorgen. Conclusie: bij een hoger aantal verpleegkundigen op hospitalisatiediensten overlijden er minder patiŽnten onverwacht.

Milieu - 04.12.2019
"Vlaanderen, ga resoluut voor proper water"
Patrick Meire en Jan Staes (UAntwerpen) hopen dat Vlaanderen de Europese Kaderrichtlijn Water, een essentieel instrument voor ons waterbeheer, zal verdedigen.

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |