Nieuws 2019
Categorieën
Results 1 - 20 of 133.
Fysica - 31.12.2019
Gestapelde nanoballetjes nemen bijzondere structuur aan
Antwerpse en Utrechtse onderzoekers lossen mysterie op met de hulp van elektronenmicroscopen. Het stapelen van ballen houdt wetenschappers nog steeds bezig. Antwerpse en Utrechtse onderzoekers stellen nu vast dat gestapelde 'nanoballetjes' een specifieke structuur hebben. Dat opent de deur voor onder meer nieuwe telecommunicatietoepassingen.
Gezondheid - 30.12.2019
Nieuw middel pakt slaapziekte aan
Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekken nieuw geneesmiddel tegen dodelijke ziekte. Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekten een nieuw middel tegen de slaapziekte. "De ziekte lijkt op de terugweg, maar het blijft absoluut nuttig om een nieuw geneesmiddel achter de hand houden, want een opstoot is niet ondenkbaar", zegt prof. Guy Caljon (UAntwerpen).
Gezondheid - Sociale wetenschappen - 29.12.2019
"Community health workers maakten diepe indruk"
Vranckx toont docu Caroline Masquillier (UAntwerpen) rond hiv-onderzoek in Zuid-Afrika. Caroline Masquillier (Faculteit Sociale Wetenschappen) trok voor de Universiteit Antwerpen naar de townships in Zuid-Afrika om onderzoek te doen naar community health workers. Dat zijn meestal laagopgeleide vrouwen die in moeilijke omstandigheden mensen met hiv bij hen thuis ondersteunen.
Computerwetenschappen - 29.12.2019
Software brengt anderhalve meter afstand in beeld
UAntwerpen, Robovision en Securitas starten proefproject rond social distancing op de Meir. Op de Antwerpse Meir start UAntwerpen in samenwerking met AI-bedrijf Robovision en beveiligingsfirma Securitas een proefproject om uit te zoeken of mensen afstand van elkaar houden. "Dit is absoluut geen ordehandhavingstool", klinkt het.
Sociale wetenschappen - 25.12.2019
Europese partners werken samen tegen online haat
Ook UAntwerpen en spin-off Textgain zoeken naar antwoord op toenemende polarisatie. Met nieuwe technologie, training en begeleiding willen Europese partners binnen het netwerk Detect Then ACT (DeTACT) de strijd aanbinden tegen online haat.
Farmacologie - Biowetenschappen - 24.12.2019
Helpt ook jouw vagina de wetenschap vooruit?
200 vrouwen kunnen wetenschappers helpen het vrouwelijk microbioom in kaart te brengen. Over de vaginale gezondheid is nog erg weinig geweten. Nochtans spelen de miljoenen bacteriën in de vagina hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol. UAntwerpen wil de blinde vlek wegwerken en zet een uniek citizenscienceproject op poten.
Farmacologie - 23.12.2019
Wie helpt polio mee de wereld uit?
UAntwerpen start onderzoek naar verbeterd inspuitbaar poliovaccin. In maart start in het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) op UAntwerpen een nieuw onderzoek naar een inspuitbaar poliovaccin, opnieuw met de steun van de Bill and Melinda Gates Foundation. "We zoeken nog deelnemers voor deze studie, die een noodzakelijke nieuwe stap richting de uitroeiing van kinderverlamming is", zegt prof. Pierre Van Damme.
Computerwetenschappen - 22.12.2019
Doctoraatsverdediging vindt plaats in virtual reality
Boris Bogaerts (UAntwerpen) toont aan dat combinatie intuïtie met VR een computer kan kloppen. Een doctoraatsverdediging is altijd een speciaal moment. Maar Boris Bogaerts (UAntwerpen) maakte het wel heel bijzonder: hij voerde zijn verdediging volledig uit in virtual reality. Alle toehoorders droegen een speciale VR-headset.
Economie - 22.12.2019
Leerstoel ’BNP Paribas Fortis Transport, Logistiek en Havens krijgt verlengstuk
Al sinds 2010 houdt de leerstoel de vinger aan de pols van een van de belangrijkste economische sectoren van het land.
Kunst en design - 22.12.2019
"Spaans en Nederlands systeem staat ook al zwaar onder druk"
Antwerpse onderzoekers lanceren website om impact coronavirus per land te vergelijken. Alle Europese landen vechten momenteel tegen het coronavirus. De capaciteit van het gezondheidssysteem speelt een bepalende rol in de strijd tegen COVID-19. Wetenschappers van UAntwerpen ontwikkelden een methode om de druk op het gezondheidssysteem in real time te vergelijken tussen de landen.
Gezondheid - 22.12.2019
"Europa is klaar om te reageren op coronavirus"
Herman Goossens (UAntwerpen) volgt gebeurtenissen rond onbekend nieuw virus op de voet op. Net voor de jaarwisseling dook een nieuw coronavirus op in China. De ziekte verspreidde zich reeds over enkele Aziatische landen, en dinsdag werd een eerste slachtoffer in de VS gemeld. "Met Chinees Nieuwjaar voor de deur verwachten we een toenemend aantal slachtoffers", zegt prof. Herman Goossens (UAntwerpen).
Gezondheid - 21.12.2019
Mecenas schenkt half miljoen euro aan universiteit voor onderzoek COVID-19
Universiteitsfonds Antwerpen zet ook acties op rond mondmaskers, kanker en studenten in nood In haar strijd tegen het coronavirus krijgt de Universiteit Antwerpen hulp uit onverwachte hoek: een mecenas schenkt via het Universiteitsfonds Antwerpen een half miljoen euro aan nieuw coronaonderzoek. Vier wervingsacties maken het mogelijk dat iedereen een steentje kan bijdragen, hoe klein of hoe groot ook.
- 20.12.2019
’Zoek ook jij mee naar fluogele items in de Schelde?’
Onderzoekers UAntwerpen rekenen op de hulp van burgers om plasticvervuiling in kaart te brengen. Plastic materiaal is helaas niet zeldzaam op de Schelde en haar oevers. Maar nu duiken er ook fluogele items op. Onderzoekers van UAntwerpen lieten dat materiaal doelbewust los op de rivier om uit te zoeken hoe plastic zich verplaatst en hoe lang het duurt vooraleer het de Noordzee bereikt.
Burgerlijke bouwkunde - 17.12.2019
VUB en UAntwerpen bundelen krachten in Kennisplatform
Samenwerkingsverband moet praktijkkennis en onderzoek verenigen in Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid & Burgerschap in Mechelen. De Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen lanceerden op 16 december het Kennisplatform Diversiteit, Stedelijkheid & Burgerschap, een uniek samenwerkingsverband van de twee universiteiten, dat zal gevestigd zijn in Mechelen.
Evenement - Farmacologie - 16.12.2019
Eerste AHA!-awards bekronen innovatieve onderzoekers
Professoren Steven Latré en Pierre Van Damme krijgen prijs van Voka Antwerpen-Waasland en UAntwerpen. Antwerpen is dé kennisregio bij uitstek. Dat werd door UAntwerpen en Voka Antwerpen-Waasland op maandag 16 december in de verf gezet tijdens de eerste Antwerp Innovation Night. In het nieuwe provinciehuis gingen de eerste AHA!-awards naar vaccinatiespecialist Pierre Van Damme en Internet of Things-expert Steven Latré.
Farmacologie - 16.12.2019
Controversieel middel tegen griep helpt vooral ziekere en oudere mensen
De Universiteit Antwerpen werkte mee aan onderzoek naar Tamiflu bij meer dan 3200 patiënten. Europees onderzoek toont aan dat het antiviraal middel oseltamivir (Tamiflu ) patiënten kan helpen sneller te herstellen van een griepachtige aandoening. "Het biedt vooral voordelen voor ziekere en oudere patiënten, en patiënten die nog andere aandoeningen hebben", zegt Samuel Coenen, professor klinische epidemiologie (UAntwerpen).
Architectuur - 14.12.2019
Nieuw FWO interuniversitair onderzoeksproject over de opkomst van interieurarchitectuur in België
Els De Vos (UAntwerpen) en Fredie Floré (KU Leuven) starten nieuw FWO onderzoek: 'De opkomst van interieurarchitectuur in België, 1945-1999.
Fysica - 13.12.2019
Ultradunne supergeleider wordt beter door rijping
Vondst Jonas Bekaert is doorbraak richting superzuinige elektronica Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en het Britse National Graphene Institute hebben voor een nieuwe doorbraak in de ontwikkeling van superzuinige elektronica gezorgd. Ze ontdekten een ultradunne supergeleider die nog beter presteert met het ouder worden, net als een goed gerijpte wijn.
Sport - 11.12.2019
Winkelen met beperkingen stoort ons minder
Op dinsdag 11 augustus schotelt UAntwerpen u de zeventiende golf van de Grote Coronastudie voor. Tijdens de eerste coronagolf hadden we het het lastigst met het sluiten van de scholen en met het stilleggen van het sporten verenigingsleven. Dat winkelen gepaard ging met beperkingen, stoorde ons minder.
Gezondheid - 11.12.2019
UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar COVID-19
De Universiteit Antwerpen coördineert het nieuwe project 'Rapid European COVID-19 Emergency Research response', kortweg RECOVER. Het project is een reactie op de impact die het nieuwe coronavirus (COVID-19) op de Europese samenleving heeft. RECOVER zal gefinancierd worden door de Europese Unie binnen het Horizon 2020-onderzoekskader en bouwt voort op de jarenlange investeringen van de Europese Commissie in doelgericht klinisch onderzoek bij epidemische uitbraken.
Advertentie