Nieuws 2019

- 10.07
De verkiezingsuitslagen tonen aan dat een groot aantal kiezers van partij wisselden tussen 2014 en 2019. Het onderzoek van het consortium RepResent geeft inzicht in de onderliggende patronen.
Recht - 5.07

De titel van zijn proefschrift luidt 'De internationale belastingcrisis: een kritische analyse vanuit een natuurrechtelijk perspectief'.

Health - 25.06
Health

Maken de larven van de zwarte soldatenvlieg een onderscheid tussen organisch afval en plastic? Dat is één van de grote vragen die onderzoekers van KU Leuven Campus Geel zich stellen in het nieuwe onderzoeksproject 'Entobiota'.

Pedagogiek - 4.07

Annelies Verlaet (UAntwerpen) zoekt kinderen met ADHD voor onderzoek naar alternatief Wie ADHD heeft, krijgt van de dokter doorgaans Rilatine voorgeschreven. Dat geneesmiddel is vaak efficiënt, maar heeft geregeld bijwerkingen.

Bedrijf - 24.06

Belgische ontwikkelingswerkers en onderzoekers UAntwerpen pionieren succesvol met 'crazy money' in Uganda. 'Crazy money' - of onvoorwaardelijke cash-transfers zoals het in vaktermen heet - is compleet onontgonnen terrein binnen de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking.

Jaren
2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015


Results 1 - 20 of 58.


- 10.07.2019
Onderzoek naar verschuivingen in partijvoorkeur afgerond
De verkiezingsuitslagen tonen aan dat een groot aantal kiezers van partij wisselden tussen 2014 en 2019. Het onderzoek van het consortium RepResent geeft inzicht in de onderliggende patronen.

Recht / forensisch onderzoek - 05.07.2019
Jo Badisco promoveert tot doctor in de wijsbegeerte met studie over internationale belastingcrisis
De titel van zijn proefschrift luidt 'De internationale belastingcrisis: een kritische analyse vanuit een natuurrechtelijk perspectief'. Jo Badisco verdedigde op 3 juli 2019 onder leiding van Willem Lemmens, Bruno Peeters and Luc Van Liedekerke met succes zijn proefschrift ‘De internationale belastingcrisis: een kritische analyse vanuit een natuurrechtelijk perspectief' Samenvatting: Deze thesis is een filosofisch onderzoek naar de hedendaagse crisis in internationale belastingen.

Pedagogiek - 04.07.2019
Mensen zijn bijwerkingen ADHD-medicatie beu
Annelies Verlaet (UAntwerpen) zoekt kinderen met ADHD voor onderzoek naar alternatief Wie ADHD heeft, krijgt van de dokter doorgaans Rilatine voorgeschreven.

Health - 25.06.2019
Sorteren vliegenlarven binnenkort een deel van ons afval?
Sorteren vliegenlarven binnenkort een deel van ons afval?
Maken de larven van de zwarte soldatenvlieg een onderscheid tussen organisch afval en plastic? Dat is één van de grote vragen die onderzoekers van KU Leuven Campus Geel zich stellen in het nieuwe onderzoeksproject 'Entobiota'. Ze doen dit in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Thomas More Kempen en Inagro.

Bedrijf / economie - 24.06.2019
Iedereen naar school en aantal nieuwe ondernemingen vertienvoudigt
Belgische ontwikkelingswerkers en onderzoekers UAntwerpen pionieren succesvol met 'crazy money' in Uganda. 'Crazy money' - of onvoorwaardelijke cash-transfers zoals het in vaktermen heet - is compleet onontgonnen terrein binnen de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. Dat weerhield de Vlaamse organisatie Eight.world er niet van om - onder meer met de steun van Melexis-CEO Françoise Chombar - een innovatief pilootproject op te starten in Busibi, Uganda.

Milieu - 19.06.2019
Doctoraatsstudent maakt sensor die ijs in brandstoftank van vliegtuig opspoort
Michael Stamm staat met één been in de universiteit en met het andere in de industrie. Voor zijn doctoraat in materiaalkunde ontwerpt hij een systeem dat ijs kan opsporen in de brandstoftanks van vliegtuigen. Tegelijk is hij aan de slag bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, waar hij helpt om het vliegtuigonderhoud efficiënter te maken.

Health - 18.06.2019
50-plussers hebben meer moeite om anderen te verstaan, ook als ze goed horen
Oudere mensen kunnen spraak minder goed begrijpen, zelfs als ze een goed gehoor hebben. Dat is een van de conclusies van een nieuwe studie van de Onderzoeksgroep Experimentele Oto-rino-laryngologie (ExpORL) van de KU Leuven. De resultaten benadrukken het belang van tests om bij mensen met een schijnbaar normaal gehoor toch te meten of ze boodschap wel hebben begrepen.

Pedagogiek - 14.06.2019
Doctoraat over het internationale leven van de Vlaamse literatuur
Doctoraat over het internationale leven van de Vlaamse literatuur
Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans werd in 29 talen vertaald, tot het Koreaans en het Macedonisch toe.

Biowetenschappen - 14.06.2019
Cellen in temporale hersenschors worden niet moe van steeds naar hetzelfde te kijken
De hersencellen die visuele informatie verwerken, reageren steeds minder als ze telkens dezelfde visuele prikkel krijgen. De veronderstelling dat dat vooral zou liggen aan vermoeidheid van de cellen, blijkt niet te kloppen, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven. Dat inzicht draagt bij tot een beter begrip van hoe wij objecten herkennen, maar heeft op termijn ook technische en klinische implicaties.

Politiek - 12.06.2019
"Klimaatverandering leidt tot meer gewapende conflicten"
Internationaal team van wetenschappers legt link tussen conflicten en klimaatverandering. De klimaatverandering vergroot het risico op gewapende conflicten. Dat blijkt uit een internationale studie, gepubliceerd in Nature. “Hoewel andere factoren van geweld een aanzienlijk grotere invloed hebben, verwachten we dat de klimaatverandering een versterkend effect zal hebben op het risico op conflict”, zegt Jean-Francois Maystadt (UAntwerpen).

Sociale wetenschappen - 12.06.2019
Project ’Solidair Mobiel Wonen’ bouwt voor en met thuislozen
Studenten en onderzoekers van Campus Sint-Lucas Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuw woonconcept voor thuislozen in Brussel. In vele opzichten een uniek project. Sinds 2010 is het aantal thuislozen in Brussel met 33% toegenomen. Het onderzoeksproject Solidair Mobiel Wonen wil een steentje bijdragen aan de oplossing.

Biowetenschappen - Farmacologie - 12.06.2019
Ontdekking kan leiden tot medicijn tegen verkoudheid
Wetenschappers hebben een manier gevonden om verkoudheidsvirussen een halt toe te roepen. Het is een belangrijke vooruitgang  in de strijd tegen dit type van virus. Het onderzoek, onder leiding van professor Johan Neyts van de KU Leuven, wordt vandaag gepubliceerd in PLOS Biology. Een verkoudheid overkomt iedereen wel eens, maar een echte behandeling is er niet.

Biowetenschappen - 11.06.2019
Betere match tussen DNA-staal en gezichtendatabank
Op basis van een DNA-staal voorspellen hoe het gezicht van de persoon eruit ziet, blijft een harde noot om te kraken voor de wetenschap. Maar het wordt wel makkelijker om uit een databank van gezichten het juiste gezicht te filteren aan de hand van een DNA-staal. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van de KU Leuven, die verscheen.

Sociale wetenschappen - 08.06.2019
"Jeugd voelt zich etnisch geprofileerd"
Studenten Sociale Wetenschappen van UAntwerpen bevroegen 640 Antwerpse jongeren tussen 15 en 23. Studenten van de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen deden onderzoek naar etnisch profileren bij Antwerpse jongeren door de politie.

- 05.06.2019
Kandidaat-poliovaccins zijn veilig en efficiënt
Inleiding: The Lancet bericht over unieke poliostudio van Universiteit Antwerpen Polio moet de wereld uit en daarvoor is een nieuw vaccin nodig. UAntwerpen testte in 2017 twee kandidaat-vaccins in het containerdorp Poliopolis. De resultaten zijn veelbelovend: de twee vaccins kunnen als veilig en immunogeen worden beschouwd.

Media - 05.06.2019
Boek verklaart hoe Mangomomenten de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren
Met een klein gebaar of onverwachte attentie een moment van grote waarde creëren voor een patiënt. Sinds enige tijd staat dit fenomeen in België en Nederland bekend als een 'mangomoment'.

Filosofie - 31.05.2019
Lek maakt Intel-chips kwetsbaar
Onderzoekers van het Departement Computerwetenschappen maakten deel uit van een internationale coalitie van onderzoekers die half mei een datalek blootlegden in de processoren van chipproducent Intel. Die worden in ruim 80 procent van alle computers en servers gebruikt. Het datalek maakt de hardware kwetsbaar voor hackers.

Fysica - 28.05.2019
Onderzoekers Campus Geel wapenen computerchips tegen straling
Sommige computerchips moeten echt taaie rakkers zijn, bijvoorbeeld als ze in een nucleaire reactor of een deeltjesversneller zitten. Aan Campus Geel wordt al vijftien jaar onderzoek gedaan naar 'stralingsharde' chips. "Toen ik in 2004 in Geel als docent begon, kwam de vraag van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol om samen te werken", zegt professor Paul Leroux.

Geschiedenis / archeologie - 20.05.2019
Gezichtsreconstructie blaast eeuwenoude inwoners van Sagalassos nieuw leven in
Het verleden recht in de ogen kijken. Meestal blijft het enkel bij beeldspraak, maar archeologen Jeroen Poblome en Sam Cleymans hebben het werkelijk voor mekaar gekregen.

Health - Farmacologie - 15.05.2019
Beter geen hormonenbehandeling bij milde schildklierproblemen
Bij volwassenen met een schildklierprobleem is het beter om geen schildklierhormonen toe te dienen. Een hormonenbehandeling blijkt milde symptomen zoals vermoeidheid of neerslachtigheid niet te verbeteren. Dat is de conclusie van een internationale studie waaraan experts van de KU Leuven meewerkten.  De schildklier is een orgaan in de hals dat schildklierhormonen aanmaakt.