nieuws 2021
Jaren
2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015Results 1 - 20 of 54.


Kunst en design - 30.07.2021
Mindblowers nu ook als boek
Wetenschappers en kunstenaars zijn de visionairs van de samenleving. Om hen een podium te geven, riepen de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) Mindblowers in het leven, met jaarlijkse unieke performances tussen kunst en wetenschap.

Fysica - 30.07.2021
Jacht op neutrino’s in Groenland
VUB leidt baanbrekend project om met radioantennes naar kosmische deeltjes uit de ruimte te speuren Een unieke installatie op de Groenlandse ijskap gaat proberen om vrijwel ongrijpbare deeltjes uit de ruimte waar te nemen. Het Radio Neutrino Observatory Greenland (RNO-G) is een baanbrekend project dat gebruikmaakt van een nieuwe methode om kosmische neutrino's met zeer hoge energie te detecteren met behulp van radioantennes.

Sport - 29.07.2021
Topsport maakt gelukkig en trots
VUB-onderzoek toont aan dat goede prestaties van topsporters een positieve impact heeft op algemeen welzijn Grote topsportevenementen zoals de Olympische Spelen kunnen een golf van enthousiasme en 'feel good' teweegbrengen bij de bevolking. De VUB onderzocht daarom in een breed bevolkingsonderzoek in samenwerking met Sport Vlaanderen naar de maatschappelijke waarde van topsport en meer bepaald de impact ervan op het geluksen trotsgevoel.

Milieu - 27.07.2021
Size doesn’t matter.....voor ecologische veerkracht mangroves
Studie in PNAS toont aan dat vooral biodiversiteit cruciaal is voor bescherming bedreigde mangrovenbossen Ooit waren mangrovebossen dominant in de tropen, maar ze zijn wereldwijd in verontrustend tempo verdwenen. Men weet nog weinig over de impact van de ontbossing op de functionele diversiteit en veerkracht van de fauna in de mangroves.

Farmacologie - Health - 25.07.2021
VUB-onderzoek naar vaccinatiebereidwilligheid
Meerderheid staat positief tegenover vaccin - Vlamingen meer dan Walen - Maar helft niet-gevaccineerden wil zich niet laten vaccineren De Vrije Universiteit Brussel en VUB spin-off iCense deden een representatieve bevraging bij de Belgische bevolking om onderliggende redenen te achterhalen om zich al dan niet te laten vaccineren.

Biowetenschappen - 23.07.2021
Belangrijke factor in afstoting na orgaantransplantatie blootgelegd
Jaarlijks ondergaan een 500-tal mensen in ons land een niertransplantatie. 15 tot 20% van deze patiŽnten krijgen te maken met afstotingsverschijnselen. Onderzoekers van de KU Leuven hebben nu het belang van een specifiek mechanisme van afstoting blootgelegd. Deze resultaten kunnen op termijn de kans op een succesvolle transplantatie vergroten.† Jaarlijks ondergaan een 500-tal mensen in ons land een niertransplantatie.

Health - Biowetenschappen - 22.07.2021
Antibiotica zijn mogelijk nieuw wapen in de strijd tegen melanomen
Antibiotica zijn mogelijk nieuw wapen in de strijd tegen melanomen
Sommige antibiotica lijken doeltreffend te zijn tegen melanoom, een vorm van huidkanker. In een studie met muizen onderzochten KU Leuven-wetenschappers het effect van deze antibiotica op tumorcellen afkomstig van patiŽnten. Sommige antibiotica lijken doeltreffend te zijn tegen melanoom, een vorm van huidkanker.

Sport - 22.07.2021
Topsport zet Vlaming aan om zelf te sporten
Topsport inspireert Vlamingen tot het beoefenen van sport. Bovendien fungeren onze topsporters als rolmodellen voor de gewone Vlaming. Dat blijkt uit een breed bevolkingsonderzoek van de VUB in samenwerking met Sport Vlaanderen, naar de maatschappelijke waarde van topsport. "De resultaten zijn duidelijk.

Sociale wetenschappen - 08.07.2021
Nieuwe handreiking moet discriminerende algoritmes corrigeren
Nederlandse handreiking geeft regels en randvoorwaarden aan overheidsorganisaties en bedrijven In opdracht van het Nederlandse ministerie van binnenlandse zaken heeft een team van onderzoekers van Tilburg University, Eindhoven University of Technology, Vrije Universiteit Brussel en het College voor de Rechten van de Mens een handreiking samengesteld met daarin stap voor stap uitgelegd hoe organisaties die kunstmatige intelligentie willen inzetten kunnen voorkomen dat hun algoritmes discrimineren.

Astronomy / Space Science - 01.07.2021
Einstein Telescoop wordt prioriteit voor Europa
Met zwaartekrachtsgolven het universum bestuderen Gisteren heeft het European Strategy Forum on Research Infrastructures bekend gemaakt dat het Einstein Telescoop project deel gaat uitmaken van een k

Health - 30.06.2021
Tweede coronagolf in Europa na zomer 2020 vooral te wijten aan introductie van nieuwe virusstammen
Meer dan de helft van de COVID-19-stammen die in de late zomer van 2020 circuleerden in Europa, werd pas geÔntroduceerd na 15 juni. Dat wijst erop dat versoepelingen en internationale reizen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de tweede golf. Meer dan de helft van de COVID-19-stammen die in de late zomer van 2020 circuleerden in Europa, werd pas geÔntroduceerd na 15 juni.

Computerwetenschappen - Campus - 29.06.2021
Wiskunde & Data Science voor leraren en zij-instromers
Vorig jaar was de VUB de eerste universiteit in Vlaanderen die met de bacheloropleiding Wiskunde en Data Science, data science in haar wiskunde-opleiding integreerde. Als echte pionier wou de VUB een antwoord bieden op de stijgende vraag naar wiskundigen en data­specialisten op de arbeidsmarkt. Hierop verder bouwend biedt de VUB vanaf september verkorte, op maat gemaakte programma's aan voor onder meer leraren en zij-instromers.

Computerwetenschappen - 25.06.2021
Voorzitter Europese Commissie Ursula Von der Leyen bezoekt AI-instituut van VUB en ULB
FARI deelt in relance-gelden Europa om kunstmatige intelligentie in Brussel te boosten De EC-voorzitter bezocht samen met premier Alexander De Croo het VUB-ULB instituut FARI in het kader van de goedkeuring van het Belgische relanceplan.

Health - 24.06.2021
ETheRNA en VUB breiden strategische samenwerking uit om mRNA-producten van de tweede generatie te ontwerpen met TetraMix
Voortbouwen op de adjuvante TriMix -technologie met bewezen werking om een -boost- te geven aan de activering van dendritische cellen eTheRNA immunotherapies NV ('eTheRNA', Niel, BelgiŽ ), is een ond

Milieu - 21.06.2021
Nieuw plantaardig vet maakt verbetering van cholesterolverlagende producten mogelijk
Nieuw plantaardig vet maakt verbetering van cholesterolverlagende producten mogelijk
Olijfolie en andere onverzadigde vetten zijn vloeibaar, maar KU Leuven-onderzoekers hebben nu een onverzadigd vet ontwikkeld dat toch vast blijft bij kamertemperatuur. Sterolife kan helpen om gezonde alternatieven te ontwikkelen voor bestaande vetrijke producten. Olijfolie en andere onverzadigde vetten zijn vloeibaar, maar KU Leuven-onderzoekers hebben nu een onverzadigd vet ontwikkeld dat toch vast blijft bij kamertemperatuur.

Sociale wetenschappen - 18.06.2021
Jonge vluchtelingen botsen tegen structuren
VUB-onderzoek legt moeilijkheden jonge nieuwkomers in BelgiŽ bloot 20 juni is wereldvluchtelingendag Minne Huysman van de VUB-vakgroep agogische wetenschappen volgde voor zijn doctoraatsonderzoek 122 jonge nieuwkomers die in de zomer van 2015 in BelgiŽ bescherming zochten.

Media - 17.06.2021
VUB brengt kennis burgers over artificiŽle intelligentie in kaart
Hoe kunnen we Vlamingen laten nadenken over de mogelijkheden van artificiŽle intelligentie (AI) voor maatschappelijke thema's die zij zelf belangrijk vinden? Deze onderzoeksvraag werd gesteld in het kader van het burgerparticipatietraject 'amai!', dat burgers tegelijk wil informeren over AI en van hen te weten wil komen hoe deze technologie best ten voordele van de maatschappij wordt ingezet.

Pedagogiek - 17.06.2021
Bijna 2 op 3 overlijdens bij pasgeborenen en zuigelingen voorafgegaan door een levenseindebeslissing
Onderzoek naar levenseindebeslissingen bij kinderen onder 1 jaar in Vlaanderen Extreem zieke pasgeborenen zetten ouders en artsen vaak voor zowel zeer complexe medische uitdagingen als moeilijke ethische vraagstukken. Onderzoek van de VUB-UGent onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde toonde in een recente studie aan dat kindersterfte onder de leeftijd van ťťn jaar in 61% van de gevallen voorafgegaan wordt door een levenseindebeslissing met mogelijke levensverkorting.

Astronomy / Space Science - 16.06.2021
KU Leuven-astronomen vinden verklaring voor verduistering van reuzenster Betelgeuze
KU Leuven-astronomen vinden verklaring voor verduistering van reuzenster Betelgeuze
Toen de reuzenster Betelgeuze eind 2019 en begin 2020 zichtbaar donkerder werd, stonden astronomen voor een raadsel. Een onderzoeksteam onder leiding van KU Leuven heeft aangetoond dat de ster gedeeltelijk schuilging achter een uitgestoten stofwolk. Toen Betelgeuze, een heldere oranje ster in het sterrenbeeld Orion, eind 2019 en begin 2020 zichtbaar donkerder werd, stonden astronomen voor een raadsel.

Milieu - 15.06.2021
Na corona komt consumptie
VUB-professor Pascal Verhoest noemt idee dat consumptiegedrag zal wijzigen na de pandemie -een utopie- Vooral tijdens de eerste Coronagolf dachten velen dat de wereld er na de crisis anders uitzien, dankzij onder andere een hang naar meer welzijn en een groeiend milieubewustzijn.