nieuws 2021

Categorieën


Jaren
2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |



Results 1 - 20 of 130.


- 31.12.2021
Twee prestigieuze mandaten voor twee jonge VUB-wetenschapsters
Wereldkankerdag 4 februari VUB-wetenschappers Inge Mannaerts en Sofie Deschoemaeker hebben van de Stichting tegen Kanker een prestigieus postdoctoraal mandaat gekregen voor de duur van vier jaar. Inge Mannaerts kreeg die voor haar onderzoek naar tumoren in de lever, en Sofie Deschoemaeker voor haar onderzoek naar een betere behandeling van borstkanker.

Aardwetenschappen - 30.12.2021
VUB-geologen ontrafelen voor het eerst ouderdom steengroeves Maastricht
Onderzoekers stellen met nieuwe technieken vast wanneer kalksteenlagen en fossielen zijn gevormd in Dinosauriërtijdperk, 73-66 miljoen jaar geleden Woensdag 30 maart 2022 — Geologen van de Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven hebben in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Natuurmonumenten de miljoenen jaren oude gesteenten in de steengroeves bij Maastricht in kaart gebracht.

Gezondheid - Milieu - 30.12.2021
VUB-onderzoekers ontdekken hoe melkzuur afweer tegen tumoren verzwakt
Immuuncellen voeden zich met melkzuur en leggen andere -killer-immuuncellen lam In het kankeronderzoek is al langer bekend dat melkzuur, of lactaat, in sterke mate wordt geproduceerd door kankercellen en dat dit melkzuur onze afweer tegen tumoren verstoort. Tot nu wist men echter niet hoe dit precies gebeurt.

Gezondheid - 29.12.2021
VUB-onderzoeksgroep krijgt goedkeuring om via transplantatie mannen weer vruchtbaar te maken na kankerbehandeling als kind
Wereldwijde primeur voor onderzoeksgroep van VUB-professor Ellen Goossens De onderzoeksgroep van Ellen Goossens (VUB) hoopt als eerste wereldwijd eerder afgenomen teelbalweefsel terug te implanteren bij mannen die door een kankerbehandeling als kind geen zaadcellen produceren. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits: "Opnieuw een baanbrekend onderzoek naar kanker op het palmares van Vlaamse wetenschappers." De minister wil op dit elan verdergaan en maakt ook dit jaar 800.000 euro extra budget vrij voor 3 nieuwe onderzoeksprojecten.

Carrière - 28.12.2021
VUB-prof Peter Baeten wordt directeur-generaal van nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN
Maandag 28 maart 2022 — Doctor in nucleaire energie Peter Baeten komt vanaf november aan het hoofd te staan van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN.

Gezondheid - 28.12.2021
Expertenlijst kankeronderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel
4 februari is Wereldkankerdag Vrije Universiteit Brussel en kankeronderzoek VUB is een Urban Engaged University die zich sterk inzet voor de strijd tegen kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek.

Inovatie - 26.12.2021
Vernieuwend onderzoek kwantumchemie moet leiden tot nieuwe materialen en toepassingen
De onderzoeksgroep Algemene Chemie (ALGC) van de Vrije Universiteit Brussel (Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen) doet baanbrekend theoretisch werk in de zoektocht naar nieuwe chemische verbindingen en reacties die op lange termijn kunnen leiden tot de productie van volledig nieuwe moleculen en materialen, met op maat gemaakte eigenschappen.

Computerwetenschappen - 26.12.2021
Belgische onderzoekers maken ’schatkaart’ om meteorieten te vinden op Antarctica
Een Belgisch-Nederlands wetenschappelijk team, waaronder onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, heeft de allereerste "schatkaart" gemaakt die onthult waar in Antarctica meteorieten kunnen worden gevonden. Meteorieten komen uit de ruimte en worden als steenachtig materiaal op het aardoppervlak aangetroffen.

Biowetenschappen - 25.12.2021
DNA-gebaseerde techniek voor opsporing van veroorzakers voedselbederf
Een nieuwe op DNA-gebaseerde analysetechniek vindt bederforganismen in voeding die met klassieke analysetechnieken niet opgepikt worden. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van ILVO-VUB onderzoekster Evelyne Duthoo, die zowel DNA-gebaseerde als klassieke opsporingstechnieken toepaste op charcuterieproducten en de analyseresultaten vergeleek.

Biowetenschappen - Gezondheid - 24.12.2021
Onze 10 meest gelezen nieuwsberichten over wetenschap van 2021
In dit overzicht presenteren we de meest gelezen nieuwsberichten over onderzoek aan KU Leuven van 2021. Opvallend: maar liefst 6 artikels in de top 10 gaan over hersenonderzoek. Internationaal team identificeert genetische link tussen gelaatstrekken en hersenvorm 5 april Een interdisciplinair team heeft 76 overlappende genetische locaties geïdentificeerd die zowel ons gezicht als ons brein mee vormgeven.

Computerwetenschappen - 24.12.2021
Digitale technologie tegen identiteitsfraude
Kan blockchaintechnologie een oplossing bieden tegen identiteitsfraude? Die vraag stond centraal in de masterproef van criminoloog Raf Oostvogels.

Milieu - Sociale wetenschappen - 22.12.2021
VUB-demografe Soumaya Majdoub weerlegt overbevolking als trigger voor het klimaat
Nieuw boek 'Consumeren als Konijnen. De Mythe van overbevolking.' vanaf nu verkrijgbaar In haar nieuwste boek 'Consumeren als konijnen' legt VUB-demografe Soumaya Majdoub een verband tussen de klimaatverandering, armoede en migratie en de mythe van de overbevolking.

Campus - 21.12.2021
Rembrandts’ insolventie: slim ondernemerschap maar geen mastermind
De kunst, de persoon en het leven van Rembrandt blijven boeien. Dat blijkt ook uit de constante stroom van literatuur over zijn financiële huishouding. Dave De ruysscher en Marco in 't Veld, verbonden aan de VUB- CORE-onderzoeksgroep, het VUB-Department of Interdisciplinary Legal Studies en Tilburg Universiteit zijn gespecialiseerd in vroegmodern handelsrecht en hebben een aantal belangrijke vragen over Rembrandts insolventie kunnen ophelderen.

Gezondheid - 21.12.2021
Nieuwe studie wijst op hoge virale lading in uitgeademde lucht de eerste twee dagen na SARS-CoV-2-besmetting
Wetenschappers van KU Leuven, UZ Leuven en imec waarschuwen dat iemand in de eerste twee dagen na een besmetting al even besmettelijk kan zijn als in de periode erna én dat de helft van de antigeentesten in die vroege fase een vals-negatief resultaat geven. Dat betekent concreet dat besmette personen het virus al vroeg na hun besmetting kunnen verspreiden, ook al hebben ze een negatieve sneltest afgelegd.

Biowetenschappen - Gezondheid - 21.12.2021
VUB-high potential Gamze Ates ontvangt beurs voor veelbelovend Alzheimer onderzoek
Teruggekeerd uit de VS met state-of-the-art kennis VUB-wetenschapster Gamze Ates heeft 100.000 euro gekregen voor een onderzoek naar Alzheimer. Zij onderzoekt of de achteruitgang van de energieproductie in de hersenen van Alzheimerpatiënten tegen kan worden gegaan. Die achteruitgang leidt namelijk tot de achteruitgang van hersenfuncties.

Campus - 20.12.2021
VUB-studie wijst uit dat ook leerlingen secundair onderwijs discriminatie ondervinden
Een niet-westerse klinkende naam hebben kan hinderlijk zijn bij het zoeken naar een job Onderzoek in het kader van een masterthesis aan de VUB heeft uitgewezen dat leerlingen uit het secundair onderw

Milieu - 20.12.2021
Duurzaam bouwen én betaalbaar wonen
Duurzaam bouwen én betaalbaar wonen, die twee thema's lijken niet te rijmen. En toch, Charlotte Cambier van de VUB-onderzoeksgroep Architectural Engineering kon in haar doctoraat aantonen dat aanpasbare woningen wel degelijk goedkoper zijn dan klassieke woningen. Een 'aanpasbaar gebouw' is een gebouw dat makkelijker en met minder bouwmateriaal en -afval aangepast kan worden aan de veranderde woonsituaties van de bewoners, bijvoorbeeld: alleenwonend, een klassieke gezinssituatie, kangoeroewonen, cohousing, thuiswerken, etc.

Milieu - 19.12.2021
50 jaar wetenschap, burgeractivisme en beleidsvorming rond luchtvervuiling
De voorbije maanden verschenen overal in Brussel de panelen van CurieuzenAir, het bekende grootschalige onderzoeksproject met burgerparticipatie om luchtvervuiling te meten. Maar betrokkenheid van Brusselaars bij het thema luchtvervuiling is niet nieuw. Hoe die eruit zag en hoe de relaties tussen wetenschap, burgeractivisme en beleidsvorming verliepen maakt e en nieuwe studie van het VUB Cosmopolis Centre for Urban Research duidelijk.

Milieu - 19.12.2021
Mycorrhiza schimmels - helden van een verborgen biodiversiteit
Donderdag 19 mei 2022 — Het wood wide web is de laatste jaren een hot topic onder biologen. Bomen staan met elkaar in verbinding en delen niet enkel informatie uit, ze ondersteunen elkaar ook, door signalen of voedsel door te geven. Dat doen zij door middel van mycorrhiza schimmels die in symbiose leven met de wortels.

Aardwetenschappen - Milieu - 17.12.2021
Vulkaanuitbarsting Tonga bij de grotere van deze eeuw
De uitbarsting van de vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai op de eilandenarchipel van het Polynesische koninkrijk Tonga in de Stille Oceaan deed de wereld enkele dagen geleden opschrikken.