wire - nouvelles brèves

Psychologie - 20.01
Oxytocine, beter gekend als het 'knuffelhormoon', werd in het verleden al gelinkt aan het bevorderen van hechting tussen mensen. Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten nu dat toediening van oxytocine ervoor zorgt dat mensen met autisme meer bereid zijn om nauwe emotionele banden aan te gaan met anderen.
Farmacologie - 14.01

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriële strategie ontwikkeld die bacteriën verzwakt door hun samenwerking te verhinderen. In tegenstelling tot bij antibiotica, treedt er tegen deze strategie geen resistentie op, omdat niet-resistente bacteriën het overnemen van resistente.

Biowetenschappen - 8.01

Leuvense onderzoekers zijn erin geslaagd organisch botweefsel te kweken op de manier  waarop botweefsel bij een embryo ontstaat. De gebruikte techniek, die vertrekt van kleine kraakbeenbolletjes, maakt het mogelijk om over enkele jaren organisch botweefsel te kweken op industriële schaal en weefsels op te bouwen met 3D-bioprinting.

Health - 9.01

Wetenschappers van de KU Leuven, de Universiteit van Bremen, het Leibniz-instituut voor materiaalkunde en de Universiteit van Ioannina zijn erin geslaagd om tumorcellen in muizen uit te schakelen door immunotherapie te combineren met nanodeeltjes op basis van koper.

Chemie - 4.01
Chemie

Vrijstaande clusters van twintig goudatomen nemen de vorm aan van een piramide. Dit in tegenstelling tot de meeste elementen, die als schillen rond een centraal atoom georganiseerd zijn.


Results 1 - 50 of 81.


Geschiedenis / archeologie - 20.12.2019
Adviesplatform Corvus put wijze raad uit onze geschiedenis
'Geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd een keer.' Een versregel van Spinvis, maar ook het uitgangspunt van geschiedkundig adviesplatform Corvus.

Bedrijf / economie - 19.12.2019
"Kortere doorlooptijd zou veel kosten besparen"
UAntwerpen en bedrijven geven onderzoek naar binnenvaart boost via Leerstoel Dennie Lockefeer. De binnenvaart speelt vandaag al een belangrijke rol in onder meer de Antwerpse haven.

Administratie - 14.12.2019

Biowetenschappen - 05.12.2019

Elektrotechniek - 03.12.2019
Technologie haalt 70 procent vervuilde deeltjes uit de lucht
UAntwerpen adviseert stad en Q-Park rond luchtzuivering in parking Zuiderdokken. De lucht in de nieuwe parking onder de Gedempte Zuiderdokken en de lucht die de parking zal uitstoten, moet zo zuiver mogelijk zijn.

Computer Science / Telecom - 20.11.2019

Sociale wetenschappen - 12.11.2019
Inschrijvingsregisters van de oude universiteit nu online beschikbaar
Benieuwd of iemand uit uw familiegeschiedenis tijdens het Ancien Régime in Leuven heeft gestudeerd? Dat kunt u sinds kort gemakkelijk vanuit uw luie stoel achterhalen: de inschrijvingsregisters van de oude universiteit zijn voortaan online te doorzoeken.

Aardwetenschappen - 07.11.2019

Deze site maakt gebruik van cookies en analyse-instrumenten om de bruikbaarheid van de site te verbeteren. Meer informatie. |