wire - news in brief


Results 1 - 50 of 96.


Taalwetenschap / literatuur - 01.12.2022
Charlotte Mutsaers ontvangt VUB- Luc Bucquoye Prijs voor Literatuur en gaat in debat
Op dinsdag 6 december 2022 wordt door de Vrije Universiteit Brussel aan Charlotte Mutsaers de VUB - Luc Bucquoye Prijs voor Literatuur uitgereikt.

Aardwetenschappen - Milieu - 30.11.2022
Belangrijke erkenningen voor VUB-prof en VUB-alumnus
Glacioloog Harry Zekollari en VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery, twee alumni van de VUB-KU Leuven interuniversitaire master Geografie van hetzelfde afstudeerjaar 2011, krijgen in 2023 de prestigieuze Arne Richter Awards for Outstanding Early Career Scientists.

Campus - Health - 25.11.2022
VUB-onderzoeksbudget met een kwart toegenomen
De Vrije Universiteit van Brussel publiceert naar jaarlijkse gewoonte haar Facts & Figures van het afgelopen academiejaar.

Sport - 23.11.2022
Onderzoekers en docenten van Vrije Universiteit Brussel nemen deel aan Dag van de Wetenschap
Wetenschapsfestival Brussel schaart zich achter Rode Duivels en zet extra in op voetbal Na twee digitale edities zakken opnieuw een honderdtal onderzoekers en docenten van de Vrije Universiteit Bruss

Onderzoeksmanagement - Sociale wetenschappen - 22.11.2022
Prestigieuze ERC-Starter Grant voor VUB-onderzoeker
Prestigieuze ERC-Starter Grant voor VUB-onderzoeker
1,5 miljoen euro van de Europese Commissie voor onderzoek naar koloniaal Centraal-Afrika Dit jaar ontvangt VUB-onderzoeker BenoÓt Henriet de prestigieuze European Research Council Starting Grant van de Europese Commissie, goed voor 1,5 miljoen euro aan onderzoeksgeld.

Milieu - Carrière - 22.11.2022
Vier ERC Starting Grants voor KU Leuven
Vier ERC Starting Grants voor KU Leuven
De European Research Council (ERC) heeft haar Starting Grants uitgereikt. Dit jaar mogen vier KU Leuven-onderzoekers zo'n beurs in ontvangst nemen:† literatuurwetenschapper Nķria Codina Solŗ, ingenieur Benjamin Gorissen, bio-ingenieur Koenraad Van Meerbeek en chemisch ingenieur Xing Yang.

Milieu - 18.11.2022
VUB-doctoraatsonderzoek: onbeschermde wetlands zijn even levensnoodzakelijk voor trekvogels als de beschermde
VUB-doctoraatsonderzoek: onbeschermde wetlands zijn even levensnoodzakelijk voor trekvogels als de beschermde
Er moet dringend werk worden gemaakt van de bescherming van draslanden die op de vliegroutes van trekvogels liggen.

Milieu - 17.11.2022
Klimaattop: niet BraziliŽ maar de Democratische Republiek Congo blijkt de groene long van de wereld
"De Democratische Republiek Congo (DRC) is hťt land waar de oplossingen voor de klimaatproblematiek te vinden zijn", zegt Jean-Jacques Bambuta Boole.

Computerwetenschappen - 15.11.2022
Nieuw prototype revalidatierobot moet taken van therapeuten verlichten
Een robot die kan voelen wat een therapeut voelt als hij een patiŽnt behandelt, die de intensiteit van de revalidatie-oefeningen op elk moment kan aanpassen aan de mogelijkheden en behoeften van de p

Health - 09.11.2022
Vrouwen worden onbewust blootgesteld aan allergenen via geparfumeerde menstruatieproducten
Doctoraatsonderzoek uitgevoerd in de VUB onderzoeksgroep In Vitro Toxicologie en Dermato-cosmetologie, onder leiding van Professor Tamara Vanhaecke wijst uit dat sommige tampons en maandverbanden allergenen bevatten die vrijkomen bij gebruik.

Health - 08.11.2022
Nieuwe hersenscanner moet ziekte van Alzheimer in een veel vroeger stadium kunnen opsporen
Om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer te vereenvoudigen gaan VUB, ULB, UZ Brussel en de Brusselse start-up Digita.AI de ziekte in een heel vroeg stadium opsporen.

Milieu - 03.11.2022
Rapport Save the Children en VUB: Kinderen in armoede in gebieden met klimaatextremen zijn de dupe van het opwarmende klimaat
Een bevraging van 54.500 kinderen uit 41 landen door de toonaangevende NGO Save the Children toont nog maar eens aan dat kinderen, zeker deze die leven armoede in gebieden met een groeiend klimaatrisico, het meest te lijden hebben van het opwarmend klimaat.

Milieu - 03.11.2022
Niet BraziliŽ maar de Democratische Republiek Congo blijkt de groene long van de wereld
"De Democratische Republiek Congo (DRC) is hťt land waar de oplossingen voor de klimaatproblematiek te vinden zijn", zegt Jean-Jacques Bambuta Boole.

Milieu - 26.10.2022
Brussels AI-instituut FARI (VUB-ULB) spoort illegale internet-dierenhandel op
Onderzoekers van VUB en ULB hebben een AI-protocol uitgedokterd waarmee ze kunnen uitmaken of advertenties op het internet over de verkoop van huisdieren al dan niet te maken hebben met illegale handel in dieren.

Astronomy / Space Science - Onderzoeksmanagement - 25.10.2022

Politiek - Milieu - 20.10.2022
Starter Kit moet wetenschappers wegwijs maken in citizen science
VUB-onderzoekers van imec-SMIT (Studies in Media, Innovation and Technology) hebben samen met het Science Outreach Office een Citizen Science (CS) Starter Kit ontworpen om wetenschappers te begeleiden bij burgerwetenschappelijk onderzoek. De kit is ťťn van de resultaten van het EUTOPIA TRAIN-project.

Pedagogiek - 19.10.2022

Biowetenschappen - 19.10.2022
VUB-masterstudenten ontwikkelen een biologische waterverzachter met bacteriŽn
VUB-masterstudenten ontwikkelen een biologische waterverzachter met bacteriŽn
Hard water, en de kalkaanslag die er het gevolg van is, het is voor gebruikers van toestellen waar op de een of andere manier water in wordt verwarmd een gesel.

Inovatie - Biowetenschappen - 18.10.2022

Onderzoeksmanagement - 12.10.2022

Milieu - Biowetenschappen - 11.10.2022
VUB in internationaal baanbrekend onderzoek naar levende materialen
De EU-Commissie kent 4 miljoen § toe aan FUNGATERIA, een baanbrekend internationaal onderzoeksproject, waaraan ook de Vrije Universiteit Brussel deelneemt. Het project onder leiding van prof Phil Ayres van de Royal Danish Academy - Architecture, Design and Conservation onderzoekt hoe levende schimmels in samenwerking met bacteriŽn duurzame en intelligente materialen kunnen produceren.

Health - 10.10.2022
VUB en UHasselt starten groot onderzoek naar behandeling van mentale en fysieke pijn na borstkanker
Oktober is borstkankermaand Nieuwe behandeling pakt gevoel van onrecht aan De meest voorkomende klachten na borstkanker zijn vermoeidheid en pijn. Dit heeft een grote impact op de levenskwaliteit van kankeroverlevers. Blijvende klachten na de behandeling zorgen bovendien voor een gevoel van onrecht.

Campus - 27.09.2022

Campus - 27.09.2022
Opening academiejaar Vrije Universiteit Brussel: Science as a Public Good
Jan Danckaert: -Wetenschappers zijn vandaag gedreven door noodzaak en willen bijdragen aan een positieve evolutie- Vanmiddag opende kersvers rector Jan Danckaert het academiejaar van de Vrije Univers